Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс
КОХАНСКИ
, а не Кочански!
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Походи, разходки, сбирки, туристически обекти, тракове
»
На какви условия трябва да отговарят мераклиите за Ком-Емине?
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
Автор
Тема: На какви условия трябва да отговарят мераклиите за Ком-Емине? (Прочетена 29774 пъти)
LIC
Full Member
Публикации: 154
Re:На какви условия трябва да отговарят мераклиите за Ком-Емине?
«
Отговор #45 -:
19 Март 2011, 13:30:08 pm »
Бях си купил гуменки на Мания - не обърнах много внимание, когато ги купувах. На пръв поглед обикновена гуменка. Като ги поносих малко забелязах две интересни неща - подметка от вулканизиран каучук и силиконова стелка около 6мм дебела. Това ми се случи една от най-удобните обувки. Лятото си обикалях много балкана с тях в сухо време. Голям зор беше докато си намеря втори чифт такива.
Активен
bobber
Jr. Member
Публикации: 48
«
Отговор #46 -:
19 Март 2011, 16:13:51 pm »
НОВО, по-яко ще е с кожени цървули
то гумата кат найлона, иначе и аз съм за естествените материи
в стояновия форум последно бях пуснал снимки на една туника(как топли тва нещо) от войнищко одеало а от изреските си направих
навои(също мнного полезни в студено време и сняг) но не качих снимки тук защото знам че четете и форума на стоян и не ми се занимаваше.
пс. всички сме с една идея и разбиране за света. и без тва не сме много, не мисля че трябват караници и сръдни.
верно е че първоначалната идея на стоян беше друга(и той си го е признавал) и след това се "прифилира"
но сте големи хора и си мисля че ще се разберете по мъжки,щото наистина е малко "грозно" да се подмятат разни....
и в двата форума
PEACE
Активен
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
«
Отговор #47 -:
22 Март 2011, 15:32:00 pm »
А ето как е започнало всичко: Книгата на Павел Делирадев за първото преминаване на Ком - Емине през 1933г
"От Ком до Емине
. Приятно четене!
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
Hobo
Hero Member
«
Отговор #48 -:
23 Март 2011, 16:44:21 pm »
Още две книги, които със сигурност ще са полезни за мераклиите да минат Ком -Емине:
1. Книгата на
Борис Никленов
„С пределни сили от Ком до Емине – подвигът на десет перничани”
, в която се разказва за десет перничани, които са преминаи маршрута за единадесет дни с тежки, от 20 до 27кг, раници на гърба. Без никаква логистика като снабдяване, комуникация и др.
2.
"Пътеводител Стара планина"
от
Данов, Бетовски, Райков - 1958г
В книгата са описани доста старопанински еднодневни маршрути и цялостно маршрута Ком - Емине. Макар информацията да е стара, доста голяма част от нея е актуална и днес. Също така е интересно тези, които са минали вече маршрута, или тепърва ще го минат, да сравнят пеизажите от 1958г и сега.
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #49 -:
24 Март 2011, 18:19:38 pm »
Да спомена още няколко пътеписа за прехода Ком - Емине. Аз се запалих когато прочетох какво беше написал
Ясен
десет години след като са преминали "чистилището" с група състуденти и приятели. Случайно попаднах на пътеписа преди години докато търсех нещо за армейските кубинки в Гугъл. Вдъхновиха ме кубинките и самарите с които са били. Нищо специално като екипировка, но компенсирано с дух и много мерак. За мен всичко започна от този пътепис:
Ком - Емине 1995 г. ч.1 (дни 1 - 10)
Ком - Емине 1995 г. ч. 2 (дни 11 - 24)
Когато тръгнахме с по 30кг раници на гръб и с голяма мъка на гара Лакатних разбрахме и си признахме, че тук е края на нашия Ком - Емине сина ми каза "И Гьоко не е успял с 30кг на гърба, а той е машина, човече!" Вярно е машина. Знам колко трудно е в момента когато се взема решение за прекратяване на похода. То е все едно капитулация, но Гьоко успешно преминава целия маршрут следващата година заедно със своя приятел Васко. Ето го и пътеписа на
Гьоко
:
Ком - Емине през лето Господне 2006-то ч. 1 (Дни 1-6)
Ком - Емине през лето Господне 2006-то ч. 2 (Дни 7-12)
А това е неговия разказ за първия неуспешен опит, който са направии с
Ирина.
. Макар и неуспешен от този поход могат да се извлекат безценни поуки:
Поход в Западна Стара планина или как не успяхме за изминем прехода Ком - Емине
Днес прочетох и пътеписа на
Валентин Киров
. който през лятото на 2010г заедно със сина си (13 г) и племеника си (15 г) успяват да преминат по маршрута за 12 дена. Ето
ПЪРВА ЧАСТ
и
ВТОРА ЧАСТ на пътеписа.
. За пореден път се убеждавам, че Ком - Емине не е само път. То е пречистване и помъдряване. Ето какво казва Валентин Киров на финала:
"Дадох си сметка,че 13 дни не се бях бръснал, не бях карал кола, не бях говорил по GSM и в никакъв случай не се чувствах зле. Човек осъзнава, как в начина си на урбанизиран живот свикваме с неща,които не са абсолютно необходими за съществуването ни. Даже бих казал, пагубни за душевността ни. И как губим радостта от малкото ,което притежаваме. И тук по тези баири моите деца разбраха, колко струва сухата филия хляб, падналото парче сирене на земята и разтопеното масалце. Тези неща са безценни, когато човек ги няма. Научиха се да ценят незначителните на пръв поглед неща. Оцениха, какво значи да имаш всяка вечер топла завивка и мека възглавница! Защото, когато всяка вечер заспиваш в тях, ти ги възприемаш,като някаква даденост . Но когато спиш дни наред по поляните, разбираш че тези ни удобства в крайна сметка са ни даденост от горе, и че не всички хора ги притежават."
А това са крака изминали 720км по билото на Стара Планина:
Активен
LIC
Full Member
Публикации: 154
«
Отговор #50 -:
24 Март 2011, 18:31:41 pm »
Ми жалко, че ми няма снимката на мазола след маратона Алеко, кървав мазол в мазола
Ето това е малкия мазол на петата, а това е оказване на първа до лекарска помощ за голям мазол на ходило
Тук не знам защо решиха да пришият кожата обратно към ходилото. Крайния резултата - завърши маратона.
Активен
Ийон Тихи
Jr. Member
Публикации: 22
«
Отговор #51 -:
25 Март 2011, 09:24:56 am »
Hobo, невероятен си. Благодаря ти още веднъж за безценните материали.
Убеждавам се, че Ком - Емине е нашият Ел Камино.
Активен
"Ако е Ка, ще връхлети като вихър и плановете ти ще рухнат като хамбара на дядо ми, когато го порази циклонът."
jordanov
Sr. Member
Публикации: 283
«
Отговор #52 -:
28 Март 2011, 16:01:05 pm »
Аве Hobo, с тия пътеписи спрях да си гледам работата
Някои от участниците в първия разказ си ги спомням по физиономия - завършил съм две-три години преди тях
Споменатия Цанко ни водеше из планините надлъж и нашир, закачих и от ски училищата на хижа Плевен..Айде да бягам че ще се кара началника
Активен
meco puh
Hero Member
Публикации: 540
«
Отговор #53 -:
10 Април 2011, 22:25:23 pm »
Всеки турист тръгвайки нагоре си казва:Дано не срещна баба Меца.А най-вече аз,дядо ви
мечо пух.Претеглих цял живот с баба ви Меца,и винаги когато съм на планина исках да
срещна адаша,а колегите ми казваха,че ще напълня потурите.Е,по-добре адаша,отколко
то баба ви Меца(винаги с главна буква).Срещнах я преди да тръгна на похода Ком-Емине
през лятото на 1987 година.Та мога да ви разкажа за баба ви Меца и Ком-Емине.
Активен
Ком Емине 1987 год
Ком Емине 2011
Ком Емине 2013
meco puh
Hero Member
«
Отговор #54 -:
22 Април 2011, 00:13:43 am »
Каня се да мина Ком - Емине. Тук чета за 6 кг. раница. Как?
Палалатка - 2 кг.
Чувал - 1,8 кг.
Вода - 2 кг.
Самата раница - 2 кг.
Друго нищо ли да не нося? Ами храна, дрехи, дъждобран, телефони, GPS, шаалте, резервни обувки, карти, и т. н.
Къде бихте спали без бивачни съоръжения след х. Паскал , на Вратник, наРиш?
Активен
Ком Емине 1987 год
Ком Емине 2011
Ком Емине 2013
Hobo
Hero Member
«
Отговор #55 -:
29 Април 2011, 12:58:35 pm »
Днес попаднах на
следната обява
от 19.01.2011г:
Поход Ком - Емине 2011
От 15 юли 2011 г. ще се проведе за втори път походът вр. Ком - н. Емине на БТС, съвместно организиран с ТД „Руен" Пловдив. Както и миналата година ръководител на похода ще бъде Здравко Дошков - тел. 0882 966 398
График на похода Ком - Емине 2011 (46 kB)
Активен
meco puh
Hero Member
«
Отговор #56 -:
01 Май 2011, 23:41:39 pm »
Hobo, не смяташ ли, че поход с толкова участници е за силни такива? Ако не си силен няма начин да не изостанеш, а това значи, или да те шкартират (извинете за думата), или да те сложат в микробусчето. А това означава, край на илюзията Ком-Емине.
Активен
Ком Емине 1987 год
Ком Емине 2011
Ком Емине 2013
Hobo
Hero Member
«
Отговор #57 -:
16 Юли 2011, 13:10:50 pm »
Живко и Станимир, туристи от Туристическо дружество "Сърнена гора", Стара Загора, тръгнаха по маршрута Ком - Емине на 1-ви Юли. Днес почиват в Котел. Актуална информация как върви техния поход може да се прочете във форума на дружеството в темата
Ком-Емине 2011-Живко и Станимир от ТД "Сърнена гора"
.
Активен
cat
Sr. Member
Публикации: 462
«
Отговор #58 -:
16 Юли 2011, 17:28:35 pm »
Малко офф топик . Чета чета и все за часове ,графици и тям подобни се говори . На работа ми е омръзнало да ги слушам . Тръгваш и докъдето стигнеш важното е участието , до където, докато и долкото можеш и ти доставя удоволствие от там нататък е мъчение .
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #59 -:
16 Юли 2011, 17:48:56 pm »
Аз също не съм привърженик на състезателния елемент в туризма, но за един дълъг преход като Ком - Емине за повечето хора доброто планиране и стриктното спазване на графика е задължително, ако искат да стигнат до морето. Това е свързано със свободното време. Малко са щастливците, които не си гледат часовника. Повечето имат преброени дни отпуск и толкова. А ако човек не се стреми да стигне Емине, тогава не тръгва по маршрута Ком - Емине, а на няколкодневно шматкане по билото на Стара панина.
Иначе и аз не разбирам тези, които се надбягват едни други и чупят рекорди за преминаване на маршрута, вместо да се насладят на изгледи и Природа, но пък щом това им харесва, защо да не го правят? Нали това е идеята. Да се вземе максималното удоволствие от прехода, а как, всеки знае сам за себе си! За мен, например, ще е щастие ако успея да мина по целия маршрут, пък ако ще да е на части.
p.s. Като говорим за Емине. Днес там е измерен температурен рекорд +34.4С
Активен
Формат за разпечатване
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
« назад
напред »
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Походи, разходки, сбирки, туристически обекти, тракове
»
На какви условия трябва да отговарят мераклиите за Ком-Емине?