Автор Тема: Ястия от риба и рибни продукти  (Прочетена 52986 пъти)

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
Re: Ястия от риба и рибни продукти
« Отговор #45 -: 31 Август 2014, 17:41:13 pm »
Нещо интересно за рибата като храна от Д-р Георги Гайдурков .
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
ЧЕРНОМОРСКИ СКАРИДИ - МОРСКИТЕ ЧЕРЕШИ

За начините на улов на черноморски скариди нека някой друг да спомене. Аз лично най-предпочитам да ги “ловя” в рибния магазин. Тия есенни дни, ако имате път към нашето море и на връщане сте решили да купите някаква прясна риба от магазин, поогледайте се и за пресни скариди. Нашите черноморски скариди или морските череши,  както ги наричат мургавите ни събратя, са дребнички, но пък са доста крехки и вкусни спрямо по-големите си събратя от другите морета.

Пресните скариди се познават по това, че още скачат и изглеждат почти прозрачни.
После постепенно губят прозрачността си и започват да побеляват.

За тези, които имат намерение да опитат сами, приготовлението им не много сложно. За едно скромно предястие 100 г  скариди на човек ми се струват достатъчни. Другото е сол и вода. Добре е закупените скариди да се промият с вода и ако има да се отстранят водорасли, клечки, малки медузи, рачета, охлювчета и т.н.

За 300 г. скариди слагам една супена лъжица сол в 800 ml студена вода. Добавям скаридите и на котлона. При нагряването на водата, скаридите постепенно променят цвета си към червен.
Когато кипне водата се налага отпенване.
После опитвам дали са готови скаридите. Време за варене от момента на завиране - поне 5 мин, но не повече от 10 мин. После отстраняваме водата и това е:
Има и други рецепти. Някои слагат скаридите във вряща подсолена вода, други ги варят в предварително приготвен зеленчуков бульон, трети ги пържат в масло. Може да се приготвят и на пара и т.н.

______
Ако сте купили живи скариди и искате да ги запазите повече часове живи, извадете ги от найлоновата торбичка и ги завийте във вестник (не в списание). После в хладилната чанта или ако не носите – в багажника на колата на хладно. За свежа стръв
скариди могат да се запазят живи 7-8 и повече часа ако се сложат в най-долната част на хладилник, пак завити във вестник.
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
Re: Ястия от риба и рибни продукти
« Отговор #47 -: 05 Декември 2014, 21:15:58 pm »
Утре е Никулден.
Ще има ли риба на вашия празник и каква ще е тя?

Ние вече купихме шарана, но не сме решили по коя рецепта ще се приготвя:На снимката шаранът преминава проверка от Агенцията по храните дали почистването му отговаря на HACCP и други стандарти за домашна обработка.
Не се взимай толкова на сериозно.

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re: Ястия от риба и рибни продукти
« Отговор #48 -: 06 Декември 2014, 19:52:56 pm »
Ще има! Едната е речна пастърва, другата сьомга!  ;D

vlado_fidera

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Печена пъстърва в глина
« Отговор #49 -: 02 Февруари 2015, 10:23:49 am »
ПЕЧЕНА ПЪСТЪРВА В ГЛИНА

Когато сме сред природата на риболов по река и сме наловили пъстърва можем да си я приготвим по следния начин:
- първа стъпка-измиваме добре почистената от вътрешности пъстърва
-стъпка две    - правим пълнеж от натрошено на дребно сирене, горчица, магданоз/мащерка/.Намазваме със сол външната част на рибата.
- стъпка три   - внимателно напълваме коремчето на рибата и с помощта на колбасарски конец и игла го зашиваме , за ад не излезе пълнежа.
- стъпка четири- увиваме рибата в хартия за амбалаж като лъскавата страна е от вътрешната и страна
- стъпка пета - всичко това опаковаме в предварително закупена глина така че да получим едно калъпче
- стъпка шеста- кладем огън и изчакваме да се образува жар. "калъпчето" заравяме в жарта и оставяме за 60-70 минути, като винаги над "калъпа" да има живи въглени
- стъпка седем - изваждаме "калъпа" от жарта, разчупваме го и с необходимото внимание вадим това което е вътре. А то е станало невероятно вкусно и ароматно.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Печена пъстърва в глина
« Отговор #50 -: 02 Февруари 2015, 11:42:29 am »
Тази рецепта ми звучи доста вкусно ;D. Със сигурност по същия начин може да се опече всякаква риба. За шарановите може и без плънка. Дори само да са посолени се получава вкуснотийка. За съжаление при нас няма пъстърва, та с нея нямам опит.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
Re: Ястия от риба и рибни продукти. БАРБУН
« Отговор #51 -: 02 Декември 2015, 16:36:53 pm »
БарбунНаближава Никулден и искам да ви препоръчам една прекрасна рибка за празника. Това е черноморския барбун (Mullus barbatus ponticus). Рибата е известна още и като барбуня и султанка, на руски барабулька, на английски red mullet или surmullet.
През последните седмици от това червено съкровище имаше в изобилие по бургаските магазини. Предполагам се продава и на други места замразена. Интересно е, че живата рибка не е червена във водата. Като се извади на сушата - почервенява.
По магазините може да се срещне и средиземноморския вариант, внос от южните ни съседки. Той е по-едър и също толкова вкусен.

За вкусовите качества на барбуна няма смисъл да казвам друго освен, че едното от имената и е и “царска риба”. За мен месото и е нежно и има особен и специфичен аромат. Рибата става пържена, печена на скара или грил тиган, на супи, осолена или маринована. Лично аз единствено не съм я правил сушена като сафрида например. Ако някой е пробвал нека сподели.

Това е барбун на тиган грил:
А класика си е барбун на парти грил:


По щандовете за риба можете да потърсите и маринован барбун - ще останете очаровани.

Ако ходите към гръцкото или турско крайбрежие, потърсете някое малко местно кръчме и си поръчайте барбун. Сигурно ще ви хареса повече от баракудата, лаврака и ципурата.

Забележка: Не препържвайте и не препичайте барбуна!!! Губи си голяма част от чаромата ;) .
–––––

Каква риба ще има на вашата трапеза за празника?
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
Re: Ястия от риба и рибни продукти. Речен КАЛКАН
« Отговор #52 -: 07 Декември 2015, 18:14:05 pm »
Речен калкан

Когато няма черноморски калкан или цената не ви устройва и шаранът може да изглежда като калкан.
Рецептата е много, много трудна, защото ви трябват много неща - шаран, фурна, тава с решетка върху нея, нож и сол.
Ако ще се пече в полеви условия на побеляла жар - ще трябва парче рабицова мрежа (2 пъти по-голяма от шарана) вместо скара. Тогава се налага шаранът да се обърне един път. Напъхан в прегънатата на 2 мрежа ще стане много лесно. ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

zLaGaD

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 24
Re: Ястия от риба и рибни продукти
« Отговор #53 -: 19 Декември 2015, 01:08:35 am »
Дояде ми се рипка!  :D
Мавруде - стягай мрежите, другата седмица идвам да ти пробвам рецептите!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
Ястия от риба и рибни продукти. ЗАРГАН
« Отговор #54 -: 10 Декември 2016, 18:47:33 pm »
ЗАРГАН
Вчера по щастлива случайност попаднах на тази интересна риба в нашия квартален магазин. Изненадата ми беше голяма, защото по това време на годината аз лично рядко бях виждал да се предлага черноморски зарган. Продавачката ми обясни, че след необичайно богатата на чернокоп и паламуд есен, вече нищо не може да я учуди.
За тези, които още не са опитвали тази прекрасна риба са следващите няколко реда.

Латинското име на рибата е  Belone belone. Някои я наричат зарган, други заргана.Заргана не може да бъде сбъркан с друга черноморска риба. Характерна за него е формата на главата, която прилича на човка на птица (бекас или бекасина). От тук някои наричат рибата и морска бекаса.Друго интересно е, че когато рибата е току що уловена, по тялото и може да наблюдаваме и характерните сини точки. При горещо време, тези точки изчезват доста бързо. При студено време и при правилно съхранение от вещ продавач, тези сини петна могат да се запазят и по-дълго време. На снимката рибата е уловена поне 30 часа преди това.Риболовът на зарган е доста забавен (когато има пасаж де). Гледам по плажа рибарите хвърлят най-често на бомбарда. Стръв - блатен червей (така му викат в бургаските магазини) или морски червей (във варненските магазини). Нека някой друг да пише повече за такъми и чалъми. 

Аз ще спомена само как ние приготвяме заргана. Основно пържен и печен. Когато е много пресен - не го чистя. Става чудесен и маринован. Ял съм го и сушен, но за сушенето на заргана май има някаква по-особена хитрост. Имам спомен, че май се оваля и в брашно, но на какъв етап става - не знам. Дописвайте, ако знаете.

Зарганът става чудесен пържен. Тогава "човката" става хрупкава като чипс.
Нашето семейство предпочита заргана само печен откакто бай Кольо Чернаев и сина му Стефан (хора с доста повечко рибарски и кулинарен опит от мен) ми казаха, че при пърженето направо похабявам заргана.

И така това е резултатът от днес:Според моя вкус, зарганът не трябва да се препържва, нито препича. Тогава той си губи голяма част от очарованието. Месото на вкус ми прилича на нещо между това на добре охранена уклейка и речна мряна. Характерен е и синьо зеленият цвят на голямата кост на сготвения зарган.Ако не сте опитвали зарган и ви попадне - не се колебайте. По магазините понякога се предлага и гръцки охладен зарган. И той е доста вкусен, но не и като черноморския.  Предлага се и някакъв замразен океански "зарган", но за мен вкусът му няма нищо общо с черноморския и гръцкия.

И някои цени на свежа риба от вчера и днес: зарган -10лв/кг; попчета - 5лв/кг; черноморски сафрид - 7лв/кг; барбун - 7лв/кг; илария - 2лв/кг; чернокоп дребен - 6лв/кг;
__
П.С. Никулден отмина, но ако сте снимали вашето рибно блюдо - споделете снимка и/или рецепта.
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 644
Re: Ястия от риба и рибни продукти
« Отговор #55 -: 09 Март 2017, 13:57:29 pm »
Като гледам напоследък само аз допълвам тази тема. Надявам се, че все още не съм заприличал на колегата с фенерчетата или ....


ЧЕРНОМОРСКИ ПОПЧЕТАНаближава пролетта. По рибните магазини в нашия град започнаха да се появяват прекрасни пресни попчета. Цени в момента - между 5 и 7лв за килограм. Още няма хайвер в него.
Според енциклопедията “РИБИТЕ В БЪЛГАРИЯ” съставена от
Мария Станева Карапеткова и Младен Тасков Живков,
издателство Гея Либрис, София, 2000г.,
попчета в България са поне 19 вида:

Дебелоустно кафяво попче; Дългоопaшато попче;
Еврейско попче; Звездовидно (пъпчесто) попче;
Змиевидно попче; Ивичесто попче; Кавказко попче;
Кеслерово попче; Малко попче; Малко плоскоглаво попче;
Мраморно попче; Мраморноглаво попче; Пъстро попче;
Пясъчно (речно) попче; Скално попче; Тревно попче;
Черно попче; Шабленско попче; Широкоглаво попче.

Не знам лихнуса и стронгила (стрингила) към кои от горните видове се отнасят.
Интересното е, че само на рибния пазар във Варна съм виждал попчета или кая, както се наричат там, да се предлагат сортирани поне на  2-3 вида. При нас е смесено всичко.
 
Класическата рецепта за мен си е пържени попчета.Може и да се препъжат.


Тогава перките и опашките стават хрупкави като чипс. Не изхвърляйте главите. В тях има доста и вкусно месо. Особено по бузите.
Месото е бяло и приятно на вкус. Ако попчетата имат хайвер, може да се постараете при чистенето хайверът да остане в коремната кухина и да се изпържи заедно с рибата. Хайверът може да се отдели и да се изпържи отделно или да се разбие.
 
Има рецепти за заливане на изпържената риба със сос приготвен от чесън, хляб и олио от пърженето. Ако пък е останала изпържена риба от предния ден, попчетата могат да се добавят към един горещ сос от брашно и домати.
 
Ако тия дни имате път към морето, не пренебрегвайте пресните попчета. Грехота ще е в кръчма край морето да си поръчвате не наши ципура, лаврак и подобни вместо пресен папардак.


Риболовът на попчета (стига да ги има още) е забавен и много подходящ за обучение на начинаещи деца - рибари.
 
Лично за мен слагам на едно от първите места за най-вкусни от сладководни риби - речното попче.
Интересно ме ми е да разбера има ли речно попче по Дунав, другите ни големи реки и вътрешни водоеми и какво е кулинарното отношение към него.
__
П.С. Най-учтиво моля всеки, който използва моя снимка публикувана тук, особено някой информационни сайтове, ясно и точно да посочва като източник, както сайта от който е взета - bushcraftbg.com, така и потребителското име на автора. До момента съм си открил поне 2 мои "откраднати" снимки в големи медии с частично посочен източник или само "източник: Интернет".
 
Не се взимай толкова на сериозно.