Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 36644 пъти)

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #45 -: 12 Ноември 2011, 15:03:15 pm »
Zoso, благодаря, че ме подсети за момента с продължителността на горенето. Понеже не си пазя записките, оня ден специално си играх със спиртника. Ето резултатите, може да са полезни за някой. но споделям моите:Без дупки - горя 18 минути, водата завря за 16м
4 дупки - горя 16м, водата завря за 10м
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м
8 дупки - горя 10м, водата завря за 7м
Hobo, днес ще купя един пастет, ще се зарадваме и двамата с моето куче. Ще се опитам да направя такъв спиртник, и да го ползвам всеки ден като излизаме, да си правим кафенце и понякога да си стоплим малко вода. Ще ли ми свърши работа? Никога не съм ползвал спиртник.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #46 -: 12 Ноември 2011, 15:57:09 pm »
Ще ти свърши работа, но увеличи малко височината на стойката над кутийката. 22мм май не е най-удачната височина както ми се стори в началото. Последните експерименти показаха 25-33мм височина е по-добра. Ако мислиш, че ще зарадваш кучето със съдържанието на кутийката опасявам се, че няма да е така. Нито кучета, нито котки го ядат. :D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #47 -: 13 Ноември 2011, 09:46:56 am »
Височината на стойката е лесна за определяне , като се има предвид че температурата на пламъка е най висока на 1/3 в жълтата зона на пламъка палите спиртника и така определяте височината на стойката .

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #48 -: 13 Ноември 2011, 11:13:26 am »
Проблема е, че качеството на спирта варира, а от там и пламъка. Търси се компромисния вариант, който да е добре за различен спирт. Тези 22мм в прототипа бяха идеални за оня спирт, който добре си спомням беше някакъв смотан, даже хвърляше сажди по съдовете. Със следващите партиди 25-33мм беше най-добре. Та някъде 25-33мм е компромиса, може би 30мм.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #49 -: 13 Ноември 2011, 18:18:47 pm »
Айде на новвияяяяяяяят дизайн, насам народееееееее! ;D Маde in LTD,,valenti & co." ;D  ;D
Тъй като беше останало съвсем малко парченце от медната тръбичка, реших да я ,,вложа" в употреба...и така сътворих още едно гениално примусче! ;D
Малко фото с малък коментар за сега...повече инфо след старателни изпитания! ;)

подгряването

..и влизане в работен режим

Като за първи опит съм доволен от работата му, изглежда че ще бъде надежден и този модел. Трябва малко да го пипна тук там, и тогава ще пусна пълно и подробно ревю!

А аз що нещо не мога да стопля какво е това животно?! Или най вече как се прави, зарежда, работи?! Уж не съм чак толкова тъп, пък що тъй.... :'(
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #50 -: 13 Февруари 2012, 19:56:42 pm »
Колеги поради липса на работа днес направих тази самоделка от флакон за пяна за бръснене.
http://pics.data.bg/albums/35154/%D1%81%D0%BD/254b695e1840b212dae5e5b23ec3b464/Photo-0007b
Сипах и 15 мл. спирт тя горя 10 мин. Не можа да кипне 0,5 литра вода но аз не съм и очаквал ( във водата плуваше лед ).

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #51 -: 14 Февруари 2012, 10:05:55 am »
Колеги поради липса на работа днес направих тази самоделка от флакон за пяна за бръснене.
http://pics.data.bg/albums/35154/%D1%81%D0%BD/254b695e1840b212dae5e5b23ec3b464/Photo-0007b
Сипах и 15 мл. спирт тя горя 10 мин. Не можа да кипне 0,5 литра вода но аз не съм и очаквал ( във водата плуваше лед ).
.       На първо ,,четене'' ми се струва че, в полеви условия,примуса ти няма да е на сто процента ефективен! Защо? Първо, ветроупорника е нисък, ако духа вятър, ще изгаси или ще разсейва пламъка на примуса! Второ, пробвай на следващият, да пробиеш дупките с диаметър- 1или 1.5 мм . Надявам се, дУволен ШЪ Устанеш! :)

Пламен

• Jr. Member
  • **
« Отговор #52 -: 14 Февруари 2012, 20:25:39 pm »
Ветроупорника го правих преди доста време и трябваше да е от две части ама нещо не ми хареса концепцията и така си остана. Само за пробата го ползвах. Тоя вид примуси засмуква въздуха през страничните отвори а пламъка излиза през централния. За това и разстоянието между примуса и съда трябва да е по голямо ( пламъка е един и доста висок ).

Пламен

• Jr. Member
  • **
« Отговор #53 -: 14 Февруари 2012, 21:00:46 pm »
Ето експеримента от днес. Металната мрежа е от цетка от магазина " За 1 лев ". Стъклената вата е от комплекта течен кит а кутийката я намерих в къщи.

Бутилката я купих наскоро от "Т-маркет" за 5 лева. Още трябва да се доработват нещата. За сега не съм особено доволен.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #54 -: 14 Февруари 2012, 21:58:42 pm »
А може ли да споделиш малко данни за експеримента? Например колко мл. вода, количество спирт,време за кипване на водата и т.н. Благодаря ти предварително! :)

Пламен

• Jr. Member
  • **
« Отговор #55 -: 14 Февруари 2012, 22:24:21 pm »
20 мл. спирт. Водата не кипна ( 0,5 л. ) въпреки че започна да излиза пара. Бутилката е от неръждавейка а тя е с отвратителни топлопроводими свойства ( затова всички качествени съдове от този материал имат алуминиева вложка на дъното ).
Спиртника го правих с идеята да е компактен. Причината за недобрия резултат и тук е разстоянието между примуса и съда предполагам. 

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #56 -: 15 Февруари 2012, 15:02:47 pm »
20 мл. спирт. Водата не кипна ( 0,5 л. ) въпреки че започна да излиза пара. Бутилката е от неръждавейка а тя е с отвратителни топлопроводими свойства ( затова всички качествени съдове от този материал имат алуминиева вложка на дъното ).
Спиртника го правих с идеята да е компактен. Причината за недобрия резултат и тук е разстоянието между примуса и съда предполагам. 
.......... и формата на съда ;)

Пламен

• Jr. Member
  • **
« Отговор #57 -: 25 Февруари 2012, 00:05:12 am »
Този вариант най ми върши работа

За еднодневен преход го мисля.
С 20 мл. спирт 0,5 л. вода кипва. Тоест 400 мл. за заливане на спагети ( примерно ) и 100 мл. за някаква топла напитка.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #58 -: 25 Февруари 2012, 18:14:55 pm »
                                 СИСТЕМА ЗА ГОТВЕНЕ(обновена) ;D

Днес направих няколко промени в готварската система (ръчно изработена) , надявам се това да е последната промяна. И отново направих малко тестове :
 1.исках да проверя колко време ще работи спиртника със 100мл спирт,заредени в шишето.
 2.600мл. вода, за колко време завира?
 3. за колко време ще се сварят 3бр.яйца ?

Една от промените-сложих шишенце с помпичка за ,,впръскване'' на гориво.  8) Работи безотказно!

...в сглобен вид със ветроупорният щит..

1.тест : За колко минути завира 600мл. вода?

..първите две минути от запалването на примуса...

...на шеста минута- появават се малки балончета(водата -гореща)

..на десетата минута -водата завря! ;)

2. Тест - варене на 3бр. яйца!

тъй като обожавам рохки яйца, ги извадих точно след 2.30мин. ;D

3.Тест -със 100мл. спирт в шишето, колко време ще гори спиртника тип ,,valenti 1''
Ами спиртничето си горя точно 1.10ч.!!!
Това е най- добрият и най стабилният ми модел на система за готвене, направена до сега от мен!

Пламен

• Jr. Member
  • **
« Отговор #59 -: 02 Март 2012, 20:15:53 pm »
Аз май приключвам въпроса със спиртника. Това е :

С 20 мл. спирт гори 10 мин. Кутията която ползвам за ветроупорен щит не съм я снимал. Тя стабилизира цялата система. По-компактен и лек комплект едва ли ще направя.