Наслаждавах се на темата докато четях форума като гост.
Да споделя скромен опит с изработката на спиртници.
Правя ги от алуминиеви кенчета в два размера: тежат съответно по 11 и 13 грама. Направил съм над 50 бр. за приятели, колеги и за мен. Вариациите, освен в размера, са в броя и диаметъра на отворите. С различните отвори се опитвам да намаля височината на пламъка, демек да увелича времето на горене и да нагрявам съд върху спиртника без да използувам поставка, та комплекта да е максимално лек. Логиката ми е, че по-нисък пламък ще "ближе" дъното на съда с върха си, а не със средата си. Обаче телените "стойки" на Валенти са фантастични и си имамповод за размисъл и проба.
Предпочитам този тип спиртници, защото дюзите пламват почти веднага, докато спиртникът с отвор по средата се нуждае от ок. 30 сек. за да се разпали.
Събират 50 мл. спирт, max. 60 ml. Без никакъв съд отгоре горят ок. 17-18 мин. Поставен отгоре съд увеличава времето на горене до ок. 20 мин.
Честичко си варя кафе с "кубинска" кафеварка" или яйца. Не съм пробвал спагети, ориз или пък пици. Аз по принцип съм такъв готвач, че най-добре готвя чай.
Висок тип спиртник:

Нисък тип спиртник:

Измислих и кутия от консерва, в която да се защитени или няколко броя спиртника, или спиртник+флакон спирт. Същевременно капачката служи за поставка за разпалване. Този тип спиртници се разпалват за 3-4 сек. с 1/4 чаена лъжичка спирт.