Автор Тема: За децата и публикациите във форумите  (Прочетена 1181 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
За децата и публикациите във форумите
« -: 12 Септември 2013, 17:22:03 pm »
Ако знаете какви яки бомбички правехме от калиев перманганат, сяра и алуминиев прах /т.нар. бял бронз/. Ама рецептата не издавам, че на някой млад експериментатор да не му отхвърчат кунките. ;D

Тази същата смес са възпламенява и от удар .Открихме го случайно и пръста ми заприлича на препечена наденичка  :)но после се оправи .За съотношението и аз ще мълча.За това не го споменах до сега...

Нарочно отговарям в отделна тема, за да не оспамим тази, където оригинално бяха публикувани тези мнения. В много форуми се говори за това. Да не се публикува еди си какво защото може някое дете да прочете и ще стане не знам си какво. Аз не споделям тази теза. Според нея не би трябвало да се пише нищо за брадви, ножове, въжета, огън, вода, даже за бивакуване на палатка. Всичко е абсолютно опасно не само за деца. Да не забравяме, че има големи хора, на които и вилица да им се даде пак ще намерят начин да се наранят.

На нас не ни забраняваха, а ни учеха и зорко наблюдаваха, ама малко отдалеч. Дотолкова надалеч, че да си мислим , че сме самостоятелни и можем да правим каквото си искаме. В същото време да сме на разстояние един недемократичен шамар от родителската ръка, ако не сме усвоили материала и своеволничим. Така пораснахме. Вярно с белези и рани, но никой от нас не скокна да лети от найсетия етаж защото Батман го можел, или да ходи да помилва по главичката добрата усойничка защото така правели в мултфилмите. И не защото филма за Батман не беше измислен, а защото нашите майки, бащи, баби и дядовци не пропускаха да ни кажат кое е опасно, кое е само на филм и не трябва да се прави, кое може, но иска първо добре да се потренира.

Ако бащите и майките са абдикирали от задълженията да си възпитат, научат и обучат децата за реалния живот никакви въздържания във форумите няма да помогнат. Форумите, според мен, са място за обмен на информация, където всеки да каже и покаже това, което умее с единствената цел останалите да се обогатят. Така взаимно се образоваме. Децата си имат майки, тяхна грижа е да ги научат какво от прочетеното може да се прави и какво не. Разбира се това е мое мнение. Ще ми е интересно да чуя какво е вашето.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: За децата и публикациите във форумите
« Отговор #1 -: 12 Септември 2013, 19:57:19 pm »

И аз подкрепям. Смятам, че децата трябва да се обучават. После да им се даде да пробват и да придобият начален опит под наш надзор, както наскоро видях колегите Fat_Jim и Jordanov, отколкото да обяснаваме, че трионът е опасен и може да пореже пръст. Защото обучението е култура, а култура със забрани не се гради. Дали ние самите ще споменем как точно се прави бомба не е от особенно значение. Пламне ли интереса у хлапетиите, изобретателността им е без задръжки. Забраните няма да ги спрат, все ще си намерят информация. Обаче, от страх да не разберем за нарушената забрана може да пробват сами, а това вече е опасно.

За илюстрация си цитирам част от подвизите от темата за саморъчно направените подпалки от сламки. Това е тазгодишен опит със съвременни деца.
......Първият път проповядвах на група хлапета, че е гнусно да си оставяме отпадъците в природата. Заедно направихме бърза оборка на местността и събрахме удивителна купчина боклук. .................КАто спря дъжда децата пак тръчнаха при мен: има ли риба? Няма риба, мръсно е и е гадно-и на нас и на рибоците. И тогава блеснах пред хлапаците: нищо че е мокро, пак ще ги изгорим, даже топнах уредите в реката за по-достоверно. ......
Предизвиках небивал интерес с манезиевите запалки, и то не само между децата. Едно от децата обаче веднага грабна флинта, да го разглежда и почна да избива искри срещу лицето на друго дете. Наложи се да обяснявам подробно колко опасни са тези искри за човек. Малко по-късно палавият герой грабна от огъня един клон за уж негорящата част. Обаче там имаше полепнали въгленчета, които здравата му залепнаха за дланта и го изгориха. Та първо мазане с дефламола от автоаптечката, после поуките, че и огъня, макар и страшно приятен, не е за игра. Последствия на другия ден нямаше. И нарочно дадох за пример точно това дете, защото баща му, вместо да го обучава, го учи пред хората на невероятни глупости, които самият баща ги е правил: как да лови риба с мрежа, с ток и т.н. И му ги разказва с гордост. Понеже бащата винаги е пример за мъжество и героизъм, ще си представите какво попива детето. Аз лично миналата година го сбарах на реката с мрежа. Дадох му всичко необходимо за въдичарство, въдица си имаше. Показах му, даже хванах рибе пред него. И тази година хлапакът е вече въдичар, че ми е откопирал и колана с такъмите и даже лови риба. Страшно бързо се учат и усвояват всякакви трикове от облекло и екипировка.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #3 -: 15 Октомври 2013, 21:38:16 pm »
Може и да съм мнителен, но програмата за съвременното НВО ми звучи като "Изпадна един зелник, дай да го изпапапме, а подготовката кой му пука. Колкото по-зле, толкова по-добре! За съжаление за унищожаването на нацията ни плащаме ние, самата нация. Така и не разбрах как го допуснахме.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #4 -: 16 Октомври 2013, 12:17:14 pm »
Напълно съм съгласен ,че децата трябва да се учат но поне на опасните неща трябва да се стремим да не го правят сами и то на принципа на пробите и грешките.Във времена когато и под кравата биха търсили терористи и се хващат за всяка глупост за да отчитат дейност не е трудно да ни нарочат ,че разпространяваме опасни познания.Хемингуей в спомените си описва ,че неговия баща му е купил малокалибрена пушка с която ловували сами из горите които ги заобикаляли но всеки ден му давал само по 3 патрона за да го приучи да не стреля хаотично.За сравнение около Коледа и Нова година бабите на село(и не само) дават на внучетата си пари за празника и те си купуват с кутии пиратки .Какви ли не глупости се опитват да направят с тях без изобщо да се съобразяват какво могат да причинят.Децата трябва да се учат но първо и родителите трябва да са на ясно на какво и как ги учат.Аз също съм се опитвал да уча чужди деца (моите вече са големи)да не убиват малките крастави жабки които вечер излизат под светлините за да ловят насекоми.Карал съм и да почистват след като ядоха край блока и само за минути направиха сметище едни хлапета от боята.Гордея се с това защото си е цяло изкуство да ги накараш да направят такова нещо след като с нищо не можеш да ги принудиш.За военното обучение може да отворим отделна тема защото има доста аспекти а и поражда много и противоречиви мнения.В по общите форуми се затрупа с планини от спам но малко полезни неща се чуха.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #5 -: 16 Октомври 2013, 14:02:08 pm »
Най-важна е важна мотивацията. Веднага се сещам за примера с Том Сойер и боядисването на оградата.
Може и да съм мнителен, но програмата за съвременното НВО ми звучи като "Изпадна един зелник, дай да го изпапапме, а подготовката кой му пука. Колкото по-зле, толкова по-добре! За съжаление за унищожаването на нацията ни плащаме ние, самата нация. Така и не разбрах как го допуснахме.
Струва ми се, че имам някакво обяснение как го допуснахме, макар и да не е най-правилното. Първопричината е общество, култура: редното е като общество да изградим изискванията за армия и да изпращаме там достойни личности. Няма как да има качествена армия от пикльовци, дето копче на риза не могат да зашият, а семейството им да чака армията да ги направи мъже и личности, вместо да ги възпита и подготви овреме. И да се оправдава, че ако не е бил в армията не е мъж.
Армията, подготовката по ГЗ и НВО винаги теоретично е трябвало да бъдат повече обучение, по-малко служба: да подготвят населението в случай на нужда-теоретично и практика. Обучението обаче винаги трябва да е подбрано съобразно интелекта на обучаващите се и периодично да се осъвременява. Резултат от подобно обучение не се чака, демек лапаме от бюджетния зелник, но смисъл от изразходваните средства ще има.
А ние от десетилетия се мятаме в двете тъпанарски крайности с един и същ резултат: скъпа и неефикасна армия. В едната крайност изобилства недоволно население в по-интелигентната си част: и с право. Глупаво е да губиш 2 от най-ползотворните години от живота млад, креативен човек за обучение, което със същия успех може да трае 3 месеца. Не е нормално да си  сменяваш бельто и да се къпеш веднъж седмично или глупак с осмокласно образование да обучава хора и да си избива комплексите от нереализиран живот. Визирам масовия стереотип на старшините, останали на свръхсрочна служба.
В другата крайност е още по-зле: няма армия, а необучени запасняци. В случай на война са си готови жертви тип "пушечно месо".
Човешкият мързел е двигател на прогреса!