Автор Тема: Опасни диви животни в България  (Прочетена 21392 пъти)

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
Re:Опасни диви животни в България
« Отговор #15 -: 26 Август 2011, 02:47:27 am »
Най-големият хищник на планетата...
Екипировката не прави туриста, само помага!

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #16 -: 07 Септември 2011, 21:10:19 pm »
Колеги здравейте. Публикувам първото си мнение в тази тема.  ;)

Не е лесна вашата работа там из България.... При нас на иберийският полуостров най-много някой да си изкълчи глезена по чукарите....

Колеги от този форум и от форума на Стоян ми казаха, че имало голям проблем с мечоците при вас.... Кофти работа...вземайте мерки и винаги имайте в предвид, че този който отрича опасностите най-често се сблъсква с тях. Не ходете на походи с хора присмиващи се на животните или такива с ясни намерения да наврядят на всичко мърдащо из храстите и дърветата, тези хора създават много по-големи опасности. Подготовката според мен би трябвало да по-скоро ментална, тоест психически да сме подготвени за евентуална среща с мечка, куче, вълк и т.н Психическата нагласа е много добър тренировъчен метод, хората занимавали се с бойни изкуства сигурно се досещат за какво говоря, примерно в Нинджуцу има спецялна школа занимаваща се с развитие на интуицията. Основно упражнение там е ученика да си представя различни ситуации, как започват, коя е причината, как е възможно да протекът, по какъв начин би действал. Менталната подготовка изобщо е метод полезен за всичко в живота.

Второ по важност и в комплект с психическата нагласа според мен е да се познават основните навици и начин на поведение при животните, които могат да са опасни (от мечка до елен...). Поведението на дивото животно е на база инстинкт въпреки, че както всяко интелигентно същество на тази Планета и дивите животни имат определена индивидуалност и може би това може да се нарече проблем, защото една мечка може да си е патила и да знае, че с хоратане трбва да се занимава, но друга мечка може би няма изграден този защитен механизъм и ще ви нападне. Същото се отнася за всичко диво из гората.

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
« Отговор #17 -: 07 Септември 2011, 21:16:06 pm »
Спецялно за мечките и вълците, това освен че са много интелигенти същества също така са и от тези, които имат умението да се нагласят според ситуацията. Тоест, да преценят и особенно се отнася за вълците (тук следя едни вълчета от 2 седмици и имам известен опит с тях). Вълк няма да ви нападне когато е сам, освен ако не е болен примерно от бяс или друга патология, която да го накара да забрави за натуралният си инстинкт. Вълци могат да ви следят, да вървят след вас дори без да се крият (има много такива описани случаи) единствено когато са много гладни и/или вие сте ранени и те усещат, че не ви остава много време. Нападението в такъв случай ще се случи след като се изтощите напълно, вълците и особенно през зимата няма да си хабят енергията да повалят жертва, можейки да я изчакат сама да се предаде. Изключения разбира се има и то не редки, за това нищо не трябва да се приема за дифинитивно, тоест всяко описание на животинското поведение е релативно и се отнася за нещо прекалено обобщено.

Мечката е величествено животно също като вълците, но представлява голяма опасност, когато е свикнала да обикаля близо до човешки селища. Мечките малко по малко свикват с човека и неговата миризма, поведение, навици и т.н това ги прави опасни за хората. Методите за защита от мече нападение са известни, при нападение от кафява мечка имате шанс ако ви нападне черна почти не, защото черната мечка напада за да убие. Ако при кафявата мечка метода е пасивност и показване на смирение, то при черната мечка трябва да сте колкото се може по-агресивни, или да се уплаши или да я нараните, друг изход няма.

Кафявата мечка не трябва да се предизвиква по никакъв начин нито пък да се изненадва, за това според приетия метод за защита трябва да се вдига шум в гората. Всяко диво животно ще предпочете да избегне конфликт с човека освен ако не е болно и болестта е изкривила поведенческият му модел.

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
« Отговор #18 -: 07 Септември 2011, 21:27:55 pm »
Най-опасни според мен са овчарските и полу-дивите кучета особено ако са няколко или на глутница. Нито вълк нито мечка ще ви нарани или убие по такъв начин. Вълкът убива преди да накъса, подивялото куче направо къса.

Вече си имам едно на ум и когато съм в БГ никога не ходя из горите без оръжие. Пръчката винаги си е с мен, аз и без това щеки не ползвам. Нося както е прието при нас основен (по-голям и тежък) нож и ''компактен'' както му казваме тук нож от типа на Муела Кодиак (давам го като пример, защото не познавам БГските модели). Освен това един спрей със сълзотворен газ няма да ви утежни много екипировката. Според това, което ми казаха колегите и особенно за родопския край, там без огнестрелно оръжие не влизам, въпреки че един пистолет 9мм не е никаква защита срещу баба Меца... по-вероятно е да действа срещу кучета.

Ако срещна мечка бих направил следното >

1. Замръзвам на място и не мърдам
2. Не обръщам гръб дори като излизам от критичната линия на мечока
3. Не предизвиквам
4. Показвам смирение без да обръщам гръб, тоест отдалечавам се с бавни движения назад и леко навеждам глава надолу

Голяма част от мечите нападения се състои от така наречените ''фалшиви нападения'', тоест, мечката се втурва към вас и спира на 6-7 метра, рови, сумти, ръмжи, бърше с лапи земята и т.н Ако това ви се случи, то е ясен знак да изчезвате бавно и смирено... Ако е решила да ви възпитава по мечешки няма спасение за вас освен да лягате, да покриете с предмишници главата и врата и да търпите. Хора с такъв опит казват, че болка не се усеща и е верно, защото тялото освобождава вещества на стреса блокиращи първоначално болката, ще ви боли след това  ;) Дори и да ви нападне мечка, шансовете ви са по-големи ако не се съпротивлявате, няма нормален не трениран турист, който да е успял да излезе с победа при борба с мечка..имайте го в предвид  :)

Мога да степенувам опасните животни в България така >

1. Кучета / отровни змии
2. Диви свине
3. Мечки
4. Домашен добитък
5. Вълци
6. други

Ако ви подгони глиган....катерете се :) Имат захапка на питбул, че и по-кофти а с бивните нанасят невероятни рани... Така, че нагласяйте се предварително за да сте подготвени.

Поздрави !  ;)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #19 -: 07 Септември 2011, 21:47:14 pm »
Добре дошъл във форума, колега Atanassovski от Иберийският полуостров. Защо не сложиш някоя снимка на остриетата, които ползваш, в раздела "Оръжие и остриета"? А пък и да разкажеш с какво се занимавате основно в испанските форуми с подобна като нашата тук тематика и насоченост?, на какво наблягате и т.н.? Благодарим предварително.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #20 -: 07 Септември 2011, 21:59:18 pm »
Освен това един спрей със сълзотворен газ няма да ви утежни много екипировката.
Добре дошъл, Atanassovski. Сълзотворния газ, както и жълтите сълзотворни патрони за газов пистолет са безполезни срещу кучета. Те нямат тези жлези, които има човека и съответно сълзотворните не им действат. За кучета спрей лют пипер и червените патрони пак с лют пипер за газово оръжие.

За другото какво да ти кажа... и ние четем книжки, но се съмнявам някой да има такива железни нерви, та чак да се направи на умрял докато го ръфа мечка. В книжките е лесно. Едва ли е толкова лесно в реалността. ;D Разкажи някоя собствена история. Спомена, че имаш опит с вълци.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
« Отговор #21 -: 07 Септември 2011, 22:08:05 pm »
Колега здравей!  :) Абе да ти кажа, гледал съм хора с такива нерви... има ги, човек поставен в ситуация на живот и смърт прави неща, които дори не е подозирал, че може да направи, аз го осъзнах по лошия начин. Човешкият поренцял е безкраен.

Не знаех това за кучетата, мерси за инфото ;) Имайки в предвид споделеното ми от няколко колеги вече ще се замисля дали газов дали боен и май ще гледам да е боен. Явно има доста проблеми по българските гори, което изобщо не ме учудва на форма на целият български реал.

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
« Отговор #22 -: 07 Септември 2011, 22:39:57 pm »
Това с вълкът ми е малко трудно да предам есенцията на цялата случка, на много от вас ще се стори доста странно и дори невъзможно.

На кратко. С приятелката ми практикувахме нощно придвижване в зоната на San Lorenzo del Escorial (където се намира кралският замък Сан Лоренцо, аз живея съвсем близо). Преходчето е съвсем малко, около 1 час пеш най-много. Спряхме на един от върховете на Мадридската Sierra de Guadarrama където има един кръст. От там се вижда целия 8 милионен град + околностите и при ясно време се виждат и селата на старата столица Толедо, невероятно място, идеално за медитация поставяйки се символично над всичките боклуци в големия град и всичко намиращо се там. Та в един момент се обърнах и на най-много 20 метра от нас осветих с фенера (такъв дето се носи на главата, не знам как му викате на БГ език) познайте какво...  :)

Canis lupus signatus, иберийският вълк. Тази вълча порода се води за най-чиста и оригинална. Не се е смесвала с други вълчи популации от други части на Европа.

Осветих го и пръвоначално помислих, че е куче, но като се обърна в профил и подскочи на другата скала видях, че не е куче. Това, което го издаде си беше характерната вълча опашка. Скочи на отсрещната скала и седи и ме гледа и аз го гледам и то ме гледа... Свирнах му много силно с една сигнална свирка, която използваме за сплашване на животни и да се търсим като се отдалечим един от друг, казва се Stelth и свири много силно. Свирнах пак и не...седи и ме гледа и го усещам, че точно мен гледа. Скочи и си замина след като двамата с приятелката ми се развикахме и започнахме да пляскаме с ръце и да свирим още по-настървено по него. Прекрасно животно. Странното беше, че не си тръгна веднага. По принцип иберийският вълк е супер рядко животно и в Мадрид се води като изчезнало, но там в планината от време на време влизат вълци от провинция Castilla y Leon, където все още не са избити до крак (малко им остава).

Вълците в Испания са толкоз много наплашени от хората, че усетят ли човешко присъствие бягат панически, наскоро в един сафари парк тук имах възможността да се докосна до тези невероятни животни и дресьорът им каза именно това, че страхът от хората при тях е изключително силен. Моят вълк обаче не избяга на момента, беше на приблизително 20 метра от нас и ме гледаше, усещах погледа му (по-точно 'и) точно върху себе си и мисля, че това се дължи на преживяването, което имах през деня отново свързано с вълците но ми е трудно да го обясня пред хора, за които не съм сигурен как ще го разберат.

На следващия ден се качих до един наблюдателен пункт на пожарната и горската служба, един мой приятел работи там от 18 години и знае всяко пиле в неговия периметър. Попитах го дали случайно е виждал вълци и ми потвърди, че от 2 дена (преди моята случка) наблюдават една млада женска (сама) и 3 други вълка точно в зоната на кръста...  :) Тогава вече всяко съмнение за куче изчезна. То там и без това няма кучета, даже със стадата крави и коне дето се разхождат в зоната няма нито едно куче. Имам снимки на цялата местност и вчера се качих да търся следи. Интересното е, че има вълчи следи по всяка диря от добитък (крави и коне). Вълчата следа е точно в дирята на добитъка по целия периметър, от пасищата до поилките в една горичка, това на мен ми говори за млади вълци, които нямат опит с кравите. Личи си че вървят веднага след тях, тоест следват ги и ги разузнават, но явно са млади и не могат да убият крава, няма и случаи защото ако имаше вестниците щяха да го раздуят като сензация. Основните жертви на вълците тук сред домашният добитък са козите и овцете, в нашата зона има но много по надолу където вълкът не би имал място за криене... Иначе в местността има големи популации на сръндак, заек и дива свиня. Дивите свине просто са напаст, аз си спомням от старата къща в една вилна зона съм виждал диви прасета по улиците, това си беше нормално за там.

Ще отворя една тема за дивия Мадрид и там ще постна снимките на местността и скалата върху която беше кумчо Вълчо.

Та общо взето е това, за тези от вас искащи да видят как излгежда иберийският вълк ето малко снимки >

Надявам се да ви е било интересно. Поздрави  ;)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #23 -: 05 Ноември 2011, 17:39:33 pm »
Още един аргумент: Животните убиват за самоотбрана или за храна. Човека в повечето случаи за удоволствие - примерно ловците.
Честно казано, все ми е тая поради каква причина ще ме сръфат или изядат  :P
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #24 -: 05 Ноември 2011, 22:18:31 pm »
Още един аргумент: Животните убиват за самоотбрана или за храна. Човека в повечето случаи за удоволствие - примерно ловците.
Честно казано, все ми е тая поради каква причина ще ме сръфат или изядат  :P

Ами, ето една причина, поради която не бива да дразним животните(дивите). Ако не сме ги раздразнили или нападнали, няма да ни убият. Но те вече са убедени, че човека е враг и убива за удоволствие, примерно, ловците. Благодаря на г-н Атанасовски за лекцията, не зная дали е имал среща с мечка или мечок в планината. Вероятно имаше и такива, които се изпуснаха, но никой не си призна. Всички се направихме на големи мъже, но когато мечока си замина, иначе 20 човека бяхме си глътнали граматиката.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #25 -: 13 Ноември 2011, 16:02:48 pm »

Ако срещна мечка бих направил следното >

1. Замръзвам на място и не мърдам

Ако ти издържат нервите.
По nNational Geographik даваха предаване за мечките(непомня как се казваше)един пич.експерт по мечките се изправи пред мечката и почна да вика и тя избяга.Той каза че на мечките не им е до хора,и трябва да се вдига шум.Та въпроса е не е ли мит ,че нетрябва да мърдаш като видиш мечка .
don't waist your time for searching all those waisted years

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #26 -: 13 Ноември 2011, 22:15:01 pm »
Ако срещна мечка бих направил следното >1. Замръзвам на място и не мърда
Ако ти издържат нервите.
По nNational Geographik даваха предаване за мечките(непомня как се казваше)един пич.експерт по мечките се изправи пред мечката и почна да вика и тя избяга.Той каза че на мечките не им е до хора,и трябва да се вдига шум.Та въпроса е не е ли мит ,че нетрябва да мърдаш като видиш мечка .
Според мен не е мит, защото и без друго ще съм си глътнал граматиката, какъвто случай имах. Бяхме си глътнали граматиката двадесетина човека, на никой не му беше до викане. Гласните ни струни бяха скъсани.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #27 -: 16 Ноември 2011, 11:22:57 am »
По мое мнение може би най-опасното диво животно в България е глиганът. Притежава огромна сила, когато е уплашен или ядосан е неудържим. Виждал съм как глиган е минал през оградна мрежа, като я е разкъсал все едно е от конци. Освен това популацията от диви свине е сравнително голяма и може да се срещне практически навсякъде.

mircho

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
« Отговор #28 -: 17 Ноември 2011, 13:03:40 pm »
Тая тема я има във всеки форум за оцеляване, бушкрафт и туризъм :) и колко хора в БГ са умряли от мечка, глиган, вълк? Ето ви едно линкче с малко статистика сега търсих за мечките но освен няколко случая от последните две три години два случая се сещам ай да кажем че са три случая на убит от мечка човек. Смърт на човек от вълк ами колеги чиче Гугле нищо не показа. От глиган ами трябва да си ловджия за да стигнеш до този номер че да те атакува. От змия да може там съм съгласен че има опасност. Надявам се че тази проста статистика ще даде някаква светлина за нашите човешки страхове. По скоро ще попаднете на пяна компания и да има обмен на мисли с юмруци от колкото с мечки. Кучетата от тоягата се плашат то и човека бяга от тоягата :).

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #29 -: 17 Ноември 2011, 14:49:23 pm »
Тая тема я има във всеки форум за оцеляване, бушкрафт и туризъм :) и колко хора в БГ са умряли от мечка, глиган, вълк? Ето ви едно линкче с малко статистика сега търсих за мечките но освен няколко случая от последните две три години два случая се сещам ай да кажем че са три случая на убит от мечка човек. Смърт на човек от вълк ами колеги чиче Гугле нищо не показа. От глиган ами трябва да си ловджия за да стигнеш до този номер че да те атакува. От змия да може там съм съгласен че има опасност. Надявам се че тази проста статистика ще даде някаква светлина за нашите човешки страхове. По скоро ще попаднете на пяна компания и да има обмен на мисли с юмруци от колкото с мечки. Кучетата от тоягата се плашат то и човека бяга от тоягата :).
По принцип си прав :) То темата е по скоро теоретична. Наистина има по-голяма вероятност да налетиш на пиян шофьор в града, отколкото на разярен див звяр в гората.