Автор Тема: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?  (Прочетена 67097 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.

Не съм се оправил на 100%,още имам болка в ребрата. Но,е поносима.Най-важното е че мога да се ,,въртя на ляво и дясно" и да карам колело. ;)

Абе, гледай здравето, защото е първостепенно.
един летен поздрав от мен...http://www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM

:) Мерси за поздрава! И аз така си мислех -,,Колко чудесен е светът",преди да ме събори, ония големия ТИР!  ;D Но,няма да ме откажат тези
идиоти,да карам колело. Наричам ги, така- не веднъж са преминавали близо до мен( когато съм с колата) и от завихрянето което се получава,колата се ,,мести" и заклаща! А представи си какво беше на две тънки гуми! Бе, направо щях да взема ,,Оскар"  ;D за каскадата,премятайки се няколко пъти с колелото!

LOUIS

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
  • Варна
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.

Не съм се оправил на 100%,още имам болка в ребрата. Но,е поносима.Най-важното е че мога да се ,,въртя на ляво и дясно" и да карам колело. ;)

Абе, гледай здравето, защото е първостепенно.
един летен поздрав от мен...http://www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM

:) Мерси за поздрава! И аз така си мислех -,,Колко чудесен е светът",преди да ме събори, ония големия ТИР!  ;D Но,няма да ме откажат тези
идиоти,да карам колело. Наричам ги, така- не веднъж са преминавали близо до мен( когато съм с колата) и от завихрянето което се получава,колата се ,,мести" и заклаща! А представи си какво беше на две тънки гуми! Бе, направо щях да взема ,,Оскар"  ;D за каскадата,премятайки се няколко пъти с колелото!

Идиотите са навсякъде. Малко останаха хората.....
Sic transit gloria mundi

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Тировете, особено турските си пердашат със 105-115 км/ч редовно по шосета с ограничение 90 км/ч.

От собствен опит - отсечката София - Сливница, която изминавам редовно всяка седмица, а някой път по 2-3 пъти седмично. Въпреки ограничението от 90 км/ч и 4-5 допълнителни знака за ограничение от 60 км/ч, тировете се пердашат с посочената по-горе скорост.  Да не говорим, че се събират по 2-3 в колона с мижава дистанция между тях.

И за да не ме задминават като малка гара,  съм принуден и аз да пердаша с автомобила малко над тяхната скорост, демек 110-120 км/ч. Демек винаги съм в нарушение, факт. 

А за велосипедистите и мотореткаджиите изобщо не ми се мисли(а те са бая).  Посмъртно не бих се качил на две гуми по тоя маршрут.

Така, че Валенти, оздравявай бързо и си избери други маршрути, където тирове няма. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
Браво, Вальо! Наистина се радвам за теб.
Тази година не се чувствах достатъчно подготвен, да тръгна с Пламен. Все пак, карам колело от има-няма два месеца, а той тръгна преди 20-на дни. Ако ме държи ентусиазма догодина съм с него. Ти накъде ще поемаш с вело-палатката, че аз планувам за средата на Август една сбирка с хубави приятели на Бяла река. Ако имам повече време с влака до Варна, оттам с колелото до Дуранкулак, после обратно към Бургас и оттам по подбалканския път към Калофер, където е къмпинг "Бяла река". Ако времето ми е ограничено, директно, с колелото, София-Бяла река. Дано да имам повече време за по-дълъг преход.
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

ziasko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 47
Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
« Отговор #184 -: 06 Септември 2013, 21:53:38 pm »
Здравейте отново бандата,
 след дълго прекъсване от към интересни моменти и колоездене след инцидента с Валенти , отново се метнахме на колелата и си направихме кратко пътешествие. Първо обиколихме града в крайните квартали след това фанахме магистралата за бургас и се забихме в малките селца покрай харамията. бяхме посрещнати от добре отрупани дървета с плод и няколко новоизлюпени котаци ;) Разбира се сме подготвили видео материал по случая Тематиката е  свързана с есентта, тъй като това бе първото ни есенно каране за този сезон . Приятно гледане :

http://www.youtube.com/watch?v=UrEfHh2N_Ec

пп: изминатото разстояние в края на деня бе 70 км
Гледайте всички видео клипове на адрес: http://www.vbox7.com/user:ziasko?p=allvideos
Ако сте си харесали котлонче , може да го намерите и поръчате на адрес: www.spirtnik.tk

ziasko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #185 -: 13 Септември 2013, 21:50:17 pm »
И ето ни отново с нещо атрактивно - вело ремарке . Още една мечта задраскана от списъка . Всичко това ми костваше 3 месеца подготовка за три дни работа :)
първи клип : изработка

http://www.youtube.com/watch?v=N0J_0FodEIc

втори клип: разходка с ремаркето

http://www.youtube.com/watch?v=2K5yWCcdVoA
Гледайте всички видео клипове на адрес: http://www.vbox7.com/user:ziasko?p=allvideos
Ако сте си харесали котлонче , може да го намерите и поръчате на адрес: www.spirtnik.tk

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
« Отговор #186 -: 13 Септември 2013, 22:51:21 pm »
Как усещаш колелото, по-тежко ли е карането? Пробвай с багаж, да речем 15-20 кг, по маршрут, който си минавал преди и сподели, ще е интересно.
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

ziasko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #187 -: 13 Септември 2013, 23:51:28 pm »
Може да заснема клип по въпроса. Иначе разяснения. Колелото определено е по тежко. Особени са потеглянията. Аз съм свикнах да се стрелвам рязко напред. С ремарке това не ноже така, не че не може по точно много разтриса цялото колело. Трябва да се потегля плавно до 10-15 км/ч после може си ускоряваш колко си искаш. Ремаркето ми тежи празно 11 кг пробвал съм го с 11 литра туба с вода- голяма грешка. Водата много лашка. За сега влача 5 кг раница която иначе е на гърба ми.Ремаркето се усеща сякаш е празно. Интересните моменти при спиране: днес една майка с малко детенце реши да пресича на червено понеже нямаше коли . Набих рязко спирачки и ремаркето се изправи на една гума. Друг случай спускам се в подлез с около 35-40 км/ч в дъното на подлеза дълбока дупка кат хлопна в нея ремаркето подскочи и пак се приземи на лявата си гума и заподскача на нея в рамките на 15-20 метра докато падне на две колела. Друга особеност е при ниска скорост до 20км/ч ако прайте резки маневри в смисъл рязко въртене на кормилото не понася. Така яко лашка странично че може да те хвърли. В общи лини трябва плавно да се тръгва спира и да се завива плавно. Караш предвиждайки пейзажа кой от къде може да изкочи и сичко е наред. Иначе изобщо не се кара трудно. Много е маневрено заради разположението на теглича. По баирите никакъв проблем със ремарке без ремарке аз винаги съм ги катерил усещам че е там ама съвсем не е няква тежест която толкова много да дърпа , че да прави невъзможно качването на баири. Напротив даже поддържам много добро темпо на качване. Готиното тъй като заснемам клиповете държейки кормилото с една ръка спирам само на предна спирачка установих че при рязко спиране не ми се надига задната гума ;) Ко друго да ви кажа. Взимал съм десни завои с 30 по квартални улици , позволява го стига да не въртиш кормилото рязко. Не търпи криволичене, например някои колоездачи когато катерят баир правят постоянни чупки в кормилото за да им е по лесно . Толкова за сега от мен. По нататък ще снимам с по сериозен товар и ще разяснявам поведението на ремаркето и колелото ;)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #188 -: 20 Септември 2013, 13:46:16 pm »
Имам си два- три крайградски веломаршрута по които обичам да карам след работа. Асфалт, 10ина километра. Единия е до Манастира  където има хубава чешма и един- два пъти в седмицата се правя и на  водоноска. Та и сега същата работа, ама ще взема и фотоапарата.
 Извън града са лозя и позапуснати вили, около километър  нищо интересно за снимки.  Завой и навлизам в нещо като проход:

Следва спускане, завой надясно и лекичък баир:

Край Манастира е доста оживено, има малък хотел, има няколко стари и нови къщи, че чак се е оформило и нещо като улица. Я, тя си имала име:

Ей го дей и свирепия патрон на улицата:

Входа на Манастиря, този път няма да влизам вътре, че съм по чехли и с анцуг:

Паметника на Червения кръст:

Старата чешма :

Нечия ръчица някога е счупила плочата, после пък някой друг е поправял.

В царуването на Негово Величество Султан Азиса старанието на Игумена Отца Агапия .....нето на Свищовското Градско Общество поднови са този источник в лето 1863 месяц август. Чушмата из плоча държеше источник исциления води течеше Мили братя сестри наминете и колената си преклонете пийте от студената водица да си прохладите младата душица Мен стареца поминете от сърдце бог да прости кажете

И сто години преди нас е имало графити :

А пък това ми е раничката, събира точно 3 туби по 3 литра.

Много е здрава, някаква рекламна на  София-Митсукоши, имам я от студентските години  и долу горе оттогава ми  е щатната спомагателна раница.  В това си качество не съм и смятал тоновете дето съм пренесъл с нея. Единствения тунинг е че съм й  сложил един дебел картон към гърба да не изстивам от тубите  с водата.
Водата на Манастирската чешма е много хубава и студена, но тука ми дойде пък друга идея-да взема да прескоча до близкото село Царевец и оттам да си налея. Даже ако слушам един колега който си има собствено мнение по всеки въпрос и не можеш да му докажеш друго /знаете колко такива си имаме у Бг-то/, в туй село била най-хубавата вода в околията. Само че преди това ще поседна да погледам водата и да ви кажа няколко думи за Манастира и Отец Агапий.
От кога е имало  Манастир по тия места не се знае. Според някои предания богат бежанец от Гръцко го е построил, според други през 16-17 век местния владетел Михал войвода го е построил или възстановил. Сегашния му вид е от края на 19, началото на 20 век и го дължим на Тома Пантелеев, поборник и общественик. Отец Агапий е някъде от Балкана, дошъл насам в 1840 година и до смъртта си в 1873г. е игумен. Навремето на храмовия празник е бил и градския панаир, а местността и преди и сега е любимо място за крайградски разходки и излети, удобно за срещи и раздумки на всякакви хора, и местни и странници. За такива люде под църквата даже е имало и скривалище с подземен изход направо в дерето. Чест гост тъдява бил и Тодор  Топала, останал завинаги в историята с името Филип Тотю. Та той си имал жена от Свищов, тескере /Ради, чирак-градинар/ и уж работил отсреща у Влашко, по чифлиците. В началото на май, 1867г. всичко било готово за второто му преминаване с чета през Дунава. Панайот Хитов вече бил минал край Тутракан и дейците от местния комитет осигурили лодкаря с най-големия каик да превози Тотевата чета. На 14 май, неделя нагласили голяма софра край манастира, на теферич  за градските първенци барабар с началниците на заптиетата и пристанищните чиновници. Как си му е ред, официален домакин бил дядо Агапий. Яли и пили до късно, но за късмет него ден имало силен вятър с вълни по Дунава, лодката се очертавало да бъде претоварена  и Войводата решил да изчакат. Минали на следващата вечер на около 2 км оттука /точно след десет години войниците на генерал Драгомиров форсирали реката на същото място и според някои изследователи заслугата за това е на Тотю, който заедно с Хитов били съветници към руското командване/ и нощували в близката гора. На другия ден към тях се присъединили 50-60 младежи от града, но Войводата направил една стратегичческа грешка която особено пък след битката при Върбовка довела до унищожаването на свищовския Революционен кръжок и избесването и заточението на десетки местни дейци. Игуменът Отец Агапий бил заловен в гората и заточен. След няколко години бил забелязан в сръбски манастир, градските първенци се разтичали и склонили властта да го върнат на старото му място... Погребан е пред манастирската църква.

Така, починах си добре и трябва да потеглям. Спускам се с голяма скорост надолу по баира, пак десен завой и поемам към селото. Пътят е широк, асфалта нов и карам с кеф. Я, младо бизонче, добре че не съм в режим на оцеляване:

Село Царевец на общия фон може да се каже че е проспериращо. Навремето си запазиха земеделската кооперация, случиха и на председател, и на кмет. Минавам центъра, после ще снимам.

Селския стадион :

Два стари Беларуса, напълно жизнени и понеже сигур са на моите години, заслужават снимка :

Наближих чешмата дето уж била най-хубавата вода :

Наистина е хубава но нещо не ми хареса мястото, че много некролози има налепени наоколо, ще си налея на Централната. Имат си и  гърбаво мостче, дар от Кооперацията :

Вечна слава ! Пушката мисля че е ЗиС-3, ако бъркам някой артилерист да ме поправя :

И църквата им църква :

Ето я чешмата, не чешма, а фортификационно съоръжение :

Това е ясно :

А това ? Някой ако знае, да превежда :

В събота и неделя често има селски и градски булки по потници и къси гащи да перат чергите, жалко че тоя път няма подходящи обекти за папарашки изпълнения. Водата е дебела и студена и най-накрая напълвам наличните вместимости. Тръгвам наобратно. Накрая на селото спирам и снимам още една чешма, много солидна, за съжаление пресъхнала.

Според колегата който знае всичко към тръбата за таз чешма има вързани още две селски чешми, но някъде има пробив и затова са я спрели.  Тръгвам и след малко находка :

Затова казвам че често трябва да си гледаме в краката. Минавам покрай бившето Опитно поле, приватизирано преди години от местен  крупен земеделец.

В четвърти, пети клас, като пионерчета оттук започваше бригадирския ни стаж, по няколко дена. После по няколко дена и в Консервния завод, айде след това и по 2-3-4 седмици по селата всяка година и като студент вече по един месец лятото и един месец есента „трудов семестър”. Наскоро ги смятах, имам над година бригадирски стаж, половината в Консервния завод, хубави спомени. За пръв път виждам зеле с инсталация за капково напояване :

Строи се и параклис, а там зад розовия храст има чучур със студена вода, ама нещо много отъняла сега :

Тръгвам че окъснях. Качвам пак баира към града, но тоя път слизам от колелото и бутам,

че трябва да ви направя още някоя снимка. Първата, с работно заглавие „Чифликът на границата” :

„Вечнозелени” :

„Пътеката” :

Това е, нататък пак покрай лозята и съм си у дома. До нови срещи !!

П.п. След малко шлайф по ножчето се показа сърп и чук  и цена 2.60. Напролет ще има с какво да присаждам, край с оправданията. 

ziasko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #189 -: 21 Септември 2013, 09:31:15 am »
Браво, интересен разказ и добри снимки. Ако прайш и други разходки мятай ги тука .  ;)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #190 -: 25 Септември 2013, 21:05:11 pm »
Jordanov този път си изневерил на Печенката май?  ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #191 -: 26 Септември 2013, 08:41:13 am »
П.п. След малко шлайф по ножчето се показа сърп и чук  и цена 2.60. Напролет ще има с какво да присаждам, край с оправданията. 

Много познавателен пътепис, пък и на хубаво време си случил! 

Ще чакаме напролет много снимки в съответстващата целева тема по този въпрос...    http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=297.0
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #192 -: 26 Септември 2013, 14:37:37 pm »
Аа, на Печенката няма да й изневеря никога, ама тя ми е в селската база. У ситито имам два твърди Пасата, до миналата година имах и един МТБ Балкан, ама го откраднаха заедно с БМХа на малките. Единия Пасат го взех преди два месеца някъде, по мярка ми е и му навъртях около 200 км крайградско. Глася се в скоро време да направя една по сериозна разходка в околията, но няма да казвам нищо, че да не разсмеем пак Началника 8). По същата причина нищо няма да обещая и за присъствието ми в "целевата" тема напролет...

voinyt

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
« Отговор #193 -: 22 Октомври 2013, 17:59:47 pm »
Качвам ви тук една снимчица колкото да ви подгрея.
Тръгнал съм на една 600+км обиколка. В момента 260 са зад гърба ми и гостувам за три дни при приятели. Лошото, че прогнозата показва дъжд за четвъртък, когато трябва да потегля. Притеснителното е, че за днес познаха.
Като приключа и се добера до лаптопа  ще ви кача още снимки. А вие стискайте палци да не вали, че инак аз ще се хващам за палците на краката...:-)

voinyt

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
« Отговор #194 -: 04 Ноември 2013, 20:13:08 pm »
Пичове описах вече в блога си първата част от пътуването, през телефона ми е доста трудно да копирам, затовадиректно линк:

http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/10/31/s-kolelo-iz-andalusiia-i.1199219