Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100430 пъти)

lubakich

• Гост
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #75 -: 23 Октомври 2011, 16:05:55 pm »
ами пиша през преводача от латиница на кирлица защото нямам кирилица на компютъра и не съм седнал да пиша некви официални текстове по форумите за да си следя запетайките и точките :Д а след кво тичам тва е друг въпрос ако толкова те вълнува потърси тук там за мен и може да намериш след кво ,накъде тичам,ходя ,лазя и т.н. хахаха
 :D

graf_von_kochev

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #76 -: 07 Ноември 2011, 11:56:26 am »
Едно голямо здрясти на всички от новия член на форума!
На скоро открих страстта си да се скитам из безлюдните местности, също така съм и ловещ! От сравнително малкия ми опит в целодневните преходи и ловни излети стигнах до голямата максима в тея среди, че с калпави обувки не може! Вобще не ми се дават 500лв за зимни, 500 за есенни обувки от готините магазинчета..... Имам известен опит с кубинките(ползвам ги за работни обувки) и реших, че те са моя вариянт за излетите. След вчерашния ден съм разочарован! Само мазоли имам по краката и категорично зад тезата, че кубинките са ебати дървените обувки! Бях обут с един чифт помучни чорапи и предварително се налепих с лекопласт. Между крака и обувката остова улабина, при ходеве крака се мести в обувката и респективно се трие в някоя стена, а от там и мазолите. При скъпите обувки има точно такава потплата имитераща партенката. За мен за това са по-удобни за носене. Сега мисля да си направя партенки и да пробвам с тях за последно.
 Та конкретния ми въпрос към всички привърженици на кубинките е: Носите ли партенки? Никаде не се уточнява в тая тема, че всики ползващ кубинки е и с партенки! За мен лично вариянта с чорап ми се вежда абсурден и не мога да повярвам на който и да е, че кубинки с чорапи в планината са "много хубав вариянт".
Моля някой от привържениците да ми дада точно и ясно обяснение какво прави, че да му е комфортно!
Предварителни благодарности и поздрави на всички!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #77 -: 07 Ноември 2011, 12:40:45 pm »
Кубинките действително искат разтъпкване преди да се отпусне кожата и да се напаснат обувките към конкретния крак. Също така не са от обувките, които могат да се обуват веднъж годишно и да се очаква комфорт. Те си искат елементарната поддръжка като редовно мазане с вакса, подхранване и навлажняване на кожата. Иначе се спичат и стават твърди. Започват да правят мазоли, даже може да се "счупи" кожата на сгъвките. Това всъщност е валидно за всички обувки от истинска кожа. Ако се носят всеки ден и редовно се мажат с вакса стават удобни и приятни като мокасини и не пропускат вода. Всяко нещо си иска съответната поддръжка. Например и най-скъпото съвременно модерно термо бельо трябва да преминава елементарната процедура наречена пране. :D

Разносените кубинки могат да се обуват с всякакъв чорап, стига той да е от естествена материя. Моите съм ги носил години подред с памучни чорапи в града и с вълнени в планината независимо от сезона. Преди няколко години преоткрих партенките и съм много доволен. Във форума има статия Партенки вместо чорапи, можеш да я прочетеш ако искаш, но държа да отбележа, че и с вълнени чорапи комфорта на крака в кубинките е осигурен, въпреки че на мен лично с партенки ми е по-комфортно.

Все пак всичко започва от разтъпкването на кубинките, а това не е лесен процес. По време на Втората световна война кожените ботуши за германската армия са ги разтъпквали концлагеристи. След това дезинфекция и на фронта. Та иска малко време и търпение докато кубинките станат удобни като мокасини!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #78 -: 07 Ноември 2011, 12:52:40 pm »
Здравейте и добре дошъл ваше височество    graf_von_kochev . Наистина кубинките са без подплата което е и +и- ,+е защото няма какво да се скъса и вмирише - е защото крака е незащитен от съприкосновението с твърдата "дървена" кожа а също така и подметката им е доста твърда с подходящи стелки проблема с подметката отпада  . Гамашите са от типа обувки които пазят крака от влага и почвената повърност а не от студа за студ се обуват чорапи или се навива партенка или и двете . Вие пишете че обувките са ви били хлабави поне от моя скромен опит мога да кажа че ако обувката е по голяма трябва се  обува нещо което да я уплътни иначе и най скъпата и хубава обувка ще държи студено и ще протрива особенно при спусканията . Партенките са много удобни стига да да се навият както трябва а може да пробвате и с по дебели вълнени чорапи да речем от тези.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #79 -: 07 Ноември 2011, 21:29:59 pm »
и предварително се налепих с лекопласт
Къде си го лепил?И той може да ти протърка кожата на крака.При нови обувки краката също се нагаждат към обувките.
И кои къбинки са ти направили мазоли,тези които ги ползваш за работни или някои нови си пробвал?
don't waist your time for searching all those waisted years

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #80 -: 07 Ноември 2011, 22:09:03 pm »
! Вобще не ми се дават 500лв за зимни, 500 за есенни обувки от готините магазинчета..... Имам известен опит с кубинките(ползвам ги за работни обувки) и реших, че те са моя вариянт за излетите. !
Предварителни благодарности и поздрави на всички!
В един друг форум се опитват, да ме убедят, че марковите обувки са най-удобни. Може и да е така, но аз мисля, че не е точно така. Убеждават ме, да давам 300-400 лева за обувки. Ако ще се изкачва Еверест, ще прочета и ще питам, какви обувки да обуя. Не съм ходил малко, не съм правил пришки на краката, правил съм на ръцете и раменете. Има една истина. Предварително разкарайте обувките по малки преходи, краката ви да свикнат с обувките. Аз го казвам, земята да свикне с краката и новите ви обувки. Не съм купувал специални обувки на тръгване на Ком Емине. Препоръчваха маркови, тръгнах със старите си маратонки, (внимание, не обувки). С лек пазарлък бях ги взел някога, вместо за 18, за 12 лева. Скъсах 2 чифта, но на нос Емине бях без нито една пришка, за разлика от някои, които завършиха с много рани, а други не завършиха, поради пришки. Винаги през зимата съм ходил с кубинки, а през лятото с по-леки маратонки, дори кецове. Задължително с вълнени чорапи, които добре да уплътняват кубинките. Сега се каня отново да търся кубинки, старите ги изхвърлих. Като последно, мнението ми е, че всеки да ходи с обувки, които му са най-удобни, слушайте чуждите мнения, но решавайте си сами.

graf_von_kochev

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #81 -: 09 Ноември 2011, 17:16:10 pm »
Благодаря з топлото посрещане! :)
Кубинките, с които бях са ми от една година и са носени две седмици миналата година. Лекопласт си налепих на предната част на ходилото, точно зад пръстите. Първоночално там ме ръмбеха и ме беше страх да не стане пак така. След полувин час ходене по пътеки и из гората задната част на крака ми се прожули, и я налепих с лекопласт. Обувките са омекнали и според мен са се нагодили по крака ми. Проблема е, че само с обикновенни чарапи остава малък луфт и при ходене по неравна местност много се жулят краката. Тия дни ще отида до магазина за бархет и ще си направя експеримент с партенки по баира, и с вълнени чорапи та да видя с кое ще ми е по-удобно.
Опитвах се да си намотавам импровизирана партенка от някакъв плат, но нещо не става така както е на схемаа от съседната тема. С доста опити на намотаване и обуване стигнах до начин, най подходящ според мен, но различаващ се и от двете схеми. От многото опити стигнах до размер 40 на 70 сантиметра, който според мен е оптималния за 44-ти номер. Кото взема плата и направя опитите, ще споделя резултатите, и ще направя снимки на навиването. Междувременно ако някой опитен в намотаването на партенки си направи една фото сесия и да даде размера на партенките, ще съм много благодарен. :)
Поздрави!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #82 -: 09 Ноември 2011, 17:47:52 pm »
Цитат
Кубинките, с които бях са ми от една година и са носени две седмици миналата година.
Както вече ти казах не може да обуваш кубинките веднъж годишно и да очакваш те да се грижат за твоя комфорт. Ти трябва да се грижиш за тях и те ще ти се отблагодарят. Пък и на две седмици носене са още почти нови и неразтъпкани. За партенките съм ти отговорил в  темата за партенки. Не смесвай, че съвсем ще се разводни тук.

Щом са ти големи кубинките ако не се справиш с навиването на правоъгълни партенки пробвай с квадратни, може и върху памучните чорапи, но и едни вълнени чорапи ще уплътнят добре. Най-важното е да походиш няколко дена на къси разстояния с малко натоварване. Тогава краката ти ще свикнат и няма да се протриват толкова лесно.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #83 -: 13 Ноември 2011, 15:44:17 pm »
Новите ми кубинки

Едно време като слушах тежката музика ,само с кубинки бях.Най-хубавите обувки.
don't waist your time for searching all those waisted years

Hobo

• Hero Member
« Отговор #84 -: 21 Ноември 2011, 19:50:44 pm »
Внимавайте много ако купувате БНА кубинки по обява в интернет. За съжаление хубавите кубинки се изчерпаха и е много трудно да се уцели от тях. Също така са останали сбирщайн и шанса да се попадне на чифт лява и дясна е почти никакъв. Просто са събрани лява и дясна по номер, а кожата, че често и ширината на обувките  е различна. В общия случай са от различни чифтове.

Има и друго. Снимките, които се публикуват в обявите не винаги са истински на предлаганите кубинки. Ето един случай за такава обява:
http://prodavalnik.com/kubinki-42-nomer-novi-i3022138

Който е чел статията ми за кубинките в началото на тази тема няма как да не разпознае снимката в тази обява. Как мислите, щом дори снимката не е на неговите кубинки какъв е шанса да ви изпрати качествени кубинки и то чифт?

Пък как не се обърка със снимката на лошите, ами копирал хубавите?! ;D :D :D

Ето от статията:

Ето от обявата:

Rado

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 15
« Отговор #85 -: 21 Ноември 2011, 20:54:26 pm »
В такива случаи аз обезателно поръчва стоката  ;D. Ама отивам, отварям, констатирам , че не е същата, като на обявата и оставям продавача да си плати транспорта в двете посоки  :'(.

п.с: действа ободряващо рано сутрин мисълта, че си прецакал още един "бизнесмен"  ;D

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #86 -: 27 Ноември 2011, 18:30:45 pm »
Купих си хубави кубинки. Шити са, бомбетата са високи, като на снимката от статията на Hobo, шарките са същите и броя железа 4, дупки 3. Имат мостче до петата. Притеснява ме леко това, че отдолу пише 90, но защо да няма хубави кубинки от 1990 година? Hobo, кажи си тежката дума. Снимки ще покажа, когато дойде сина с фотото. Нямам фотоапарат, ползвам на сина фотото.
Безкрайно съм благодарен на BazilVencseslas, който ми помогна при намирането им.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #87 -: 01 Декември 2011, 14:40:43 pm »
Честито на meco puh за новите обувки! Да си ги носиш със здраве дълго време и на много походи.

Споделям и моя опит с кубинките.
Български кубинки съм носил само в казармата. Тогава като „вещево доволствие” мисля ми се полагаха 3 чифта бойни обувки за 2 години служба. Инструкциите за разработване на новобранския  чифт получих още във влака към казармата ;D. В едно купе пътувах със стар боец от поделение където отивах. Поразпитвах го за това онова и той спомена, че в началото най-важното е да си опазя краката здрави. Трябвало правилно да избера номера на обувките и да започна да ги мажа още от първия ден, да ги почиствам и подсушавам при първа възможност. За краката каза да ги мия винаги когато мога с или без сапун, че е добре да се науча да навивам партенки или да си осигуря дебели хавлиени чорапи, ако усетя нагънат чорап или партенка веднага да го оправя. За първите 40-50 дни програмата била всеки ден набиване на крак (маршируване за тези които не знаят), бягане 3км май беше за под 13min. и към края , преди клетвата, едно походче около тридневно, като първия ден било само 30-35км с пълно бойно сняражение.

Послушах старото куче и още съм му благодарен.  Партенки, за съжаление, не се научих да навивам -  изпратиха ми хавлиени чорапи.  До към 20 ден изкарах само с дребни пришки, но една вечер слязох за вечерна проверка с кубинки на бос крак – за 15 минути си изшкурих краката.  После на похода ми беше нагорно. От другите новобранци имаше някой доста зле с краката, дори и с превръзки от доктора.

Като падна и се задържа снега обувките започнаха да таят. Таеше отдолу от шева на подметката. Помагаше парчета вестник „Народна армия” върху пластмасовата скара на кубинката. За мазане освен вакса МНО бяха ми изпратили пача мас (пуснах моята рецепта тук) и свинска мас. Някои новобранци си мажеха обувките с оръжейна смазка – груба грешка, започваха да пускат повече.
При разработването на вторите кубинки се старах повече, а и при тях натоварването беше доста по-малко. След 8 им месец тези кубинки ставаха дори за носене на бос крак през лятото, но без бягане или преходи -  използвах ги предимно за работа, тъй като вече имах и нов трети чифт.
С две думи доволен съм от бългаската кубинка по време на казармата. Нямам спомен тогава на някой да се e скъсала обувка от носене за 8 месеца. Започваха да се пречупват отгоре между  връзките и бомбето от прегъването при ходенето и вертикалния шев над тока цъфваше по някое време. На снимката се виждат новобранските ми кубинки някъде към 7 месец, преживели зимата.

Преди няколко години помолих мой познат военен да ми намери кубинки. Отказа ми, защото качеството дори на неговите офицерски било под всякаква критика. Дори за полеви учения си пазел някакви от преди доста години.  Ако сега ми попадне някой свестен чифт български кубинки №41, не бих се подвоумил да ги купя за летни вседеходки.

Имам и опит с кубинки от френската армия.  Преди около година купих този чифт.

Заради тях се научих да си правя пача мас. Мазането започнах обаче първо с обикновен вазелин леко нагрят. Минах ги два пъти. Обувките промениха цвета си и започнаха малко да омекват.  После научих от братята руснаци, че дълго съхранявани изделия от естествена кожа се омекотяват с рициново масло.  За първия тест взех 2 дози по 40мл от аптеката по 1,40лв. Не ми излезе сметката - попи веднага без видим ефект. После една аптекарка ми достави 1л за 14лв. Мазах обувките няколко пъти, единия път и вътре. Като попие малко ги обувах (с найлонови торбички върху чорапите)  и ги разхождах из къщи. След това навън на малки разстояния с дебели чорапи.
На снимката се виждат обработени кубинки след 2 ръце вазелин и 2 ръце рициново масло.

Започнах да ги използвам, като почти всеки работен ден от януари до края на март ходех на работа с тях - около 4км или 1час на ден върху терен включващ асфалт, тротоар, бетон, трева, пръст,  ЖП линия (чакъл и траверси).  На работа обувките се сваляха – да не се „хабят” и се сменяха с други.  Кубинките поомекнаха и продължих да ги мажа вече с боя за обувки, някаква по-течна. Отначало ми направиха малко пришки. След като температурата падна под нулата кожата на кубинките се втвърди и пришките ме повториха. Мисля, че това стана заради първите два слоя вазелин – попил вътре и се втвърдява. По-късно купих още един чифт за отрочето. Аз ги разработвах , но използвах само рициново масло. Кубинките омекнаха по-бързо.
С пача мас още не съм ги мазал, тъй като рициновото масло и вазелина засега вършат същата работа.

Като сравнение с българските кубинки от казармата – българските бяха по-леки и с по-еластична подметка, удобни бяха за ходене по скали и големи камъни. Френските кубинки не съм ги пробвал на по-дълъг преход. С тях да ходя по трева и пръст ми е супер кеф, по скали - не. Проблем ми е и когато искам да сложа и дебел чорап и панталона вътре френските кубинки, закопчаването на кончовете става трудно или невъзможно.  

Мисля, че френските кубинки не са никак лоша покупка. Моите още не съм ги слагал тази есен. Смятам обаче предварително да ги оставя да постоят в банята да си поемат влагата и после да ги обработвам.

Не се взимай толкова на сериозно.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #88 -: 02 Декември 2011, 10:08:17 am »
Относно пришките - Първо кубинките следва да са с един номер по-големи и тогава "поемат" навитата партенка. И без мързелашки хитрости - добре навитата правоъгална партенка е незаменима. При по-дълги целодневни преходи и ако обувката позволява може върху партенката да се обуе по-тънък чорап - той допълнитерно я "държи" добре навита. Ако все пак търсенето на плат ви е сложно / или жена ви ще ви набие ако нарежете чаршафа от спалнята  ;D / или не ви се занимава с навиване на партенки не лошо решение е обуването на два чифта чорапи - най-добре е отдолу памучни а върху тях вълнени за да "лагеруват" и вълнените да поемат влагата. Тази система работи обаче само ако вътрешните чорапи са стегнати и добре прилягащи по крака инак ефекта може да е обратен!! :( . Всичко това повтарям изисква кубинката да позволява този обем без да остава хлабава или не дай боже да стяга крака, че тогава прехода става мъка.  Всичко това е изстрадано и научено като кашик из бишиците край Ардино където служих на времето. Разликата е, че бяхме обути със старите чепици- цинтарките но съм убеден че написаното важи за всякакви обувки. Сега ползвам едни Кастингери, които бяха на "въоръжение" в Планинската спасителна служба към края на 70`те с по два чорапа и никога не съм имал проблеми и по 10-12 часови преходи. И да повторя казаното от Хобо - разтъпкване и мазане му е майката. Когато ми предстои по-сериозно ходене практикувам следния ред: едно денонощие престой на патъците в банята /без да се мокрят/, поне два дни си ходя с тях из града или на леки разходки и чак след това на сериозен поход. От там нататък здрави краци да има човек... :)

Узунов

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #89 -: 22 Декември 2011, 19:13:52 pm »
Здравейте хора, за жалост старите кубинки с които издържах 6 години не стават вече за нищо, буквално има дупки по тях :D

Моля ви препоръчайте ми от къде мога да си закупя за София, понеже след 2 дни заминавам за Англия.

Благодаря за отделеното време и Поздрави на всички :)