Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100454 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #90 -: 23 Декември 2011, 09:46:19 am »
Всяка неделя в Долни Богров има пазар. Сутрин до обед. Там идва един бус пращящ от стока.. Това засега е най-зареденият с армейско оборудване търговец, който аз знам. През останалите дни обикаля пазарите, но не знам кога къде е.

На центъра в Бистрица до самата спирка на автобуса от София ежедневно стои един паркиран бус. Не винаги е разпънал сергията, но човека си е там. Продава армейско оборудване както и кубинки.

На женския пазар. до ул. Кирил и Методи срещу църквата имаше сергия, после магазинче. Сега магазина е затворил, но от един вход се доразпродава каквото е останало. Точно до едно малко магазинче в което се продават въжета. Скоро минах от там, Имаше ограничен избор на кубинки. Мисля, че продавача пише и в нашия форум, не съм съвсем сигурен.

В Костинброд на изхода има сергия. Не знам точно кои дни работи и как е заредена. Ако ти е на път можеш да хвърлиш едно око.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #91 -: 05 Януари 2012, 13:20:08 pm »
Тия френските много парафин пият,направо са ненаситни

Изглеждат прекрасно,лошото е ,че нямат големи номера, ама поне жената се уреди.
don't waist your time for searching all those waisted years

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #92 -: 05 Януари 2012, 22:17:56 pm »
Тия френските много парафин пият,направо са ненаситни

Има, имаааа! И аз пия, ама знам, че има насита, scrooge.([шега, разбира се)

Елфи

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #93 -: 16 Януари 2012, 16:55:12 pm »
Здравейте всички!
С удоволствие изчетох тази и още няколко теми от форума. Намирам ги много полезни не само в планината, но и във враждебната градска среда.
Регистрирах се , за да споделя и моите опити за импрегниране на ботуши. В магазините вече не могат да бъдат намерени качествени (особено дамски) ботуши за зимата. А улиците са доволно наръсени със сол и химикали, които още повече увреждат кожата на патъка. Непрекъснато търся начини за намаляване пропускането на ботушите. Няма нищо по-кошмарно от това, да ти се наложи да ходиш в кишав дълбок сняг дори и 10 минути. Веднага се оказваш с мокри крака през целия ден. В тази връзка, много ми харесаха френските кубинки като дизайн и имам въпрос: подходящи ли са за употреба и в града ? Или и те започват да пропускат? Какво ще стане с тях, ако не се употребяват през лятото? Ще се вкоравят ли и повредят безвъзвратно ? Отговарят ли на българската номерация ?

Да споделя и опит за импрегниране. Много е важно да обработите ботуша ПРЕДИ да сте го ползвали, за да елиминирате/намалите възможността в него да проникне вода, сол, химикали, които увреждат бързо кожата. В края на миналата зима си купих едни ботуши от естествена кожа, не е гьон, но все пак е относително добра кожа. Исках да ги импрегнирам предварително. В ученическите години много ходехме на планина. Един съученик, чийто баща беше военен, носеше някаква смазка срещу пропускане на вода. Сега го питах каква е била и дали се намира. Той си спомня, че е била някаква руска рибна смазка, но вече не се намира дори и в армията (сега съученикът е военен:) ). Ако някой знае нещо повече за тази смазка, моля да го сподели.
 Исках да разбера най-правилния метод за импрегниране на кожа. Свързах се с предприятия, произвеждащи  кожени обувки, четох в стари книги, питах обущар, рових в нета... От цялото ровене и търсене на информация, съвсем се обърках. Едни казват течен парафин, други - рициново масло, трети - вазелин. Чудех се кое е най-правилния метод. Намерих и други рецепти по старите книги.  И реших с всичките неща да импрегнирам ботушите. Ефекта - сега, като ги извадих от кутията, кожата беше мека и приятна и ми е топло на краката. А винаги изпитвам студ. Не зная дали тази топлина има връзка с импрегнирането, или защото са 2 № по-големи, вътре съм с вълнени тънки терлички (но аз винаги обувам такива) и краката ми са свободни и лекичко се разхождат, или просто защото са още нови и не пропускат вода. Но се чувствам добре.

Рецептата 1: Направих си крем с течен парафин, рициново масло, вазелин и восък - пропорции "на око". Слагам всичко в пластмасова стара кутийка и в микровълновата загрявам по малко няколко пъти докато всичко се разтопи и с леко разклащане го разбърквам. Намазвам, попива, пак намазвам... и така, докато спре да попива сместта. След ден , два ги лъснах. Сложих и вакса накрая и пак лъснах. Направи ми впечатление, че кожата вече не може да се лъсне до степен на блясък, до която се лъскат обикновено. Но пък е много хубава и мека. По този начин обработих и кожените ботуши на дъщеря ми (кафяви), които са на няколко години и са поддържани само с вакса. И  имаше перфектен ефект. Кожата е като на новозакупени ботуши, мека и гладка, цветът е много красив, и това - при изваждането им след лятното съхранение.
Всъщност тази рецепта е разновидност на рецептата на Hobo от първа страница - с восък , вазелин и парафин от свещ. Но се замислих, никъде не срещнах рецепти с твърд парафин ( от свещ), а само с течен. Предполагам, че имат близки водоотблъскващи свойства, но твърдият все пак се цепи, пука и т.н., а течният - попива. Според мен и твърдият парафин, и восъкът сгъстяват крема след изстиване. Че и вазелинът отчасти. Hobo, ако може да споделиш защо слагаш твърдия парафин и каква е неговата роля?
Това импрегниране ми напомня импрегнирането на дървена кухненска дъска за рязане - преди няколко години една продавачка ми каза да си мажа новата дъска с олио докато спре да попива и така няма да прониква вода и да се огъва. Ефикасен съвет!
Всичките съставки имат водоотблъскващи и омекотяващи свойства и предполагам, че ако гьон, каквато е кожата на кубинките, се обработи начално с тази смес (да е с по-рядка консистенция, за да попива в дълбочина), а не само с течен парафин, ефектът ще е по-добър. Мисля, че напояването ще предпазва и конците от гниене. Мисля, че ако се добави и рибено масло, ще стане още по-добре. Но това са само мои разсъждения и проби.

Рецепта 2: В една стара книга прочетох, че тънка кожа се поддържа със смес от вазелин и белтък от яйце. И това пробвах. Ако си нямате друга работа, опитайте да получите хомогенна смес от тези двете. Но все пак се поомесват. Вазелинът омекотява кожата , а белтъкът дава лъскавина. Подозирам, че белтъкът играе и друга роля, защото той е перфектно лепило за скъсана страница на книга, например. А и съм чувала, че ако пльокнеш яйце върху капак на кола и то изсъхне и спече, няма почистване. Пробвах тази рецепта и върху естествена, и върху изкуствена кожа. Резултат - перфектен вид и мекота на обувката( ботуша). Неудобството е , че ми се наложи да размазвам сместа с ръка, защото не ми се получи добре с нищо друго. И накрая минах с навлажнена с вода ръка - така белтъка, докато още е течен, най-добре се разнесе и се получи идеалният блясък на нова обувка. Предполагам, че тази рецепта може да стане и като се нанасят отделно - първо вазелин да омекоти , после белтък (предполагам запечатва и дава лъскавина). Това намазване издържа доста време без нужда от ново лъскане и не препятства мазането и лъскането с вакса.

Интересно ми е как старите майстори са импрегнирали и поддържали кожата. Надали е било само с мас (свинска или пача). Предполагам, че е имало разни стари рецепти, така, както е имало за невероятни хоросани от стари времена и за обработка на дърво (дървената облицовка на старите къщи на по 500, 600 години, не мръдва и нито вятър, нито дъжд и сняг, и слънце я променят, нито пък дървесен червей я хрупа...) Дали пък няма нещо такова и за обработката на кожа за ботуши ?!
Тук има много хора с познания и опит , много по-големи от моите. И ще се радвам, ако се включите с коментари, разсъждения и съвети по моите рецепти. Особено ако се пръкнат и химици, май най-добре ще знаят какво и как. А може би разковничето е при историците и при археолозите :)

scrooge

• Full Member
« Отговор #94 -: 16 Януари 2012, 20:53:26 pm »
Елфи ,добре дошла
пчелния  восък ,и парафиновите свещи също стават за импрегниране на кожа,но тогава кожата се втвърдява.Ползват сее при направата на кании за ножове за да заеме определената форма кожата и така си остава.Ако ги ползваш за обувки предполагам ,че ще  станат неудобни.
Всяка мазнина отблъсква водата и става за импрегниране.
 А за френските кубинки,аз взех на жената такива,тя каза че са много груби и грозни,но тази неделя ги пробва няколко часа в снега и изобщо не пропуснаха вода и остана много доволна.Кубинките бяха обработени по начина описан от Хобо.Каза ,че по добре с груби обувки и сухи крака.Отговарят на номерата,но ако искаш да си сложиш допълнителна стелка е по-добре един номер по големи.

Елфи

• Newbie
  • *
« Отговор #95 -: 16 Януари 2012, 21:45:13 pm »
Благодаря, scrooge!
С восъчния мехлем, който описах, съм обработвала миналата зима ботуши от естествена кожа и са по-меки. Не се втвърдяват. Мажа и ръкавиците. Но го правя по-редичък. Прави ми впечатление, че в някои от качествените мазила за обувки присъства восък. Само течен парафин като че ли се изпарява след време, дори и в дълбочина да е проникнал, а восъкът - не. В един форум (на мотористи) прочетох, че якета, напоени само с течен парафин, се наквасват с вода при проливен дъжд. Това означава, че и с обувките би било така. А водата бяга от восъка. Никога обаче, не съм го пробвала на твърда кожа, каквато е тази на кубинките.
След като написах поста, порових доста и прочетох, че твърдият парафин има термоизолационни свойства, може би в рецептата на Хобо затова се прибавя. Срещнах неговата рецепта и на друго място. Но като имам представа как реагират и трите съставки на студ (втвърдяват се), се чудя как реагира с тях при студ твърдата кожа на кубинките ? Предполагам Хобо ще каже.

Между другото, правя си и балсам за устни с восък, вазелин и зехтин - по същия начин, но  го правя по-гъст като слагам повече восък и вазелин и съвсем малко зехтин. Прибавям и розов конкрет, който има добри регенериращи свойства и е консервант. Става доста добър не само по мое мнение. Но него го няма стандартно по магазините. Много рядко в някои аптеки. Изглежда имам някакви вещерски наклонности към забъркване на мазила :), но не намирам нищо свястно за импрегниране на обувки по магазините.

Колкото до № на кубинките, мисля си за 2 номера по-големи, че да сложа и стелки, и дебел вълнен чорап. Ама как да съм сигурна аз кой № нося, като в магазините веднъж един № ми става, друг път - съседния :) Ех, тези производители...

ПС Опитвам да намеря стари рецепти за импрегниране, но без успех за сега.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #96 -: 18 Януари 2012, 10:21:45 am »
Рецептата с парафина не е моя. Не помня точно от къде съм я видял, но е от руските сайтове за ловци и риболовци. За щастие там на хората не им пука от рекламите за найлон и скъпи импрегниращи спрейове. Ползват си класическите рецепти и  опита на дядовците. Много неща може да се научи от тях.

Не се втвърдява кожата на студено, но има друг проблем. Започва трудно да диша и за лятото доста загрява крака. Затова не я ползвам вече. Импрегнирам с нагрята разтопена вакса за обувки. Засега съм най-доволен от това.

usera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #97 -: 20 Януари 2012, 10:55:10 am »
И аз се уредих с френски кубинки, че и сина ми ги хареса и хайде и на него един чифт  :D . Обаче се оказа, че имат разлика. Не знам кожата ли е различна или са съхранявани по различен начин, но на вторият чифт кожата е мека все едно са излезли от завода. Мазах ги с парафин, но не можаха и две шишенца да поемат, докато на първите и четири не им стигнаха  ;D . Но нищо, сина ми тъкмо е по-доволен :) . Онзи ден ми хрумна и си намазах моите два пъти с крем за ръце и стоят до печката да попие  :) . Имам чувство, че доста поомекнаха от крема, само жената да не ме хване  ;D . Вчера им купих едни кожени стелки от Лидъл. Тези стелки са направени за тези кубинки! От естествена кожа са - 8 лв. Който има възможност да си купи- няма да сбърка. Без стелки и с тънки чорапи не е особено приятно ходенето с тях.

scrooge

• Full Member
« Отговор #98 -: 20 Януари 2012, 11:29:41 am »
И аз се уредих с френски кубинки, че и сина ми ги хареса и хайде и на него един чифт  :D . Обаче се оказа, че имат разлика. Не знам кожата ли е различна или са съхранявани по различен начин, но на вторият чифт кожата е мека все едно са излезли от завода. Мазах ги с парафин, но не можаха и две шишенца да поемат, докато на първите и четири не им стигнаха  ;D . Но нищо, сина ми тъкмо е по-доволен :) . Онзи ден ми хрумна и си намазах моите два пъти с крем за ръце и стоят до печката да попие  :) . Имам чувство, че доста поомекнаха от крема, само жената да не ме хване  ;D . Вчера им купих едни кожени стелки от Лидъл. Тези стелки са направени за тези кубинки! От естествена кожа са - 8 лв. Който има възможност да си купи- няма да сбърка. Без стелки и с тънки чорапи не е особено приятно ходенето с тях.
я кажи кво съдържа тоя крем за ръце

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #99 -: 20 Януари 2012, 12:48:18 pm »
Усетят ли ви половинките не ми се мисли колко   а може и

Hobo

• Hero Member
« Отговор #100 -: 20 Януари 2012, 13:25:15 pm »
Онзи ден ми хрумна и си намазах моите два пъти с крем за ръце и стоят до печката да попие  :) . Имам чувство, че доста поомекнаха от крема
Съвсем наскоро четох за подобна операция при кожени обувки. Ставаше дума за руските войнишки кирзови ботуши. Те представляават все едно кожена обувка от дебела и здрава естествена кожа с кончове от кирза. Кирза е синтетика или специално обработен брезент да не пропуска вода. Та си споделяха опит хората как по-лесно се разработват тези ботуши защото като нови кожата им е много твърда.

Съвета беше точно такъв. Намазва се дебело с каква да е несолена мас долната кожена част на ботуша, можело и с мазен крем за ръце. След това се оставя за няколко дена в топло, но не горещо, помещение. След това кожата била мека и не правела пришки при разработване на ботушите. Аз не съм го пробвал това и ще ми е интересно ако някой сподели резултата от такава обработка.

usera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #101 -: 23 Януари 2012, 11:43:26 am »
Какво има в крема не пише. На Avоn е, понеже жена ми е техен координатор. Предполагам, че и най-евтиния ще свърши работа. Нали това му е функцията- да омекотява кожата. А на ръцете е най-груба. Обаче от този крем остана много малко и не смея да продължа да слагам, че    При първа възможност ще си купя някакъв евтин и ще продължа с мазането, защото явно има ефект. Това беше само за проба.

Sasho_

• Newbie
  • *
« Отговор #102 -: 18 Февруари 2012, 01:40:55 am »
Здравейте, имам едни кубинки, чиято кожа е почнала доста активно да пропуска, въпреки че непрестанно ги мажа с парафин. Мога ли да ги импрегнирам по някакъв начин, така че да спрат да пускат вода? Благодаря ви предварително за отговорите.

scrooge

• Full Member
« Отговор #103 -: 18 Февруари 2012, 18:04:53 pm »
Здравейте, имам едни кубинки, чиято кожа е почнала доста активно да пропуска, въпреки че непрестанно ги мажа с парафин. Мога ли да ги импрегнирам по някакъв начин, така че да спрат да пускат вода? Благодаря ви предварително за отговорите.
Извинявай за глупавия въпрос ,но огледа ли ги да не са скъсани или разлепени или нещо подобно?

Sasho_

• Newbie
  • *
« Отговор #104 -: 18 Февруари 2012, 21:37:15 pm »
Огледал съм ги естествено, здрави са. :) Освен ако не пропускат по шевовете на подметката, което доста ме съмнява.