Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 36641 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #60 -: 03 Март 2012, 10:34:00 am »
Браво! Страхотен изглежда! Е, ако споделиш малко инфо,например материала от който си го направил, време за кипване на водата и такива работи... ;D Или е ,,военна тайна? ;D

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #61 -: 03 Март 2012, 20:38:05 pm »
От някакъв дезодорант до направих. Отворите са 0,8 мм. Не съм засичал точно времето за кипване на вода но 0,5 л. някъде към 8 - 9 мин започва да "къркори" но до края не завира бурно.

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #62 -: 17 Април 2012, 20:54:29 pm »
Ето и още един вариант на стойка за спиртник от бирени кутии

Изработен е от решетка на захранване за компютър със  страната 8 см и четири винта 4х60мм.
Стой стабилно и може да носи и по-големи съдове.

rossko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #63 -: 18 Април 2012, 20:14:56 pm »
Дойде време и на втора версия

тук са ползвани решетка за вентилатор със страна 6 см и винтове 5х5.5
стойката стана доста по-компактна, а малкият размер дори увеличи  стабилността

Още по-голяма стабилност се получи след като сложих още една решетка в долната част.
По този начин спиртника и стойката станаха едно неразглобяемо цяло.

и една снимка за сравнение

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #64 -: 19 Април 2012, 12:08:17 pm »
Всичко е хубаво, ама много се увеличава теглото, с тея болтове и гайки! Има къде по добри решения,за лека и стабилна стойка! :)

rossko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #65 -: 19 Април 2012, 14:37:12 pm »
я покажи някое по-добро
веднага го сменям
Всъщност я да намерим най-доброто за този вид спиртници

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #66 -: 19 Април 2012, 15:32:00 pm »
rossko, на мен друго ми прави впечатление. Двете стойки стоят различно високо над спиртника. Може би това дава отговор на въпроса ти в чата защо по-голямата се е зачервявала от пламъка, а малката не. Явно височината на голямата над спиртника е по-близо до оптималното място където пламъка е най-силен и топлещ. Един от критичните размери при спиртниците е точно този, колко високо над дюзите (дупките) да се разположи съда за да се използва оптимално мощността на спиртника. Обикновено е около 32 милиметра.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

rossko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #67 -: 19 Април 2012, 15:52:42 pm »
наистина малката стойка е с 5 мм по-ниска.
Този ефект с по-малкото нагряване според мен се дължи на по-малкия диаметър.
Огнените езичета са в по-голям диаметър около решетката, докато при голямата минават през нея   

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #68 -: 13 Септември 2012, 17:53:49 pm »
Наслаждавах се на темата докато четях форума като гост.
Да споделя скромен опит с изработката на спиртници.
Правя ги от алуминиеви кенчета в два размера: тежат съответно по 11 и 13 грама. Направил съм над 50 бр. за приятели, колеги и за мен. Вариациите, освен в размера, са в броя и диаметъра на отворите. С различните отвори се опитвам да намаля височината на пламъка, демек да увелича времето на горене и да нагрявам съд върху спиртника без да използувам поставка, та комплекта да е максимално лек. Логиката ми е, че по-нисък пламък ще "ближе" дъното на съда с върха си, а не със средата си. Обаче телените "стойки" на Валенти са фантастични и си имамповод за размисъл и проба.
Предпочитам този тип спиртници, защото дюзите пламват почти веднага, докато спиртникът с отвор по средата се нуждае от ок. 30 сек. за да се разпали.
Събират 50 мл. спирт, max. 60 ml. Без никакъв съд отгоре горят ок. 17-18 мин. Поставен отгоре съд увеличава времето на горене до ок. 20 мин.
Честичко си варя кафе с "кубинска" кафеварка" или яйца. Не съм пробвал спагети, ориз или пък пици. Аз по принцип съм такъв готвач, че най-добре готвя чай.
Висок тип спиртник:

Нисък тип спиртник:

Измислих и кутия от консерва, в която да се защитени или няколко броя спиртника, или спиртник+флакон спирт. Същевременно капачката служи за поставка за разпалване. Този тип спиртници се разпалват за 3-4 сек. с 1/4 чаена лъжичка спирт.

Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #69 -: 08 Ноември 2012, 19:50:01 pm »
Не е спиртник ма същата работа върши. В железариите ги има тези ъгли за укрепване на прозорци и др. . Трябва само  да усучете последната дупка на 90 градуса. Аз съм сложил болт с перчата гайка за да мога да го стягам за да не се " кандилка" насам-натам.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #70 -: 09 Ноември 2012, 10:04:04 am »
Браво! Оригинално решение-хем пюрустия хем стойка за примус! :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #71 -: 10 Ноември 2012, 07:54:04 am »
Браво Пламене, просто и сигурно, чудесно решение.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #72 -: 11 Ноември 2012, 11:40:09 am »
Поздравления за пирустията !!! Непременно ще си направя щом намеря такива ъгълчета.Евно такова нещо дремещо почти незабележимо в раницата спестява грижите покрай всеки огън.Все пак ми е интересно дали се намират в някоя верига магазини или е въпрос на късмет да се открият.

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #73 -: 11 Ноември 2012, 13:21:44 pm »
Има ги в почти всяка железария

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #74 -: 11 Ноември 2012, 20:29:27 pm »
Още една пиростия / стойка:
Първоначално замислена да се ползва за защита на дъното на алуминиево канче от директен контакт с въглените.
В последствие се оказа, че спиртника влиза под пиростията:

Изработка. "П" рамената са от ролка за заваръчна тел. Тръбичката -  не знам от какво.

И още една пиростия / стойка  ;D от носачи за релса за пердета в действие с хобо печка:

Не се взимай толкова на сериозно.