Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92113 пъти)

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Re: Моите остриета
« Отговор #315 -: 15 Март 2015, 22:51:32 pm »
О да, с най-голямо удоволствие до няколко дни ще напиша колкото мога по-обстойно сравнение между двете ножчета. Първоначално мога само да кажа, че испанчето е чудно за цената си и за леки задачки(да си направи човек шишчета, да нареже мезе, да си издяла колче за палатка и т.н.) е направо чудно. Повече след няколко дни в цялостното сравнение с опинелчето :)

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #316 -: 09 Април 2015, 09:30:40 am »
Айде да се похваля, след дълго умуване и разсъждаване си взех една Мора Класик 2. Обмислях Кондори, колд стийлове, какво ли не още и на края се спрях на добрия стар класик за основен нож за буша. Далеч съм от идеята, че ми трябва задължително фултанг, винаги нося брадвичка с мен. Няма да снимам все още, не съм го модифицирал с нищо, само му поизпилих гърба малко да може да стърже по-добре феророда.

Така вече мората и опинела стават основен комплект за носене, а бакото и мартинеза остават резерва. Първи впечатления - всичко което очаквах и покрива идеално стандарта ми за "колкото по-просто, толкова по-добре"

П.С. Извинявам се за двата поста един след друг, но реших да се похваля  ;D

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #317 -: 10 Април 2015, 21:45:06 pm »
Честито, но защо, трябва да разчитаме на брадвата за отсичане на дърва,цепене, и после да си вадим ножа, след като има мори за "класика" не знам, но други които са си достатъчно здрави с 3/4 танг (rat tail) за батонинг и др. натоварване, днес ми се наложи и мората пак мачка страхотно. Съчетанието брадва и нож е много добро,съгласен съм че по-бързо и лесно се подготвя бивака или подслона, но лично аз съм привърженик ножът да има по-широко приложение от това само да дялка и да бъде такъв,че да не те е страх да го напънеш или праснеш с цепеницата. Брадвата я оставям вече на страна,търся си мачете на "Трамонтина" с което да я заместя в буша, тъй като брадвата за храсталаци, плетове и гъсти гористи терени е непрактична, а мачетето си цепи всичко наред.Фолдъра си е постоянно с мен,така,че просто си вземам мачетето, когато планирам излизане сред природата. Колега имам един въпрос след всичкото ми писане де, не отправятм критика или нещо друго разбира се,надявам се да не бъде така разбран поста ми, какво ти допада в Опинела и не само на теб ами и на другите, дизайна-класически и прост нож,който изисква време и две ръце за отваряне ли,(механизма на заключване също иска време)... ? Или повече технически характеристики, защото за мен джобния нож трябва да може да се отавяря с една ръка,бързо, да е с клипс и да можеш по всяко време и навсякъде да го използваш.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #318 -: 13 Април 2015, 19:47:01 pm »
Започвам да си мисля, че jordanova е по-подготвена за апокалипсиса от наша милост, срам. Тия дни измъкна отнякъде този полушвейцарец от Буковец. Има си най-важните неща, липсва му само сърпа и чука от маркировката 8). Явно е съвременно производство...

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #319 -: 13 Април 2015, 22:50:29 pm »
Този швейцарец е като в оная реклама, за шоколада от Своге. Май този модел ги продаваха като окомплектовка в едни туристически несесери. Съдя по виличката. Дали някой знае от каква стомана са тези соц. ножчета? Вършат прекрасна работа, лесно се заточват, острието се захабява лесно, корозионно устойчиви са-доста са функционални. Чак яд ме хваща, като се сетя колко бройки съм затрил през годините. С трион или ножичка не ми е попадало, но по едно или две остриета си имаха стандартно.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #320 -: 14 Април 2015, 09:47:01 am »
Според мен стоманата е 4х13, но може и да греша.

А ето и моите фаворити

а това е снимка на цялата ми колекция

Поздрави

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #321 -: 14 Април 2015, 10:38:51 am »
Честито, но защо, трябва да разчитаме на брадвата за отсичане на дърва,цепене, и после да си вадим ножа, след като има мори за "класика" не знам, но други които са си достатъчно здрави с 3/4 танг (rat tail) за батонинг и др. натоварване, днес ми се наложи и мората пак мачка страхотно. Съчетанието брадва и нож е много добро,съгласен съм че по-бързо и лесно се подготвя бивака или подслона, но лично аз съм привърженик ножът да има по-широко приложение от това само да дялка и да бъде такъв,че да не те е страх да го напънеш или праснеш с цепеницата. Брадвата я оставям вече на страна,търся си мачете на "Трамонтина" с което да я заместя в буша, тъй като брадвата за храсталаци, плетове и гъсти гористи терени е непрактична, а мачетето си цепи всичко наред.Фолдъра си е постоянно с мен,така,че просто си вземам мачетето, когато планирам излизане сред природата. Колега имам един въпрос след всичкото ми писане де, не отправятм критика или нещо друго разбира се,надявам се да не бъде така разбран поста ми, какво ти допада в Опинела и не само на теб ами и на другите, дизайна-класически и прост нож,който изисква време и две ръце за отваряне ли,(механизма на заключване също иска време)... ? Или повече технически характеристики, защото за мен джобния нож трябва да може да се отавяря с една ръка,бързо, да е с клипс и да можеш по всяко време и навсякъде да го използваш.

То всичко е въпрос на виждане, както и избора на конкретната мора. Факт е, че и тя ще се справя с батонинги и почти всичко друго, което реша да правя с нея. При нужда и да си нацепя клечки за разпалки - защо не. И все пак за мен е по-лесно и по-бързо с брадва, стига да не правя клечки за зъби, разбира се :D Далеч съм от идеята да си тероризирам ножа, когато имам наличен инструмент, който е пригоден за тази дейност.

За опинела, много лесно се модифицира и за отваряне с една ръка. Факт е, че до сега не е имало ситуация в която да бързам толкова и толкова да не мога да пусна нещото което държа, че да се наложи да си отворя ножа с една ръка. Харесва ми дизайна, харесва ми и простичкия механизъм за заключване, който всъшност е доста по-сигурен от масовите механизми при фолдърите. Друг много голям коз в полза на опинела е острието, стоманата наистина е прекрасна. Изобщо - прост, лесен за употреба, удобен и стабилен. Като се замисли човек, за толкова години производство, все щеше да фалира тая фирма, ако не бяха добри тия ножове, или поне щяха да сменят дизайна или нещо в тях.

Всичко е въпрос на виждане и начин на действие и мислене. Не бързам, не съм импулсивен, защо ми е и нож който да се отваря на секундата, когато това няма реално приложение в моето ежедневие. Погледнато философски на нещата - времето, което ти отнема да отвориш ножа и да го приведеж в готовност за работа ти дава една секунда повече, в която да помислиш над правилното решаване на задачата, която ще вършиш с него.

Не на последно място - в дизайна и на мора класик и на опинел има една проста, непринудена елегантност. Формата не е нищо сложно, нищо компютърно генерирано, нищо свръх-технологично, но върши чудна работа. И на двете дръжките са ми по-удобни от 99% от ножовете, които съм хващал в ръка, няма ръбове, нарези за пръсти, няма железарии, нащърбвания и модерни материали. Харесва ми, че някой "гений" не е решил, че показалеца ми трябва да седи точно на едно място примерно. Симетрията в дръжката също е голямо удобство при ползване, макар и да има своите минуси. Плюсовете от моя гледна точка са много в тия класически ножчета.

П.С. На мен също ми е интересно кога и защо на някой му се налага да си отваря джобната чекия по спешност с една ръка за секунди. Не говорим за теоретичната ситуация в която сте се вързали незнайно как за излитащ хеликоптер и с едната ръка стискате детонатор на бомба.  ;D

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
« Отговор #322 -: 20 Април 2015, 16:19:39 pm »
Ако ми кажете как да кача снимки ще ви представя моята колекция. Интересна е според мен, обичам ножовете и оръжието, имам интересни екземпляри, както и някои въпроси около тях.
Предварително благодаря!

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #323 -: 21 Април 2015, 15:09:12 pm »
Здравей и аз съм нов ще се опитам да обясня
първо качваш снимките на снимка бг, пикаса и други
на качената в нета снимка кликваш с десния бутон на мишката върху снимката и после с левия натискаш
copy URL address
после във форума кликваш върху отговор и се отваря прозорец със букви и иконки
после кликваш на отворения прозорец на втория ред, първата икона и посредата (медду двете скоби) поставяш копирания адрес и най накрая кликваш на публикувай или предварителен преглед и ти си човека.
Дано съм го обяснил правилно.
Поздрави

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
« Отговор #324 -: 29 Април 2015, 11:51:01 am »

Благодаря Нокиан. Почвам по ред на номерата:
№1 Правиха ми го преди години, не знам става ли за нещо или е само за украса, но ако върши работа ще го ползвам вместо мачете.

№2 Подарък от една кака. Произход - братската Китайска страна и ловен магазин у нас. Нямам абсолютно никаква идея за какво може да служи, ще се радвам на съвет?!

Това е "китаеца" с кученце - за оразмеряване.

№3 Щик - сръбски от ПСВ, острие някъде към 60см. Страховито заточен, но също не знам как да го ползвам из горите, да не говорим как да го нося.

№ 4,5,6 и 7 (следват поредицата на извадените, че ги разместих при снимката)
4 и 5 (отгоре надолу) Етърски ножчета. Не са лоши но се чупят при огъване лесно, крехки са. каниите им също не струват, ще трябва да ги преправям или подменям. № 7 е уникален нож, реже лист хартия без проблем, оставям да познаете марка и модел :) Канията му я поръчвах специално, че реже като бръснач. № 6 е прочутия нож "Вихрен". Тежък соц.нож от Габрово. Досега не е ползван из джендемите, за разлика от 4 и 5. Нелоша кания но за тънък колан, ще трябва да се преправя. Лоши отзиви за него има в мрежата.

№ 8 - "швейцарец", не му знам модела, седи в колата, не е ползван, но ще почна да го прибавям към "раницата без която не може". № 9 - "китаец" с маркировка УСА. Режа си разни работи с него, интересен е - има компасче и фенер но последния не знам как да го оправя. Средна хубост. № 10 - последна придобивка, нож "Браунинг" за дране. Тежък, с много стегнат предпазител срещу самозатваряне и с опора отзад на острието за палеца. Не знам тези оксидирани остриета как се заточват и дали им пада черното?
Това е засега, имам и  една армейска брадва, но тя - в другата тема. Моля на лично да ми пратите връзка със сарач, да си оправя каниите, а на другите ми въпроси ще се радвам на отговор във форума.
http://www.snimka.bg/?profile,uploadinfo;aid=863886;page=1;#paging

donzezi

• Jr. Member
  • **
« Отговор #325 -: 11 Май 2015, 22:48:04 pm »
Зравейте,
Ще ви представя едно от моите остриета - ножът "Текстолитчо" :

Правен е от татко във ВМЗ от ресьорна стомана ?!?
Канията е от друг нож , но си пасват добре .
Името му идва от материала на чирените .

Полиран е със синя паста на SOLINGEN и кече на шмиргел.

Дълъг е 27 см , а острието 15 см. Тежи 219 грама .

Ножът е подарък и ме е страх да не го загубя , затова "Текстолитчо" е витринен нож .
Стои си в къщи . За из природата ползвам други сечива , които ще представя по късно .

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #326 -: 11 Май 2015, 23:14:54 pm »
Текстолитчо определено е красавец. И аз бих си го пазил във витрината, ако ми е такъв скъп спомен. На мен, обаче, много ми хареса аранжировката за снимките. Бъди здрав!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #327 -: 13 Май 2015, 09:36:14 am »
Интересно име на готин нож. 8)
Едно време са се старали да правят всичко както трябва.

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #328 -: 13 Май 2015, 22:23:29 pm »
Тази брадвичка намира приложение главно за самозащита и се забива добре,подходяща е за хвърляне по мишени,имам същата, но имай в предвид, че стоманата е калпава и режещия ръб бързо заминава. Аз моята не я жаля и бая камъни е очукала, не става за цепене на дърва и сваляне на дървета, условно казано разбира се тъй като няма маса и размери за замах :). Ако не искаш да я хабиш си я пази като колекционерска вещ.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

ZmeiGorski

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #329 -: 18 Май 2015, 15:04:40 pm »
Тук са две от моите ножчета: https://drive.google.com/folderview?id=0B8XjJr7JLnSYfmF2ZzhlWlBNdm5mVEpiWlVEcDUyUzhMT2FyeUZCUVFxaEJuSTBxMnFUUUU&usp=sharing
Викториноксчето го нося всеки ден и върши чудесна работа, но все се каня да се оборудвам с Номадче.
Маймуната елф е много приятен за работа нож, здрав и удобен, стабилно ляга в дланта, но не е типичен за мен модел и вероятно ще го продам, или разменя за нещо друго.
За сега споделям само тези двата, но скоро ще кача още малко :)

Разбира се, че жената избира виното.
Но пиенето е задължение на мъжа!