Автор Тема: На какви условия трябва да отговарят мераклиите за Ком-Емине?  (Прочетена 29761 пъти)

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Малко офф топик  . Чета чета и все за часове ,графици и тям подобни се говори . На работа ми е омръзнало да ги слушам . Тръгваш и докъдето стигнеш важното е участието , до където, докато и долкото можеш и ти доставя удоволствие  от там нататък е мъчение .
Cat, съгласен съм с теб, но хубав отговор имаш от Hobo:
Аз също не съм привърженик на състезателния елемент в туризма, но за един дълъг преход като Ком - Емине за повечето хора доброто планиране и стриктното спазване на графика е задължително, ако искат да стигнат до морето. Това е свързано със свободното време. Малко са щастливците, които не си гледат часовника. Повечето имат преброени дни отпуск и толкова. А ако човек не се стреми да стигне Емине, тогава не тръгва по маршрута Ком - Емине, а на няколкодневно шматкане по билото на Стара панина.
НЕ тръгвам на състезание, а за удоволствие, Да се видя що за стока съм. Сам да се докажа. Но в никакъв случай не мога без график, определено време за всеки преход и най важното, без цел, достигане на нос Емине. Иначе става както каза Hobo, безцелно шматкане.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Каня се да мина Ком - Емине. Тук чета за 6 кг. раница. Как?
 Палалатка - 2 кг.
 Чувал         - 1,8 кг.
  Вода          - 2 кг.
Самата раница - 2 кг.

Друго нищо ли да не нося? Ами храна, дрехи, дъждобран, телефони, GPS, шаалте, резервни обувки, карти, и т. н.
Къде бихте спали без бивачни съоръжения след х. Паскал , на Вратник, наРиш?
Мечо, предполагам вече си готов със списъка с екипировка, която ще носиш. Би ли го публикувал тук? Хем ще е от полза за някой, хем ще го изкоментираме. Хубаво ще е ако направо копираш листчето с целия списък, позиция по позиция.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
Списъка ми е готов, но в раницата не съм сложил нищо. Всичко стои натрупано на камара в стаята ми. Ще ги сложа 4-5 часа преди тръгването, а коментара ще направим като се върна. Няма значение дали ще е успешен или неуспешен поход.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Мечо, безаварийно пътешествие и с кеф да стигнеш до дет ше стигнеш :)

KrumIliev

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
Здравейте!
Случайно попаднах на темата. Много забавно ми стана когато видях моя снимка. :D

Ето това е малкия мазол на петата, а това е оказване на първа до лекарска помощ за голям мазол на ходило

Тук не знам защо решиха да пришият кожата обратно към ходилото. Крайния резултата - завърши маратона.

Първо по снимката (аз съм този със зеленото яке :) ). Кожата не се пришива обратно към ходилото, пробива се само с иглата за да може да изтече гнойта. Ако е по голям мазола се остава конец за да служи като дренаж. След което се слага лепенка с марля отгоре за да поеме ако изтече още нещо и отгоре се лепва с анкерпласт. До 30тина минути след това сте като нови. :) До сега не съм виждал някой да изкара Ком-Емине без мазоли, така че този номер е задължителен ако искате да минете маршрута и да продължите да си ползвате краката за нещо след това. (като например ходене!!)

Така, да мина към самия маршрут. Лично съм минавал маршрута 3 пъти с глупата организирана от БФТ ( http://www.bftourism.net/ ). Похода се прави за 16 дни. Препоръчвам ги, защото ако сте начинаещи те поемат разнасянето на основния ви багаж, а вие се мотате с малка раничка с основните неща за 1 ден. Също така не трябва да носите храна за целия поход. Поръчва се при човека който ви носи багажа от хижа на хижа и той ви купува каквото ви е нужно. Водача на групата е минавал маршрута на 50 пъти и го минава всяко лято по 2 пъти. Веднъж с групата и веднъж преди това, за да види как е теренът и какви проблеми може да излязат.

1. Най важното условие на което трябва да отговаряте е да не ви пука какви са метеорологичните условия. Първата година когато участвах беше неописуема жега 16 дни. По билото няма никаква сянка и е ад за ходене между 13 и 17ч. Втората година ни валя 5 дни подред (+ гръмотевици и мъгли .. абе всички екстри). Да ходиш 6 дена мокър без да имаш реално къде да се изсушиш си е предизвикателство. Тази година когато ходихме пак дъжд но този път с бонус - 45 мин. градушка преди Витиня. Много е неприятно особено когато нямаш къде да се скриеш.
2. Второто много важно условие е да знаеш че нещо ще те боли. Дали ще са краката от ходене (или мазоли), дали ще са раменете и ръцете от раницата. Винаги има нещо което те боли. Чак към края вече когато организма ти започне да се нагажда към тормоза, започва да ти минава всичко. Моите 3 опита са били с всичкия ми багаж на гърбът и колкото и лека да ти е раницата след 5-6 дни раменете ти стават на нищо.
3. Трябва ви невероятен инат и да се подготвите за доста стабилно физическо натоварване. Групата на БФТ не се движи много бързо но след 5-10 дни на недоспиване и ходене по 10-12 часа на ден си оказват доста влияние на организма. Но за да не ви плаша толкова много за 3те минавания съм виждал хора които не са стъпвали в планина да минават маршрута. Даже миналата година в групата имаше една 70 годишна баба която го завърши. (друг е въпроса че въпросната бабка ходи от 50 години в планините, но това не оказва толкова голямо значение :) ). Така, че моето лично мнение е стискате зъби и ходите, това е единствения вариант.

Една препоръка от мен относно обувките. Високи обувки не ви трябват. Едни хубави планински сандали са най доброто решение. И като резервна обувка някаква лека маратонка предвидена за чакъл и камъни. (сиреч с подходящата подметка)

Относно хората които искат да го минат с целия си багаж. ОБМИСЛЕТЕ ДОБРЕ ОТ КАКВО РЕАЛНО ИМАТЕ НУЖДА! Установил съм, че на човек му трябва доста малко багаж за 16 дни :) . Ето списък на нещата които аз носех:

1. Палатка - Въпреки че повечето време спях на открито само с шалте и спален чувал. Добре е палатката да е двупластова и да държи на силен вятър. В стара планина има изобилие и от двете. Особено ако случите на приятно време.
2. Шалте - Тази година бях с еднопластово. Не намерих никаква разлика с двупластовото така че го препоръчвам. Пък и заема по малко място.
3. Спален чувал
4. Обувки - едни сандали и едни маратонки
5. Челник
6. Дрехи - 1 дълъг панталон, 2 боя къси, 4-5 тениски
7. Чорапи - Един приятел веднъж ми каза "За К-Е ти трябват 2 чифта чорапи. Един за първия ден и още един за останалите 15". :) Според мен 4-5 чифта са достатъчни. Едни да спите с тях и другите ако ви се наложи да носите маратонките.
8. Дъждобран - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН моите наблюдения на тях са че на Ферино са най добри. Бих ви препоръчал да не си взимате дъждобран за 10тина лева. Тези на ферино са ~70. Аз тази година бях с един на Camp (водят го най високия им клас) но при по продължителен дъжд пропуска.
9. Нож
10. Аптечка
11. Игла и конци - За шиене на мазоли  :)
12. Вода и храна - на място :)

Може и да изпускам нещо.  :)
Хубаво е да е максимално олекотена екипировката. Пак ще ви заболят раменете след 5-10 дни, но ще е по търпимо. Аз миналата година бях с доста тежка раница и 5тия ден ми се обринаха раменете, после този обрив се превърна в рани. НЕ Е ПРИЯТНО.

Въпреки всичко, маршрута си заслужава да се мине на 100%. Според мен е по добре в по-голяма група. Може да има повече проблеми с голямата група но пък е по забавно. :) Пък и не случайно му казват маршрута на дружбата.

Hobo

• Hero Member
Хех, колко малък е света. Добре, че LIC пусна тази снимка та да се запознаем макар и задочно. Респект за Ком-Емине. Можеш ли да допишеш и връхните дрехи, които си носил с теб?

По-напред в темата писах колко безславно приключи нашия опит. Напълно споделям съвета за багажа. Уверено мога да кажа, че колкото по-рядко излиза човек, толкова повече ненужни неща носи с идеята да има, защото може да се наложи. За следващия ми опит ще си приготвя багажа поне един месец по-рано и с него ще си шматкам дори при еднодневните ми излизания до Витоша. Хем да свиквам, хем да отсея едно по едно всичко ненужно. Например предния път носехме 4кг лук! Не, не беше нарочно, а поради лоша координация. Всеки мъкне лук, пъшка и си трае. :D Видяхме го чак като се прибрахме.  >:(

Напрактика се получава така, че при планирани сериозни дневни преходи по маршрута човек или ходи, или почива и освен дрехите и храна нищо друго не му трябва. Нека се върне и Мечо Пух, който в момента е по маршрута и със съвместни усилия може да съставим един типов списък на нужния багаж за прехода Ком-Емине.

KrumIliev

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
Знаех си че съм забравил нещо. Еми връхните ми бяха един тънък полар и една ветровка. За трите ми ходения мисля, че вече съм отсял на максимум багажа. Просто не виждам какво мога да махна от тези неща. :)

meco puh

• Hero Member
Re:На какви условия т
« Отговор #67 -: 04 Октомври 2011, 11:52:52 am »
Hobo, беше ме запитал, какво съм сложил в раницата.
М.Сергиев, с този отговор ще се помъча да ти отговоря и на теб.
          Първо да кажа каква е палатката ми. Обикновенна китайска, от 34 лева. Тя ми е лятна, да пази колкото може от вятъра и донякъде от дъжд. Повечето спах по хижите, но я ползвах и нея, по разказа можете да разберете колко. Палатката е една от най-леките, затова я избрах.
          Храна - Сух горнооряховски суджук - 4 чатала и още 4 чатала домашно приготвен, 1кг вакумиран кашкавал, Кутия кафе 3 във 1, сирене вакумирано 0,500кг. Суха телешка супа Maggi 15 броя, 4 бурканчета смес, мед със смлени фъстъчени ядки, 2 бурканчета фъстъчено масло. Останалото кебабчета, кюфтета и супи от хижите. Ще запитате знам, а колко хляб? Хляб не носих. Хляб ако има ям 1-2 филийки, като няма, ям същата храна без хляб. Обикновенно ям много малко хляб. Последните 5-6 месеца преди похода, хляб почти не съм консумирал. Ракия 0,500 литра, крайно недостатъчна, но какво да се прави, много тежи пуста и течност. На Беклемето и в Котел още по половин литър. С това отговорих и на mikesli, който се интересуваше колко ракия съм носил.
           Дрехи - Ризи къс ръкав 4 броя. Чорапи -  найлонови 2-3 чифта, вълнени купени(тънки)2 чифта, вълнени дебели,плетени на ръка 2 чифта (съхнат трудно), анцузи 2 комплекта-горнище и долнище, якета зимно и лятно, калци, наколенки (не се наложи да ги ползвам), гети(не ги ползвах), шапка(не я ползвах, на Беклемето я изпратих в къщи заедно с калците и гетите). 2 чифта очила(за близко и за далече) и два чифта за резервни, че без тях има умиране. Маратонки два чифта - леки и тежки. Скъсаха се и на Беклемето и в Котел получих още два чифта.
                  Телефони 3 броя, по един от всеки оператор. Ако сте трима носете по един, но от различни оператори.
       GPS Garmin nuvi 250w- навигатор, акумулатор-0,600 kg. като външен източник за GPS.  Зарядни за трите телефона, за GPSa и допълнително зарядно за акумулатора-0,300 кг. Компас, 7те карти Ком Емине на к.г.н.Тодор Ненов, карта на България. Тубичка за вода от 1 литър, плюс още една от 0,500 литра. Хапчета – артростоп 60 бр(не ги ползвах), Диклак 10 броя(ползвах само 3 броя), Пиратки от малките-20 броя, големи тройни-10 броя. Челник и допълнително две малки прожекторчета(купих ги от гара Лакатник).
        Палатка, спален чувал(на Беклемето го изпратих за в къщи), Шалте от леките-дебел 1 см.
Нож, запалка и кибрит. Простирно въже(аз носих 15 м. сезал, тъй като е по-лек). Малко звънче.
        Ако нямате снабдяване на Беклемето, увеличете храната, че да стигнете до гр.Котел. На изток от Котел можете да пазарувате на доста места, Котел, Рупча, Планиница, Дъскотна, Снягово, Топчийско, Сини рид и Козичино.

Kent

• Sr. Member
мечо може ли по-подробно за акумулатора на навигацията, че на нащо нуви същото му изфиряса батерията и докато имам под ръка електроинжинер у дома да му измисля захранване.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Кажи речи това кеото бих взел и аз, може би храната щеше да е друга, но като екипирвока ще да е това. Обикновено залагам на по-тънки и леки якета и сериозните блузи. Разказите ти ме палят все повече и ще пробвам другия сезон, живот и здраве и аз този маршрут. Да му направя сефтето  8)

Kent

• Sr. Member
Земи си и сублимирана кайма ;D жена ми се чуди що сички четем па само ние черпим опит. Леко, вкусно. От Четери кила първоначална кайма /стига за 20 дневен преход/около кило сублимат ще остане след сублимацията, след приготовлението. И трае. Поздрави.
п.п. ъпгрейтваме си уменията по сублимация и даваме съвети. и приемаме. ако ни ги поискат или ако ни ги дадът. :)
п.п. от април месец отрекох белия хляб, а земам някъв на блокчета пълнозърнест ли...черен с две думи. първо - компактен, второ вкусен, трето...пробвайте.

Hobo

• Hero Member
И това лято отмина. От форумите знам, че доста хора тръгнаха по маршрута Ком-Емине. Някои пеша, други с велосипеди. Някои успяха, друге не. Сега чакаме техните пътеписи. Засега Мечо Пух подробно и емоционално описа премеждията си в нашия форум. Предполагам всичките сме го прочели, но за пълнота на темата ето линк към неговия пътепис:
Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия

Стефан Рутев и Стамен Василев от Пирдоп успешно са преминали маршрута с велосипеди за 9 дни. В момента пишат своя пътепис. Местната преса е отразила техния велопоход по билото на Стара планина. Докато чакаме пътеписа нека прочетем историята както е видяна през очите на журналиста от Вестник Регион:
ПИРДОПЧАНИ Минаха с велосипеди от Ком до Емине

Райко Стефанов подобри рекорда за преминаване на Ком-Емине. Райко освен блестящ велосипедист е и голям сладкодумец. С нетърпение чакаме и неговият пътепис за тазгодишното приключение завършило с рекорд за скоростно преминаване на маршрута Ком - Емине.

meco puh

• Hero Member
...Райко Стефанов подобри рекорда за преминаване на Ком-Емине[/color][/b][/u][/url]. Райко освен блестящ велосипедист е и голям сладкодумец. С нетърпение чакаме и неговият пътепис за тазгодишното приключение завършило с рекорд за скоростно преминаване на маршрута Ком - Емине.
Райко Стефанов е рекордьор за преминаване на Ком Емине. Както казваш Райко е и сладкодумец. Уверих се в това, на 5 Септември 2012 г. на хижа Върбишки проход, по време на колективния маратон. Райко Стефанов е отличен организатор. Организира първия колективен маратон на Ком Емине и го завърши на морето - нос Емине. Но без помоща на своята госпожа в живота не би успял, да осъществи големия маратон. 

Tito

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
В темата за моя пътепис ме попитаха за мнение относно препоръки около К-Е за това ще ги систематизирам тук. Няма да се впускам в детайли, защото тях съм ги описал най-подробно в пътеписа, само ще нахвърлям основните неща.

- време за тръгване - края на юли. Тук разбира се всичко зависи от времето, но чисто статистически това е времето от лятото с най-стабилно време и все пак достатъчно дълъг ден.
- багаж - не повече от 15-16кг за пешеходец и то в началото на прехода.
- щеки - нямам навика да ходя с щеки, но за такива дълги преходи с толкова тежка раница са невероятен помощник на краката и гърба. Не бих тръгнал на по-дълъг преход с тежка раница без тях.
- два чифта леки обувки - дори туристически сандали
- храна за не повече от 2-3 дни напред - минават се много населени места и хижи, където може да набавя, дори и да нямата изградена логистична мрежа като моята за прехода ми :) Като жокер бих вметнал и енергийните гелове на несмката фирма Squeezy, за които се осведомих от участници в СтаРа планина 100х24. Не са скъпи и са неоценим помощник при липса на храна или апетит.
- челник - дава по-голяма независимост от деня. Аз дори имах вариант ако видя зор с жегите да спирам следобедите и да лягам да спя под някоя дебела сянка и да наваксвам нощем, но не се стигна до подобни ексцесии.
- медикаменти - с две ръце за Упсарин! Вечер задължително пиех поне по един, понякога по два ако съм много изморен. Понякога пиех и през деня. Много тонизира, отпуска мускулите и спомага за въстановяването на организма през нощта. Носех и разтворими витамини с минерали Суправит, не мога да кажа колко са помогнали, но със сигурност не са навредили. За всякакви кожни проблеми като рани, пришки и възпаления по раменете от презрамките на раницата най-добрият лек е уникалният крем Здраве. Без него да не се тръгва! Друго много полезно са прахчетата Смекта за стомашно разстройство. Това е всичко, на което разчитах.
- GPS е много ценен помощник, но не е задължителен както знаем. Аз лично винаги ходя с GPS в планината, не толкова, че имам проблеми с ориентировката, даже напротив, а по-скоро за запис на трака и последващ анализ.

Попитаха ме и за финансовата страна на нещата. Имах някои непредвидени ситуации, които ми породиха допълнителни разходи като например още две нощувки на Добрила, но за нощувки и храна за всичките 20 дни (14 нощувки в хижи/стаи за гости и 5 на открито с чувал) ми отидоха към 400лв.

Hobo

• Hero Member
Полезна информация даваш, Тито. Ако си пазиш списъка с нещата в раницата и го споделиш с нас ще е също много интересно и полезно. Дали и другите минали по маршрута могат да напишат накратко за финансовата страна? Колко пари, ако не точно то поне приблизително, ви е струвал прехода, момчета и момичета? (Знам, че и доста жени преминаха от край до край по пътеката последните няколко лета.)