Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92114 пъти)

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Re: Моите остриета
« Отговор #300 -: 31 Март 2014, 18:23:08 pm »
Аз пък в кухнята съм с два готварски фроста.

За дялкане в къщи една ламинирана единица.

Горното Бако за нищо не го ползвам, защото не мога да му намеря приложение.

В неговата категория в кухнята има две перинг опинелчета, които вече не ги точа щото и така си режат.

Из гората за салам, кашкавал и клечки сменям някой от хултафорсите и една Мора олраунд.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #301 -: 21 Април 2014, 16:12:32 pm »
Аз се чудех какво да си взема за Апокалипсиса, някой Джедайски меч или пък нещу като Катана, а то най-доброто се правело в Татковината  :P
http://youtu.be/ArdjavwDk8s

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #302 -: 25 Април 2014, 22:58:52 pm »
Едно много удобно леко и малко китайче, за всекидневна употреба, идва остричко с g10 чирени,стегнато е няма луфтове,щипката може да се мести и от другата страна.

"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #303 -: 21 Юни 2014, 21:18:10 pm »
Spyderco Domino - РЕПЛИКА ... С малка модификация,добавих карбоново фолио от едната страна.

"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

universum

• Jr. Member
  • **
« Отговор #304 -: 30 Юни 2014, 20:38:27 pm »
Отдавна искам да направя една групова снимка на морите си, ама пусто енергоспестяване.

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
моята колекция
« Отговор #305 -: 12 Януари 2015, 13:26:21 pm »
Това е моята първа колекция

Засега толкова за напред повече.

Terzo

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Re:Моите остриета
« Отговор #306 -: 21 Януари 2015, 20:41:46 pm »
Човек се учи цял живот. Само желание да има. Със здраве си ползвай ножа и го пази, че не се знае ако пак го изтърсиш дали ще имаш същия късмет. Предполагам вече си разбрал какво е да загубиш нож. Ножове много, но това е ТВОЯТ НОЖ! Трудно се прежалва свой нож ако ще да е някоя джобна костурка за левче. Струва ми се, че ножовете придобиват част от душите ни, затова са ни толкова скъпи.
            Hobo, изключително си прав!
            Като ученик през далечната 1983 г., тръгвах към вр. Ботев с алпийския клуб. Закъснявах за автобуса и всичко тъпчех в раницата, така и Ножът ми, вместо да го сложа на кръста го сложих в джоба на раницата. Видя ме приятел с мотор (май беше Ява) и ме взе, така и се е изръсил ножа от джоба на раницата, естествено провали ми се "бързото" заминаване. Обходих целия обратен път педя по педя, така и не го намерих. Години наред пусках обяви с обещание за възнаграждение и описание на ножа. Никакъв резултат.
            Все още, макар и вече да имам повече от тридесетина ножа, много от които любими в един или друг период, този Нож, ми липсва. Беше "фултанг" с кръгла, текстолитова дръжка, едностранно заточено ковано острие около 8 мм. дебело, около 20 см дълго и кожена кания с щампа, ако не се лъжа на Рачо Ковача. Бях го лъснал с възможно най-ситната (полираща) шкуртка до огледален блясък, заточен да бръсне. Вършеше ми работа за всичко, макар и с това необичайно едностранно заточване (просто за удобство сменях ръката, с която го държа спрямо заточването). Естествено нямам снимка, бих я качил!
            Все още го виждам пред очите си. Все още нося някои от белезите, като го "пробвах" колко е заточен.
            ПРАВ си Hobo ножовете придобиват част от душите ни.

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #307 -: 22 Януари 2015, 16:29:00 pm »
новите ми остриета

и аз напредвам бавно и славно

universum

• Jr. Member
  • **
« Отговор #308 -: 23 Януари 2015, 22:21:35 pm »
Честито!

Това не са типични ножове за Бушкрафт, но защо да се ограничаваме.

Просто за работа с дърво, сканди скос е най-добре.

Бъкът ясно, че е супер ножче. Но Пиргето е скрита лимонка. Страхотна форма и на дръжката, и на острието.

За стоманата да не говорим. Тая T7-MO си държи работна острота доста време. Най-ползваният нож в кухнята е едно Пирге с горната стомана. Добра закалка, лесно се точи.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #309 -: 24 Януари 2015, 21:28:08 pm »
Значи това Пирге, за парите си, е един от най-добрите касапски ножове. Аз съм голям фен на марката, правил съм няколко подаръка Пирге, все на хора касапи и с добро ме споменават всеки път като стане дума  :)

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #310 -: 26 Януари 2015, 09:59:21 am »
Преди да си взема Пирге не бях чувал за тази стомана Т7-МО  каква е по състав информативно, примерно като немската Круп 4116 или шведската Сандвик 12ц27 е

Аз досега съм ползвал китайски от неясна стомана на същата цена, но се убедих че е подобре нисък клас оригинален отколкото китайски на същата цена. Но както всичко и това има изключения
като това например

на мен ми прилича на БЪК 110 реплика, но може и да греша

ПП  Реплика или оригинал най ми харесват като дизайн и функционалност БЪК.

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #311 -: 05 Март 2015, 15:36:29 pm »
Пак си поръчах БЪК
този път 501 и допълнително един Енлан

nokian

• Jr. Member
  • **
Моите остриета
« Отговор #312 -: 09 Март 2015, 10:32:00 am »

Пак си поръчах БЪК
този път 501 и допълнително един Енлан

Не очаквах енлана да е толкова добър.
Между сергиен китаец и марков китаец има голяма разлика като дизайн качество на материали и изработка, много съм доволен ще взема още един енлан да се намира.

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
« Отговор #313 -: 09 Март 2015, 22:44:27 pm »
Айде и аз да се впиша. Не ми остава особено много време напоследък, когато изляза малко сред природата ще направя малко по-приятни снимки. За момента една само информативна:

По ред, от ляво на дясно:
1. Бръснач, произведен в USA - Shumates 135. Доста позахабен, предполагаемата му възраст е над 50 години. Върши ми чудна работа в офиса, стои постоянно на бюрото.
2. Някакво китайче, сравнително стабилно изработено, но с острие от калпава стомана и с отвратителни зъби.
3. Българско ножче с някога паднали чирени, но се заточва изключително добре и държи ряз дълго време след това. Дълго време ми стоеше в джоба, най-приятното е, че без чирените даже не се усеща, че е там.
4. Ножче за ашладисване, незнайна марка(подозирам българско), ако някой го познае да каже. Наследство от дядо ми, бях го изгубил, но в последствие се появи в едно сандъче с инструменти. След доста чистене, шкурене и смазване се върна в годна за употреба форма, но без да губи патината си.
5. Най-новата ми придобивка - Opinel No9 Carbone. Няма смисъл да обяснявам, познавате го добре. От както го имам ми е редовен спътник в ежедневието.
6. Martinez Albainox 19161 - много солидно и стабилно ножче се оказа. Купих го преди време само заради това как изглежда. Острието се заточва добре и държи ряз дълго след това. Беше ми основния джобен нож за ежедневно носене преди да взема Opinel-a.
7. Wolfcraft нож за кабели. Името си казва каква функция изпълнява и при това доста добре. Стоманата не е първо качество, но за леки еладжийски работи за каквито е предназначен си е чуден. Има много плавен механизъм, може да се разгъва и с една ръка без особени усилия.
8. Bahco-то и магнезиевата запалка. Дълго време се чудих с какво да го сменям и в крайна сметка реших, че е напълно излишно при положение, че ми върши чудна работа в гората като основен нож.
9. Китайски нож с много интересно заключване. На острието пише "USA Saber Columbia". Сглобката е изключително прилична, острието е от добра стомана/нямам идея каква за съжаление/. Може да се отваря с една ръка с леко специфично движение. Понася доста тежки задачи без да се предава.
10. Отново някакво китайче. Незнайна стомана, но е "full tang", стоманата изглежда прилична, острието е около 3.5мм дебело.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #314 -: 15 Март 2015, 22:16:35 pm »
Nicko, още като си купи испанчето обеща ревю. Ако не ти се занимава можеш ли поне един сравнителен анализ между него и опинела да направиш? Предполагам мнението ти като собственик и на двете ще е полезно не само за мен.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!