Автор Тема: Опасни диви животни в България  (Прочетена 21398 пъти)

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
Re: Опасни диви животни в България
« Отговор #45 -: 23 Май 2013, 22:33:22 pm »
...Един приятел пати много от една сколопендра.
Какво животно е това? Израснал съм на село, вероятно го знам с някакво друго име.
Дайте една снимка, да се запознаем. ;D
Да бе, питах чичко Гугъл:

Обикновена стоножка. Не зная някой да е пострадал. А ги има по влажни места, но знам че са безопасни. Плаши се внучката ми, еех, нали са гражданки ;).
А, във Варна има ухапани, но каквото и да си говорим - сколопендрата трудно се вписва в графата "опасни животни".
Каракуртът и кърлежите са стотици пъти по-опасни.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #46 -: 11 Юни 2013, 19:03:20 pm »
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #47 -: 12 Юни 2013, 14:08:07 pm »
Хм, турникет над ужилването/ухапването - спецовете го отхвърлят, препоръчват обездвижване. Ако е от пчела на първо място се вади жилото, като кърлеж - без да се изцежда отровата. При леки реакции виетнамското чудо /ония червените кутийки/ върши чудна работа, иначе универсалното средство от народната медицина е няколко глътки ракия, може и от неприкосновения запас 8) Лошото е, че и човек който цял живот е бил сред пчели в един момент може да направи алергична реакция и пак зависи от много фактори - място на ужилване, времето, района, възрастта на насекомото и т.н. За инжекцията адреналин докторите в пчеларския форум казват че е единственото спасение понякога, но само ако е поставена от кадърен медик, в противен случай - по-скоро има обратен ефект.   Също така има положителни отзиви от хора които са карали курсовете по специфична хипосенсибилизация.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
Re:Опасни диви животни в България
« Отговор #48 -: 27 Октомври 2013, 07:30:35 am »
....и колко хора в БГ са умряли от мечка, глиган, вълк? Ето ви едно линкче с малко статистика ...
Ако според статистиката смъртността от мечки е примерно 3%, но аз съм в тия проценти, то за мен ще са си чисти 100% ... Никой не е застрахован и затова би следвало да сме подготвени, поне теоретично. На теория може да съм голям юнак, но на практика може да се окаже, че не съм се сетил за друго освен да я замервам с л....
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re:Опасни диви животни в България
« Отговор #49 -: 28 Август 2015, 16:19:12 pm »
Аз пък за едно от най-опасните животни в България, бих посочил стършела.  :( Освен, че има много силна отрова за размера си, много рядко напада сам. Като дете бях свидетел на едно нападение на стършели, над наш приятел докато бяхме на палатка. Бяха го ужилили 17 за по-малко от половин минута, просто защото не е знаел, че минава покрай тяхното дърво. Отърва се на косъм. Беше се подул страшно и лекарите казаха, че само няколкото хапчета "Алергозан", които му дадоха на място, преди да го закарат в болницата, са го спасили. Оттогава винаги нося такива хапове със себе си, особено когато се разхождам в горите  :)

Мръсна гад са стършелите. Вчера група от четирима - аз, колегата zLaGaD, дете и малко кученце, в търсене пътека към удобно място за риболов се оказваме на 2м от дърво с гнездо на стършели. Атаката беше светкавична. Първо пострада горкото четириного, после детето и колегата. И двамата бяха нахапани през дрехите. Странното е, че макар, че аз бях най-близо до гнездото, мене като най-дърт ме прескочиха. Последва стремглав бяг в обратна посока по едно стръмно нанадолнище към колата. Може би на 15 - 20м от гнездото стършелите се отказаха от преследване.
Пораженията бяха по едно ухапване през дрехите на пострадал човек, без ужилване според мен (на кученцето не успяхме да установим колко пъти е хапано). Следата от ухапването беше като розов правоъгълник с размери около 3 на 5мм и много ми заприлича на място стискано като с клещи или пинцети. Нямаше кръв. Последва мазане с алергозан и по-късно по 1 хапче алергозан.

По решение на пострадалите не предприехме евакуация веднага, но следяхме през 30мин. ухапаните места. Първоначално мястото се поду леко в диаметър около 1 стотинка. Имаше и зачервяване около 5-6см в диаметър и болка, която колегата zLaGaD, може да опише по-добре, спомена че, наподобявала на болезнена инжекция. 24 часа след ухапването говорих с колегата и за щастие и хората и кученцето са добре.

Моя извод от случката е: Видя ли около мен насекомо приличащо на голяма оса или повече от една бройка по-малки - оси или пчели, бегом в посока от там от където съм дошъл. Другото е поне алергозан* в торбата, а за по-чувствителните - има писано и в темата Последствията от ухапване на усойница в България , но по-добре да се посъветват с личния си лекар.

Мисля ще е интересно  да спомена, че около час преди случката и двамата ухапани бяха се напръскали по врата, ръцете, около чорапите, около кръста и около мишниците с българския препарат ВИПРАЗИН против комари и кърлежи. Аз се бях напръскал с него около час преди тях. Много ми се иска да повярвам, че липсата на ухапване по открити части (за щастие !!!) се дължи на този препарат.
_____
*Алергозанът за мазане е с годност 1 месец след отварянето на тубата.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #50 -: 29 Август 2015, 12:09:13 pm »
Стършелите са си гаден проблем. Имам доста за споделяне и още повече за питане. Май ще е добре да отделим опасността от стършели в отделна тема. Само най-общо: в търсене на препарат против гнездо стършели единственото, което намирам, е препоръката да се извика "Гражданска защита".
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

zLaGaD

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
« Отговор #51 -: 07 Септември 2015, 21:57:43 pm »
Ха, тука било! Детенце се разплака и от страх, а той има ужасен страх от насекоми, парадоксалното е, че като ли му попремина, или просто от теоретик стана практик и вече се страхува специално, а не така - по принцип. Та ми каза, че го боли много. Мен ме боля здраво в началото, цялата предмишница, даже гърба, а стършела ме прасна над лакътя. Видях после в нета, че по принцип отровата на гадта е толкова силна, че се казва "удари ме", вместо ужили ме. Аз съм жилен от оса и то даже под езика - пиене на лимонада без да гледам кой още пие от нея. Освен че ми се поду езика и 2 часа не можех да говоря не ми стана нищо друго. При стършела стана друго. Малкия след известно време му премина и тъкмо след около 6 часа даже не го сърбеше. Мен ме боля със затихване - намаляване площа на болността, чак към 3 през нощта вече нищо не усещах, освен лек сърбеж на мястото. В първия час обаче даже се изпотих и леко ми причерня, но може да е било и от притеснение. А стоях до 03 защото кученце съвсем се умърлуши и го наблюдавах, а горкото е само 2,5кг. и отнесе две ухапвания. Успокояваше ме това, че пийваше вода и хапваше по малко, но от ръка, иначе само си лежеше тъжно, което много ме притесни, още повече първите няколко часа скачаше и се разхождаше насам натам. Сутринта ходихме на лекар и намерихме местата на ужилване - две розови петънца по коремчето. На нас всички външни белези се заличиха след около 3 часа, но така било според инфото в мрежата. В интерес на истината се мазахме всички в къщи с оцет и сол, за всеки случай. Още по-интересното стана в петък. Имахме преглед при д-р Мустафов - София, на бул. Прага му е кабинета, води се голям алерголог, но разбрах после, че славата се дължи на баща му - професор със същата специалност. Този лекар, а разбрах че много хора се лекуват при него, вкл. от Бургас, след като изпонабоде детенце откри, че има 5 вида сериозни алергии - от брези, кучета и котки, прах, цъфтеж и забрах още какво, степенувах ги според диагнозата му. Като изключим праха - домашния акар, от всичко друго не сме наблюдавали и най-малки признаци на алергичност. Като попитах за атаката на стършелите, той каза, че може би трябва да прави нови изследвания, на което детето се възпротиви енергично и сравни лекарските игли със стършеловите, в полза на последните. Не знам, не разбирам, имаме лекари във форума, нека кажат и те. Щях да забравя - кученцето беше ухапано първо, може би като най-топло?