Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92087 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: Моите остриета
« Отговор #285 -: 22 Декември 2013, 18:41:31 pm »
Yes! Проблемът е решен. Wnger-ът ми вече си има мини-отвертка. Тирбушонът му се затваря качествено и по-двата начина: с монтирана отвертка с "острието" навътре и навън. Стъпката на тирбушоните на Wenger и Victorinox е еднаква. Разликата, а оттам и проблемът, е в дебелината на "телта", която е използувана за направата на тирбушона на Wenger. Дебелината е 2.7 мм при Wenger и 2.4 мм при Victorinox. Ако разгледате тирбушона като цилиндър с вътрешен цилиндричен отвор, по-дебелата тел на Wenger обуславя по-малък вътрешен диаметър на тирбушона, отколкото е размерът на този диаметър при Victorinox. Решението е внимателно и деликатно припилване на вътрешният винтов канал на пластмасовата част на отвертката. За целта е нужна финна пила с конусно сечение и 20 минути свободно време. Става перфектно! Enjoy!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #286 -: 29 Януари 2014, 17:30:41 pm »
Здравейте, ето новата ми придобивка от днес- Opinel №8. Острието е от неръждаема стомана. а дръжката е изработена от маслина. 

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #287 -: 28 Февруари 2014, 19:57:10 pm »
Днес някъде гледах опинел "оутдор". С пластмасова дръжка - решава проблема с подпухване на неимпрегнираните дървени дръжки, но пък някак си се губи "топлината" на дървото...
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

ridedok

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
« Отговор #288 -: 19 Март 2014, 13:24:25 pm »
  Част от остриетата ми!

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #289 -: 19 Март 2014, 14:28:04 pm »
Ridedok може ли да споделиш опита си с този нож, използваш ли го за батонинг ? Как функционира заточване,здравина,удобство и т.н.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

ridedok

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
« Отговор #290 -: 20 Март 2014, 07:59:14 am »
Колега към момента нямам кой знае какви впечатления от ножа. Не съм го ползвал активно , даже не се е налагало да го заточвам още но за цената си според мен си струва.

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #291 -: 20 Март 2014, 12:28:10 pm »
Благодаря, по-нататък сподели ако искаш впечатления като понатрупаш опит с него, интересно ми е такова китайче каква здравина ще има и функционалност.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #292 -: 26 Март 2014, 16:05:29 pm »
Ето ножа който най-често нося при скитанията ми сред природата. Bahco 2444-евтин, лек и удобен нож. Жалко, че новите модели на Бако вече не се произвеждат от Мора, а в Китай.

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #293 -: 30 Март 2014, 07:04:13 am »
Ето ножа който най-често нося при скитанията ми сред природата. Bahco 2444-евтин, лек и удобен нож. Жалко, че новите модели на Бако вече не се произвеждат от Мора, а в Китай.

Жалко да.

Това ножче при тест гръб в гръб се оказа по-твърдо от Мора олраунд.

Така, че който го няма все още, сега е момента да си заприходи едно такова, а който го има да си го дублира.

Не се знае, докога ще ги има старите Бако-та - наследници на Фрост Клипер. За скромната сума от 12 лв. според мен са добър избор, наред с Мора 546 и Мора 511.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #294 -: 30 Март 2014, 22:19:13 pm »
Кое му е жалкото?
Всичко вече се прави извън Швеция. Карбоновата стомана се внася и много отдавна Мори, Хюлтафорши Бакота и др. не са от шведска стомана.
Имах доста Мори, и си оставих две, едната е по-стар модел.......все се каня да я заточа и като видя къф ТАШАК е и се отказвам.
Eй тва ми ножле е в пъти по-добро от всякакви Мори и е 100% китайско.

http://goart.snimka.bg/hobby/nojove.764008.31953212

Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

universum

• Jr. Member
  • **
« Отговор #295 -: 30 Март 2014, 23:52:34 pm »
Идеята, заложена в ножовете Мора е отражение на някои качества на шведите. Каквито качества бяха заложени примерно в колите Волво преди да ги купи Форд - практичност, дълготрайност, безотказност, минимална поддръжка, надеждност.

Всеки ползва каквито ножове му допадат.

Мора е традиция, част от скандинавската история в областта на ножовете.

И ако Мора прекратят производството си в Швеция или го изнесат в Китай или Индия, няма да съм единствения, който ще изпита известна носталгия по това, което е било.

Факт е, че неръждаемата стомана на морите все още е шведска -  на Сандвик. За C100 и ламинираната О1 не мога да съм сигурен.

По-важното обаче е, че морите и Бако Клипер се произвеждат в Швеция. За мен все още остриетата са без компромиси при изработката, дръжките са максимално удобни и цената е ниска.

Хултафорсите са си от японска стомана - не китайска.

Интересно как го сметна този нож, че е в пъти по-добре от някоя мора. Това го пиша, защото не харесвам крайните изказвания, иначе всеки си ползва каквото предпочита.

GOART

• Full Member
« Отговор #296 -: 31 Март 2014, 00:14:57 am »
 :D Сметнах го с моя 17 годишен шведски калкулатор.
Не го взимай навътре, просто след толкова години тук , като чуя някой да се превъзнася по Мора и Волво и ми става неХУБАВО.
И все пак това ножле е в пъти по-добро от МОРА.

universum

• Jr. Member
  • **
« Отговор #297 -: 31 Март 2014, 11:56:56 am »
Не го взимай навътре, просто след толкова години тук , като чуя някой да се превъзнася по Мора и Волво и ми става неХУБАВО.

Никой не е превъзнасял горните марки. Имат си недостатъци и предимства.

Това, което аз разбрах е, че нещо си се изнервил в живота. Не е необходимо да си го изкарваш с резки и крайни постове, но това си е мое мнение.

Ножа, който показваш изглежда добре, честито.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #298 -: 31 Март 2014, 13:17:17 pm »
От морите съм си оставил само Мора-2000 в кухнята, да маже филии, и едно ламинатно Мора-Фростче за дялкане.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

• Full Member
« Отговор #299 -: 31 Март 2014, 14:41:12 pm »
От морите съм си оставил само Мора-2000 в кухнята, да маже филии, и едно ламинатно Мора-Фростче за дялкане.
:) Именно .