Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92124 пъти)

Mangusta

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
Re: Моите остриета
« Отговор #270 -: 29 Ноември 2013, 14:47:17 pm »
Здравейте, ето малко остриета и от моята колекция. Имам и две Фискарчета и едно Манли Комрад, но понеже стоят винаги в колата ги няма на снимката, следващият път ще сложа и тях. Верижният трион е Stihl MS 230 за градински нужди, въпреки че тази есен при едно разчистване свалих поне десетина дървета с диаметър по-голям от 50 см.. Много съм доволен от него (вече е 5 годишен). Синият Хултафорс и едното Бако са винаги с мене за риболов. Хултафорса за дялкане, Бакото за чистене на рибата и тн.Брадвите голям зор не са видели да не казвам никакъв. В момента си имам работни остриета за цепене и къмпинг и тези си чакат реда.Сатъра купих миналата зима от неделният "битпазар" в Банско за 30 лева от "домашен" майстор. Изключителен ряз и "гъвкавост", мога да блъскам кокалаци, мога и да режа луканка, толкова е универсален. Едно агне го прави "дармадан" за около 2 часа от-до :). Кривака е изключително за градински нужди, от Бриколажа мисля го бях купил.Всички остриета се чистят и полират след работа (доставя ми удоволствие). Ами май е това засега.

п.с: Бакотата са две,защото ако забравя рибарското в някой калъф за въдици, като ми потрябва в колата и не ми е подръка точно този модел на Бако много се ядосвам...затова винаги имам и второ под ръка, все пак не говорим за ножове от по 200 лева :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #271 -: 30 Ноември 2013, 08:03:10 am »
Добре дошъл във форума Mangusta!
Добър и функционален комплект си събрал, браво!

Гледам, че брадвата Хускварна е от по-новите модели, като посъбереш впечатления, ще се радваме да ги споделиш тук. Има и съответна тема, посветена само на брадвите, а баш тоя модел с по-дългата дръжка ми се струва интересен.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mangusta

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
« Отговор #272 -: 30 Ноември 2013, 21:34:04 pm »
Добре дошъл във форума Mangusta!
Добър и функционален комплект си събрал, браво!

Гледам, че брадвата Хускварна е от по-новите модели, като посъбереш впечатления, ще се радваме да ги споделиш тук. Има и съответна тема, посветена само на брадвите, а баш тоя модел с по-дългата дръжка ми се струва интересен.
Благодаря за "топлото" приветствие. Аз следя форума доста отдавна между другото, просто се изкуших сега да се "похваля".Разбира се ще споделя впечатления, аз много съм се навил и на дърводелската брадвичка на "Хускварна" и мисля за Нова година тя да ми е подаръка ама да видим (69 лева струва).

marcinkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 60
« Отговор #273 -: 09 Декември 2013, 16:57:13 pm »
Ето ги и моите резаци:

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #274 -: 17 Декември 2013, 21:55:51 pm »
Имам и други китайчета многофункционални разнообразни,както и други ножове,но тези са ми любимиците,последните от скоро-сгъваемите. Смит и уесъна и двата са стабилни и здрави,но като се затъпят наточването е адска мъка...шкурки,брусове,точила лично аз не се справих добре...
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #275 -: 20 Декември 2013, 11:16:21 am »
Днес си обзаведох Victorinox-а с часовникарска отвертка за тирбушона. Липсваше ми този инструмент. Доставен е от представителството на марката в ЦУМ за 3 лв. бройката.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

ko54

• Hero Member
« Отговор #276 -: 20 Декември 2013, 12:00:59 pm »
В Бриколаж са 5 лева, обаче в комплект с пинсетата. Незаменима е отвертчицата, особено за дребните винтчета на очила.  8)

Два пъти правя този фокус от Бриколаж(щото 1-та я изгубих), та сега имам 1 малка отвертка в тирбушона + 2 резервни пинсети. Ако някой има нужда от пинсета за Викторинокса, да се обади(за София) - харизвам едната.  :D

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #277 -: 20 Декември 2013, 12:41:59 pm »
Имам и други китайчета многофункционални разнообразни,както и други ножове,но тези са ми любимиците,последните от скоро-сгъваемите. Смит и уесъна и двата са стабилни и здрави,но като се затъпят наточването е адска мъка...шкурки,брусове,точила лично аз не се справих добре...

Забравил съм да кача снимка.... ето я и нея
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

Keltis

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 34
« Отговор #278 -: 20 Декември 2013, 15:12:04 pm »

http://astronavt.hit.bg/Knives/SAM_3777.JPG
От ляво на дясно:
1.BUCK Whittaker - идеален за полети в самолет, маскиран като отварачка за бутилки.
2.Викс от М-Тел офицерски.
3.Викс УъркЧемп с дъгото острие и заключване. http://www.torba.bg/victorinox/6680-victorinox-noj-zastoporiavashto-se-ostrie-workchamp-09064.html
4.Някакъв китайски автоматичен нож - точи се много лесно и бързо, автоматиката му е добре.
5.Някакъв китайски Бьокер.
6.Benchmade 910 SBK D2 - много видял и патил, закупен от Лагос, Нигерия.
7.Опинел 9 карбон - и той работен нож с променено острие.Промяната още не е довършена.
8.Колд Стийл Куду - непретенциозен работен нож.Използва се почти ежедневно.
9.Спайдър Парамилитъри - скорошна придобивка.

Соц. ножка спасена от едни дето я точеха на шмиргела в работилницата им.Имам сантимент към нея, навява спомени....

Сгъвайките май са ми това, за фиксираните остриета в следващ пост.
Поздрави!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #279 -: 20 Декември 2013, 15:28:18 pm »
Днес си обзаведох Victorinox-а с часовникарска отвертка за тирбушона. Липсваше ми този инструмент. Доставен е от представителството на марката в ЦУМ за 3 лв. бройката.

И аз. Много е полезно това допълнение. Сега остана само да си взема камъчето точилце. Не онова приличащо на писалка, а камъчето. Преди беше 6 лева, сега не знам колко е.

P.S. Една молба към всички. Слагайте по-малки снимки. Да не са по-големи от 1200х1200 пиксела. Още по-добре 800х600. Ако някой държи да показва снимки с голяма резолюция нека сложи отделен линк към тях, но без да се показват директно (да не са hot links). Големите много тлачат и ще е жалко да бъдат изтрити поради това.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Keltis

• Jr. Member
  • **
« Отговор #280 -: 20 Декември 2013, 16:37:46 pm »
Сега остана само да си взема камъчето точилце. Не онова приличащо на писалка, а камъчето. Преди беше 6 лева, сега не знам колко е.

Камъчето-точило   си го взех от една бензиностанция Лукойл където имаше витринка на Викторинокс.Цената му беше 7,94 лв.Говорим преди 2 седмици.Инак през нета се поръчват за 6 лева но като сложиш и сумата за куриерската услуга ставаше повече от 7.94 лв. та ми се видя изгодно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #281 -: 20 Декември 2013, 19:32:34 pm »
Keltis, чувствам със 6-то си водолейско чувство, че на Опинела и Куду-то се каниш умишлено да правиш рекърв, даже вече го имат на практика, съдейки по снимката.

На мен лично много ми допада, особено за ежедневни задачи - да отвориш пратка, даже писмо, да не говорим за белене на картофи - по-удобно си е отвсякъде, практичността преди всичко. 

Е, че не е естетично на пръв поглед за непосветените, голям праз...

Keltis

• Jr. Member
  • **
« Отговор #282 -: 21 Декември 2013, 11:06:13 am »
Определено си прав! Рекърв-а е много удобен за изброените от теб приложения, а и по елементарен начин удължава режещата част на острието.В случая това се получи спонтанно - това са ножовете на, които се учи синковеца да точи.И с неукрепналата си ръка докарва добър рекърв ;D.Но пък желание не му липсва и за това съм му купил няколко евтини ножки та да се учи.
От друга страна той ми беше много добър индикатор за това, кой клип от тубата или описан във форум способ е подходящ за начинаещ .В минало време е защото вече натрупа опит и добре се справя, щом от поредното Куду направи на дядо си сгъваем трион - разглобил го, занесъл го на лазер да изрежат зъби и после с диамантено точило (от тези писалките) заточил серетирането.Нещо му хареса таз работа, а и явно намира поле за креативност.
А и с тоз трион смята да се откупи от работата по лозето на дядо си  ;D
На 15 години е и се радвам, че повече време прекарва с брусовете, шкурките и остриетата.Че в този фейсбук само простотии.
Тези му два първи опита си ги запазих за спомен пък и добре ги е заточил .
Сега се е запалил по модване на дръжките на опинел - видял някакъв френски форум за това и очите му светнаха като халогени.Та май и резбарски длета ще купувам ама здраве да е......
П.П.Нахалника даже питал учителя си по трудово(или както там се казва сега предмета) защо не ги учели на това основно умение за всеки мъж, а на всякакви други глупости! :o Представяш ли си!? :o

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #283 -: 21 Декември 2013, 21:26:29 pm »
А покрай закупените отвертки открих нещо гадно и тъжно: отвертките не пасват на тирбушона на Wenger-a. Явно тирбушона на Wenger-а е с малко по-различна стъпка. Отвертката се не се завива докрай и тирбушона заедно с отвертката не ляга в леглото си при затворено положение.  И на един Solingen пробвахме - и там не стават. Солингена ми хрумна, защото за производството си Vickorinox  и Солинген ползуват общо заводите на солинген. Инак страшно се възхищавам на комбинацията и конструкцията: на толкова малко място уникално компактно събран набор инструментчета за ежедневието ни, и удобно се събира и в джобове на яке, сако, джинси.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Keltis

• Jr. Member
  • **
« Отговор #284 -: 22 Декември 2013, 13:53:32 pm »
А покрай закупените отвертки открих нещо гадно и тъжно: отвертките не пасват на тирбушона на Wenger-a. Явно тирбушона на Wenger-а е с малко по-различна стъпка. Отвертката се не се завива докрай и тирбушона заедно с отвертката не ляга в леглото си при затворено положение.  И на един Solingen пробвахме - и там не стават. Солингена ми хрумна, защото за производството си Vickorinox  и Солинген ползуват общо заводите на солинген. Инак страшно се възхищавам на комбинацията и конструкцията: на толкова малко място уникално компактно събран набор инструментчета за ежедневието ни, и удобно се събира и в джобове на яке, сако, джинси.
Типичен фирмен трик.