Автор Тема: Удобно разпалки, домашно производство.  (Прочетена 4712 пъти)

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Случайно попаднах на този линк.
Всеки може да си направи такива разпалки в домашни условия  8)

http://dirttime.com/self-igniting-fire-starter

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: Удобно разпалки, домашно производство.
« Отговор #1 -: 11 Юли 2013, 17:50:18 pm »
А аз преди месец попаднах на това видео, където показват производство на водоустойчиви разпалки от сламки за пиене:
Awesome Uses For Drinking Straws - "Tip Of The Week" E35
Освен за разпалки, много харесах употребата на сламките за съд за подправки. Винаги ми е било цел да намалявам теглото на багажа, та вмсто пластмасовите солнички категорично минавам на сламки: дори две-три, пак ще са по-лекички и по-добре водозащитени от солницата.
Поинтересувах се дали у нас се намира такъв гел, но намерих само някакъв готварски. Той пък се предлага само от някакъв български online магазин и доставката е чрез куриер. Та ми се видя силно безсмислено, търсейки тънката лайстна с тези разпалки, да си купя бурканче гел за 2.5 лв и да платя 6 лв. за доставка чрез куриер.
Намокрих памука със спирт за горенене и запечатах разпалките, но все още не съм пробвал ефективността им. Надявам се, че при такова запечатване би трябвало спирта да не може да изветрее.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #2 -: 11 Юли 2013, 22:01:16 pm »
Преди време от Кауфланд си купих спиртен гел мисля че е точно за целта но от тогава не съм виждал да продават. Потърсих из нета но не видях оферти.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #3 -: 12 Юли 2013, 08:10:44 am »
Спиртен гел може да се намери в големите хипермаркети. Търсете го и като гел за фондю. Например тук го търсете при тенджерите и тиганите, има го и в малки опаковки (може би 300ml / 1.40лв) и в кофи.
Не се взимай толкова на сериозно.

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #4 -: 12 Юли 2013, 09:52:00 am »
Това със сламките ме изкефи яко!

AXT

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #5 -: 12 Юли 2013, 11:44:51 am »
В другия форум един колега показа,че става с памук омазан с вазелин.Хвана искра от раз.

emil

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 12 Юли 2013, 12:52:05 pm »
В другия форум един колега показа,че става с памук омазан с вазелин.Хвана искра от раз.
А какъв вазелин използува? Предполагам, че е технически. За да е запалим, трябва да е на петролна основа, инак от аптеката боров вазелин едва ли ще се запали.
BTW с този вазелин (petrol jely) преди месец такова безумно и безсмислено четене му ударих да се просвещавам за тоя дето клати гората.
Мавруд, Господ здраве да ти дава за идеята! Народа е казал, че повече глави мислят по-добре от една. Благодаря!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #7 -: 22 Юли 2013, 19:06:07 pm »
Вместо вазелин (petrol jely) и спиртен гел може да се опита с някаква грес за лагери. Има евтината като Верила ГРЕС К-2 - 400гр към 4.50лв. Мисля греста е по-трайна от спиртния гел, който е на база на метанол.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #8 -: 22 Юли 2013, 20:43:06 pm »
Ракията, двойна преварка(над 59-60 градуса) също гори....

Е, не сме свикнали да я ползваме извън прякото и предназначение, ама ако се наложи...   ползвайте смело... :D

Всъщност това е голямото предимство на ракията( или спирта, не сух, а течен) пред бирата, малко носиш, но пък е продукт с двойно или тройно предназначение.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #9 -: 23 Юли 2013, 14:54:51 pm »
Не знам дали не ставам досаден със спомените от казармата, но като новобранци много бързо ни изградиха още един навик. Всеки си носеше в сумката /чанта за пълнители/ по една кутийка от вакса и вътре натъпкани няколко памучни парцалчета наплескани със смазка, уж за почистване на оръжието 8). И като се наложи нейде из пущинака да се палне огънче, ма че валяло сняг, ма че дървата били мокри, парцалите със смазката не прощават. Разбира се и кибрит трябва /феророда още не беше дошъл по наште ширини, пък за чакмаци кой ти мисли :D/, ама от двайсе и няколко човека, половината пушачи не е имало случай някой да не изкара от някъде сух кибрит... И кеф после, и уют  ;D

emil

• Sr. Member
« Отговор #10 -: 24 Юли 2013, 13:29:15 pm »
Това тогава беше спасителното вълшебство - със засъхнала вакса палехме печките даже: Терпентина гори без грешка. Но за нашите сегашни цели сякаш е мърляв и миризлив.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #11 -: 24 Юли 2013, 18:05:29 pm »
Докато гледах клипа за запояването на сламките се сетих ,че продават маркучета ,дори прозрачни ,на метър, с различен диаметър.Можеш да си запоиш в тях много неща.Мисля,че не са съвсем за пряк контакт с хранителни продукти но малко ли други неща трябва да опазим от загубване и намокряне.Може да си правим и малки разфасовки например на шампуан.Някога имаше пликчета за едно къпане но отдавна не съм срещал.

emil

• Sr. Member
« Отговор #12 -: 24 Юли 2013, 23:37:03 pm »
Добре е да са сламки, щото са направени от пласмаса за хранителни продукти. А такива прозрачни сламки аз поне не съм виждал. Прозрачни маркучи имам, но на тях пише, че са за бензин. А и стената им е доста по дебела от стената на сламката.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #13 -: 28 Юли 2013, 14:55:32 pm »
Предпочитам за разпалки да ползвам брезова кора и обикновено имам запас от нея. Преди това си правех домашно приготвени разпалки по следния начин:

- Вземам картон от кашони - велпапе. Изрязвам ивици широки по 3-4 см.
 - Разтопявам в кутийка от боя за обувки, или от консерва, една или две бели свещи.
 - Навивам ивица от картона на малко нестегнато руло и потапям в кутийката с разтопената свещ. При самото потапяне се усеща как картона всмуква парафин. Като изстине парафина обръщам ролцето и потапям другия край в кутийката.
 - Разпалката е готова.

На практика това е импрегниран картон.  Така приготвената разпалка няма нужда да се пази от влага.. При запалване гори бавно и продължително. Точно както трябва да гори една разпалка.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
« Отговор #14 -: 08 Септември 2013, 00:36:49 am »
Да докладвам за моите разпалки, от пластмасови сламки: действуват отлично и са страшно ефикасни. Направени на шега от салфетки, от напоени със спирт за горене, баш два пъти ми спасяват дирника. И двата пъти хвъргам искра с магнезиев флинт: не че нямах в джоба запалка.
Първият път проповядвах на група хлапета, че е гнусно да си оставяме отпадъците в природата. Заедно направихме бърза оборка на местността и събрахме удивителна купчина боклук. Ядец: оказа се че съм неподготвен за количеството и нямам толкоз чували, та да ги пренесем до най-близкия контейнер и решихме да ги палим. Пак е гадно, щото 90% бяха пластмасови бутилки и пликове от хляб и захранки, захвърлени от културни и стойностни личности. Смърди и отделя във въздуха гняз. В това време заваля ситен, продължителен дъждец. Всичко, от което може да се подхване огънче подгизна. КАто спря дъжда децата пак тръчнаха при мен: има ли риба? Няма риба, мръсно е и е гадно-и на нас и на рибоците. И тогава блеснах пред хлапаците: нищо че е мокро, пак ще ги изгорим, даже топнах уредите в реката за по-достоверно. Настъргах малко цинкови стружки от китайската плочка, посъбрахме тънки съчки. Драснах флинта с, цинка пламна от едно дрсване, подхвана разпалката, а тя задържа, докато мокрите клечки пламнат. Подкарахме огнец и изгорихме болкуците. Как може децата да имат по-добър усет за хубавото и правилното от нас възрастните? Силно се надам, че ще продължат поне те да почистват, докато мърлящите възрастни се засрамят!
BTW във Фантастико и Кауфланд няма гел за фондю. :(