Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 36640 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #15 -: 19 Декември 2010, 17:18:32 pm »
@valenti681, добре дошъл във форума. Направо съм във възторг от това, което ни показваш за което ти благодаря!

Виждам, че много труд си хвърлил в направата на спиртниците и сега ще хвърлиш още повече за практически сравнения. Преди да си го направил бих искал да си кажа мнението по въпроса.

Според мен базовият ти спиртник, спрямо който ще сравняваш, трябва да е най-популярната конструкция. Дори ако тя не е ефективна или не я харесваш. В случая според мен сайд бърнъра е лош избор, защото е сравнително непознат и рядко използван. Повечето от спиртник маняците сме започнали от този - втория от дясно на ляво на снимката:

16 дупки с габърче. Една от най-популкярните конструкции в нета. Та идеята ми е, че сравнителните амнализи трябва да имат за идея да покажат кое е по-ефективно от това, което вече почти всички имаме и да спести труд за еднолични експерименти на останалите съфорумци. Разбира се избора си е изцяло твой, защото и труда е твой. Ние пак ще се радваме на това, което ни пишеш. :)

Използвам случая да попитам за малко повече конструктивни подробности на този спиртник:

Колко е диаметъра и дебелината на кутията, а ако може и от какво е? Колко е диаметъра на окръжностите по които са пробити дупките и колко е диаметъра на самите дупки? Другия ми въпрос е на колко милиметра над него си поставил съда на снимката, за резултатите, които казваш, че постигаш с него? Питам, защото имам желание да го направя и аз.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #16 -: 20 Декември 2010, 12:45:22 pm »
Здравей, Hobo! Отговарям директно на въпроса ти за кутийката>

диаметър 62мм.
                            височина  21мм.
        диаметър на дупките   0.8мм.
        брой  дупки                  24 бр.
        външен кръг                 15 бр.
        вътрешен кръг               8 бр.
         център                           1 бр
а инъче кутийката е от проектили (съчми) за въздушна пушка
разстоянието м/у спиртника и поставката за готвене е точно 20мм.
Надявам се, че отговора ми е задоволителен Ще се радвам да споделиш мнението си, след като направиш спиртника!

П.П. ще се вслушам в съвета ти, при следваща презентация на примуси, за база да използвам точно този (с горни дупки) Наистина и аз точно от него започнах!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #17 -: 20 Декември 2010, 13:42:18 pm »
Благодаря! А колко са радиусите на двете окръжности по които си пробил дупките?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #18 -: 20 Декември 2010, 19:32:44 pm »
Благодаря! А колко са радиусите на двете окръжности по които си пробил дупките?

Сега ще измеря, и ще докладвам! ;D

Значи така>  външният е точно 28мм. а вътрешният 18мм.
 Измерих със шублера, защото когато изработвах спиртника не съм спазвал никакви размери! Правих го да изглежда добре! ;D
 Забравих да спомена че, може да се направи и от кутийка за боя, пробвах да направя и се получи! Но сега не ми се правят детайлни сравнения!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #19 -: 20 Декември 2010, 19:44:17 pm »
Благодаря за споделеното валенти\, хоба. искам да питам някой от представените примуси имаше ли двойни стени /вътрешна стена с дупки долу/ която да влиза в основното тяло, щото според мен на снимките не видях такова нещо. Доколкото знам оригиналната шведска джаджа е с двойни стени.
.
П.п. аз ъсм направил само един от кен досега де, ама мисля бавно как да го доискусуря. поздрави. Васко.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #20 -: 20 Декември 2010, 20:05:11 pm »
Kent тъй като току що прочетох запитването ти, може ли да дам отговор на въпроса? Надявам се че колегата Хобо няма да се разсърди.
Почти всички спиртници които са на моите снимки са двойностенни! Само тези микро/спиртници/ трите броя на преден план, и кутийката за която дадох инфо преди малко са само с една стена.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #21 -: 20 Декември 2010, 20:10:08 pm »
Благодаря. не се виждаше на снимката не личеше. Аз дълго се чудих от какво да направя вътрешната стена на моя номер едно, аз комай с него ще си остана де, и се сетих за редбуловете /енергийна напитка/ диаметъра точно пасва, току шо изтърчах за един такъв и сега Жена ми го гледа с ужас и пита наистина ли ще го пия.... ;D

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #22 -: 22 Декември 2010, 12:03:38 pm »
Спиртник от кутийка за пура!  ;)  Изключително лесно се прави, два реда дупки (наред по 7бр. диам0.8мм)  по дължината на кутийката, стойка която набързо спретнах с две планки(детски конструктор) може да се огъне и тел за целта! Този спиртник е ЕДНОСТЕНЕН. С 15мл. спирт е достатъчен за загрее 300мл. вода за направа на кафе или чай . Работи Около 8 мин. (по памет)

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #23 -: 22 Декември 2010, 16:07:01 pm »
.... И как става от малка кутийка (боя за обувки) Подробно ревю ще направя някой следващ път! :)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #24 -: 22 Декември 2010, 16:17:05 pm »
Ее, това с пурата ме разби! Верно си маниак, бравос!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #25 -: 09 Март 2011, 18:38:28 pm »
Днес завърших изпитанията на още един примус със ветроупорен щит тип Valenti, и веднага сядам да Ви го представя!
Първо малко данни за него:
примуса е изработен от дъната на две метални кутийки от (котешка храна)
 Размерите:
1.височина на примуса- 30мм
2.широчина                 - 72мм
3.брой на дупките       - 16бр.
4.диам. на камерата (втората стена)   -45мм
5.диам. на ветроуп. щит(в затворено положение)-130мм
6 ------------------------------(в отворено положение)-220мм.
7.стойка за зарене - две пластини с размери; височина-30мм  дълж.= 75мм

Ето и няколко снимки :

В затворено положение на ветроупорният щит с вграденият в него примус

в отворено положение, заедно със пластините (стойката за канчето)

Количеството спирт = 20мл, необходимо за работата на примуса= 9мин.
Количеството вода= 500мл.
...1.50 мин. - вече водата е топла(малки балончета на дъното)

...5.19min-ВОДАТА ВРИ(големи балони)

...5.35min-все същото,водата си ври така до 9мин. ;D ;D ;D

ПП. Не знам, дали да не почна бизнес с тези примуси?  ::) ;D ;D ;D

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #26 -: 09 Март 2011, 18:48:19 pm »
Респект за изработката и труда
Цитат на: valenti681
ПП. Не знам, дали да не почна бизнес с тези примуси?
Започвай аз съм първият дето ще си поръча при тебе, само не ме карай да ям консерви за котки  ;D
Много хубав е станал, а ветроупорника твое дело ли е ?

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #27 -: 09 Март 2011, 20:36:57 pm »
vanjo то хубаво да започна да правя по поръчка, ама пусто не можах да се науча да продавам мои работи, или по точно казано, не мога да определям каква цена да слагам! ;D ;D
А колкото до ветроупорният щит, само идеята е моя да служи като такъв,инъче се продава по магазините(мисля че служи за варене на зеленчуци на пара) Стабилен е и се настройва според съда в който се вари .

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #28 -: 09 Март 2011, 20:41:18 pm »
Пробвай едно на търг с някаква стартова цена то ще си покаже  ;)
ПП Разменям идея за изработка  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #29 -: 01 Април 2011, 23:17:01 pm »
...Още една идейка за примусче:

Като цяло не съм много доволен от ефективноста на примуса, за 10мин. водата 500мл. с 20мл. спирт не можа да заври напълно! >:(
Очаквайте продължение на сериала... ;D ;D ;D