Бушкрафт България

Сред Природата => Велотуризъм => Темата е започната от: Valenti в 07 Януари 2011, 16:41:35 pm

Титла: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Януари 2011, 16:41:35 pm
Здравейте колеги! Няколко дена обмислях да пусна или не , подобна тема? В крайна сметка реших че, ако има любители на велосипеда,ще се получи. Каква е идеята ,ами нека тук да опишем различни преживявания или просто покажем нас, или какъв велосипед караме. Ако обичаме дълги преходи, палаткиНГ  ;D ,какво е нашето и на велосипеда оборудването? И все неща от този сорт. А защо не и,, Може ли да развиваме БУШКРАФТ с колело?  :)

И тъй като откривам темата, ще се опитам да споделя за една от многобройните ми страсти,  :) ВЕЛОСИПЕДА!!!
Няма човек, който като малък не е карал колело(или те са единици)!
Та така и аз, когато бях бледен юноша  ;D,( 8ми клас) мама и тати ми подариха първото и така желано колело Балкан, марка която по мое време беше голям хит. Говоря за сгъваемото Балканче което си беше доста скъпо тогава(цели 80лв. ако не се лъжа) Не мога да ви опиша каква радост изпитах .Най сетне мое лично колело!!! Ура аа! Не се налагаше по-вече, да се моля на приятелите които имаха колела, за по ЕДНО кръгче. Най сетне бях горд собственик, и сега други ме умоляваха , само да се докоснат до това бижу! ;D Голямо каране падаше тогава! Но и си го поддържах добре, винаги чисто,веригата със смазка , абе като ново си беше доста години след това!  Пораснах,казарма, работа. Годините се нижеха,една след друга. Вече бях на 22 и продължавах да си ходя на работа с  балканчето! :) От една страна си беше и голяма  тренировка(от къщи до работа 8км) а от друга не харчех излишно пари, които пък пестях да има вечерта за БАРчета и мацки! ;D И така, един хубав летен ден, слизам до мазата да взема колелцето за работа и.........Ооо Нее! Колелото го нямаше на мястото си!
Май някой пе..раст си го беше ПОЗНАЛ! Ах ,ако го бях гепил този тогава..... майка му жална! Но ней си. Останах си без Балканчето! Дните се нижеха един след друг, малко по-малко забравих колелото.
И един хубав ден...реших! Ще си купя мотор!То е почти същото ;D , само че с една малка подробност. Мога вече да возя и гаджето! То не бяха разходки, палатки, няма по-велико усещане от това! После женитба, деца, кола и т.н. до денят когато пак се сетих с умиление за велосипеда. И Речено, сторено! Един хубав пролетен ден отидох до магазина...и си купих един МТБ(планински бегач)
Както се казваше ...СТАРАТА ЛЮБОВ- ръжда не хваща! Но този път, реших да подходя по въпроса малко по професионално! Т.е. накупих си и атрибути които са доста полезни при сериозно каране в днешни дни( каска ръкавици и екипче) Така отново се ,,зарибих'' с велосипеда! Първоначално , съботите и неделите правих по 20тина ,30на км. После започнах да увеличавам дестинациите на по 40,60 и ...100км на ден!!!
Спирам за днес, че май доста се поувлякох! ;D ;D ;D Дано не сте се отегчили много!Ако пък НЕ, ще има продължение, пък може и някоя снимчица да пусна! ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 07 Януари 2011, 16:47:01 pm
Естествено, че искаме и снимки и разкази.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 07 Януари 2011, 17:18:53 pm
Ох ... това с кражбата е болезнено. Кой ли не го е изживявал. Не спирай да разказваш. Ако може с повече снимки. :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Януари 2011, 18:34:37 pm
Да естествено ще има и снимки! Но след толкова дълго писане(за пръв път ;D) доста ме заболяха пръстите, пък и реших да изчакам, поне едно мнение което да ме насърчи , да продължа! ;D
Хайде да не Ви тормозя, ще покажа една две снимчици за начало!

Първото колело(аз му викам БАЙК,та не се чудете ако срещнете този чуждик по нататък :)) което си купих като пораснах! ;D В пълна бойна готовност! ;D
(http://i54.tinypic.com/rubhv5.jpg)А на тази снимка съм с един комшия, който се оказа че навремето е тренирал шосейно колоездене(като ученик) ,но в момента нямаше байк, а тъй като аз вече се сдобих с втори  ;) му предоставих стария в комбинация със каска ,Плащ  ;D ;D и екип , за да сме като две капки вода!!! ;D ;D ;D
(http://i53.tinypic.com/rus38h.jpg)

За днес толкова от мен! Ако слушкате ще има още продължение...
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 07 Януари 2011, 18:38:44 pm
Не само ще слушкаме, но и ще папка ме и ще пиеме  ;D. Само Снимки и разкази да има
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Kent в 07 Януари 2011, 18:46:15 pm
Валенти, Варна ли виждам?  да не би да си градски бе ;D Да естествено ще чакам продължението. :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Януари 2011, 19:16:38 pm
Валенти, Варна ли виждам?  да не би да си градски бе ;D Да естествено ще чакам продължението. :)


Eй, разконспирираме бе Kent ! Пък аз си мислех че ,ще си остана скрит! ;D ;D ;D
Но, да не остана назад ще споделя че повечето от вас съм ги ПРОУЧИЛ предварително в един друг форум! ;D ;D ;D и също знам кой от къде е. (Извинявам се за спама) А тъй като половинката ми отпусна още малко време пред компа , ще пусна още някоя снимчица, за да сръчкам още някой от Вас да се включи в темата! :)

(http://i53.tinypic.com/28rzces.jpg)
А тази е малко АРТ :) мое производство! И както винаги с телефона. ;D ВИсоко качество!
(http://i51.tinypic.com/1tq3ux.jpg)

А когато не съм в гората, правя няколко обиколки на Морската от Почивка до Морска гара(Варненци знаем тези места :))
(http://i52.tinypic.com/10xvpfa.jpg)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Kent в 07 Януари 2011, 19:24:12 pm
Аха. Много ще са ми полезни четивата. Купихме велосипеди на децата преди две три години, но не проявяват като че ли досатъчен интерес. А се събират идеално на задната седалка на Астрата, като я поразгъна. Се кандърдисвам жената да ги земаме с нас като щъкаме по дупките наоколу, че по лесно се стига. Почти се нави вече.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Януари 2011, 20:48:21 pm
Аха. Много ще са ми полезни четивата. Купихме велосипеди на децата преди две три години, но не проявяват като че ли досатъчен интерес. А се събират идеално на задната седалка на Астрата, като я поразгъна. Се кандърдисвам жената да ги земаме с нас като щъкаме по дупките наоколу, че по лесно се стига. Почти се нави вече.


Мойта пък не била карала от ученическите години! ;D Пък е и много страхлива да кара по улиците? ??? Колко ли пъти съм я молил, не фашТа дикиш! За това в повечето случаи си карам сам! :)
Пък какъв БУШКРАФТ съм си правил  ;D, ама айде ще оставя за друг път, за да е интересно Вече наистина спирам за днес,само ще чета, ако има какво разбира се! :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: GOART в 08 Януари 2011, 07:06:39 am
Вальо, беше пуснал едни снимки на едни зелен жита и спретнати къщички в раздел СНИМКИ ВСЯКАКВИ, мисля бяха......
та откъде са, от кой район на Евпропата са снимките?
Питам , защото ми напомнят нечий ландшафт.  ;)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 08 Януари 2011, 12:27:33 pm
...Първоначално , съботите и неделите правих по 20тина ,30на км. После започнах да увеличавам дестинациите на по 40,60 и ...100км на ден!!!
Но тъй като много обичам да съм сред природата, а също обичам дивият живот, ;D един ден .......измислих! Ами що не взема да ида  ;D на една палатка с байка? И ..речено сторено! На бърза ръка стъкмих багажа,в туристическата раница ,сложих багажника на байка, отпред на кормилото естествено хладилната чанта с около 2.5 л замразена вода в туби(за колоездене разбира се :)) .Забравих да спомена че предната вечер се обаждах на двама авери с които преди това сме карали заедно, за да си прекараме ЧУДЕСНО :) ама те и двамата ме отрязаха - ,,Абе ти луд ли си? Как ще бъхтим толкоз километри в тая жега , с багаж на гърба, и т.н.?'' А действително си беше доста жежко! Точно този ден когато тръгнах термометъра си показваше ....цели 40градуса!!! ??? И аха ,аха  да се откажа, ама НЕ! Когато си намисля нещо да свърша, си го правя, каквото и да ми коства това! И така, изкарах байка на вън........и потеглих! То аз че тръгнах, тръгнах, ама забравих да споделя на къде? ;D Бях решил като за първи път(с багаж на гърба) дестинацията Варна - Камчия , естествено на морският бряг! Първите няколко км. беше ОК. ,почти равно, някъде малък наклон нагоре, но когато се качих на магистралата за с.Приселци(пътя за Бургас) ,ооо о боже! Настъпи истински АД! Маранята беше непоносима,допълнително подклаждана от нажежения почти до разтапяне асфалт, нито една сянка на  дърво или храстче дори за кратка почивка! Тук много ми помогна ледената водичка. Почти всичката я издрънках до горе за някакви си 7,8км! :o
Но продължих, не се отказах! Най сетне се качих на равното(с.Приселци) и веднага се забих в първото барче ,да дръпна една цигарка с кафе :o ;D(макар че съм спортна натура, дръстя доста от тия пущини) пък и малко да се разхладя на сянка! Поръчах си кафенцето, а междувременно сервитьорката - А бе ,ти луд ли си в тая жега да караш? Не отговорих нищо. Сигурно съм изглеждал доста НЕ добре  ;D в нейните очи! Но какво да се прави,ако няма ненормалници, то и света нямаше да е толкоз шарен и красив! ;D ;)
Доста ободрен запалих педалите  ;D и продължих по пътя!Ако знаете тая цигарка и кафенцето,каква сила ми вляха? ;DНе е истина! ;D Не усетих ,кога съм стигнал до крайната точка - кк Камчия! Врътнах още някакви си един два километра,докато си намеря подходящото място за бивакуване, и ... най сетне съзрях, една чудна малка полянка ориентирана към морето, а зад нея горичка! Браво! Преди да сваля раницата от гърба си, погледнах велокомпютъра...точно 45км.!Хвърлих товара от раменете и ....
Няма такъв КЕФфф! Така ми олекна, че ако размахах ръце, имах чувството че ще излетя! ;D Тръшнах се за десетина минутки на тревата, да релаксирам и започнах с разпъване на палатката, помпене на матрака и все неща които всички знаем!След като всичко бе готово, най сетне реших да топна морно дупе в хладната вода на морето!И така, след освежаващата морска баня, която ме зареди с невероятна енергия ,реших да запяля лагерният огън. То и денят почти свърши, и слънцето се беше приготвило за сладък сън!(ама как го казах само ;D, почнах да се кефя сам на себе си) След като въглените бяха готови, изкарах скарата, налях си изстудена ракийка(в хладилната чанта имаше още лед),Пуснах си музика от МР3, и ...
Няма такова блаженство, почти забравих че съм сам! ;D Сам си казвах,,НАЗДРАВЕ'' даже си тананиках песничките които звучаха в слушалките. Ако в този момент някой ме беше видял, сигурно щеше да ме помисли за ЛУД!Ама истински! ;D
И така три дена, не разбрах кога се изнизаха! Толкова беше хубаво всичко, че си казах сам на себе си, когато имам свободно време и мога ,дори и сам , да си яхвам байка и ...
ПАЛАТКА! Усещането е наистина НЕВЕРОЯТНО приятели! :) А тези които го правят по този начин(а те не са малко, сигурен съм ) могат да потвърдят това!
А ето и една две снимки (само толкова съм си запазил в телефона) И да не си помислите, че написаното е художествена измислица  ;D ;D ;D
Факти>
(http://i56.tinypic.com/984lr7.jpg)

А тука раниците са с намален обем ;D! На връщане към дома!
(http://i51.tinypic.com/nova6t.jpg)


П.П. galino, извинявай чак сега видях въпроса ти! Потърпи малко, ще стигна и до там, надявам се по късно в разказа си! :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: cat в 08 Януари 2011, 21:17:14 pm
Вальо тва го дай в пътеписи че  е много интересно
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 09 Януари 2011, 16:16:38 pm
...След първото ми ходене на палатка с велосипеда, вярвайте толкова бях впечатлен и превъзбуден,че започнах да планирам следващо такова! Адреналина е велико нещо! В главата ми даже започнаха да нахлуват разни идейки, за направата на...
...ремарке за моя кон ;D! Бях споделил по горе, че когато реша нещо да правя (перото ми влезе в гъ..т ;D) го правя, каквото и да ми коства! Естествено първо дойдоха идеите, после скици и накрая най важната за мен част изчисленията и чертежите!
След като първоначалната ми идея бе изпълнена на на лист, започнах с практичната част т.е,  пристъпих към същинската изработката на ремаркето.  Почти всичко както винаги си изработих сам, оставих само заварките на професионалист, тъй като аз не съм добър в тази област! :)
И най сетне всичко беше готово, нямах търпение да направя пробните тестове! И един ден, и на тази част и дойде времето! ;D
(http://i55.tinypic.com/34pl56d.jpg)

Изпитанията минаха чудесно! Бях натоварил на ремаркето около 40 кг. за начало, също така много бях доволен че съм направил страхотен баланс на конструкцията и  при движение ремаркето си стоеше доста стабилно. Нямаше никакво мърдане в ляво и дясно(ако сте забелязали ремаркето е с една гума и е важно при движение да не мърда)
(http://i53.tinypic.com/205uqde.jpg)
УРА а ааа толкова бях щастлив ! Конструирах,направих и изпитах .Срахотно удовлетворение! Още същият ден ми се искаше да тръгна на пътешествие с новата ми придобивка! ;D
Добре е че не го сторих, защото по късно разбрах за една моя грешка, която не бях забелязал т.е. дообмислил...

...Оставаха няколко дена до дългоочакваното приключение ! Май този път нямаше да съм сам! Комшията който вече познавате, така бях зарибил ;D ;D ;D че събра парички и си купи и той МТБ (планински бегач) и не само това, от разказа за палатката с колело който бях споделил, си накупи всички тези неща като каска, екипче,раница палатка и т.н. Е гати, трябваше да стана май някой рекламен агент! ;D ;D ;D
Денят който си бяхме планирали най сетне настъпи. Започнахме да монтираме всичкия багаж върху ремаркето с уговорката ,че ще се сменяме по равно. А килограмите си бяха май доста, тъй като този път реших да си взема доста екстри които обикновено вземах само с автомобила :o...
...И така потеглихме! Голямата атракция на комшиите от блока, които са ни забелязали от терасите и слязоха пред входа,може би за да се уверят че двамата олигофрени сме ТОЧНО НИЕ! ;D ;D ;D
Изминахме около 300м, (аз тръгнах пръв с ремаркето) Първо ми се счу някакво прескърцване, после едно силно ХРЯС и ...ремаркето се оказа на земята! О не! Какво стана? Видях от къде е проблема, и така се ядосах сам на себе си, че на бърза ръка се самонапсувах няколко пъти! >:( Как може да съм толкова тъп, и да не предвидя че карето от кормилна уредба (което бях закупил от магазин за авточасти) не можеше да издържа на такава тежест!! Просто ушите се бяха разтворили и естественият развой на нещата ... ремаркето  долу! >:(
Добре е че бяхме близо, върнахме се до блока, хвърлихме ремаркето в мазата и част от багажа и отново на път!
(http://i55.tinypic.com/20i9qpi.jpg)

(http://i55.tinypic.com/2irp4cy.jpg)

Тъкмо пристигаме до крайната цел, която се казва Побити камъни. Намира се на само 20км.от града. Не исках да стресирам моя човек, тъй като за него беше първо предизвикателство от такъв род! До сега не беше ходил на палатка дори и с автомобил!
(http://i56.tinypic.com/2vngfoi.jpg)

Набързо намерихме правилното място за бивакуване. Разпънахме палатките ...
(http://i51.tinypic.com/2vcc6s2.jpg)

...Постелихме си спалните чували на поляната и първата работа беше да ударим по едно за отскок! ;D ;D
(http://i53.tinypic.com/algg1t.jpg)

И по късно вечерта... приложихме всички умения които имахме или по точно аз - батонинг,бушкрафтъринг ,скаринг и много АлКоХоЛиНг! ;D ;D ;D Последната част беше добре позната на авера! ;D Изкарахме си много добре, а от време на време някъде из другите полянки, разбрахме че има и други които също си прекарваха добре като нас!

(http://i56.tinypic.com/69mkph.jpg)

(http://i56.tinypic.com/fvfla1.jpg) Стояхме дълго под звездното небе, на сладки приказки с авера,и той така беше впечатлен от всичко което изживяваше за пръв път(по късно и повече) че и цигара пална от моите(пак за първи, но последен път през живота си) ;D ;D ;D

Най сетне, ще лягаме! Голяма умора почуствахме в главите изведнъж! ;D ;D ;D
Ех какъв магьосник бил АЛКОХОЛА,не разбрахме кога слънцето изпекло! ;D ;D ;D

(http://i55.tinypic.com/11097vp.jpg)
Това беше краят на ТРЕТА ЧАСТ от жития и битийя на грешного VALENTI! :)П.П. Пичове, извинявам се за оф топика, ама само аз ли шъ драскам тукЪ, няма ли и некой от Вази дъ съ вкючи с нещичко? :)

Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: cat в 09 Януари 2011, 22:49:45 pm
Аз колело повече от 5 км не карам, мързелив съм  ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 10 Януари 2011, 11:03:21 am
Баси, и пепелниче ли си носиш :o Тава вече е табиетлийско 8)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 10 Януари 2011, 12:52:40 pm
Много рядко оставам без любимите си джунджурийки! ;D Нямаш си идея какви ексртри си нося повечето пъти когато съм на излет с колелото! ;D Да не говорим когато съм с автомобила, почти два дена ми трябват да изнеса половината къща! ;D ;D ;D Аз за това и не съм писал в темата ,,Какво има във вашата раница'' че, две страници сигурно няма да ми стигнат! ;D ;D ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 10 Януари 2011, 15:50:20 pm
Ааа, ами чакаме тогава ;)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 27 Януари 2011, 18:19:36 pm
                           Разказ в картинки....
...или как форсирахме рекичка девет пъти  в този слънчев но студен декемврийски ден.


(http://i53.tinypic.com/2vjcym9.jpg)

(http://i54.tinypic.com/et5z6a.jpg)

...даже лепкавата кал,не успя да ни уплаши..
(http://i55.tinypic.com/se81f8.jpg)
(http://i54.tinypic.com/21cfaj6.jpg)

...а водата ледена, не моеш я прецапа, та за това и няколко такива бродове си спретнахме...
(http://i56.tinypic.com/f19s9c.jpg)

...а някои от нас ,се пробваха да плуват.... ;D
(http://i55.tinypic.com/vcujk8.jpg)

...най накрая! На по сухо и приятно място, за лек отдих!

(http://i55.tinypic.com/99ovwh.jpg)

Равносметката за деня-
- общо разстояние 59км. изминато за 3 часа по баирите, включително времето за форсирането на реката ни отне 1 час за 1км!  :o
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 29 Март 2011, 20:48:41 pm
 След няколко месечна почивка(по уважителни причини) днес най накрая реших да изкарам байка за една загряваща лека тренировка. Подготовката за първото каране за тази година започна още от вчера вечерта. :) А тя се състоеше в почистване на байка от прахоляка който се беше натрупал от престоя в бокса! ;D След това смазване на веригата,жилата за спирачките и скоростите и на последно място напомпване на гумите.
Нямах търпение да изпробвам и ,,новата" байкърска раница подарена от уважаемия Kent, за което още веднъж да изкажа моята благодарност!
Да не се отплесвам повече с подробности, давам по същество.  ;)
И така, настъпи и дългоочакваното от мен утро! Набързо глътнах сутришното кафенце и задължителната за мен сладка цигарка  ;D ! След това облякох костюма ;D, не ,не е този с вратовръзката, а другият спортният! ;D сложих каска,ръкавици, метнах се на байка...и потеглих! Срахотно изживяване е приятели, почуствах се както едно време когато бях рокер! Невероятно, е усещането повярвайте! Чувставаш се свободен като птица,усещаш полъха на вятъра и най вече отровните газове на автомобили и камиони! ;D тъй като за да изляза от града, бях поел по магистралата за Шумен ,,пристанище" на Варна! ;D Много ми се прииска директно да отпраша до Шуменското плато...но разумният глас в мен се обади:
- Не рискувай, все пак ти е първо каране от толкова време, а и не трябва да се натоварваш много (спомних си какво ми каза доктора),така че направих завой към летището и поех към гр. Аксаково и по точно към  Аксаковска панорама(това пък е част от Варненското плато ;D)
Тъкмо започнах изкачването на баира, когато ми се стори че много трудно започнах да въртя педалите... предната гума беше станала галош!
Добре че в раницата бях сложил инструмента и лепенките! Набързо залепих гумата, сглобих ,,кончето" и потеглих. Но не след дълго когато започна същинското изкачване по не малкият баир за ,,Панорамата" отново усетих тежест, този път не беше пукната гума...а невероятна умора в краката! Отказах се да качвам, влязах в гората за кратка почивка. Сякаш бях изминал 200км, умората беше невероятна, сърцето ми лудо биеше в гърдите, сякаш искаше да изхвръкне от там! :o
Едва слязох от байка,краката ми трепереха...ръцете също! ;D Изчаках така около четири пет минутки и се захванах да си направя чайче с примусчето (последният модел) който произведох за лични нужди! ;D
Учудващо бързо си възвърнах силите, може би и чайят помогна, не знам, но пътя на връщане беше по приятен от тръгването!
Равносметката: 30км за днес в двете посоки! Нищо не е, но като за начало съм доволен. :)

П.П. Снимки за съжаление няма да има (телефона сдаде ,,багажа" от коравият метал който слушах ;D)
Надявам се че поне на двама трима ще хареса краткият ми пътепис. ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 29 Март 2011, 21:15:24 pm
Браво на теб! Радвам се, че си се възстановил до степен да караш колело и че откри сезона. Давай го по-леко отначало. Леко полеко ще влезеш отново във форма. И не забравяй да допишеш велопътеписите. Имаме обещани и чужбински даже!
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 29 Март 2011, 22:14:34 pm
Някой вчера ме изръчка , та заради този някой ;) писах днес! Обещавам тържествено, когато ме посети ,,музата" ще направя и обещаното!
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 29 Март 2011, 23:29:14 pm
Валенти , предлагам ти да замениш тежкия метъл с немската група Corvus Corax (http://www.youtube.com/watch?v=ADuCbafqBDQ), действа много стимулиращо  ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 13 Април 2011, 22:04:51 pm
                                     ДО НОРВЕГИЯ И ОБРАТНО!
                                        (опит за пътепис)
Тъй като бях обещал да направя пътепис ,за пребиваването ми в тази красива северна страна,  реших да удържа на обещанието си! Не знам дали ще се получи нещо, но ще пробвам (за пореден път. ;D)
И така, за пъви път имам щастието да посетя кралство Норвегия. Тя е родината на викингите,полярните изследователи и на скиорите, а аз бих казал на спортистите като цяло. Не зная дали има друга страна която да насърчава толкова много спорта като цяло? Аз най- вече бях впечатлен от колоездачите които щъкаха насам натам, облечени в спортни екипчета и задължителното предпазно средство-каска(то май си е задължителен атрибут)!

(http://i56.tinypic.com/16lk2te.jpg)

(http://i54.tinypic.com/k3ujc2.jpg)

И как да няма толкова много колоездачи, ами те си имат перфектни пътища и специални вело алеи навсякъде. Само  извънграда няма,но по долу ще опиша как процедират с байкърите, другите участници в движението. Ах а как ми липсваше моето ,,конче". Успях да издържа така само десетина дена без байк, и един ден просто изтичах до най близкият магазин...и си купих ! ;D Ей сега да видим ,,кон боб яде ли" ;D Почти всеки ден каране, първо в града в който бях, да го опозная по добре  ;), а после щъках и до съседните градчета. Е няма такъв кеф! Де и тука да имахме тези условия. А такива културни шофьори никъде по света няма като тях! Казвам го, защото в началото като излизах да карам извънградско, доста бях изумен когато издувах бузите по един голям баир с 10км/ч и чух ,,мъркането" на автомобил. Отбих колкото мога в дясно за да ме изпревари,ама йок! ;D Не ме задминава никаква кола, обръщам се и ко да видя... :o То не било една кола,ами няколко бре! Карат си зад мен с 10км и никой не свири с клаксона... Трябваше да спра за да не ги задържам, съвестно ми стана някак си. Тука щяха да минат връз мен и щях да отнеса и някоя голямааа ,,благословия! ;D Та такива са им шАфьорите там,колоездач или пешеходец да си- винаги с предимство , и с уважение те гледат.
Но стига съм се разсейвал в подробности...
Бях почнал да ви говоря за байка който си купих, ето го и него:

(http://i54.tinypic.com/2a68hmp.jpg)

а седалката е Кевлар! ;)
(http://i53.tinypic.com/sxmzw2.jpg)

Имам вече колело, купих си и каска- Giro(световен лидер в производството на каски) , а на къде без вело компютър? Купих, защото си е необходимост! По всяко време си информиран колко км си изминал с каква скорост и т.н.
Малко снимков маТриал от разходките ми с коЛоЛото:

... рано сутрин.. :)
(http://i56.tinypic.com/24w6a36.jpg)

20.43ч все още на вънка!
(http://i56.tinypic.com/2q3y6xe.jpg)

Drammen Elva(река Драмен) Много голяма река, а каква риба има? Все голяма! ;D ;D ;D
(http://i53.tinypic.com/2a0jkva.jpg)

Къщички по пътя, каква идилия само!
(http://i55.tinypic.com/w042g8.jpg)

...горската пътека покрай реката (така кръстих тази алея за разходки дълга няколко километра)

(http://i53.tinypic.com/73l0f5.jpg)

Старата катедрала...
(http://i55.tinypic.com/24bu2qc.jpg)

...и там бях! ;D
(http://i51.tinypic.com/2i1p3du.jpg)

Това беше от мен за днес! Да завърша с малко инфо (ако някой го интересува де ;D) средно на ден изминавах между 30 и 120 км. А аз карах почти всеки ден. ;D Та ориентировъчно километрите които съм изминал за престоя си- около 3000км!!! :o
Че аз съм изминал разстоянието от Норвегия до България бре момци! ;D ;D ;D

ПП Вече никой не искам да ми казва че съм силен само в скаринга и ЙедИнито на кИфтета! ;D ;D ;D                                       
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 13 Април 2011, 22:26:42 pm
Мда просто, нямам думи. +1
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 14 Април 2011, 09:21:01 am
От една страна благородно ти завиждам, че си успял да видиш всичката тази красота, от друга ти благодаря, че го споделяш с нас. Да ти кажа такива разкази ме зареждат и за пореден път започвам да чистя паяжините от моя поокуцял мустанг (Турист, сделан в СССР, 4 скорости). Ех, колко сме развявали гриви двамата с него, но всичко с времето си. Поне кротко ще го разходя около града. :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: unior в 14 Април 2011, 09:37:48 am
Eй Валенти , кога отиде кога се върна ко напрай ти бре човек, страшенсИ и един такъв си скоромен абе Пичага си отвсекаде  ;D ;D
Ето това е една от малкото страни които имам огромно желание да посетя някои ден :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Април 2011, 13:19:00 pm
Eй Валенти , кога отиде кога се върна ко напрай ти бре човек, страшенсИ и един такъв си скоромен абе Пичага си отвсекаде  ;D ;D
Ето това е една от малкото страни които имам огромно желание да посетя някои ден :)


Бе Юниоре, амчи то си пише на снимките бре,откога е преживяното! ;D Инъче бях само за няколко месеца миналата 2010г. ;)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: unior в 14 Април 2011, 16:30:08 pm
Аааа Чукча писател не читател ;D ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 26 Април 2011, 19:40:55 pm
                                ЕДНА ПРИЯТНА РАЗХОДКА

Тази сутрин времето обещаваше да бъде слънчево и реших да изкарам колоЛОто на една( лека) тренировка. Започнах да влизам във форма последно време, постоянно увеличавам дистанцията за деня. Днес общото изминато разстояние беше точно 60км. Другото полезно или приятно нещо което свърших, е че открих сезона с първият плаж на морето! ;D Намерих едно много приятно и закътано местенце, което ще ви покажа със снимчиците които направих с GSM-a:

(http://i55.tinypic.com/317cd5g.jpg)

(http://i56.tinypic.com/vzcydz.jpg)

Тука съм снимал ,,новата ми раница" с която се сдобих благодарение на Kent!! Не мога да и се нарадвам просто, направо ми ,,лепне на гърба" ;D!

(http://i53.tinypic.com/2pzir2q.jpg)

(http://i55.tinypic.com/egtmyt.jpg)

Ето го и  самото място:

(http://i54.tinypic.com/11qqwki.jpg)

(http://i56.tinypic.com/5ob395.jpg)

(http://i56.tinypic.com/an1s1f.jpg)

(http://i54.tinypic.com/nobul2.jpg)

няма да си показвам ,,телцето" още  ;D ,само местенцето на което плажувах  ;D
(http://i54.tinypic.com/orp20g.jpg)

(http://i53.tinypic.com/nq7gqb.jpg)(http://i54.tinypic.com/ei78ma.jpg)


Васе, тук малко плагиатствам  ;D, но така стана, кво да прая? ;D

Това беше, чао от мен и до нови ,,срещи"! ;)
(http://i51.tinypic.com/e7ldnn.jpg)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: kol4o в 18 Юни 2011, 14:52:51 pm
срамота...хората на плаж ходят ,колло карат .
а мен ме вали дъжд тука  :( и студено  :(
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Юли 2011, 21:00:52 pm
(http://img217.imageshack.us/img217/8448/photojul09131002.jpg)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 15 Юли 2011, 22:14:48 pm
А,чудо! Как стана така ,че снимката се вижда вече? Исках да пусна няколко,с кратък коментар за велопохода и преспиването на палатки,но първоначално не се получи! Пак ще се пробвам тези дни, и ако стане ще може да се наслаждавате на снимчици от плажа и бивакуването! ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 22 Юли 2011, 19:41:09 pm
Ето и обещаните снимки от колопохода по случай Джулайя и преспиване на палатки. Дестинацията беше Кара дере(до Бяла - Варненската) като километри в едната посока(моят велокомпютър)от начална до крайна точка бе 62км, чисто каране-3ч.и 10мин.(с почивките 4.00 ч. ;D
(http://storage4.album.bg/699/photo_jul_09_13_10_02_70423_28109233.jpeg)

(http://storage4.album.bg/900/photo_jul_09_13_59_11_91d05_28109234.jpeg)

(http://storage4.album.bg/adc/photo_jul_10_8_08_37_f908c_28109244.jpeg)

А това са моите кумири Zappa и Анелия от Шумен! Най сетне успях да се запозная с тях на живо! ;D
(http://storage4.album.bg/a69/photo_jul_09_20_10_20_f485d_28109237.jpeg)

(http://storage4.album.bg/68d/photo_jul_09_18_49_46_4bd0f_28109236.jpeg)

...С любимата ми скаричка-BBQ (съжалявам за лошото качество на снимката- алкохола не прощава дори на апарата ;D ;D)
(http://storage4.album.bg/d5f/dsc01771_aae3c_28109226.jpg)

Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 23 Юли 2011, 19:45:46 pm
valenti681 - Супер велопоходче!!! (http://www.pic4ever.com/images/clap.gif)  Ама защо снимките са с такъв малък формат? Карадере май остана един от малкото незастроени плажове. Сто метра ивица в северната част на Карадере(без плажа, естествено) е собственост на мой познат бизнесмен, добре, че настъпи криза през 2008г., щото досега и този красив пустинен плаж щеше да заприлича на Слънчев бряг. Много приятни спомени имам от тази местност, нямам думи. (http://www.pic4ever.com/images/dancing1.gif)  Приятелски ти завиждам за запознанството с Анелия и zappa. Сигурен съм, че сте си изкарали превъзходно. (http://www.pic4ever.com/images/oregonian_winesmiley.gif)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: torah в 28 Август 2011, 18:59:42 pm
Супер, и аз съм луд фен на велосипеда. Караме редовно с един приятел, ама сме далече. ;)
(http://media.snimka.bg/7218/020692006.jpg?r=0)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 25 Септември 2011, 22:39:59 pm
И днес както всяка събота и неделя реших да изкарам велосипеда на малка разходка... на някъде! Никога не си правя планове накъде да карам. Той маршрута си идва сам,  винаги когато изляза от входа на блока, още на първите стотина двеста метра. ;D
Та така и днес, викам си: Що не взема да се разходя до ,,Св. Константин и Елена"(бившият курот Дружба) ей го на къде е, на някакви си 8км. от центъра на Варна. Поех правилният курс, връткам си пИдалите значи, ;D в ушите ми звучи кУрав heavi metall, абе с една дума - пълна идилия!
Тъкмо наближавам края на дестинацията,и хоп... друга ламБа!  ;D
Другата вика- курс ,,Златни пясъци"! Ми, О.К., още някой друг километър даже ще ми е в полза. Почти стигам до ,,Златните", с нетърпение очаквам да се пльосна на пясъка, да си изкарам спиртника, да си спретна едно кафенце в комбинация със ръчно завита цигарка...Ох блаженство!
Да,ама Не! Наред със хеви метъла,през едното ми ухо чувам: Абе Валенти, ко шъ прайш на тоз плаж ве??? Не ти ли омръзна, цяло лято все на плаж? Кръгом ,и към ,,Аладжа Манастир"!
Хем гора има,хем и по ,,черно" малко ще покараш.
Ами защо не, викам си ! Речено -сторено! Ей ме, на ,,Аладжата" пред входа:

(http://media.snimka.bg/9435/025124923-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124923)

От тук поех нагоре по един път, и още в началото ме посрещнаха някакви диви горски зверове! ;D Първият нападна предната гума на байка,след това се опита да изгризе курбела! Едвам успях да извадя телефона,преди да започне да ръфа глезена ми! ;D ;D

(http://media.snimka.bg/9435/025124925-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124925)

(http://media.snimka.bg/9435/025124927-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124927)

(http://media.snimka.bg/9435/025124928-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124928)

...а тука блаженно полегнали, на слънце!(http://media.snimka.bg/9435/025124933-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124933)

..След кратко каране в обстановка като тази...
(http://media.snimka.bg/9435/025124961-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124961)

...попаднах на една беседка и реших да си спретна най-сетне кафенцето за което си мислех по пътя! :)

(http://media.snimka.bg/9435/025124939-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124939)

извадих си любимият спиртен примус...

(http://media.snimka.bg/9435/025124946-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124946)


(http://media.snimka.bg/9435/025124948-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124948)


...даже успях да си стъкмя и едни китайски спагетки!

(http://media.snimka.bg/9435/025124955-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124955)

(http://media.snimka.bg/9435/025124956-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124956)

След като се насладих на спагетите, кафенцето и цигарката реших да потеглям на обратно към къщи. Преди да изляза на пътя обаче се натъкнах на един музеен експонат и една табела, която искам да споделя с Вас:

(http://media.snimka.bg/9435/025124959-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124959)

...картечницата още си стои!!(това което се вижда над фара)

(http://media.snimka.bg/9435/025124960-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124960)

и ,,изповедта на гората" написана тук:

(http://media.snimka.bg/9435/025124958-big.jpg?r=0) (http://valenti681.snimka.bg/travel/valenti-tour.606620.25124958)

Поех обратно към къщи, доволен от маршрута и разходката сред природата!
Това е от мен за днес! :)

Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: cat в 25 Септември 2011, 22:46:36 pm
Валентиии земеш някой ден да объркаш пътя така с колелото , аз ще ти кажа на къде да объркаш .
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 25 Септември 2011, 22:53:34 pm
 ;D ;D ;D Можеее! Само че да ме чакаш с твойто колело на мястото което ще ,,объркам"! ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: cat в 25 Септември 2011, 23:01:38 pm
 :( бе имам едно колело  ама не е убаво като твойто едно червенко такова е
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 26 Септември 2011, 07:46:52 am
Бижу велопоходче, valenti681!       (http://s20.rimg.info/ab25d5a33482c03b45e77b96a9613a8b.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1285066791.html)

Истинска беседка, от дървета, а не от талашит, истинско BMW, добре, че мангалите още не са го прищипали за скраб, истинско кафе, виж за ръчно свитата цигарка - не знам?  (http://s18.rimg.info/5f600d175d8b5441faff14db32bc4a41.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1112389671.html)    (http://s17.rimg.info/ab495c0d31aaf072ffb71b7823e5d9ce.gif) (http://smajliki.ru/smilie-986733063.html)
Титла: Re:На раз
Публикувано от: Valenti в 26 Септември 2011, 10:46:58 am
Да, наистина се получи хубаво походче,както винаги! Сега сигурно си задаваш въпроса: -абе ,не ти ли е скучно сам? Да,в началото ми беше доста скучно. Свикнал съм, винаги да бъда с компания, особенно когато съм сред природата! Правил съм доста опити , да сформирам групичка,с която хем да тренираме любимият ни спорт-планинско колоездене,хем да си правим хапка и пийка! Но явно не мога да намеря съмишленици за тази дейност :)! Повечето винаги ми казват: -абе ти луд ли си? Ще се ,,наплющим'' и после как ще караме на обратно? :) ето за това си карам сам, пък и не се налага да се съобразявам с други мнения! :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 05 Ноември 2011, 18:46:45 pm
Днес, както винаги когато има свободно време си спретнах походче с байка. Карането беше смесено, т.е. асфалт и черно. Дестинацията: Варна-Аладжа Манастир(асфалтче :)) и от там по ,,черно"! Общо изминато разстояние в км-47.9км ,чисто каране-2.45.43 ч.А със ,,мотането"(кафенце,супичка и прехласване по природните красоти -около 5часа. Ами какво да кажа- няма такова преживяване, страхотно е да се кара по пътечки из гората. Даже и по познатите, всеки път има ,,изненади" :)< я паднал клон, стърчащ камък изровен от дъждовете или пък цяло дърво препречило и без това тясната горска пътека. Абе трябва си пълна концентрация или стават едни каскади, особено ако има спускане!  ;D Ама аз винаги съм ,,нащрек" и рядко съм се търкалял като прасе в локва! :P

Естествено има и няколко снимчици за доказателство. ;D
Ето:

(http://media.snimka.bg/9632/025520249.jpg?r=0)

..красиво е, въпреки че мястото ми е доста познато,всеки път е все по хубаво!
(http://media.snimka.bg/9632/025520250.jpg?r=0)

...тука много ,,арт: е станала снимката, сякаш е воден пейзаж ;)
(http://media.snimka.bg/9632/025520251.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/9632/025520252.jpg?r=0)

..естествено не минава без почивка, ползвайки моя примус за направа на топли напитки и супичка!
(http://media.snimka.bg/9632/025520254.jpg?r=0)

..доста е диво...
(http://media.snimka.bg/9632/025520255.jpg?r=0)

...старата чешма Седмочисленици, продължава да утолява жадният турист със студената си вода
(http://media.snimka.bg/9632/025520256.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/9632/025520257.jpg?r=0)

изваяни от природата дървета..
(http://media.snimka.bg/9632/025520258.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9632/025520259.jpg?r=0)

доста мъдро ... най сетне днес прочетох целият надпис..


(http://media.snimka.bg/9632/025520260.jpg?r=0)

...няма да мине без да сЪ изтипосам и аз! :P То добре че намерих правилният камък, за да подпрЪ GSM a!


(http://media.snimka.bg/9632/025520264.jpg?r=0)


,,дубъл" за разкош... ;)

(http://media.snimka.bg/9632/025520265.jpg?r=0)

Ами това е приятели! До нови срещи!
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: hr.zlatarev в 07 Ноември 2011, 09:51:57 am
Кефиш ни приятелю ! Да си жив и здрав и яко да въртиш педалите!!
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Ноември 2011, 22:08:27 pm
Кефиш ни приятелю ! Да си жив и здрав и яко да въртиш педалите!!

Дано да е така! Ако поне един от четящите се престраши да покара и сподели в тая темичка,щастието ми ще е пълно!  ;D
А съм сигурен че има хора които карат много повече и от мен,ама не споделят. Егати партизаните са!  :P
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: cat в 08 Ноември 2011, 08:14:03 am
Хаймана  :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 13 Ноември 2011, 17:35:57 pm
Здравейте приятели! Днес съм особено щастлив, защото си ъпгрейднах моето конче с чисто нова вилка ,,SUNTOUR" XCR модел2011,която има доста екстри. Едната от които е дистанционно заключване на хода! Толкова съм щастлив че снощи почти не съм спал от мерак да дойде днес и да пробвам новата придобивка! ;D ;D Ами какво да споделя- нямам думи просто! :P Невероятно се представи по асфалт и ,,камънак"! Много съм впечатлен от работата и, затова бързам първо на вас да се похваля!  :)
Ето я и нея - ,,рожбичката" ми:
(съжалявам за лошото качество)
(http://media.snimka.bg/9669/025593675.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9669/025593676.jpg?r=0)

...и неразделно свързана с байка! ;D

(http://media.snimka.bg/9669/025593677.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/9669/025593678.jpg?r=0)

...Ами изфуках се и това е! ;D Не можах да се сдържа,простете ми за което! ;)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: samotniq valk в 13 Ноември 2011, 17:38:40 pm
Ами честито за придобивката :) Дълго и безаварийно каране и много нови пътеписи
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: cat в 13 Ноември 2011, 23:28:56 pm
липсва двигател само  >:( иначи убу си тледа
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Ноември 2011, 10:47:15 am
липсва двигател само  >:( иначи убу си тледа
.                                                             Как да няма двигател бе, има -краченпедаломачкатор!!! :) :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 14 Ноември 2011, 11:16:14 am
 ;D ;D ;D ;D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: meco puh в 14 Ноември 2011, 21:12:54 pm
липсва двигател само  >:( иначи убу си тледа
.                                                             Как да няма двигател бе, има -краченпедаломачкатор!!! :) :)
С какво гориво се зарежда този двигател, със толкова сложно име, та чак не мога да го изговарям от днес сутринта: крачнопедаломачкатор. Като му запомня името, ще си купя такъв двигател. 
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Rado в 20 Ноември 2011, 23:19:02 pm
А Валенти какво стана с другото хоби..въздушната стрелба, Еваникса и тн. ...аз съм Мангустата от Добричката груба, случайна среща тук  :D
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 21 Ноември 2011, 10:03:01 am
А Валенти какво стана с другото хоби..въздушната стрелба, Еваникса и тн. ...аз съм Мангустата от Добричката груба, случайна среща тук  :D
.                                                                                                     Здравей,добре дошъл! Ами какво да ти кажа...не съм прекратил със стрелбите,но  честно не съм стрелял от последната Национ.среща която беше във Варна! Засега наблягам повече на велосипеда. :) като се опитвам да комбинирам с бушкрафт! :) :) даже мисля да обявя скоро ,нова дисциплина- ККБ(крос кънтри и бушкрафт)  надявам се да имам последователи в този нов ,,раздел'' :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Rado в 21 Ноември 2011, 15:58:48 pm
Ясно   :), а аз нещо се отпелеснах по морският риболов и изоставих стрелбата, но то и не ми е интересно вече, с тези ограничения...и да видиш заека пред тебе да бяга трябва да го пуснеш, а хартиените мишени нещо не ме "ловят"  ;D

п.с: много интересни "пътеписи" постваш тука и аз съм редовен читател, успех и все така !
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 26 Ноември 2011, 19:20:26 pm
                                   Пак сред ,,дивото",с моя байк!  ;)
        Цяла седмица когато съм на работа, си мисля за уикенда. Или по точно как ще оползотворя тези два почивни дни А и прогнозата за времето следя.Когато времето ще е,,сухо",избягвам да се ангажирам със домашни ,,задачки"! ;D Ето и събота дойде- време за каране! След сутрешното горещо кафенце,съпроводено с ароматен тУтУн,облякох спортният
екип, приготвих багажа в любимата си раничка и газ- запалих кОлОлото и...дирекшън в гората! ;)
Е трябваше да мина някой друг километър по асфалта,да подишам малко автомобилен ,,аромат", но нейсе. Най-сетне, в началото на баира се позиционирах. Напълних дробчетата със свеж въздух и започнах изкачването. Бе не знам, баира ли беше дълъг,аз ли не бях в кондиция днес,ама на два три пъти спирах за минутка почивка!Даже по едно време малко бутах...Егати наклона-даже и на предавка 1:1(тя е най бавната)ми беше тегаво да въртя педалите! >:( Пак кратка почивчица...Пак газ по баира...
Най-сетне пътечката стана полегата ,с леки изкачвания. Извадих телефона,и малко фото!
Ма чИ съм и хубав бре! ;D ;D ;D Същински манекен от ,,Визаж"! ;D ;D ;D

(http://media.snimka.bg/9722/025698906.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9722/025698907.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9722/025698908.jpg?r=0)

Тази пътечка ме изведе до чудна поляна! И тука една две бързи снимки:

(http://media.snimka.bg/9722/025698913.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9722/025698914.jpg?r=0)

След много бърза почивка(време за една цигарка ;D) продължих с изкачването.Стигнах до ,,върхът"на нашето плато.. пак малко фото :

(http://media.snimka.bg/9722/025698903.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9722/025698904.jpg?r=0)

А сега ми предстоеше най-забавната част-спускането!Най забавната част,но не си мислете че е най-леката! :) На всеки метър те дебне я някой камък,я дупка или пък паднали клони от дърветата! Секунда невнимание- цял живот смърт! ;D ;D ;D Шегувам се, но голямо търкаляне ще падне,а е възможно и неприятна контузия да стане! А аз не нося протектори за тялото, само каска-задължително предпазно средство!
Спускането пак мина благополучно, отново излизам на ХасВалта! ;D
Поглеждам часовника- 15.10ч. Още малко време имам, затова решавам веднага- една почетна обиколка да направя до Морската градина и обратно. Т.е. още около 12км. Речено-сторено! :) В Морската не карах много, щот взе да се ,,сговнясва" времето. Макар че екипа ми е зимен, започна да ми замръзва ,,поялника" ;D,а това доведе до обилното отделяне на едни секрети  ;D, което ми подсказа да се връщам обратно към къщи! Така оползотворих този съботен ден. А Вие?


П.П. Новата вилка -СУПЕР!!! :) Не съжалявам за левчетата с които се ,,изтръшках"!


   
     

                 
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Ристо Туристо в 13 Декември 2011, 20:07:39 pm
valenti681,поздравления за хубавата тема.
И за това, че споделяш преживяванията си с колелото, фамилията и природата.
Искрено ти се възхищавам на ентусиазма да поддържаш страстта си към колелото, въпреки семейството и ангажиментите покрай него. Предполагам е трудничко. Я съм айляк, та ми е лесно :D
Споделям идеята ти, че преживяванията в природата трябва да се споделят, за да "зарибим" колкото се може повече хора. Колкото повече - толкова повече.
Темата ти и хората, които видях, че пишат в този форум /Яворе - рилски поздрав на морето ;)/ ме мотивираха да драсна два-три реда точно за велопреход с преспиване.

Та в настоящото лето господне края на май реализирах една моя идея с един велопреход, който е част от по-голямата ми идея за догодина, а именно велообиколка на Рила. Ама за нея - като я осъществя.
Изчаквах само да се пооправи времето и да се стопи снега по южните склонове на Рила.
Гледайки прогнозата привечер за 10 минути събрах дружина, направихме логистиката с транспорта и на другия ден рано се метнахме на колищата по маршрута:
- от входа на Парк Рила близо до долната станция на "Станишевия" лифт до х.Македония по долината на р.Бистрица;
- от х.Македония слизане до първото водохващане по Динков дол и каране по пътя свързващ водохващанията до р.Карааланица над Семково;
- отклоняване от пътя слизащ от Карааланица - посока пътя от кантон Вапа, вкл. 500м. оф/Х/роуд  до него и слизане до х.Семково по пътя;
- от х.Семково до подбилния път с водохващания под Сухото езеро - ок. 350 м. денивелация пушинг по туристическа пътека;
- по подбилния път до м.Нехтеница под х.Грънчар /до тази местност има асфалтиран път от Якоруда/;
- от Нехтеница до яз.Белмекен по подбилния път с водохващанията за яз.Белмекен;
- яз.Белмекен - з.Помочена поляна по черния път за кантон Крайна;
- от з.Помочена поляна до лет. Кастенец - само спускане  /накрая и по черни пътища/.

Начи от Бодрост след като преспахме трима в моята палатка, оставихме едната кола близо до Бодрост и поехме с колищата към х.Македония. Нагоре - черен път-слънце педалирахме почти до хижата. Преди нея е отровно връло и бутахме. Тамън влязохме в хижата и се изля един проливен пролетен дъжд - ние - цокаме бира вътре:
(https://lh4.googleusercontent.com/-7ZVjbJF487o/TeOYXHQo8GI/AAAAAAAAYcg/Ouh-Q_UWbu0/s640/P5280011.JPG)

След час и нещо поехме нататък - яко кратко и екстремно спускане и стъпихме на подбилния път, който обхваща водохващанията от южната страна на Рила и го следвахме до Белмекен, с прекъсвания. Средната му надморска височина е ок.1800м.
Времето - перфе за въртене, нито спомен от дъжда.
По пътя Стигнахме до р.Карааланица.
След нея се наложи малко храсталясване, за да хванем пътя от Вапа към х. Семково.
Слязохме до хижата:
(https://lh6.googleusercontent.com/-RCRHfM5_xgk/TeM_c5Ij50I/AAAAAAAAYNc/hGzjYz4ldRk/s640/DSCN8863.JPG)

Късно следобяд след час и половина "пушинг" по една стръвна туристическа пътека стигнахме мястото за бивак и опнах палатката. Мястото - вълшебно - дива иглолистна гора, тишина, мъх под палатката - абе рилски горски рай на 1900м.н.в.
На другата сутрин стигнахме бързо до пътя. /От Семково до тук го няма/ и продължихме по него до м.Нехтеница над Якоруда и под х.Грънчар. Там единия от групата ни разумно си слезе по асфалта до града и се прибра в Благоевград, а ние продължихме към най-живописната част от расодката Нехтеница - Белмекен.
За тази част от прехода за втори път нямам думи - тази снимка от долината на р.Ропалица илюстрира:
(https://lh6.googleusercontent.com/-rwvNTT-ZQ2w/TeM_l0_rzyI/AAAAAAAAYOc/NDdKCasFG6A/s640/DSCN8878.JPG)

Така лека, полека стигнахме до яз.Белмекен /Яворе - поздравих едноименния връх от тебе ;)/, след това по един черен път завихме, заобиколихме и подсякохме върха, стигайки до заслон Помочена поляна.
Тук напуснахме пътя и хванахме туристическата пътека към х. Гургулица. В долната си част тя следва черни дърводобивни пътища, но в горната си част....
.....Горната част - истински екстремен велооргазъм на спускане. Моят идеал за пътека - камъни, корени, постеля от борови иглички и др. закачки...:
(https://lh3.googleusercontent.com/-iM7RNKt4g6E/TeM_2Ce3euI/AAAAAAAAYQM/1A_TkLjp3wY/s640/DSCN8905.JPG)

Размазахме се от кеф с колегата. Доле на пътя не знаех къде се намирам...
После, бе некакси ИЧ не ми се пише за добирането до другата кола - яко бледнее.
Та така - два пълни дни с едно преспиване, 90км. и як оргазъм на края.
Та те така.
Дай боже секиму.
Всичките снимки в  Пикаса (https://picasaweb.google.com/104259410865875246606/dLiFaB)-та.
Титла: Re:На раз
Публикувано от: Hobo в 13 Декември 2011, 20:21:35 pm
Добре дощъл във форума. Крайно време беше Valenti  да получи подкпрепление. ;D Екстра сте си изкарали. Благоря, че сподели с нас и ни направи съпричастни.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Kent в 13 Декември 2011, 20:31:10 pm
Смятам и аз скоро да опитам желязното пони /като убедя жената да спре да не смей/ и като измисля как да не ми се претриват баджаците. Като за нашия начин на обикаляне /винаги донякъде, за нещо си/, образно казано, ще ни развърже краката велосипеда в доста отношения май...хубав пътепис.
п.п. Добре дошел.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Декември 2011, 21:00:41 pm
Ей, най- сетне! Най сетне сродна душа да пише в тая тема! Благодаря за хубавия пътепис и добре дошъл ! Надявам се, вече няма да си пиша сам, ще има поне още един участник, който да споделя преживяванията си.  ;) Чакам с нетърпение следващият пътепис, съпроводен с ,,картинки" разбира се!  :)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: WhiteSnake в 19 Януари 2012, 12:52:56 pm
и на мен ми се върти в главицата нещо такова ама никой не иска да идва с мен  :(
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: meco puh в 19 Януари 2012, 23:53:12 pm
и на мен ми се върти в главицата нещо такова ама никой не иска да идва с мен  :(
А кой е казал, че някой трябва да идва с теб? Цял живот се боря да не съм вълк-единак. Останах си такъв, особено сега в напреднала възраст. Хубавото при мен е, че не спрях, въпреки че съм единак. Ами тръгни бе човек. И после пиши и ние да разберем къде си ходил.
Титла: Re:На раз
Публикувано от: stnenkov в 23 Юни 2012, 20:37:44 pm
Здравейте, виждам ,че малко сте я замразили тази тема, ще се опитам да я раздвижа. Между другото пуснах e-mail на valenti681 с предложение за каране днеска , направих едно кръгче около Варна ,обаче без снимки , нещо нямах  муза за снимане. Ще се опитам да кача линк към facebook , защото от компа дирекно нещо не мога да кача снимки , а нямам качени другаде в нета снимки. Снимките са от два велопохода , от преди 15-тина дена.http://www.facebook.com/media/set/?set=a.400128886705469.102933.100001250834277&type=1 (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.400128886705469.102933.100001250834277&type=1)http://www.facebook.com/media/set/?set=a.403916056326752.103682.100001250834277&type=1 (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.403916056326752.103682.100001250834277&type=1). Едното каране е по река Батова, а другото Варна-тв кула- Осеново-Алджа манастир-Варна
Титла: Re:На раз
Публикувано от: Admin в 23 Юни 2012, 21:03:24 pm
stnenkov, трябва да направиш албумите във фейсбук публично достъпни. Сега не се виждат от хора без тамошна регистрация, а тук сме повечето в тази категория.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: stnenkov в 24 Юни 2012, 14:23:18 pm
Благодаря ,че ми обърна внимание. Мислех, че след като ми е публичен албума се вижда от всички. Сега ще се опитам да направя едно малко фото разказче. След хубавите дъждове ,които се  изсипаха тази пролет и като понапече няколко дена , мене ме хванаха лудите, и реших да направя една разходка с вярното конче. (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/303574_400133663371658_283534354_n.jpg) 
Разбрахме се с още двама съмишленици и работата се опече. Тръгнахме към осем часа посока Яребична, маршрута ни беше Варна-Яребична-Трите воденици на река Батова-комплекс Изворите на река Батова-Варна. Като влязохме във с. Яребична , още в началото ни посрещна  една узряла черница, там не направих снимки , защото ръцете ми бяха заети , понятно с какво. След като се подсилихме и с големи мъки се разделихме с черницата, уточнихме  посоката , и се гмурнахме в гората. А във гората разкошно за каране , сянка , свеж въздух, и още карахме по нанадолнище , и ни беше широко около вратовете. Като стигнахме до чешма Добруджанка , се освежихме и започнахме изкачването .Изкачването ни отне  към 40-десет минути, горе се бяхме разбрали да  почиваме , предстоеше ни спускане към комплекс Трите воденици. Ето малко и от почивката,(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/209012_400130213372003_1844645699_n.jpg)
 обаче дами и господа пълно щастие няма. По време на почивката , неволята реши да ни запълни времето , за да не скучаем, открихме , че задната ми гума е спукана и ремонтната бригада веднага влезе в действие.(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/270852_407663999285291_638392307_n.jpg) (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/579961_407663789285312_404924626_n.jpg)
 Починахме , решихме проблема със спуканата гума и се приготвихме за спускане . По време на спускането объркахме малко пътя и се наложи на два пъти да се връщаме. Но най-накрая стигнахме до река Батова.(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/601368_400130673371957_2055481869_n.jpg)
По реката беше интересно , имахме няколко пресичания на реката. (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/545744_400131416705216_1646747546_n.jpg) (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/575712_400131566705201_1404139821_n.jpg) (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/182821_400133183371706_1513012516_n.jpg)
  А ето и как Христо се възползва от реката, откри веломивка.(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/310077_400131803371844_1763607662_n.jpg)
След пресичането на реката , продължихме да въртиме педалите , имахме и едно интересно водно  препятствие, водата още не беше се изпарила от коловозите и си беше като малко езерце.(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/248031_400134023371622_744601098_n.jpg) (http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/185033_400134490038242_305693542_n.jpg)
 Натиснахме педалите след последното препятствие и накрая излязохме от гората, ето малко красоти. (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/550907_400139053371119_1798808479_n.jpg) (http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/600343_400138770037814_904241280_n.jpg)
 А ето към края, на нашата разходка един откраднат миг.(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/525801_400134766704881_1629173290_n.jpg)
 Стигнахме до комплекс изворите на река Батова, там стъпихме на асвалт и отпрашихме към Варна. Прибрахме се по живо -по здраво, уморени и щастливи,и окаляни като диви прасета. (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/579908_400139620037729_248377926_n.jpg)
 Тази прекрасна разходка завърши със разбор и няколко бири, по време на автомивката, докато измиеме колелетата. Това за сега от мене , надявам се да ви хареса , това е първият ми опит за фото разказ.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 24 Юни 2012, 18:19:37 pm
Браво, разкошен фото-разказ!

Чак ми се докара велосипед и на мен.

Тия дни ще се опитам да преборя вродения си мързел и да покарам в парка.
  (http://s.rimg.info/a4400a37aeb7c84675bb3964591bea32.gif) (http://smayliki.ru/smilie-91258791.html)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 24 Юни 2012, 22:52:32 pm
Ей най-сетне някой да се престраши и да пусне снимчици от вело походче! Браво stnenkov! Много хубаво походче сте си спретнали. Този маршрут съм го правил, но беше декември 2009.

Ето една две телефонни снимчици,ей тъй за доказателство  ;D:
(http://media.snimka.bg/9220/024695286.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9220/024695287.jpg?r=0)

...ама много студена беше водата, нямаше как да шляпаме вътре, затова и към десеттина брода като този трябваше да правим:

(http://media.snimka.bg/9220/024695288.jpg?r=0)

А ето до къде се разходихме днес:

(http://media.snimka.bg/s1/0696/027635944.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/0696/027635939.jpg?r=0)

скромното ми  оборудване за плажен велотуризъм  ;D :
(http://media.snimka.bg/s1/0696/027635935.jpg?r=0)

Наздраве от нашата компания:
(http://media.snimka.bg/s1/0696/027635946.jpg?r=0)

П.П. Във Сурат тефтера и пощата си почти не влизам, но тук може на лични да се уговаряме за каране ! ОК?  ;)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: stnenkov в 24 Юни 2012, 23:49:37 pm
Здравей valenti681 радвам се свързахме. Пробвах се да ти пиша на лични , но нещо паролата която трябваше   да чуя не се чуваше и затова не можах да се свържа там и ти пратих на пощата покана за каране. Вчера направих едно хубаво турче, Варна-тел. кула-с.Кичево-с.Осеново-Виница-Варна. Обаче като карам сам , понякога не ми е до снимки и затова нямам снимков материал. А днеска гледам си се препичал като гущер на Дружба и наздраве от мене .
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: stnenkov в 26 Юни 2012, 12:28:46 pm
Здравейте, отправям покана за желаещите от Варна за събота или неделя да покараме . Маршрута който съм си определил е Варна- с. Яребична-с. Долище-с.Климентово-с.Генерал Кантарджиево-с.Осеново-кв. Виница . Разбира се маршрута търпи корекции. Valenti681 изпратих ти покана на лични , но не зная дали си я получил, чувствай се поканен  ;D
Титла: Re:На раз
Публикувано от: stnenkov в 03 Юли 2012, 01:44:28 am
Здравейте в събота и неделя покарахме доволно, иска ми се да споделя с вас удоволствието  от разходката. Разходката в събота мина под мотото  по пътя  на водата. Бях си набелязал маршрут Варна- с.Яребична-с.Долище-с.Климентово-с.Генерал Кантарджиево-с.Осеново- Варна, дистанция 60 км, 50-от които по черни пътища. Снимах чешмите  по трасето, всички знаем  колко е приятно когато си изморен и изпотен, да пийнеш  студена водица, да се измиеш, да си починеш докато слушаш ромоленето  на водата. Ето и началото, чешмата е на края на село Яребична и тя ми даде идеята за тази фото сесия.
(https://lh6.googleusercontent.com/-Edd0V8sD1Uo/T_HfKn-rb-I/AAAAAAAAAoc/YfpnnKE35mk/s757/100_1585.JPG)
Времето беше идеално за разходка, не много горещо, слънцето от време на време се скриваше зад облаците, реших да направя и една снимка на гората пред мене , чакаше ме и сякаш казваше : -заповядай, наслади се на моята сянка.
(https://lh5.googleusercontent.com/-kOFnDZbCGWk/T_HfLY1DS3I/AAAAAAAAAok/Z4a0insIxlo/s757/100_1586.JPG)
Яхнах Марко и след кратко спускане вече бях в гората и се наслаждавах на аромата, и хладината, гората през всеки сезон има акцент в аромата си, но основната миризма която ме опиянява е на , изсъхнали нападали листа смесен с аромата на свежи листа , паднала изгнила дървесина  , на влага. Минах покрай един малък водопад и каптаж строен от ВиК, тук в региона има доста такива , които хващат подпочвената вода и захранват региона.
(https://lh3.googleusercontent.com/-wVQ6Vrclfs0/T_HfMiVIt8I/AAAAAAAAAo0/sxjXPGePvq4/s757/100_1589.JPG) 
Така  докато се наслаждавах на карането неусетно стигнах до чешма Добруджа
(https://lh4.googleusercontent.com/-W1-prls8h_0/T_HfNRn690I/AAAAAAAAAo8/gFuzuUlAy7w/s757/100_1590.JPG)
Тука реших да се поосвежа , да се напръскам с репелент против комари, защото като видят такъв гостенин като мене и почват да вадят  вилиците и ножовете и да се приготвят за хапване :D. Чешмата е доста стара, защото на нея има халки за връзване на добитъка, и в тази насока си мисля , че тука е минавал междуселски път.
(https://lh4.googleusercontent.com/-3aJsuLJGH74/T_HfOtaNf2I/AAAAAAAAApM/HhZTLyEYYAs/s757/100_1592.JPG) 
(https://lh4.googleusercontent.com/-1AHTlCcy4_k/T_HfPkNZ2jI/AAAAAAAAApY/JNhF_7y0e4Y/s757/100_1594.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-U_o1HwoYCTA/T_HfQDCLIPI/AAAAAAAAApk/nuwQMxUU6Us/s757/100_1595.JPG)
Разделих се с чешмата и продължих  към следващото място където блика живителната течност. Следващата чешма е преди с.Долище , сравнително нова чешма, с място за отдих. Казва се Тодоровата чешма
(https://lh6.googleusercontent.com/-o85fkgV-cVg/T_HfSGOhFnI/AAAAAAAAAp0/Qw15lWz6hec/s757/100_1597.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-o4CAyDetWCM/T_HfSm3xC3I/AAAAAAAAAp8/2dkGBGkzxYw/s757/100_1598.JPG)
А ето го и мястото  за отдих , добре направен навес.
(https://lh4.googleusercontent.com/-qwGtM3hxzPo/T_HfUYQqQvI/AAAAAAAAAqU/eD6ox8wFoG8/s757/100_1601.JPG)
И тука реших да почина малко повече и да хапна .
(https://lh3.googleusercontent.com/-63AQ4zNDdXY/T_HfU_VP9PI/AAAAAAAAAqc/uKyIfDZtSE4/s757/100_1602.JPG)
 Както виждате най необходимото, не зная дали някой от четящите това е изпадал в ситуация, да го стегне корема докато се наслаждава на природните красоти , но ви уверявам , че тогава тоалетната хартия е много ценна. А това в бурканчето е от енергийната рецепта на Хобо, със сигурност дава енергия а е и много хубава на вкус . Цялото ми семейство я изпробва, а жената и прочете присъдата ,че ще се ползва зимно време за подсилване на организма . 
(https://lh3.googleusercontent.com/-iClRim9PC0U/T_HfW4rXxUI/AAAAAAAAAq4/znCZB_XeISA/s757/100_1606.JPG)
Има една прясна тема във форума , за посудата, там ще пусна някоя снимка на моето канче, тука виждате как съм спестил място и съм си подсигурил бурканчето от счупване.
След почивката пак завъртам педалите, и пристигам в центъра на с. Долище. Тука има хубава нова и красива чешма, спирката на автобуса е наблизо и хората обичат явно да посядат на хладният камък докато чакат автобуса.
(https://lh6.googleusercontent.com/-8bOH9oYrCs4/T_HfXl-L5LI/AAAAAAAAArA/B4f3uwRZPhY/s757/100_1607.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-8acIRk2iR84/T_HfYnFf35I/AAAAAAAAArQ/rFjgzg2vkyM/s757/100_1609.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-B2sRrXNoTZI/T_HfYP3rpbI/AAAAAAAAArI/RcDVHJBdoS0/s757/100_1608.JPG)
В центъра на селото също така има и паметник.
(https://lh6.googleusercontent.com/-06q6l2V9ulA/T_HfZFbNwgI/AAAAAAAAArY/n5rpB0Nh_Ds/s757/100_1610.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-f4eX493Mitk/T_HfZyD-RDI/AAAAAAAAArg/OJTX_tOx-zI/s757/100_1611.JPG)
До тука добре , пътя го знаех, но от тука до село Осеново пътуването беше предизвикателство, следващата дестинация   с.Климентово се ориентирах по gps-а. Тръгнах към края на селото и гледах да спазвам посоката на следващата ми дестинация и същевременно и търсех черен път. Открих такъв който не се виждаше много добре на gps-a и започнах изкачване. Ама такова изкачване падна , горе на билото бях вир-вода . Да не си помислите че съм въртял педалите нагоре , козирката на каската ми опираше от време на време в земята толкова стръмно беше. На билото направих бърза проверка на посоката , приятелчето показа ,че съм набарал верният път.
Това което видях тука ми навя едни асоциации от преди 25-30 години , когато като тръгнеш из България с автобус или влак и се виждаше навсякъде засята земя . Запях си един рефрен -Пред нас са блеснали житата и няма край ,и няма край.
(https://lh4.googleusercontent.com/-MVJ6QDeLyGw/T_Hfan-F64I/AAAAAAAAAro/WeCsSwztv7g/s757/100_1612.JPG)
И ми стана по леко, докато карах покрай нивата , насреща се зададе джип с туристи, весели усмихнати, снимат с телефоните и им е широко около врата . Снимаха ме и мене , сигурно съм бил атракция , все едно да видят жива мечка излязла от гората. Кой знае колко майтап е имало по мой адрес , нека се шегуват , светът е оцелял защото се е смял.
 Влязох в с. Климентово и ето една снимка за добре дошъл.
(https://lh4.googleusercontent.com/-Aai8QK6bahU/T_Hfc4HYCqI/AAAAAAAAAsE/9PPl9_W75gA/s757/100_1615.JPG)
Намерих чешмата и тука трябваше да си попълня запасите от вода , че след изкачването запасите ми от вода бяха привършили. Също доста интересна чешма -паметник.
(https://lh4.googleusercontent.com/-l_6IAh5soAA/T_Hfd8NY5gI/AAAAAAAAAsM/3mSZCk0310c/s757/100_1616.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-D82GZltvT3U/T_HfecN0tpI/AAAAAAAAAsQ/Rkk4MF4j9Dg/s757/100_1617.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-eBAV0kJfEd8/T_Hfe0av9tI/AAAAAAAAAsY/tH9CSYmUiTw/s757/100_1618.JPG)
След с.Климентово  тръгнах към с.Генерал Кантарджиево. Двете села са близо едно до друго, попитах двама местни дали знаят черен път , не знаеха . Реших пак да тествам вътрешният си компас , с малко помощ от gps-a. Изминах половината път по черно , но попаднах в безпътна ситуация и бях близо до асфалта , так че предпочетох да вляза в с.Генерал Кантарджиево по парадният път. Във това село не можах да намеря чешма , минах бързо през селото и излязох на главен път за Варна, на този път gps-a показваше ,че има отбивка по черно за с.Осеново. Пак изкачване , този път наклона беше по малък , а имаше и приятна изненада. По пътя срещнах и един горски домакин.
(https://lh3.googleusercontent.com/-oaqkOYGjPjg/T_HfgoiIHwI/AAAAAAAAAs0/LKz_25PKpl8/s757/100_1619.JPG) 
(https://lh6.googleusercontent.com/-uAZna4Q_YyI/T_HfhVu8PPI/AAAAAAAAAs8/F6D-11SmO30/s757/100_1620.JPG)
Направих няколко снимки, казахме си довиждане и всеки пое по пътя си. Малко след това, само дето не се хванах и аз като муха, попаднах на друг собственик на природата, паяк, ама беше голям 4-5см дълъг . Изпитах уважение и малко страх, не бях срещал такъв паяк до сега.
(https://lh5.googleusercontent.com/-H1NWlunPZYc/T_Hfhzkx_EI/AAAAAAAAAtE/KCFIkTNogOA/s757/100_1623.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/--aeINwb3Ols/T_HfiW3bugI/AAAAAAAAAtM/68PJuElA5wg/s757/100_1624.JPG)
След като се разделихме с паякът продължих да бутам магаренцето нагоре със мисълта че след всяко изкачване има и спускане . Това изкачване не ме измори много , като се изкачих яхнах Марко и след 30-ет минути вече летях по наклона към с.Осеново. Да споделя с вас че да се спускаш винаги е по добре отколкото да се изкачваш, обаче и само нанадолнищата омръзват.
Пристигнах  в с. Осеново ето и чешмата.
(https://lh5.googleusercontent.com/-NaQMlyJJhLo/T_HfkYazUxI/AAAAAAAAAtk/VqGU9VCG-Yc/s757/100_1627.JPG) 
Тука ми се струва ,че кризата е ударила и селската чешма, от три чучура работи само един.
И това е последната снимка от това пътуване, от тук до Варна имах още час каране , пътя беше познат. В осем вечерта бях пред къщи , порядъчно изморен и доволен. Трябваше да почивам бързо , защото на другият ден ме очакваше още едно каране с съфорумец .   

 
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 03 Юли 2012, 17:40:56 pm
Страхотен разказ, поздравления и благодарности за споделените мигове.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 08 Септември 2012, 19:39:18 pm
Хайде и от мен една мини разходчица с велосипед.

БОБ, МОРЕ И ВЕЛОСИПЕД.
И така на 4 септември ставам аз сутринта и се чудя какво да правя. Напоследък нещо не съм толкова много зает. И тъй като живея не толкова далеч от нашето море, решавам ще ходя на плаж.
С колата..... не става, с автобус – тц,   няма нищо бушкафтърско ;) и в двете. Ще ходя с “коллото”.
Иначе колела налични 4 броя – 2 със скорости от евтините и 2 сгъваеми балканчета. Последните купени на старо и стегнати от мен (едното прахово боядисано). Всичките съхранявани в едно “огромно” мазе към 1,20 на 2,40м.

Вадя една ученическа раница останала от обучението на отрочетата и приготвям багажа: Хавлия 1 бр., шише вода половин литър – 1бр. и слънчеви очила.
Обаче нещо липсва. Часът е вече 10:00. Рано - рано кафе съм пил, закусил съм..... Ясно - ще огладнея скоро. Вафли не ми се ядат. От тях повече огладнявам. Що да не взема една консерва боб? Тъй и тъй смятам да ходя по-далеч от тълпата, та кой ли ще ме гледа как бобеца нагъвам. Добавям и 2 филии хляб и една лъжица.
Обаче бобът, ако не е топъл... Хайде и спиртник ще взема, спирт, ветроекранче и една пиростийка за тест. Кибрит и запалка. Обаче и кафенце ще ми се припие. Я да взема едно канче, кафе и още вода.
Дотук добре. Обаче я да взема и бинокъла, фотоапарата, една лупа и някакъв мултитул, въженце и парцал.
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664745_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664745)

Тръгвам. Отварям “яхъра” и вадя най-лесния за вадене “мустанг”. Проверявам гумите  и се понасям към съседния блок. Имам нещо спешно да свърша. Обаче съм забравил слънчевите очила. Връщам се. Вече тръгвам окончателно.

Избрах предварително маршрута малко по-сложен. Решавам по част от него да мина по ЖП линия, която минава покрай плажа. Предния ден бях я пресякъл само нея и ми се стори, че пътечката покрай линията е достатъчно добра за велосипед. Обаче уви. Първите около 50м бяха ОК, после ядец. Едни дупки, чакъл и клони акация с големи шипове насечени и хвърлени по пътечката. Свирих отбой и при първа възможност се върнах на пътя за бели хора.
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664729_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664729)(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664730_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664730)

Стигам моренцето. Посрещат ме вятър и вълни. Тук таме нудисти и кайт сърфисти. Явно Посейдон не ще да си топна краченцата.
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664731_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664731)

Разгеле – ще направя велопреход по крайбрежната алея. Ще излезе към 10+10км тотал.
Натискам педалите и като стара гемия се понасям нежно по асфалта към по-уединената част на плажната ивица. Припомням си тинеджърските години. Интересно, температурата беше към 30градуса, обаче покрай морето вятъра беше доста силен, вълна 2-3 бала (не че разбирам какво значи това), а на мен ми стана студено.
По първоначална идея смятах индианско огънче да стъкна от клечки и треволяк в дупка в пясъка. На пясъка не ставаше заради вятъра, по-навътре не посмях защото имаше много суха трева и тръни. Намерих завет зад бетона на брегоукрепителната алея  и там запалих спиртника да подгрее консервата боб и кафето да направя.

(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664732_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664732)

Това е оборудването.
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664737_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664737)

Канчето е БГ алуминий и е кръстено на BazilVenceslas, щото с него го купих. На дръжката омотах една кожа един заваръчни работни дрехи да не ми пари - по идея от Кент некакъв руски сайт.

Това е вихрогона.
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664747_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664747)

(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664743_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664743)

И малко снимки от околния пейзаж.
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664742_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664742)(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664740_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664740)(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664739_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664739)
(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664736_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664736)(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664735_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664735)(http://picbg.net/u/48201/52748/thumbs/664734_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=664734)


Разходката, макар и малко постна, ме натовари добре. Скоро не бях навъртал толкова километри на педали. То не било лошо, ама после малко ми са изтръпнаха меките задни части..... Седалката ми е от евтините. Следващия път ще е се ползва сгъваем Балкан, Ловеч – 198? г. с мека седалка.
Снимките са малки, щото разходката беше кратка. Цъкни връз некоя и ще видиш по-голема.

П.С. Прибрах си всичкия боклук.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: stnenkov в 09 Септември 2012, 22:49:15 pm
Хубава разходка си направил . А и боба  не е за пренебрегване , колко малко му трябва на човек  за да е щастлив.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 11 Септември 2012, 09:25:43 am
Чудесно разказче, благодарско.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 11 Септември 2012, 10:58:20 am
Точно така, Mavrud! Дела трябват,а не думи! :) Едно голямо БРАВО и от мен, за дето сподели хубавото походче с нас! И да ти кажа честно, ще се чуствам много горд,ако с моята темичка успея да привлека (зарибя :)) повече хора да възседнат ,,железните коне" и да споделят своите преживявания тук! Наздраве приятели!

П.п. Не съм споделял скоро, своите разказчета, но се надявам като свърши активният сезон повече да се заседявам пред компа!
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 13 Септември 2012, 15:38:03 pm
Хубава разходчица, бравос! От две години покрай сина и аз се заимах с такваз раничка, почти същия десен, само че наща е Булдозер :D В комбинация с противогазна торба побирам всичко, ако трябва и платнището отстрани. А пък сгъвайката Балканче е култово, особено и ако е прахово боядисано 8). Миналата зима една ранна съботна сутрин като излязох да се поразтъпча, някой беше чистил маза или гараж и беше изсипал два кашона вехтории до контейнера и подпрял едно оранжево Балканче. Почти ново, в заводски вид, бая се зачудих, но беше с малките капли и се отказах, взех само две три ключета гаечни от най-ползваните.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 13 Септември 2012, 17:14:46 pm
Цитат
jordanov...... едно оранжево Балканче. Почти ново, в заводски вид, бая се зачудих, но беше с малките капли ......
Трябваше да го прибереш, малко по тежко е. Моето първо колело беше такова, червено,  някъде 1974-76г. Цена 85лв. Май доста пари за него време. Тогава обикаляхме често магазина за колела. Доколкото помня съветските "Лястовички" (най-масовите в махалата) бяха по 55, "Украйна" по 80, с 3 скорости "Турист" и "Бегач шосеен" между 110 и 130. Лекият "Школник" не помня колко беше, може би 35лв.  Пускаха макар и рядко "Универсал" немски или чешки.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 13 Септември 2012, 17:30:24 pm
"Универсал" бяха полски. Три вида - малки, средни и големи. Съответно 35, 45 и 55лв. В първи клас дядо ми даде пари за малкия, а татко додаде още десет лева та ми купиха средния универсал. Идваха с поръчка в железарията, градчето малко. Чаках дълго, но като дойде бях щастлив като слон. ;D Карах го безмилостно докато ми омаля. Точно го продадох и излязаха на мода балканчетата та ме беше яд що не удължих колчетата на седалката и кормилото и да си го карам още. Ама преди да излязат балканчетата ни се смееха на такива апгрейди. Суета няква. ;D

Не слизах от универсала, а мечтата ми беше да си отида с велосипеда от градчето до село при баба и дядо, защото обикновено го таксувахме във влака (10ст) и после от гарата до селото 3 км кеф с колелото. Най-накрая порастнах и ми позволиха цялото разстояние да го мина с колелото. Струваше ми се, че е нещо грандиозно това пътуване. Толкова го бях мечтал. Сега като се замисля - 15км. ;D ;D ;D Абе добре Мавруд свали малко летвата и ние да се включим, че Валенти така я изтряска в небесата с неговите пътешествия, че да го е срам човек да пише в темата му  8). Браво, Валенти, страхотна тема се заформи!
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 30 Ноември 2012, 19:26:37 pm
Велообяд
Откак чета приключенията на valenti681 и гледам снимките, не тръгвам с велосипеда на разходка  повече от 5км без нещо за ядене ;).
Накратко: Ноемврийски слънчев ден. Към 12:30 задачите за деня завършени. Обяд или разходка с велосипед. Избирам и двете.....

Велосипедът:
(http://picbg.net/u/48201/53834/679507.jpg)

Мястото за почивка:
(http://picbg.net/u/48201/53834/679509.jpg)

(http://picbg.net/u/48201/53834/679510.jpg)

Велообядът:
(http://picbg.net/u/48201/53834/679508.jpg)
Нарочно е по-лек, щото иначе трудно щях да се прибера.

Заключение: Към 15км на педали, 30мин. на тиферич. Когато мога пак ще го направя.


Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 30 Ноември 2012, 21:48:20 pm
 ;D ;D ;D БРАВОооо бе Mavrud ! Направо ми стопли душата, ама не се шегувам въобще да знаеш! Зарадвах се на факта,че си ,,опитал" дори малка част от любимият ми стил ВХС . А какво по-хубаво има да излезе човек сред природата,да потренира за кондиция,да изгори малко калории и накрая да ,,зареди двигателчето" с нещо вкусно и приготвено от самият него.
 ;)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 01 Декември 2012, 08:41:48 am
Браво! (http://s19.rimg.info/cc880168890260ece19cddc6e368a14e.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1145934567.html)

Ножката навява архи стари спомени... Имам такава, но без виличката... (http://s19.rimg.info/f7468d9eacaeb4eb0dd2e420b5223d6d.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1227342663.html)

А тази стойка за какво я ползва?
(http://media.snimka.bg/s1/1446/029135925-big.jpg?r=0)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 01 Декември 2012, 17:59:28 pm
Valenti681 виновен си! Таз велозараза с велопохапване лепнах аз от теб! Това ми е втория "пристъп", първия беше с боба (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=103.msg6216#msg6216). Дано велозаразата да ми стане хронична. Предполагам, че във форума има и други "заразени" от велопохапване, ама не смеят още самокомпроматни снимки да пуснат я с велосипед на чеверме, я колелото и кюфтетата, я байка и луканките и подобни....

Ко54 специално за теб тук (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=93.msg6839#msg6839) пускам всичките ми БГ джобни ножки.
Тази поставка е и пиростийка (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=73.msg6649#msg6649). Тук не я ползвам, ама бях я забравил на предния излет (http://picbg.net/u/48201/53592/676521.jpg) и сега я намерих и много и се радвах. Абе дъртопуберски работи.
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 01 Декември 2012, 18:26:22 pm
С велото не могат да ти вземат даже книжката!
Как досега не съм се сетил за велохапването и велопийването? (http://s17.rimg.info/7b6738f0afc45a228686920ed7dba73b.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1051945287.html) Мъка, толкоз загубено време.

Валенти и Мавруд не сте прави - трябваше да ни подсещате по-често още пролетта, а не сега, в началото на зимата...  (http://s13.rimg.info/a0523f85f582b3a7259e0110ce8e38e5.gif) (http://smayliki.ru/smilie-833105127.html)

 
 
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 01 Декември 2012, 20:06:01 pm
  Ко54,кажи как през лятото да ,,зарибявам" с разни историйки, като нЕма никакво свободно време от работа, а през почивните дни- яко каране(тук там с ВХС- пържолки и други благинки  ;D ;D ;D )
 
И да не съм off topic,ще направя един:
                                
                       Малък раказ в картинки от лятото

Това лято ще остави незабравими спомени от велосипедирането!  ;) Мисля че най- сетне, открих правилната група, с която изминахме не малко километри. Посетихме няколко исторически места, организирахме си вело пикници, въобще си прекарахме чудничко!
Вижте малка част от незабравимите моменти с компанията:

Посетихме Шуменската крепост....
(http://media.snimka.bg/s1/1248/028740996.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1248/028741022.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1248/028741023.jpg?r=0)

...естествено не минахме без Шуменско пиво  ;D

(http://media.snimka.bg/s1/1248/028741025.jpg?r=0)

...миг от протестите които правим всеки месец за изграждане на обещаната от кмета велоалея във Варна:

(http://media.snimka.bg/s1/1024/028292726.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1024/028292723.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1024/028292729.jpg?r=0)

...Бушкрафт-крос-кънтри(  ВХС )

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966019.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966016.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966017.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966014.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966024.jpg?r=0)

НАЗДРАВЕеее:  :P

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966018.jpg?r=0)

...долетяхме и до Плиска  :D

(http://media.snimka.bg/s1/1306/028856682.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1306/028855902.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1308/028859895.jpg?r=0)

...и още малко с групата:

(http://media.snimka.bg/s1/1369/028982503.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1369/028982504.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1369/028982512.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1449/029141165.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1449/029141163.jpg?r=0)
                      
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 02 Декември 2012, 13:28:45 pm
Евала, даже 2 печурки виждам на скарата и масата... (http://s.rimg.info/58f8e3e7b7ca03967e8d5b909baa20d3.gif) (http://smayliki.ru/smilie-3937095.html)     (http://s17.rimg.info/0f2cb5e051394572fc7cc0f4f404061b.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1063218087.html)  (http://s16.rimg.info/4cd69bf7ae486ae74290538ce64de048.gif) (http://smayliki.ru/smilie-944450823.html)
Титла: Re:На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 02 Декември 2012, 14:00:59 pm
Днес ще се ,,престрашя" да направя кратко пътеписче, на многобройните вело-похождения с групата от лето 2012. ;D
                        
                           Варна-Белослав-Петрич Кале-Варна

Дойде дълго очакваната неделя за Варненската група вело-туристи-храсталястници-любители на природата и биро-унищожители!  ;D ;D ;D
По предварителна уговорка през седмицата,днешното каране ще бъде до това невероятно място наречено Петрич Кале или Петрича.
Но преди да започна с разказа, да направя едно кратко описание на групата:
А тя наброява доста хора- повярвайте ми! Регистрирани участници(в сурат тефтера  ;D)мисля че са към 700 и няколко души! :o
Естествено е че не всички са ,,навитаци" за по-дълги карания, както по асфалт,така и по черни пътечки. ,,Редовните" сме към 50-тина мисля, но и тази бройка се редуцира до максимум 20-тина, които да карат по един от набелязаните маршрути през седмицата.
Та така и днес, разделихме се на две групи- едната само по асфалт до Камчия, а другата(нашата  ;)) до Петрич кале.

Сборният пункт - ОМВ (автогара Варна). Почти в пълен състав, някои щаха да ни чакат в гр.Белослав на ферибота  ;)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144614.jpg?r=0)

И така потеглихме по Езерният път, посока гр. Белослав.

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144610.jpg?r=0)

А тук на ферито ,посрещачите ни правят фото  :)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144615.jpg?r=0)

След форсирането на Голямата вода,се насочваме към Разделна по ХасВалт. От Разделна вече влизаме по черно, изкачване с денивелация (мисля 300 метра) и ,връткане'' на педалчетата 2-3 км. до достигане на една хубава чешма с маса и пейка и най сече сянка.  ;D:D

..тук на тази лека сянка спираме да изчакаме останалите от групата, щот щяхме да ги загубим.Абе много бавни бе тия! ;D Или пък ние -бързи,не знам ама ги чакахме повече от 15 мин.! :o

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144607.jpg?r=0)

..малко манекенстване...да не скучаем...
(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144606.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144604.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144602.jpg?r=0)

Ето на тази сянка посядаме за разхлада и кафенце с цигарка  ;)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144600.jpg?r=0)

в дъното е чешмата със студена водичка...

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144600.jpg?r=0)

Продължаваме по платото до достигане на крайната цел

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144595.jpg?r=0)

...това не е фото от пеши туризъм на групата :), просто ,,изоставихме" байковете, щото много ,,бабини зъби"- гадни тръни дето правят по няколко дупки в гумите, наведнъж!

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144594.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144593.jpg?r=0)
...,,конете" ги ,,вързахме" до оная сграда в края на снимката..

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144591.jpg?r=0)

..до тук беше целта на ,,занятието"  ;D

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144622.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144589.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144588.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144621.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144587.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144582.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144578.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144572.jpg?r=0)

Не знам колко време се любувайме на невероятната гледка, но в далечината където кротко ни чакаха ,,железните кончета", съзряхме силуети на неиндефицирани ,,двукраки" съществакоито обикаляха в опасна близост до конете!
Наехме джип и бързо пристигнахме до мястото!  ;D ;D ;D

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144561.jpg?r=0)

За сеобща радост,нямаше липсващи ,,магарета",опс, коне от табуна! ;D ;D ;D
От тук, продължаваме още на горе по черно ...

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144623.jpg?r=0)

След като преодоляваме последният баир, се озозваваме в  с.Здравец (общ.Аврен).
...и първата мома, която съзряхме, беше набързо ,,налазена" от ятото! ;D ;D
Вижте как:

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144625.jpg?r=0)

След като момата беше уважена от вело-храсталясниците, пуснахме агенти за откриване на
място в което да заредим с енергия, приятно уморените телеса!  ;)
...И в крайна сметка ,,оазиса" бе локализиран:
...Задоволяване първо на жаждата... ;D
(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144628.jpg?r=0)

...и ,,допинг" за сила...  ;D
(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144547.jpg?r=0)

...напълнихме и търбусите, а в това време се обадиха от другата група( тези които бяха в Камчия), да ни питат на къде сме, и дали няма шанс да се съберем някъде по пътя?

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144545.jpg?r=0)

Естествено! Как ще пропуснем, да не се съберем цялото вело братство? Часът и мястото на срещата набързо бяха уговорени - Харамията (след Приселци).
Яхнахме отново конете и отпрашихме по асфалт.

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144552.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144551.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144550.jpg?r=0)

Най-сетне! Цялото ято гларуси! ;D

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144543.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1450/029144630.jpg?r=0)

Две, три снимчици набързо и газ по магистралата за Варна! Както винаги си изкараме чудесно, общо разстояние за деня 78км(моят велокомп.)
Ами това е приятели, до нови срещи от мен- Valenti !  :)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 04 Април 2013, 18:27:20 pm
Ето разказче и от мен. Маршрута бе варна , виница, аладжа манастир, златни пясъци , варна. Изпълнявам го често и обичам да снимам по пътя.Само че не снимки а видео клипове.
да започнем с най интересното:
хапването, което си спретнах на поляната
http://vbox7.com/play:c7c8bbb7e2

след похапване е време да утолим жаждата на чешмата :
http://vbox7.com/play:822d3ee06d

толкова от мен. До нови срещи .  ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 04 Април 2013, 20:17:52 pm
Поздравления Ziasko! Интересен веловидео разказ. Давай следващите серии!
Въпрос: Как караш с тая камера? Къде я закрепваш?
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 05 Април 2013, 12:30:54 pm
Ziasko, поздравления и от мен. Интересна идея да снимаш велопътешествието с камера. Ако мжеш да слжиш някак си едно парченце дунапрен върху микрофона няма да се чува това фучене от вятъра, а гласа ще се записва все така добре.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 05 Април 2013, 15:02:15 pm
Страхотна идея за дунапрена. Иначе камерата я държа в ръка . Не го препоръчвам на никой ама все пак най малко вибрации се усещат .
Бих могъл да добавя още кадри от видео разказа ми.
тук може да видите прехода перез виница

http://vbox7.com/play:c6ac7acf0d

и един кратък кадър от Златни пясъци през пролетта

http://vbox7.com/play:22a2bdcb10

и ще завършим с кадри към дома ...

http://vbox7.com/play:5258cdc362

желая на всички леки баири и безаварийно каране на колело ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 06 Април 2013, 11:53:00 am
Еее,най-сетне! Доживяхме, някой да се престраши и да сподели, свои байк преживявания!    ;D
Имам само една ,,забележка" към теб, ziasko- ,, Не видях, да се представиш първо!"
Инъче, благодаря че сподели, разходките си с нас!   :)

И да не съм оф топик, ето и нещо от мен:

     http://www.youtube.com/watch?v=HNtD2Jo0piM

     http://www.youtube.com/watch?v=Lbf03m1jdqI

       http://www.youtube.com/watch?v=36_-AiO-iSA   

П.П. всички клипове и снимки са правени с GSM!     :P
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 06 Април 2013, 13:26:05 pm
Екстра са клиповете valenti681 .
Относно представянето казвам се Павел на 23 от Варна. Последните 5 години не бях пипал колело докато не попаднах на този форум и се запалих. От цялото колоездене най-харесвам скътани чешмички насред гората , ако може и пейка с масичка е екстра. Предимно снимам в движение тъй като времето ми е ограничено и често не правя почивка през целия маршрут. По горите много много не се вра, че ми омръзна да правя гуми. За това пък крос кънтри много ме влече , примесен с лек бушкрафт - перфектното колоездене.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 06 Април 2013, 18:52:32 pm
Последните 5 години не бях пипал колело докато не попаднах на този форум и се запалих.

Имам съмнения, че има един виновен за това 8). Няма да го посочвам, само ще погледна към Valenti681 ;D.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Април 2013, 00:30:45 am
 ;D Хе, хе, айде още малко ,,зарибяващи кадри", от днес с чудната ни група!

Приятно гледане:

http://www.youtube.com/watch?v=3ZT1u9_B3WE 

П.П. Забравих да споделя: Групата се разширява, с всеки изминал ден! Вече имаме и двама малки участници! И 90% сложиха каски и джърсита,
може да звучи не скромно, но и аз имам малки заслуги за това!  :P
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 07 Април 2013, 11:48:38 am
С тия темпове скоро до Тур дьо Франс ще го докарате...    (http://s5.rimg.info/e9242294b0795882474db7c9dc79db44.gif) (http://smayliki.ru/smilie-481689447.html)

(http://s16.rimg.info/99b3a52e91a2c079286bbb77900dd23d.gif) (http://smayliki.ru/smilie-949610439.html)

Дамите обаче не са дисциплинирани, стори ми се, че само 1 носеше каска. Що  така?
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Април 2013, 12:11:15 pm
 Дамите които са ,,новобранки"( за пръв или втори път карат с нас) все още не носят...
...но скоро ще бъдат каски!   ;D   Трудно е,когато си излизал на кратка ,,разходка" в парка,изведнъж да сложиш каска и джърси... :P
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 07 Април 2013, 13:09:28 pm
Май, ще вляза в ,,серия'' с клипчета от минали мероприятия!  :)
Доста се ,,зарибих" по направата им, и все по-вече задобрявам!  ;D Ако и на Вас се харесват, моите ,,разкази" във видео,пишете!

Приятно гледане:


http://www.youtube.com/edit?ns=1&video_id=HNtD2Jo0piM


П.П. Да Ви споделя нещо, но не го смятайте като заяждане, или нещо друго...
..Писна " ми да вляза в любими форуми( а те не са малко  ;) ) и да видя, как се обсъждат ,,безмислени"теми с голям хъс! Нищо практично, нищо което е ,,споделено" от личен опит. Все по ,,постни" стават темите! А колко по-хубаво ще е, ако има тема примерно - ,,Какво сътворих,сам с подръчни материали", ,,Как изкарах времето си сред природата" и т.н.! Не бъдете виртуални ( бушкрафтъри,туристи и т.н.) Споделяйте, със снимки,видео или простичко с кратки разкази! Не бъдете егоисти!   ;)
Повярвайте, по този начин много по-интересен ще бъде, например този форум. Много по-вече ,,юзери" ще се регват, ще споделят и ще се ,,зарибяват" от,, Нашият Пример" !
( моля админа, да изтрие или премести, послеписа ми .)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 09 Април 2013, 00:19:18 am
Ето ви малко статистика . За последния месец съм навъртял близо 500 км с велосипеда , което ми е спестило грубо около 50 литра гориво при среден разход на моята кола ;) Нека всеки с борд комп на байка да сподели колко е изминал  :D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 09 Април 2013, 01:22:58 am
ziasko, какво мога да кажа? Браво,естествено! Чакай и аз да видя какво показва ,,бордовият компютър".... моят показва съвсем малко по-вече,
точно 755.3 км!  ;) А колко ли гориво съм спестил?!?  ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 10 Април 2013, 15:35:18 pm
Здравейте бандата  ;D днес реших да спестя още гориво  и си направих една разходчица с колелото. Стегнах си багажа и яхнах байка по баирите ала на излизане от града ми стана много горещо и рекох да сваля анцунга и да го вържа за багажника. Уви оказа се лоша идея. Както си карам , разминавам се с една полицейска кола и ме загледаха нещо. Духна вятър и торбето ми полетя :D . Преглътнах срама, поизтупах праха и го завързах здраво. Нещеш ли насреща ми вълк. Е не беше точно вълк по скоро куче ама много настървено. Дълго ме гони из баирите , но пък ми вдъхна свежи сили  :P по нататъка срещам един малчуган със сценична треска. Докат запаля каремара и дим да го няма . Съжалявам не можах да ви го снимам много беше готин.
  И така баира се предаде под напора на ритмичното въртене на начинаещия колоездач и дойде време да поседнем на гостоприемната пейка сас хубавата масичка и да похапнем сладко сладко. На връщане се озовавам в огромна кална локва. Тя ербаб и аз мързелив да заобикалям тъкмо я преборих и почна да ме замеря с камъчета по голата тиква."Време е да се отърва от задушаващата прегръдка на гората" помислих си аз и се спуснах надолу по баира. Даже и рекорд поставих за максимална скорост 52,5 км/ч това колело не беше виждало .
  Откъси от моето пътуване може да видите на този видео клип

http://vbox7.com/play:c8e0d2e710

до нови срещи и пестете гориво на поразия ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 10 Април 2013, 22:07:35 pm
Павка, благодаря за споделените мигове с твоят байк !  :)
Явно, започваш да ми ставаш ,,конкуренция"  ;D и то сериозна! И за да не съм off topic, веднага -контра , с последният телефонен клип, от мои преживявания с моят байк!  ;)  Клипчето,както и другите е ,,продуцирано'',,, режисирано" , както и ,,каскадите" от Valenti !  ;D

P.S. забравих, музикалното оформление, ,,тоже"!  ;D
Приятно гледане:

       I Love to ride, my bike  ;)

 http://www.youtube.com/watch?v=tJ5aQCeO_b4
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 10 Април 2013, 23:09:56 pm
Супер са кадрите valenti . Не мога да ги режисирам така добре като теб. Разгледах ти клиповете в youtube. Най ме кефят тези в движение . Сякаш си там, усеща се атмосферата преживяването . Ще е готино да се включат още запалени "велоколелисти" с интересни разкази снимки, а защо не и видео .
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 11 Април 2013, 00:01:49 am
Супер са кадрите valenti . Не мога да ги режисирам така добре като теб. Разгледах ти клиповете в youtube. Най ме кефят тези в движение . Сякаш си там, усеща се атмосферата преживяването . Ще е готино да се включат още запалени "велоколелисти" с интересни разкази снимки, а защо не и видео .

За сега ,,активните" сме: ти и аз!  ;D Има още един, но той не е в България, в момента. А ,,за другите" има такива,но за съжаление не ги е ,,хванала музата", та да споделят каквото и да било!  ;D ;D ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Април 2013, 14:51:18 pm
Ето какво правих вчера, след задълженията в дома. Един много късен следобед, лежерно,мързеливо,дъждовно....каране:
 
                                          ...филм на Valenti-Lukas.... ;D   
                                                      http://www.youtube.com/watch?v=9TSyUU468sE
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 14 Април 2013, 17:24:44 pm
Тоз малкия как изкочи от храстите  :o
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 14 Април 2013, 18:40:40 pm
Един път карах в дъжд без калници и задникът ми беше бая мокър. 

При вас как беше накрая след тези дупки с вода и мокрия асфалт?   (http://s20.rimg.info/95fde7b454f7e61320bc513d0950f912.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1286264295.html)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Април 2013, 20:43:58 pm
Тоз малкия как изкочи от храстите  :o

Не беше малкият,а малката! И не тя,ами тази след нея, която умишлено премахнах от клипа...защото , се ,,набучи" на предната гума на байка!   8)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Април 2013, 20:50:27 pm
Ко54, да отговоря и на теб.  :) Ами ние караме със специални клинчета ,които са ,,обзаведени" със памперс бре!  :D
За това задниците ни бяха сухи, но отвън- бая кални!
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 14 Април 2013, 21:10:07 pm
Ко54, да отговоря и на теб.  :) Ами ние караме със специални клинчета ,които са ,,обзаведени" със памперс бре!  :D
За това задниците ни бяха сухи, но отвън- бая кални!

Знаех си аз, че съм изостанал драстично от съвременните тенденции...  (http://s19.rimg.info/f5fbf3b6ad0bf85d7276cd1a022ac680.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1222079559.html)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 15 Април 2013, 14:40:24 pm
Има и алтернатива за хората без специален екип, като мен например  :P Вчера се заех специално с този ъпгрейд по байка, който ще видите в първата ми компилация подбрани моменти вдъхновена от клиповете на valenti  :D Приятно гледане

http://vbox7.com/play:dfa5868ef9

пп. СъдърДжа непоказвани кадри
пп. 2 Ако една и съща работа може да бъде свършена от предпазни средства, които се монтират на "байка" или такива които се носят от самия колоездач предпочитам първия вариант . Вие как мислите  ::)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 17 Април 2013, 15:19:21 pm
Здравейте бандата!
  От два дни се опитвам да си направя разходка до кичево, но уви. Вчера потеглям и още в квартала нещо взе да хрущи

и да вибрира и опала къде къде - в най-близкия вело сервиз.След като излезе от бокса вече беше тъмно студено и

духаше силно. Как не го хвана духова болест тоя вятър не знам.И ето ме днес отново екипиран нагласен готов за

приключения. За съмишленици и дума не може да става тъй като от както накупихме коли всички хвърхихме колелата на

мишките, кой в гараж, кой в маза, а друг направо на дъжда под открито небе.И ето ме отново яхнал железния кон катеря

баира свиркам си и снимам. За снимките няма да издавам само ще разкажа моментите, които нямаше как да заснема.
  Карам си аз , вятър, баири коли хвъркат по завоите като врабчета и едно голямо сънено куче надига мързеливо глава

и ме посочва с нос. приближавам а то почва да ми се кара на кучешки някаквии приказки " тии какво правиш тука, няма

да те пусна да минеш, къде ми е паржолата? Заеш ли приличаш ми на ходещ бургер".Решавам да постъпя като " говорещия

с кучета" нали го знаете оня с брадичката от телевизора .. Да точно тозии :) И културно минах на отсрещния банкет. А

кучето като истински буржоаз се зае със предишното си занимание - следобедна дрямка под морното слънце.
   Продължавам да катеря аз, а баирите се позаравниха . Оха викам си Кичево е близо. Даже видях двама представители

на ромската общност да наобикалят нерегламентирано сметище непосредствено до главния път. Започва да става все по

населено. Първо изкача бизнес сграда, зад нея механа. Беше сас звучно име , не помня точно ама нещо катоо " при

веселата биричка". Е как да не му се допие на човек. Наближавам я а в далечината чувам нещо от което изтръпвам.

Кучешки лай ама нее като невинните улични малки кученца, а много сериозен дълбок, като на охранен домашен пес...
 - А той бил зад оградата! :) няма страшмо продължавам по пътя си, а подире му изкочи втори . Двете огромни кучета

ме лаеха бясно, но ни делеше ограда и всичко беше наред или поне така си мислех. Хоп единия мина през някаква дупка,

хоп и другия изкочи извън оградата.
  В главата ми изникна образа на онова човече от предаването " минута е много" ии изкрещя с цяло гърло " ами сега".

Следващия образ беше вестник със снимка на велосипед, една обувка до него и заглавие " колоездач намерен в канавка

нахапан от кучета ... точка" Само толкова ли? А как се е борил не казват. ААА няма да стане тая . Колкото може да е

враг , баира може да бъде помощник в такива моменти. Кръгом и газ до дупка.Куетата остана някъде в далечината, но

километража безмилостно отброяваше, 30 ,40 50 ,55 опааа аде да не се убиваме по пътя а?. Да достатъчно е 50 е добре

кучетата ги мързи да бягат толкова бързо, нали? Един час и 12 минути бях качвал този баир да го спуснах за около 20

минути. колко несправедливо. А бях толкова близо до кичево.Е хайде, може да направя трети опит.Стига съм ви дрънкал

глупос. По добре да ви покажа кадрите:

http://vbox7.com/play:1d5478c2b2

До нови срещи  ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 17 Април 2013, 15:43:01 pm
Eха! Зиаско, направо ми напълни душата, с последният клип!  ;) И най-вече, с музиката, добре че си взел ,,поука" от ,,забележката" за онази,
  ,,другата"  ;D дето става само за ...всичко друго,но не и за клипове от такова естество! Браво! От мен (++++++) ,започна да се издигаш в моите очи!

Но, за едно нещо от разказа ти,не съм съгласен! Въобще даже! А то е: -,, За съмишленици и дума не може да става тъй като от както накупихме коли всички хвърхихме колелата на

мишките, кой в гараж, кой в маза, а друг направо на дъжда под открито небе"

Показах ти къде пишем и се уговаряме! Групата е твърде голяма, разнообразна и почти всички са големи пичове и любители(да не кажа маниаци) на планинското и шосейно колоездене!
Надявам се скоро да се запознаем на живо, ще се убедиш че казвам истината...и само истината!  :)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 18 Април 2013, 18:55:42 pm
Речено сторено.
  Днешното каране мина под наслов запознанство. Какво му трябва на човек. Едно колело, добра компания и.... аа ииии чудо на инженерната мисъл сътворено с подръчни средства вероятно в някой гараж , което Валенти нарича със скромното име спиртник. Да! Уникално творение. Чудя се какво ли още крие в торбата. Може би самоделен цифров телевизор. Е ще поживеем и ше видим . А до тогава да позяпкаме кадри от днешното приключение

http://vbox7.com/play:c6cdc4274e
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 18 Април 2013, 20:14:19 pm
Еее, Зиаско! Вече трябва да си смениш ника с Павел-Джордж Лукас!  ;D
Невероятно си се справил, браво! Ама видя ли че не съм толкова страшен  ;D, надявам се! Ще се радвам,ако ти е харесала скромната компания от днес, по-късно се събрахме доста хора и карахме до сега!  ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 18 Април 2013, 20:59:30 pm
Само мога да съжалявам, за това че съм пропуснал  :( лошо е когато времето притиска. Компанията беше супер в градски условия.Представям си какво ще е на пътешествие. Дано скоро направиме някое крос кънтри на някое екзотично място. Само една молба имам , по каманации по бавно , че ..... ако мина с твойта скорост и мойто колело най-много да седна на земята  ;D :P :P :P
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 18 Април 2013, 21:19:52 pm
Нема се пУашиш  ! Днес ,,врътках" съвсем бавно, да не те ,,стресирам'' !  :P  Нали споменах че когато сме в група, най-бавният води!
Надявам се скоро да направим, моят стил- ВХС (бушкрафт-крос -кънтри)  ;D,което на български звучи: каране,посядване(хапване) и пак каране! ;D ;D ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 21 Април 2013, 23:32:49 pm
Беше мрачна утрин.Черни талази се втичаха по небето от север, и бавно надвисквайки над града плашеха бедните колелисти. Във въздуха се носеше усещането за тягностност и тежест, когато внезапно един светъл лъч , проби небето и даде първата капчица на надеждата- надеждата да се завърти някое кръгче с бандата.
   И ето ни час по-късно, бойно екипирани Валенти и аз на крачка от дома се каним да потеглим към северния бряг, който светеше в близката далечина, И тогава кап , кап ни заваля . А де. Минал съм цели 50 метра. Стигнах до тук ще стигна и до златните  ;D Мрачно ,тъмно ВАЛИ, а двама побъркани колоездачи си карат.
   Тъкмо се засилиш и оп баир. Тамън ти стане кеф и оп трябва да въртиш и прахтих като стар парен локомотив.  Неоценени са мъките на колоездача. Хората си хвъркат безболезнено, кой с кола , кой с мотор. Тъкмо борейки се за глътка въздух едно колело ме задминава. Ама това е Валенти  .... пуснал темпомата за него няма баир, няма равно. Върти бодро сякаш е на разходка в парка.
  И нейсе потънал в размишления за кризата, за горивата и колелата, за хората и извънземните ето ,че пристигнахме. Ех блаженство . Какво по хубаво от това да положиш морни кокали на топло, да си гледаш моренцето и да си пиеш биричката.Работа град проблеми всичко остава някъде на заден план.
  На връщане минахме през една малка невзрачна пресечка, обрасла цялата в треволяци. И точно зад ъгъла ООО НЕБЕСА  :o . Чисто нов асвалт.Пътна маркировка , знаци.... ЧИСТОО. Хммм кога минахме границата, без да разбера и навлязохме в европа? Не разбрах как се казва тази местност за туй за напред ще я наричам " оазис". В чест на онезии изпъкващи кътчета в пустинята , гостоприемно настроени към клетника дръзнал да покорява суровата и шир.
  Денят завърши с кафенце. На същото местенце  ;D ( я как се получи). Започвам да си мисля, че мястото е ритуално в края на всеки вело поход. Разбира се и днес не се размина със много снимки, които могат да се видят тук:

http://vbox7.com/play:0a069c0603
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 22 Април 2013, 03:29:01 am
Ето и контра-репликата от карането до ,,Айфеловата Кула"  ;D, със Павката!

Моята версия:   http://www.youtube.com/watch?v=v6ECeBYiW1U   

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 24 Април 2013, 03:14:26 am
   Здравейте хора.
   Поинтересувах се по темата за ремаркета за колело и реших да се поразровя в нета. Чудех се дали ново или самоделка, намерих няколко доста добри предложения за нови в ибей, обаче когато потърсих в чичо "как да си направим ремарке за колело" не ми изкочи практически нищо...освен тази тема.  Зачетох се, пък реших да споделя едно мое пътуване, както и да задам няколко въпроса към края, а дотогава- малко предистория.
   Живея в Испания от близо 9 години. Преди време, в България, по едно или друго време съм имал "Балкан". Голямо колело, не мога да не го призная. След време навлязоха планинските бегачи, но не можех да си ги позволя. По късно, пристигайки в Испания, успях да си купя едно Бианчи, втора ръка, успях да му навъртя около 6/7 хиляди километра следващата година /малко работа и прекалено много свободно време/ и се наложи да го захвърля заради счупена вилка. Беше някакъв нестандартен размер и трудна за намиране, следователно скъпа.  Купих после чисто ново колело с преден и заден амортисьор, но месец/два след това го откраднаха.
   И така до декември 2012 бях без колело. изкарах книжка, купих си кола, хвърлих я, изкарах за мотор, той пък се повреди...и на една разпродажба попаднах на сносно колело с преден и заден амортисьор. Колелото е от евтините, така че амортисьорите са повече за външен вид /и тежест/ колкото от полза. А и първата ми работа беше да сменя врътките на скоростите с такива с палчета. Както и да е. Веднага се обадих на приятел да проверя на работа ли е /инструктора по кормуване на мотора, полигона е на 10тина км от магазина/ и му казах, че ще дойда да му се похваля с нещо. Със срам признавам, че тези десет километра ми отнеха над час...а аз си мислех, че след като преди 4/5 години съм правил по 100км на ден нямам проблеми. Но така малко по малко започнах да го карам всеки ден /работата ми е основно лятото, така че време бол/ докато не се оказа, че правех без проблеми по 70+ км на ден.
   Нормално живея в Малага, но последните две години, лятото, работя в Алмерия, град на 220/230км по магистралата /в последствие, според чичо, се оказа че съм въртял около 250км/. Лека по лека започна да се мярка в ума ми една мисъл...ами ако тръгна  с колелото натам.. Основният ми проблем беше собствената неувереност, недоверието в колелото- което си е супер евтино и като качество, както и липсата на багажник. А не можех да си позволя да дам 25/30 евро за такъв.
   Споделих идеята си с даскала. Между другото той ми подари каска и чантичка под седалката, защото си има нови и не му трябват. Аз лично никога не съм мислил да си взема, глезотии все пак...Е убедих се в удобството от наличието им. Как да е, та той ми предложи да ми услужи със собственият си багажник. Замислих се минута/две, неудобно ми беше малко, и приех. Речено сторено, 4 дни по- късно, събота по обяд, бях натоварил палатка, спален чувал и трипод /за фотоапарата/ върху багажника.
   Пропуснах да спомена- преди да взема багажника от него бях решил да пробвам да нося палатката и спалният чувал в раницата, което се ока невъзможно. Двете заедно тежат около 6 килограма, а чувала е доста обемист, към него върви надуваема постелка, та просто няма как.
   Отделно си наготвих храна за няколко дни, бях пресметнал, че поне за 3 ще стигна, замразих я, за да издържи повечко време. Взех и някои други нещица, част от които се оказаха излишни. Освен екипа, с които карах, носех дънки и 4 тениски за преобличане вечер, в крайна сметка една беше супер достатъчна. Както и най необходимото естествено- инструменти, фенерче, комплект тенджерка с чинийка за салата и ядене /между другото към тенджерката върви и малка пласмасова дръжка/ щипка, за ползване при готвене/ и не помня какво още, но носех близо 15кг на гърба си. В последствие част от храната се оказа абсолютно излишна, както ще разберете. Мислейки относно тази тема, се сещам за думите на един приятел, който обиколи света с мотор- на път се срещат само хубави хора и ако не очакваш лошото- то няма да дойде /да де, не бяха точно това сумите му, но горе долу това е смисъла/.
   Та в този ред на мисли, пътем трябваше да мина през приятел да му върна таблета, който той ми даде за да му инсталирам малко игри за внучката. Оказа се, че ще работи в един малък цех за приготвяне на месото за дюнери. Докато разбера какво става- колегата му ми напълни една торбичка с поне един килограм вкусно месо...как да върне човек такъв подарък.
   Та потеглих. Тръгнах с мисълта, че няма да успея, но поне ще опитам, а ако се наложи все има кой да ме прибере. Имах палатка и чувал, но чисто нови. Поледно бях спал в палатка като дете, по комунистическите къмпинги. А на планина /за по ден/ не бях ходил от може би 10 години. Не знаех къде ще спя, защото в Испания закона забранява свободното къмпингуване, задължитено трябва да е на къмпинг, т.е. срещу заплащане, а аз тръгнах с 25 евро в джоба. Спането в крайната точка не ме тревожеше, имам приятели при които да остана за ден/ два, преди да поема обратно. Страховете бяха доста но преди да се усетя вече бях минал 35км и спрях да пия кафе в бара, отвъд който никога не бях стигал. Човека си мислеше че се шегувам с него, докато не видя натовареното колело, а после ми пожела успех. Оттам следваха няколко изморителни и супер приятни часа въртене на педали.
   Към края на деня вече се оглеждах къде да спя. Въпреки ограниченият си бюджет реших да се пробвам с къмпинг, защото района е силно туристически и трудно се намира скътано място. От друга страна знаех, че повечето са на цени около 7 евро, т.е. можех да си го позволя. Е изненадаха ме с почти двойна цена, но вече беше късно, аз бях уморен след 80км и реших да остана.
   Да си на къмпинг си има ред предимства, едно от което са топлите душове. Няма нищо по прекрасно за един уморен човек в края на деня, вярвам ме разбирате много добре.
   Опънах палатката, изкъпах се и се почувствах почти човек. Отскочих до бара за студена бира и набързо приготвих вечерята- салата и гореспоменатото месо с бира. намерих си удобен камък и се настаних. 2/3 мин. по- късно чувам английска реч- "извинете, може би така ще ви е по- удобно"- обръщам се, а зад мен англичанин пристъпва с един сгъваем стол с подлакътници. Върха! Твърдо съм решил да си купя един за следващият път, само не знам колко тежи, може би килограм и половина...
   Сутринта станах рано и продължих. Знаех, че ме чака най- трудната част от пътя, а именно около 100км стръмни изкачвания /слава богу и спускания/,. Знаех, че се справям сносно на равен терен, но самият аз не бях достатъчно издържлив за баири, а и самите предавки не бяха много за изкачвания. тръгнах с песен на уста, буквално. излизайки от къмпинга започнах да изкачвам. Пътя върви през цялото време високо над морето и гледките бяха прекрасни, но след 5км изкачвания и поредният завой видях как продължава да се вие нагоре и нагоре и нагоре...а аз не бях пил дори кафе! Така че срам не срам- слезнах и започнах да бутам. В интерес на истината половината разстояние минах вероятно бутайки. На едно от надолнищата километража отчете рекордна скорост- 73км/ч..не можех да повярвам...Точно на тази отсечка се срещнах с изкачващи се колоездачи /с шосейки.../ и навярно ме помислиха за луд. Бях изпаднал в някакво състояние на еуфория, пеех песни на висок глас и се смеех, профучавайки на завоя покрай тях. Усещането за свобода, което изпитвах в този момент беше велико.
   Бутайки и карайки постепенно покривах разстоянието. На 40км се наложи да прескоча един канал, не е лесно, когато задницата на колелото тежи толкова, та едни туристи ми помогнаха. за съжаление при прехвърлянето бутнах километража и падна във водата, а течението го отнесе много бързо. После ми беше адски криво...не знаех какво разстояние изминавам, нито скорост...Криво...
   Може би десетина км по- нататък минавайки през едно градче, реших да пия отново кафе /правех си почивки средно на 20/30км./ Намерих един малък бар и се настаних. Един от клиентите се оказа словак и веднага ме заговори- приличал съм бил на руснак, а той от години не говорел руски. Не го разочаровах много,  макар познанията ми по руски да са доста смътни. От дума на дума се запознах с бармана, както и с един възрастен клиент, оказа се колоездач.  Бармана много се зарадва, че съм българин и се ентусиазира страшно, като му казах какво правя, и че го правя просто а удоволствие. Веднага ме попита дали нямам български пари, правел си колекция, а наши нямал. Обещах му, ако някой ден мина отново оттам задължително да му занеса. А той- "Много ще съм ти благодарен, а ти когато можеш мини- дори да не носиш бг пари в себе си спри да биеш едно кафе, аз черпя". Такива думи карат човек да се почувства..не знам, много добре. Починах си, метнах раницата на гръб, а той вика - "Добре де, защо толкова тежка раница за колело"...и му викам, основни неща, малко дрехи, малко храна за няколко дни...А той вика храна ли? Обичаш ли хамон серано? /Jamon Serano е сурово сушен свински бут, супер вкусен е, има доста варианти според това как се суши и вида на прасето. Яде се нарзяано на тънко на мезе в повечето случаи и е скъпо, най- евтиното, свястно,е поне по 10-15 евро килото/ Викам обичам да, а той- стой тук и след малко се появява с едно голямо парче около кило, вакумирано...вземи за из път... Казвам му- човек недей, вече ме черпи кафе, ядене си имам, не върви. А той- не вземи, нека, радвам се на това, което правиш, вземи го. Е..не можах да откажа. Те затова половината храна ми артиса.
   Така вместо раницата да олеква, продължи да си тежи. Карах почти до смрачаване практически без почивка докато не намерих една красива поляна, огромна тераса издадена над морето, на около 10м под нивото на пътя. Спокойно място, където полицаите нямаше как да ме видят. Докато опъвах палатката около мен се разбягаха поне 20тина заека, а въздуха миришеше на мащерката, покрила цялата поляна. Залеза /в последствие и изгрева/ беше великолепен.
   В последствие проверих в гоогле мапс и се оказа, че вторият ден съм минал 90км /-/+/ заедно с всичките баири и бутане. На следващият ден станах и вече до обяд стигнах целта си. няма много за разказване през този ден, повечето време карах между парници- прав път, изпънат като конец и супер скучен. Стигайки до къщата на моите приятели още не можех да повярвам, че съм там, те пък още по- малко.
   В последствие останах цели 3 дни, защото дойдоха и други познати, направихме си барбекю, изкарахме си страхотно. На следващият ден прогнозата беше обнадеждаваща, тка че натоварих колелото и потеглих. след първите няколко километра ме посрещна зверска насрещен вятър. Познавах зоната и знаех, че след около 20км вече няма да го има, затова реших да бутам колелото. За съжаление не успях, минавайки около 15 км видях как насреща се задава страшен дъжд, обърнах колелото, качих се и газ назад. Всъщност не ми се наложи да въртя педали, вятъра бе толкова силен, че изминах почти цялото разстояние само бутан от него. Тук открих колко е добре да имаш каска. По едно време духна толкова силно, че ме изхвърли от пътя, а аз се приземих на лице върху асфалта..Ако не беше каската не ми се мисли, така се отървах само с малко ожулено по челото и задължителното- зверски обелено коляно. В крайна сметка лошото време се задържа и два дни по- късно се прибрах с кола на познати, пътуващи в необходимата ми посока. Добре поне имаха някой български лев, та ги помолих да спрем пред бара за да ги дам на човека. Викаше ни да пием кафе, но нямахме време.
   Та така, беше едно незабравимо пътуване. Има и снимки, но честно- не ми се занимава да ги качвам тук, затова ще ви дам линк към галерията си във фейсбук, снимките са свободни за всички, така че не би трябвало да има проблем. Ако не- ще ги кача другаде, само помолете.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4264814099347.2143016.1255830702&type=3 (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4264814099347.2143016.1255830702&type=3)

Въпросите ще си оставя а утре, че трябва да се пооформят малко в главата. Но един от тях още сега- valenti681 имаш ли снимки от процеса на изработването на ремаркето? Също така как му е връзката към колелото?
Иначе съм се спрял основно на два варианта /няма да ги купувам скоро, преди края на лятото няма да мръдна никъде, така или иначе/:

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-ANY-BIKE-CARGO-BICYCLE-BIKE-TRAILER-BLACK-RED-PICKUP-SPECIAL-/330741723626?pt=UK_SportGoods_CyclAcces_RL&hash=item4d01be31ea (http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-ANY-BIKE-CARGO-BICYCLE-BIKE-TRAILER-BLACK-RED-PICKUP-SPECIAL-/330741723626?pt=UK_SportGoods_CyclAcces_RL&hash=item4d01be31ea)

http://www.ebay.co.uk/itm/Bike-Cargo-Trailer-Bicycle-Pannier-Storage-Bag-Single-16-Wheel-Colour-Choice-/330738101535?pt=UK_Sports_Leisure_Cycling_Bags_Panniers_SR&var=&hash=item4d0186ed1f (http://www.ebay.co.uk/itm/Bike-Cargo-Trailer-Bicycle-Pannier-Storage-Bag-Single-16-Wheel-Colour-Choice-/330738101535?pt=UK_Sports_Leisure_Cycling_Bags_Panniers_SR&var=&hash=item4d0186ed1f)

Следващият ми план е да мина El Camino de Santiago с колело по целият, 823км, маршрут. Но кога ще мога- не се знае.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 24 Април 2013, 10:50:50 am
Лелееееееееее страхотен разказ. Зема ми акъла . Такъв голям преход си направил ЕВАЛА.  ;) А снимкитее са много интереснии включително и маршрута в гугъл мапс  ;D . Валенти ще ти отговори на въпросите , които имаш. Той ги разбира нещата от него може много да се научи. До скоро брат, очаквам с нетърпение следващия преход 823км  ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 24 Април 2013, 11:05:25 am
Voinyt, удоволствие е човек да отвори форума и първото, което прочете е един такъв разказ като твоя. Благодаря ти за настроението, което ми създаде днес. От сърце ти пожелавам да минеш и El Camino de Santiago.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 24 Април 2013, 11:37:45 am
Поредния чудесен разказ в темата ! Voinyt, през нашия град минава международен туристически маршрут и цяло лято до късна есен минават хора от цял свят. Никой не съм видял да влачи  ремарке , всеки е с дисаги на задния и предния багажник. Отгоре най-много палатката и чувала, раници на гърба не носят.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 24 Април 2013, 12:28:58 pm
   Йорданов знам, ремаркетата като цяло са рядкост но го предпочитам заради няколко предимства, които дават.
   Първо да носиш дисаги на предната гума за мен е неудобно. Товари ти допълнително ръцете, не забравяй, че завиваш с нея. Също така може да даде неприятно отражение при страничен вятър, пък дори и в дупка да попаднеш може а те дръпне рязко на една страна.
   Второ както казах колелото не е от най- качествените, а аз не съм от най- леките. В момента се въртя около 100 килограма. Като натоваря и багажа, теглото на задната капла става доста сериозно, а аз съм малко леворък и хич не мога да я изправям. С наличието на ремарке този проблем се решава.
   За друго още не съм се сетил, ама от друга страна- дали па не е гъзарско..:Р

P.S. Забравих да спомена. конструкцията на велосипеда е малко некадърна и леглото на болчетата, които държат багажника е супер близо до зъбците на задните венци. Накрая, когато свалих багажника да си го върна половината глава на единият болт буквално липсваше, явно веригата го беше изяла.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 24 Април 2013, 19:37:18 pm
Hola, Voinyt!
Поздравления за интересния велоразказ. При следващия велопоход можеш гордо да сложиш българския трикольор на велосипеда си!!!

За пътят към Сантяго де Компостела през Пиринеите разбрах за първи път от книгата на Паулу Коелю "Дневникът на един маг". Интересно ми беше. Разбрах, че това е един от трите главни пътя за поклонение след тези до Йерусалим и до Рим. Искрено ти пожелавам да изминеш този път и да го опишеш.

П.С. Разбирам, че си имал велосипед “Балкан”. Аз съм си фен на сгъваемото балканче и в момента се подвизавам с това:
(http://media.snimka.bg/s1/1976/030195527.jpg?r=0)

А тук (http://detstvoto.net/index.php?newsid=3238) може да се види и  прочете оригиналната инструкция и технически паспорт на ЛСВ Балкан от седемдесетте години на ХХ век. Моето първо колело беше такова. :)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 24 Април 2013, 19:41:01 pm
Здравей, voinyt! Днес, както вчера и завчера, отварям форума и както винаги очаквах да видя- ,,няма нови мнения"... и Ооо.. чудо! Някой който се е регистрирал и първият пост..... мноооого дълго разказче,точно в темата която ми е ,,особено" скъпа!  ;)
Страхотно! Още един.... който по някакъв начин, намерил форума и споделил невероятните си вело приключения! БРАВО! СУПЕР!
Добре Дошъл ! С твоят разказ, преживях всичко... все едно съм бил редом с теб!  :)
Надявам се, че няма да бъде първи и последен, разказа който сподели с нас! Лично аз, много ще се радвам, ако моята тема набира ,,скорост",като започнат повече хора да споделят в нея!
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 25 Април 2013, 22:47:10 pm
Здравейте бандата  ;D
 Днес се прибрах от колоездене с голяма усмивка на лицето  :P  :P  :P
Преоткрих новия стил на Валенти каране хапване каране. Беше много горещ ден. баирите бяха унищожителни, съчетани с пролетна умора и нажежен асвалт блаженството да спреш под гъста дъбова гора , край голяма каменна чешма със вледеняващо студена вода и дълги масии с пейки ... е ключовите думи днес бяха: изтезания, блаженство. Красоти и природни гледни никак не липсваха , особено когато се отправихме по черен път към обширни поляни , скътани между пресекулки от гъста сенчеста гора :) Връщането беше по едно симпатично малко пътче, което буквално ми подпали спирачките  :o Извън града е хубаво, но днес открих нещо ново, нещо интересно което вдъхна надежди в мен, че някой ден ние българите ще станем единни като народ и ще ще работим за благото на родината. Няколко семейства пред блока на Валенти бяха засадили китна градинка с разнообразие от цветя алпинеуми и дори старовремски "геран" сиреч кладенче. Поседнахме на тяхната чудесна беседка под гъста дървесна корона, глътнахме поредното кафе. А това ме подсеща да се похваля  8) Днес се сдобих с чисто нов примус, собствено-ръчно изработен от Валката, за което съм много благодарен. Е хайде толкова от мен . Разбира се ще подкрепя разказа си с видео доказателства  ;D

http://vbox7.com/play:cd628ebee6

Чао ви за сега. ДО нови срещи и Хобо ще се радвам да разкажеш някоя твоя разходка. Действа стимулиращо когато разказвачите се увеличаваме ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 26 Април 2013, 01:06:39 am
Ето и ,,контрата" от мен за днешното супер леко(лежерно доста) каране със ziasko!   8)


                           http://www.youtube.com/watch?v=KwWTOPShtaE     
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 26 Април 2013, 10:50:14 am
... Хобо ще се радвам да разкажеш някоя твоя разходка. Действа стимулиращо когато разказвачите се увеличаваме ;)

С удоволствие, но колело карам рядко и то в града. Ползвам го като средство за предвижване. Нищо интерессно за разказване.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 26 Април 2013, 16:09:52 pm
Здравей, voinyt! Днес, както вчера и завчера, отварям форума и както винаги очаквах да видя- ,,няма нови мнения"... и Ооо.. чудо! Някой който се е регистрирал и първият пост..... мноооого дълго разказче,точно в темата която ми е ,,особено" скъпа!  ;)
Страхотно! Още един.... който по някакъв начин, намерил форума и споделил невероятните си вело приключения! БРАВО! СУПЕР!
Добре Дошъл ! С твоят разказ, преживях всичко... все едно съм бил редом с теб!  :)
Надявам се, че няма да бъде първи и последен, разказа който сподели с нас! Лично аз, много ще се радвам, ако моята тема набира ,,скорост",като започнат повече хора да споделят в нея!

Мисля че като цяло орума ви е по- слабо посещаван. Сигурен съм, че из България има доста хора които го правят. Имам един приятел от Варна, например, който редовно излиза да прави  по 50-100км в група. Ще му пусна линк ако му е интересно да драсне някой ред и той.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 26 Април 2013, 21:50:53 pm
Ето и втората част на вчерашната лежерна разходка със ziasko:

Приятно гледане!

http://www.youtube.com/watch?v=Twjc0Mghukc

Дано ви е харесало!  ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 28 Април 2013, 21:57:42 pm
Здравейте Бандата,
сега когато ви пиша си пийвам студена биричка отпуснат като дроб на витрина в месарския магазин. Беше уморителен дълъг и горещ ден. Всичко започна на една малка метан станцийка с лъскав покрив равен бетон и с нищо не предвещаваше ужасните баири , които трябваше да качим. То не беха слънца, огън, жупел то не беше бутане теглене тикане кой как може. Разгеле по едно време се довлякохме до скътана между гъста растителност поляна, където ни посреща гърмящия глас на водещия състезанието по колоездене ( не ме питайте какво щото и аз не знам. Още съм начинаещ)
   Разбира се си прекарахме страхотно деня . Имаше много интересни моменти, които не можах да заснема . Просто обстановката не го позволяваше. Предлагам да се насладите на няколко, колоритни кадри:

http://vbox7.com/play:5b03e2a328

На връщане решихме да минем по състезателното трасе за напреднали. Пфф пълен Хапсурд.Бутахме нагоре по баира , бутахме и надолу . Общо взето днес колело почти не сме карали , но пък я колко бира унищожихме  :P
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 29 Април 2013, 12:10:01 pm
Вчера се проведе, ежегодният велофестивал. Организатор на който бе, велоклуб ,,Устрем'' /Варна/ .
Много добре организирано мероприятие, в което имаше участници, почти от цялата страна! Времето слънчево,горещо за сезона. Бяха проведени различни игри и забавления,но най важното-  състезанието по CX .
...и аз бях там,ядох,пих и се веселих!   Ето два три кадъра, за доказателство:

(http://media.snimka.bg/s1/2026/030296849.jpg?r=0),,уловени в издънка"   , вземащи ,,допинг" състезатели:

(http://media.snimka.bg/s1/2026/030296864.jpg?r=0)
...малко кадри от веселбата и самото състезание    :

http://www.youtube.com/watch?v=vFszWgLVgro

...На стрелба с лък, в пълно бойно снаражение  ;D ;D ;D Най-добрия!
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 29 Април 2013, 22:40:34 pm
Хехеее Бравоо Валенти,
И този път доказа себе си, разказ снимки и видео . Бе вобще пълен набор от способи да пресъздадеш един момент по най-добрия начин.  Кефя се, че и мен ме има из между кадрите ,че ако не си ти, няма кой една снимка да ми напрай да се види, че и аз съм бил там . Хайде да видим какви приключения ни очакват в близко бъдеще. Тия дни се запалих не само по новия ти стил бушкрафт крос кънтри, но ии по все по често обсъжданите умения за оцеляване ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 29 Април 2013, 23:45:57 pm
Вече и ,,медийна звезда"  :P  ;D ;D
http://www.facebook.com/photo.php?v=441931132564330

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 30 Април 2013, 07:27:46 am
Супер!  (http://s19.rimg.info/4bbfdf155e883a67399df9b3356b1c2c.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1183071975.html)        (http://s20.rimg.info/ab25d5a33482c03b45e77b96a9613a8b.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1285066791.html)

Спешно се заемам да избърша прахта от мойто колело...   (http://s17.rimg.info/3520c837642d7adaf631b666c01a69fc.gif) (http://smayliki.ru/smilie-994731207.html)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 30 Април 2013, 16:10:48 pm
След филмите и репортажите на  Стивън Valenti681 Спилбърг и Джордж Ziasko Лукас от Висшата лига, да се включа и аз с един кратък вело отчет от селската лига:

КОЛЕЛО, ВЪДИЦА, БОБ КОНСЕРВА, БИРА ИЛИ КАК СИ ИЗЯДОХ СТРЪВТА ......
И тъй миналия петък решавам да разходя въдицата за сефте тази година. Натоварвам с такъми велосипеда, кръстен “синия пламък” (http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Flame_%28car%29) на легендарната кола. Смятам да стоя цял ден като съчетая риболова с плаж, затова взимам и нещо за ядене – хляб и консерва. 
Стръвта обаче е проблем, затова се отправям към магазина за риба. Има прясна цаца. Поръчвам 100гр. за 20ст. като гордо заявявам, че смятам да храня попчетата днес. Продавачката ме знае. Поглежда ме насмешливо (въдицата се подава от раницата на гърба) и ми дава още 150гр. бонус. И така напълно екипиран поемам курс изток / североизток към избраната точка.

Пристигам и разполагам велосипеда на удобно за него място (да се вижда отдалеч де и да сее завист у преминаващите покрай него).

(http://media.snimka.bg/s1/2031/030306732.jpg?r=0)

Разтоварвам и зареждам въдицата. Слънцето припича нетипично яко за април. Търся сянка за стръвта и бирата. Обаче бирата (кен) от клатенето ли, от слънцето ли, гледам леко се разфъщя, без да е отваряна. Според уравнението за състоянието на универсалния газ P.V=R.T (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%B2) (налягането по обема е право пропорционална на температурата умножена по константа) за да спре изпускането трябва да  има охлаждане. Затова слагам кена потопен до “шия” във водата на сянка зад един камък.

Продължавам с храненето на рибите – аз им хвърлям нарязана цаца, те не щат да ядат. Нещо не ме харесваше рибата днес. Още един рибар имаше наблизо. Той изкара 2-3 рибета, пък на мен дори не ми клъвна. Добре че минаха покрай мен двама рибари без въдици – българи и руснак, че поразтеглихме известно време рибарската тема.

Реших да се преместя на друго място:
(http://media.snimka.bg/s1/2031/030306733.jpg?r=0)
И там същата работа, никто нет дома, както казах на руснака.

Започна да ме гложди въпросът със стръвта. Имах излишък от поне 200гр прясна сребриста цаца. Поповете не я щяха и аз се замислих, че докато я закарам до вкъщи ще се скапе и дори котарака няма да я яде. Дали пък да не я пекна тука... Криза е. Грехота е да се хвърля прясна риба...
Прибрах такъмите и се заоглеждах за клечки. Намерих си подходящо закътано местенце за огънчето, малко изсъхнали стъбла от тръстика и клечки. За щастие си намерих и парче дъска. Това ще ми е “тавичката”.

Времето е слънчево и тихо обаче огъня не се пали щото теорията е фантазия, а практиката мизерия. По принцип съм минималист ;) и затова нося една запалка и два кибрита. Изхабих половин запалка и 10 клечки кибрит, пробвах и със спирт медицински - огън не мога да запаля. Накрая скъсах едната кутийка кибрит и с хартийката за разпалка и стана работата. Това се случи:

(http://media.snimka.bg/s1/2031/030306734.jpg?r=0)

Оказа се, че и една кора от дърво стана за "тавичка", както и капачката на консервата. Нямаше нито върба нито тънки клечки наоколо иначе щях да нанижа рибетата на мини шишчета. Сложих и боба да се топли, като използвах мини пирустийка. (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=73.msg6649#msg6649)
(http://media.snimka.bg/s1/2031/030306735.jpg?r=0)

Случиха се и известни загуби. Една част от рибата падна при обръщането на дъската.
(http://media.snimka.bg/s1/2031/030306736.jpg?r=0)

Това е крайния резултат на софрата:
(http://media.snimka.bg/s1/2031/030306737.jpg?r=0)
(зелената бутилка е H20)

Ето това е кратко филмче с кулинарната част. http://youtu.be/50gW9Ia17m8

Извод: Когато тръгнете за риба, подберете си такава стръв, че да ви харесва на вас...

П.С. Снимките са правени с апаратура за СРС-та и затова им е такова качеството
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 30 Април 2013, 18:30:25 pm
След филмите и репортажите на  Стивън Valenti681 Спилбърг и Джордж Ziasko Лукас от Висшата лига, да се включа и аз с един кратък вело отчет от селската лига:

 :D :D :D   Mavrud, Не се прави на скромен! Твоите разкази са достойни,да бъдат поместени в Българските класически романи! Страхотни са!
За това отдавна съм те ,,кръстил"-  Мавруд- Елин Пелин !  8)

Трогнат съм,че най-сетне се престраши и видео да споделиш! Благодаря ти друже!  :)

П.П. С пожелания: Да продължаваш, да Ни радваш с вело- преживелиците си!

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 30 Април 2013, 19:25:43 pm
Официално те кръщавам Стивън Мавруд Кинг. Страхотен разказ, имаш око за детайла и така да го пресъздадеш че още преди да видя снимките и видео вече картината беше в главата ми. Много се радвам и аз че реши да споделяш пътеписи с колелото . Ха дано ти стане мерак и да ни радваш с твоите истории . От мен имаш едно голямо БРАВО  ;D

пп: прияде ми се риба на скара  :D :D :D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 30 Април 2013, 21:14:55 pm
Ей, valenti681 и ziasko, майтапчии такива!
Като идвам към вас ще трябва да черпя за тези благоприятни критики и особено за сравненията с великите майстори на перото.

П. С. Като се видим може да обсъдим някои идеи за сценарий за пълнометражен филм. Може и продуцент във форума да се намери. ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 30 Април 2013, 21:33:17 pm
Ей, valenti681 и ziasko, майтапчии такива!
Като идвам към вас ще трябва да черпя за тези благоприятни критики и особено за сравненията с великите майстори на перото.

П. С. Като се видим може да обсъдим някои идеи за сценарий за пълнометражен филм. Може и продуцент във форума да се намери. ;D

Човече,ако пък дойдеш насам(към нашиЙОт град) ,но с колоЛо, направо ... ще ,,избухнем" с някой екшън!  8)
Вече и заглавието на муВито съм измислил ,,Бързи и яростни N/S гларуси"!  ;D ;D ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 30 Април 2013, 21:45:20 pm
Аз по скоро си мислех за нещо като " Тримата мускетари"  ::) ииии срещата да е някъде по средата между Бургас и Варна. Вие какво мислите бандата ?
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 01 Май 2013, 08:40:14 am
Сега трябва и въдица да купувам....(http://s14.rimg.info/1db1cce6422ce9584fb8c85c9ca69354.gif) (http://smayliki.ru/smilie-855805959.html)

Мавруд, не си прав с тия "вкусни" разкази! (http://s20.rimg.info/fc15db41ec50ab9dd0dd06be83d545c4.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1280905095.html)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 01 Май 2013, 11:57:04 am
Хаха чудесия ! ;D Явно жегата е била страховита , вижте само как е клюмнало фарчето на синия пламък.  Е как да има попчета, добре че стръвта е била с високо съдържание на протеин 8)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 01 Май 2013, 18:35:49 pm
Valenti681 и Ziasko, с балканчето малко ще ме озори баира над Слънчев бряг. Трябва да тръгна една седмица по-рано. Ама не съм казал - не съм тръгнал.
Кo54 не купувай въдица!!! Ако досега не си лепнал заразата рибарлък - не се заразявай сам с тази краста. Друго не е нужно да ти казвам освен, че най-големия страх на въдичаря е, че след като умре, жена му ще продаде такъмите му по цените, които той и е съобщил. ;D

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 01 Май 2013, 19:28:10 pm
Ясно!

Имах я тая краста на младини, особено зимния риболов, на дупка демек, държа ме към 4-5 години и после изведнъж меракът изчезна. Странно, ама факт.

И при мен е така с ножовете - всички са с цена от 3 до 15 лева максимум. Добре, че жените не четат форумите!  Ама то и при тях е така - чантите им са от 10 до 20 лева уж.   (http://s20.rimg.info/aeffded5eb4742e5d28bd67fcb1f1f94.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1305017799.html) 

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 01 Май 2013, 20:03:09 pm
И аз не съм голям рибар, но виж за миди ходя  :P
  Днес му направих сефтето на плажа , за съжаление Валенти бе зает и някак си не беше същото. Снимах някоя друга снимчица:

http://vbox7.com/play:7aeb819f3a

Относно балканчето, до лятото при необходимия мерак може да се е превърнало в някой планински бегач, да скача като сърничка по завоите след несебър.  ;D Има време до тогава ще го измислим.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 02 Май 2013, 22:37:45 pm
 ;D ;D ;D Здравейте бандата
днес съчетахме две хобита - колоездене и ловни оръжия.  :P Нагласихме се призори , метнахме се на колелата и айде към село китка. Отначало беше голям бахър. направо замръзвах на това колело, но към 9 часа като напече едно яко, топлоо да му стане на душата на човек. А и големия баир 5 км само изкачване си каза своето. Очудих се колко лесно го преминахме . Или съм вече във форма или не е толкова страшен колкото го говорят.
  ПО някое време към 10 сутринта вече бяхме там. За моя голяма изненада очаквания ден с проглушаване на ушите, мигрена и бучене се оказаха мираж. Пушкалата до едно бяха пневматични, без откат абе вобщееее европейска работа :) За останалото кадрите ще разкажат.

http://vbox7.com/play:2075d8cc28
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 03 Май 2013, 09:56:58 am
Eй, Джордж Ziasko Лукас, задобряваш с всеки изминал ден, и във филмите и във карането!  8)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: vanjo в 03 Май 2013, 11:03:41 am
То май секцията трябва прекръсти от Велотуризъм на Велотероризъм. Благодаря ви за интересните видеожурнали.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 03 Май 2013, 16:38:20 pm
Крайно време е да се възстановят Велосипедните части в българската армия! Криза е - пари за гориво няма да са нужни. Освен това може да се почне с една рота резервисти със собствени ППС-та. Тези с по-хубави колела - в разузнаването, тези с балканчетата - в обоза.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 03 Май 2013, 23:29:49 pm
Бандата , пак ви досаждам  ;D
на последък много премеждия , много походи плаж, бира вобще лудницата е пълна. Днес попаднах на едни пичаги , с които си врътнахме страхотно лежарно колоездене . Нищо че километрите бяха малко ( някъде около 30 ) пак си изкарахме добре. Веднага подкрепям с кадри .

http://vbox7.com/play:ae854ce17c
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 18 Май 2013, 22:36:24 pm
Специално за bushcraftbg.com ексклузивни кадри от драйв тест на велосипед специално тунингован за лято 2013:
http://youtu.be/nM9NqGqA8KM
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 19 Май 2013, 12:21:21 pm
Радвам се, че има други почитатели на нестандартните идеи за велосипеди. Можеш ли да го тунинговаш с предно стъкло и да видиш как се кара :)
 Айде още едно видео от мен. Опънахме си тента , готвихме, карахме по едни малки затревени пътеки. пълен бушкрафт крос кънтри или както Валката го нарича BXC . Местността се нарича " планова".
 
http://vbox7.com/play:f4d68642f4
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 19 Май 2013, 18:39:19 pm
Ziasko замислих се за предно стъкло, ама вместо да монтирам такова нещо, по-добре да си купя един предпазен шлем от поликарбонат  ;). Пък мога и за друго да го ползвам.
(http://www.olympsafety.com/presentation/watermark.php?main=http://www.olympsafety.com/pictures/b_sn9.jpg&watermark=http://www.olympsafety.com/presentation/watermark.png)

В момента се чудя дали вместо чадъра мога да монтирам мачта и платно на велосипеда. Показвам джаджата, която ползвам за захващане на чадъра (и евентуално на мачтата):
(http://media.snimka.bg/s1/2128/030499294.jpg?r=0)
Купена е от  тук (http://www.kaufland.bg) и наистина служи за закрепване на чадър към маса. Нощно време на мястото на чадъра смятам да слагам соларна лампа за габаритни светлини. 8)


С Valenti681 сте направили пак една чудесна BXC операция този път "Планова"  ;D. 
Тентата е интересна. Дайте с Valenti681 малко инфо. Купешка ли е или дизайнерска? Материята и кройката ми приличат на пончо или бъркам.
Ziasko , пусни някоя по-подробна снимка на твоя ветроупорен екран за спиртника. Тука в тази тема май не е мястото. Admin, дали ще има интерес да се отвори една нова тема за ветроупорни екрани за спиртници и газови котлони. Аз отдавна търся, но безуспешно, някакво универсално решение.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 20 Май 2013, 10:05:34 am
Специално тази тента, съм проектирал за велосипед! Да, от пончо е,но от по-големите.Чудесно се използва и по предназначение- дъждобран, а колчетата съм си ги конструирал и изработил, ХабсУлютно сам- от алум. телескопична дръжка на стирки и сгъваеми бастуни!  ;DНевероятно са леки! А, забравих да спомена, че последният път използвах още един ,,прът",който си е оригинална туристическа щека.

И за да не съм в пълен off topic, Ето моят ,,игрален филм" от вчерашният вело поход, с невероятната ни група! Карахме и посетихме чудни места, от нашата красива,все още Родина!  :) Изминатото разстояние (поне на моят комп. е 80км) Още от изходната точка, групата се ,,разцепи" на два лъча - едните по асфалт(основната група около 25човека) а другите ( в това число и аз)-по черно и малко асфалт. Почти на края двете групи се събрахме и карахме заедно до комплекса ,,Вълшебният Извор" където ,,заредихме" батериите със скари и бири!  ;D

Приятно гледане:

http://www.youtube.com/watch?v=1umYOPhTrK4


П.П. Очаквам вашите коментари,забележки, и критики - тук!   8)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 22 Май 2013, 23:16:59 pm
Валка клипа ти е чудесен, и веднага ще те репликирам със следващия подвиг на колела. За Мавруд съм подготвил специален поздрав в този клип със отговор на един негов въпрос, който ми бе задал преди броени дни ;) Дано остане доволен.Приятно гледане !

http://vbox7.com/play:1ff97f9e82
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 23 Май 2013, 09:09:34 am
Още,допълнителни кадри от вчерашното ВХС, до ,,Побити камъни"http://www.youtube.com/watch?v=Ukn-xZva4Q0
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 23 Май 2013, 11:17:31 am
Ziasko, Valenti681,  много вкусни изглеждат манджите.... Задобрявате все повече. ;)
Благодаря за инфото за двата ветроекрана.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 26 Май 2013, 16:52:05 pm
Велориболов
(http://media.snimka.bg/s1/2166/030576835.jpg?r=0)

Велорибарите бяха мъж и жена между 40 и 50 г. и наистина хващаха, докато не се напълни плажа. Вижда се, как използват колелата за стойки на рибарските пръти. Аз бях въоръжен само с фотоапарат и благородно им завидях  (е, и малко и по въдичарски де;)).

Дали сред четящите този форум не се намират велорибари?
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 27 Май 2013, 15:14:05 pm
МИ че тоо колелото си върви с риболова. Във Варна срещам много велорибари. Аз лично не съм сред тях . Добре че си увеличил рибката иначе нямаше да я забележа хахах . Как викаше Валенти " да не съм офтопик" да зема да постна и аз един клип. Вчера си излязох уж за малко уж в града и ме отнесе до дружба, а после и на златните. Щях да стигна до Кранево ако бях подготвен поне с бутилка вода. Пък аз празен колело джапанки и аз :D. Снимах красоти , набих се в най закътаните улички по курорите в търсене на перфектния кадър. И накрая го намерих. Едно страхотно ъъъ " нещо". Съчетание между фонтан , мини макет и алпинеум. На върха имаше малка дървена постройка като водна мелничка, от която излизаше водата и минаваше през водопад и спускайки се по водно корито от камък. На около беше залесено и отрупано със саксии с цветя. Блах аз не си падам по цветя ама тия си бяха готини.Цялото това чудо не бе по голямо от 5 метра. Жалко че нямам HD камерка да го заснема с по ясен и чист образ.

http://vbox7.com/play:d4f3044acb
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 30 Май 2013, 23:49:53 pm
Днес 30 май 2013 си направих страхотна разходка сам. Отдавна се канех да посетя село Здравец с колело. Имам и малка изненада за почитателите на ретро автомобили и ретро колела ;) От една седмица снимам в новия ми стил " видео пътеписи" от гледната точка на колоездача, с разяснения на посещаваните места и обяснения по особеностите на колоезденето в движение.

http://vbox7.com/play:0a410c2f9f
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 31 Май 2013, 11:12:17 am
... Google си има Google Streets отскоро ...
... Bushcraftbg.com си има Ziasko Streets отскоро ... Засега само от Варна и околностите. Скоро и от други дестинации. ;)

Ziasko продължавай да снимаш и документираш!(http://s7.rimg.info/31a532dc1c7e44603c610b6ccd0b763c.gif)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 04 Юни 2013, 16:07:01 pm
Оня ден търсих нещо по тавана на село и взех че се спънах. Уфф, в Школника. Оставих си работата, изкарах го на слънцето да се постопли малко и да се поосвежи:
(http://media.snimka.bg/s1/2207/030657540-big.jpg?r=0)

Наскоро четох някъде, че един завод от групата ГАЗ от 1956г. в продължение на 40 години е произвеждал само това колелце, с една модернизация :o. Това ясно, а колко ли милиона дечурлига са пърхали покрай него и са се учили да го карат, няма кой да изчисли. И моето първо беше такова, само че мъжко :P, с право кормило и къса седалка, явно от преди модернизацията ;D. Зелено, с бели калници. Карах го 2-3 години първо покрай дядо, после самостоятелно, като ми умаля, отиде при друго момче и после не му знам съдбата. Преминах на "Орленок", оранжев, с много екстри - багажник и фарче. След 2-3 години той пък отиде при един братовчед. 7 и 8 клас първо си развалих успеха, после го оправих и нашите ми купиха красавец ММВЗ /Мински мотовело завод/, син с хромирани калници и всички екстри, направо ситибайк ;D На село си имах богат избор между служебния "Балкан" на дядо и личната му "Украйна". ММВЗто го карах 20 години из града и село без да му пипам нещо. Преди 8-9 години сглупих и го подарих почти в заводски вид на един комшия, той пък го потроши някъде. Добре че преди това му смъкнах предницата и багажника и ги сложих на "Украйната" че се беше поразбрицала малко. А "Школьника" на снимката вуйчо го взе от скрабаджиите преди 5-6 години за 5 лева. Просто, здраво и леко - под 10 кг. Предна вътрешна гума със скъсан вентил- подмених я, боята остъргана - теглих една четка, сложих му предпазител на веригата и багажник от някво счупено китайче и синковеца го подкара. Направо се научи да кара на него. За съжаление щерката не го хареса, тя пък се научи на един БМХ. Бая се чудих какво да го правя - за ВС мисля да не го давам, да го дам на някое дете - няма да го оцени. Сега децата искат лъскаво и ново, на това старче само ще се смеят. Ами завих го в един чаршаф и го качих пак на тавана. Някога ако ми дойде музата, мога да го възстановя в заводски вид, знае ли човек 8). Преди това снимка за спомен до кака му - "Украйната". /и двете са една боя :D/

(http://media.snimka.bg/s1/2207/030657541-big.jpg?r=0)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 04 Юни 2013, 19:07:20 pm
Школникът с право кормило се караше много лесно без ръце.  ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 05 Юни 2013, 22:47:17 pm
Пази си колелата за домашния музей. Един ден може с билетчета да пускаш на тавана ;).
  Ние пък днес с Валенти си спретнахме едно бушкрафт събиране сред треволяците, покъсахме се от смях, дъжд ни валя но бяхме защитени от неговата тента на сухо и на завет. Не се размина и без готвене, бях особено горд с новия канчок, който си земах вчера. А ето го и видеото:

http://vbox7.com/play:a659a7c090

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/81910903/%D0%91%D1%83%D1%88%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%82%20%D0%90%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%20-%20YouTube.mp4_thumbs_%5B2013.06.06_08.22.44%5D.jpg)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 06 Юни 2013, 10:38:10 am
ziasko, това с домашния музей май натам отиват работите. От една две години видя ли старо колело и почвам да оглеждам. За радост по нашия край има много такива в перфектен вид. А тва с билетчетата няма как да стане - не съм комерсиален тип :P

П.п. Миналата вечер карах до Манастира край нашия градец. На връщане настигнах по шосето едно много симпатично цигане, ходило да вади червеи за баща си. Караше готина "Украйна", от ония с двата багажника ;D. Надбягвахме се по пътя, накрая го оставих да ме бие, то пък взе че се изкефи. Жалко че не нося хапаратурата на таквиз мероприятия. :(
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 06 Юни 2013, 19:57:09 pm
Трябва да видиш някое апаратче стар телефон или нещо друго . Такива моменти са уникални да ги заснемеш. Най-добрите кадри са от непринудени пътувания . Никога не знаеш какво ще срещнеш , какво ще видиш по пътя :)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 06 Юни 2013, 21:07:13 pm
Оооо Jordanov, това надбягване на кушия ми прилича! Кога ще е следващата? Да правим залозите де! ;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 07 Юни 2013, 09:49:01 am
На Тудорица ! До тогава само тренировки :D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 10 Юни 2013, 10:47:43 am
Като говорим за тренировки, ето ви един пример. Варна , Златни пясъци, Кранвео, Албена, Балчик и обратно 86км. колоездене с бандата + кльопване в местното заведение на Балчик и Плаж-готвене в Албена. Подробен пътепис от къде сме минали какво сме видяли, какви премеждия сме имали :) приятно гледане !

http://www.vbox7.com/play:84c3e23d00
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 10 Юни 2013, 11:36:05 am
 Зиаско,ама какви фурии сме само! След плажа на Албена, тръгнахме 20мин. след групата...и как ги настигнахме на големият баир,след Кранево... макар ,че за пръв път ми се случва, да ми се ,,одървят" прасците на краката!  ;D
И за да не съм оф топик,ето и моето видео ,,без думи" :

                                  http://www.youtube.com/watch?v=kbssMr_Kras
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 10 Юни 2013, 13:58:17 pm
Ние сме профи  ;D при това раниците ни тежаха, носихме котлони, гориво, вода за пиене вода за готвене вода за миене, бири, стелки за лягане, чадъри, храна, комплект прибори ножове вилици, тенджери, тигани, допълнителни дрехи ако замръкнем, надуваеми възглавници, инструменти за леки ремонти дейности, въже докато повечето носеха само шише вода и портфейл ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 10 Юни 2013, 19:20:49 pm
Ziasko и Valenti681, някой от КАТ е гледал вашите клипове и заради вас има промяна в закона:

Цитат
Закон за движението по пътищата
Чл.183 (4) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.; изм., бр. 24 от 10.06.2013 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
...6. използва мобилен телефон, както за провеждане на разговор, така и за снимане на клипове,  по време на управление на превозното средство (включително  велосипед и каруца), освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете му.

....16. при повторно нарушение, глобата е е от 500 до 1000лв.
;D
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 12 Юни 2013, 23:58:29 pm
Там където карахме днес, законите не важат. Истинско крос кънтри през поля и гори снимки в движение , готвене и съветите на Валенти за бирата ;)

http://vbox7.com/play:656629a8ca

пп. Обожавам чешми, днес снимах две
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 29 Юни 2013, 12:00:22 pm
Кой как го прави? Ние го правим така!
Всеки последен петък от месеца стотици велосипедисти се събират на шествие-протест , наречено с европейското име " критична маса". Мнозина излизат по улиците и образуват дълга колона за да изразят своето недоволство от липсата на велоалеи в града. Ние сме много и достатъчно да задръстим булевардите това олицетворява критичната маса. А след протестните действия какво по хубаво от това да разпуснеш под благите ритми на хард рок  :P три дневен концерт във морската столица. Всичко уловено през малката леща на моя обектив:

https://www.youtube.com/watch?v=v39pSSGEgI8&feature=c4-overview&list=UUEj2CoFnuKcEO4s55-qjQzg
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 29 Юни 2013, 15:19:44 pm
Long Live Heavy Metal
(http://media.snimka.bg/s1/2313/030870233.jpg?r=0)
и браво на Варнеските велобунтари! Подкрепям идеята им за повече велоалеи.

Велоалеи трябва да има във всеки град. Дори цялата държава трябва да е опасана. Защо не Видин - Дуранкулак; Дуранкулак - Резово; София - Варна; София - Бургас; Русе - Смолян и Кърджали; Петрич - Видин; Резово - Петрич покрай граничната бразда. (Ако съм пропуснал някой важен маршрут - добавете го).
Я имаме магистрали, я не. Пък ако имаме какво ли ще караме по тях. Затова поне веломагистрали да направи новото правителство. По-евтино ще е. Освен това и нацията ще е по-здрава и по-малко пари за лекарства и болници ще трябват. Представете си тръгвате на море от София за Созопол с рикша....
---
А и товари могат да се пренасят. Еко транспорт!

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Gergoff в 03 Юли 2013, 13:48:14 pm
Случайно, във фейсбук, попаднах на едно мнение на Валенти, в което споменава за претърпян инцидент с колелото. Пожелавам му скорошно оздравяване!
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 20 Юли 2013, 20:12:32 pm
                                        Здравейте, малки,големи и още по-големи любители на ,,педалите" !  ;)

  Преди месец,месец и нещо, претърпях сериозен инцидент с велосипеда.
В следствие на което се сдобих с няколко пукнати ребърца. Няколко дена почти не съм ставал от леглото. Страшна болка е да знаете!  :'(
Но не си мислете,че през този период не съм пробвал да подкарам моето вярно ,,конче"!  ;D
Точно три опита-след първите 10 дена на ,,лешперлък" по легла и столове, не издържах- метнах се на байка с пъшкане и охкане и ...
го подкарах едвам едвам към Морската.
За да разберете колко бавно съм карал- разстоянието от 6 км,обикновено го вземам за 8 мин. В този първи ден-35 мин!  :D

Ама какво да правя- сърце мъжко, не трае! След първите две излизания, на  следващият ден отново чух едно- кръц и ... няколко дена неподвижен. Така три опита за един месец. Но ония ден вече се почуствах, много по-добре и пак яхнах байка. Но този път, жената ме предупреди - ,,Ако пак спукаш ребрата ( щеше да е за четвърти път  ;D) , колело ще видиш,ама ,,друг път",до края на годината!"

Веднага се съгласих с тази ,,оферта" и изхвърчах на нощно каране из Морската! Този ден във Варна щеше да пристигне един байкар,който в момента прави обиколка на България. Може би,вече сте го чували.Казва се Пламен Петков. Не ми се искаше да пропусна и това събитие.

Няколко момчета от нашата група,даже ходиха да го посрещат от Балчик или Каварна ( не можах точно да разбера) .

Ето и няколко мига от посрещането на този герой, той е със синя фанелка и бели шорти


(http://media.snimka.bg/s1/2393/031030614-big.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/2393/031030619.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/2393/031030615.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/2393/031030612-big.jpg?r=0)

Естествено покарахме малко с Пламен,но тъй като момчето беше изминало по-вече от 2000км за 18 дена, не го тормозихме със допълнителни километри. Оставихме го да си почине, тъй като на следващият ден го чакаше преход до Бургас!

Ние пък поехме към Златни Пясъци ( нищо и никакво разстояние- 20 тина км) ,но за мен като за ,,прохождащ" отново в спорта, си беше живо предизвикателство. Отново ,,чух" думите на благоверната  ,,Пукнеш ли ги пак- забрави за колелото, до края на годината!"  ???

Реших! Риск - печели, риск - губи!  ;D
Ами рискувах и ,,спечелих"! Карах до ,,Златните", без признак на каквито и да било, болки в ребрата. Ура!  :)

Там естествено не скучаехме. Единствената дама от компанията за вечерта,щеше да промотира ръчно изработения си първи примус от бирени кутийки! Главен асистент по ,,производството"- Павката Зиаско, на който лично бях споделил изработката на това ,,бижу"!  ;D

Във ,,Златни Пясъци"

(http://media.snimka.bg/s1/2393/031030610.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/s1/2393/031030618.jpg?r=0)

Пред ,,камерите", преди големият ,,взрив"!  ;D

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032757.jpg?r=0)

...запалване на ,,адската машина"!
(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032758.jpg?r=0)

,,Папараците" в очакване на горещо кафенце... ;D

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032763.jpg?r=0)

..И така,опита мина успешно! Имаше топли напитки, бирки,лаф и много настроение! И още една сериозна ,,конкуренция" в производството на примуси!

Връщането към Варна мина също без ,,произшествия",от моя страна. Мисля че, вече съм почти готов за дълги преходи и заплануваните за тази година - вело палатки! Стискайте палци,приятели! Дано, да съм вече наред!   ;)

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032850.jpg?r=0)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Hobo в 21 Юли 2013, 00:26:53 am
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 21 Юли 2013, 11:10:05 am
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.

Не съм се оправил на 100%,още имам болка в ребрата. Но,е поносима.Най-важното е че мога да се ,,въртя на ляво и дясно" и да карам колело. ;)


Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: LOUIS в 21 Юли 2013, 11:58:48 am
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.

Не съм се оправил на 100%,още имам болка в ребрата. Но,е поносима.Най-важното е че мога да се ,,въртя на ляво и дясно" и да карам колело. ;)

Абе, гледай здравето, защото е първостепенно.
един летен поздрав от мен...http://www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 21 Юли 2013, 13:17:32 pm
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.

Не съм се оправил на 100%,още имам болка в ребрата. Но,е поносима.Най-важното е че мога да се ,,въртя на ляво и дясно" и да карам колело. ;)

Абе, гледай здравето, защото е първостепенно.
един летен поздрав от мен...http://www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM


 :) Мерси за поздрава! И аз така си мислех -,,Колко чудесен е светът",преди да ме събори, ония големия ТИР!  ;D Но,няма да ме откажат тези
идиоти,да карам колело. Наричам ги, така- не веднъж са преминавали близо до мен( когато съм с колата) и от завихрянето което се получава,колата се ,,мести" и заклаща! А представи си какво беше на две тънки гуми! Бе, направо щях да взема ,,Оскар"  ;D за каскадата,премятайки се няколко пъти с колелото!
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: LOUIS в 21 Юли 2013, 13:29:19 pm
Радвам се, че си се оправил. Не се товари много изведнъж. Натоварвай по малко да не стане пак фал.

Не съм се оправил на 100%,още имам болка в ребрата. Но,е поносима.Най-важното е че мога да се ,,въртя на ляво и дясно" и да карам колело. ;)

Абе, гледай здравето, защото е първостепенно.
един летен поздрав от мен...http://www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM


 :) Мерси за поздрава! И аз така си мислех -,,Колко чудесен е светът",преди да ме събори, ония големия ТИР!  ;D Но,няма да ме откажат тези
идиоти,да карам колело. Наричам ги, така- не веднъж са преминавали близо до мен( когато съм с колата) и от завихрянето което се получава,колата се ,,мести" и заклаща! А представи си какво беше на две тънки гуми! Бе, направо щях да взема ,,Оскар"  ;D за каскадата,премятайки се няколко пъти с колелото!

Идиотите са навсякъде. Малко останаха хората.....
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 21 Юли 2013, 19:37:37 pm
Тировете, особено турските си пердашат със 105-115 км/ч редовно по шосета с ограничение 90 км/ч.

От собствен опит - отсечката София - Сливница, която изминавам редовно всяка седмица, а някой път по 2-3 пъти седмично. Въпреки ограничението от 90 км/ч и 4-5 допълнителни знака за ограничение от 60 км/ч, тировете се пердашат с посочената по-горе скорост.  Да не говорим, че се събират по 2-3 в колона с мижава дистанция между тях.

И за да не ме задминават като малка гара,  съм принуден и аз да пердаша с автомобила малко над тяхната скорост, демек 110-120 км/ч. Демек винаги съм в нарушение, факт.  (http://s17.rimg.info/dbff73f50797ff80a9775cd785c785a7.gif) (http://smayliki.ru/smilie-978454023.html)

А за велосипедистите и мотореткаджиите изобщо не ми се мисли(а те са бая).  Посмъртно не бих се качил на две гуми по тоя маршрут.

Така, че Валенти, оздравявай бързо и си избери други маршрути, където тирове няма.  (http://s10.rimg.info/9ebddb1c0b977ae95b0dbaaf99b33418.gif) (http://smayliki.ru/smilie-776024103.html)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Gergoff в 21 Юли 2013, 20:41:11 pm
Браво, Вальо! Наистина се радвам за теб.
Тази година не се чувствах достатъчно подготвен, да тръгна с Пламен. Все пак, карам колело от има-няма два месеца, а той тръгна преди 20-на дни. Ако ме държи ентусиазма догодина съм с него. Ти накъде ще поемаш с вело-палатката, че аз планувам за средата на Август една сбирка с хубави приятели на Бяла река. Ако имам повече време с влака до Варна, оттам с колелото до Дуранкулак, после обратно към Бургас и оттам по подбалканския път към Калофер, където е къмпинг "Бяла река". Ако времето ми е ограничено, директно, с колелото, София-Бяла река. Дано да имам повече време за по-дълъг преход.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 06 Септември 2013, 21:53:38 pm
Здравейте отново бандата,
 след дълго прекъсване от към интересни моменти и колоездене след инцидента с Валенти , отново се метнахме на колелата и си направихме кратко пътешествие. Първо обиколихме града в крайните квартали след това фанахме магистралата за бургас и се забихме в малките селца покрай харамията. бяхме посрещнати от добре отрупани дървета с плод и няколко новоизлюпени котаци ;) Разбира се сме подготвили видео материал по случая Тематиката е  свързана с есентта, тъй като това бе първото ни есенно каране за този сезон . Приятно гледане :

http://www.youtube.com/watch?v=UrEfHh2N_Ec

пп: изминатото разстояние в края на деня бе 70 км
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 13 Септември 2013, 21:50:17 pm
И ето ни отново с нещо атрактивно - вело ремарке . Още една мечта задраскана от списъка . Всичко това ми костваше 3 месеца подготовка за три дни работа :)
първи клип : изработка

http://www.youtube.com/watch?v=N0J_0FodEIc

втори клип: разходка с ремаркето

http://www.youtube.com/watch?v=2K5yWCcdVoA
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Gergoff в 13 Септември 2013, 22:51:21 pm
Как усещаш колелото, по-тежко ли е карането? Пробвай с багаж, да речем 15-20 кг, по маршрут, който си минавал преди и сподели, ще е интересно.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 13 Септември 2013, 23:51:28 pm
Може да заснема клип по въпроса. Иначе разяснения. Колелото определено е по тежко. Особени са потеглянията. Аз съм свикнах да се стрелвам рязко напред. С ремарке това не ноже така, не че не може по точно много разтриса цялото колело. Трябва да се потегля плавно до 10-15 км/ч после може си ускоряваш колко си искаш. Ремаркето ми тежи празно 11 кг пробвал съм го с 11 литра туба с вода- голяма грешка. Водата много лашка. За сега влача 5 кг раница която иначе е на гърба ми.Ремаркето се усеща сякаш е празно. Интересните моменти при спиране: днес една майка с малко детенце реши да пресича на червено понеже нямаше коли . Набих рязко спирачки и ремаркето се изправи на една гума. Друг случай спускам се в подлез с около 35-40 км/ч в дъното на подлеза дълбока дупка кат хлопна в нея ремаркето подскочи и пак се приземи на лявата си гума и заподскача на нея в рамките на 15-20 метра докато падне на две колела. Друга особеност е при ниска скорост до 20км/ч ако прайте резки маневри в смисъл рязко въртене на кормилото не понася. Така яко лашка странично че може да те хвърли. В общи лини трябва плавно да се тръгва спира и да се завива плавно. Караш предвиждайки пейзажа кой от къде може да изкочи и сичко е наред. Иначе изобщо не се кара трудно. Много е маневрено заради разположението на теглича. По баирите никакъв проблем със ремарке без ремарке аз винаги съм ги катерил усещам че е там ама съвсем не е няква тежест която толкова много да дърпа , че да прави невъзможно качването на баири. Напротив даже поддържам много добро темпо на качване. Готиното тъй като заснемам клиповете държейки кормилото с една ръка спирам само на предна спирачка установих че при рязко спиране не ми се надига задната гума ;) Ко друго да ви кажа. Взимал съм десни завои с 30 по квартални улици , позволява го стига да не въртиш кормилото рязко. Не търпи криволичене, например някои колоездачи когато катерят баир правят постоянни чупки в кормилото за да им е по лесно . Толкова за сега от мен. По нататък ще снимам с по сериозен товар и ще разяснявам поведението на ремаркето и колелото ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 20 Септември 2013, 13:46:16 pm
Имам си два- три крайградски веломаршрута по които обичам да карам след работа. Асфалт, 10ина километра. Единия е до Манастира  където има хубава чешма и един- два пъти в седмицата се правя и на  водоноска. Та и сега същата работа, ама ще взема и фотоапарата.
 Извън града са лозя и позапуснати вили, около километър  нищо интересно за снимки.  Завой и навлизам в нещо като проход:

(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506951.jpg?r=0)
Следва спускане, завой надясно и лекичък баир:

(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506963.jpg?r=0)

Край Манастира е доста оживено, има малък хотел, има няколко стари и нови къщи, че чак се е оформило и нещо като улица. Я, тя си имала име:

(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506930.jpg?r=0)

Ей го дей и свирепия патрон на улицата:
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506932.jpg?r=0)

Входа на Манастиря, този път няма да влизам вътре, че съм по чехли и с анцуг:
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506968.jpg?r=0)

Паметника на Червения кръст:
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506840.jpg?r=0)

Старата чешма :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506918.jpg?r=0)

Нечия ръчица някога е счупила плочата, после пък някой друг е поправял.
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506922.jpg?r=0)

В царуването на Негово Величество Султан Азиса старанието на Игумена Отца Агапия .....нето на Свищовското Градско Общество поднови са този источник в лето 1863 месяц август. Чушмата из плоча държеше источник исциления води течеше Мили братя сестри наминете и колената си преклонете пийте от студената водица да си прохладите младата душица Мен стареца поминете от сърдце бог да прости кажете

И сто години преди нас е имало графити :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506920.jpg?r=0)

А пък това ми е раничката, събира точно 3 туби по 3 литра.
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506927.jpg?r=0)

 Много е здрава, някаква рекламна на  София-Митсукоши, имам я от студентските години  и долу горе оттогава ми  е щатната спомагателна раница.  В това си качество не съм и смятал тоновете дето съм пренесъл с нея. Единствения тунинг е че съм й  сложил един дебел картон към гърба да не изстивам от тубите  с водата.
Водата на Манастирската чешма е много хубава и студена, но тука ми дойде пък друга идея-да взема да прескоча до близкото село Царевец и оттам да си налея. Даже ако слушам един колега който си има собствено мнение по всеки въпрос и не можеш да му докажеш друго /знаете колко такива си имаме у Бг-то/, в туй село била най-хубавата вода в околията. Само че преди това ще поседна да погледам водата и да ви кажа няколко думи за Манастира и Отец Агапий.
От кога е имало  Манастир по тия места не се знае. Според някои предания богат бежанец от Гръцко го е построил, според други през 16-17 век местния владетел Михал войвода го е построил или възстановил. Сегашния му вид е от края на 19, началото на 20 век и го дължим на Тома Пантелеев, поборник и общественик. Отец Агапий е някъде от Балкана, дошъл насам в 1840 година и до смъртта си в 1873г. е игумен. Навремето на храмовия празник е бил и градския панаир, а местността и преди и сега е любимо място за крайградски разходки и излети, удобно за срещи и раздумки на всякакви хора, и местни и странници. За такива люде под църквата даже е имало и скривалище с подземен изход направо в дерето. Чест гост тъдява бил и Тодор  Топала, останал завинаги в историята с името Филип Тотю. Та той си имал жена от Свищов, тескере /Ради, чирак-градинар/ и уж работил отсреща у Влашко, по чифлиците. В началото на май, 1867г. всичко било готово за второто му преминаване с чета през Дунава. Панайот Хитов вече бил минал край Тутракан и дейците от местния комитет осигурили лодкаря с най-големия каик да превози Тотевата чета. На 14 май, неделя нагласили голяма софра край манастира, на теферич  за градските първенци барабар с началниците на заптиетата и пристанищните чиновници. Как си му е ред, официален домакин бил дядо Агапий. Яли и пили до късно, но за късмет него ден имало силен вятър с вълни по Дунава, лодката се очертавало да бъде претоварена  и Войводата решил да изчакат. Минали на следващата вечер на около 2 км оттука /точно след десет години войниците на генерал Драгомиров форсирали реката на същото място и според някои изследователи заслугата за това е на Тотю, който заедно с Хитов били съветници към руското командване/ и нощували в близката гора. На другия ден към тях се присъединили 50-60 младежи от града, но Войводата направил една стратегичческа грешка която особено пък след битката при Върбовка довела до унищожаването на свищовския Революционен кръжок и избесването и заточението на десетки местни дейци. Игуменът Отец Агапий бил заловен в гората и заточен. След няколко години бил забелязан в сръбски манастир, градските първенци се разтичали и склонили властта да го върнат на старото му място... Погребан е пред манастирската църква.

Така, починах си добре и трябва да потеглям. Спускам се с голяма скорост надолу по баира, пак десен завой и поемам към селото. Пътят е широк, асфалта нов и карам с кеф. Я, младо бизонче, добре че не съм в режим на оцеляване:
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506858.jpg?r=0)

Село Царевец на общия фон може да се каже че е проспериращо. Навремето си запазиха земеделската кооперация, случиха и на председател, и на кмет. Минавам центъра, после ще снимам.

 Селския стадион :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506885.jpg?r=0)

Два стари Беларуса, напълно жизнени и понеже сигур са на моите години, заслужават снимка :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506894.jpg?r=0)

Наближих чешмата дето уж била най-хубавата вода :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506897.jpg?r=0)

Наистина е хубава но нещо не ми хареса мястото, че много некролози има налепени наоколо, ще си налея на Централната. Имат си и  гърбаво мостче, дар от Кооперацията :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506900.jpg?r=0)

Вечна слава ! Пушката мисля че е ЗиС-3, ако бъркам някой артилерист да ме поправя :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506899.jpg?r=0)

И църквата им църква :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506905.jpg?r=0)

Ето я чешмата, не чешма, а фортификационно съоръжение :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506954.jpg?r=0)

Това е ясно :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506961.jpg?r=0)

А това ? Някой ако знае, да превежда :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506957.jpg?r=0)

В събота и неделя често има селски и градски булки по потници и къси гащи да перат чергите, жалко че тоя път няма подходящи обекти за папарашки изпълнения. Водата е дебела и студена и най-накрая напълвам наличните вместимости. Тръгвам наобратно. Накрая на селото спирам и снимам още една чешма, много солидна, за съжаление пресъхнала.
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506916.jpg?r=0)

 Според колегата който знае всичко към тръбата за таз чешма има вързани още две селски чешми, но някъде има пробив и затова са я спрели.  Тръгвам и след малко находка :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506908.jpg?r=0)

Затова казвам че често трябва да си гледаме в краката. Минавам покрай бившето Опитно поле, приватизирано преди години от местен  крупен земеделец.
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506879.jpg?r=0)

 В четвърти, пети клас, като пионерчета оттук започваше бригадирския ни стаж, по няколко дена. После по няколко дена и в Консервния завод, айде след това и по 2-3-4 седмици по селата всяка година и като студент вече по един месец лятото и един месец есента „трудов семестър”. Наскоро ги смятах, имам над година бригадирски стаж, половината в Консервния завод, хубави спомени. За пръв път виждам зеле с инсталация за капково напояване :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506875.jpg?r=0)

Строи се и параклис, а там зад розовия храст има чучур със студена вода, ама нещо много отъняла сега :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506869.jpg?r=0)

Тръгвам че окъснях. Качвам пак баира към града, но тоя път слизам от колелото и бутам,
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506933.jpg?r=0)

 че трябва да ви направя още някоя снимка. Първата, с работно заглавие „Чифликът на границата” :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506940.jpg?r=0)

„Вечнозелени” :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506946.jpg?r=0)

„Пътеката” :
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506948.jpg?r=0)

Това е, нататък пак покрай лозята и съм си у дома. До нови срещи !!


П.п. След малко шлайф по ножчето се показа сърп и чук  и цена 2.60. Напролет ще има с какво да присаждам, край с оправданията. 
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506971.jpg?r=0)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 21 Септември 2013, 09:31:15 am
Браво, интересен разказ и добри снимки. Ако прайш и други разходки мятай ги тука .  ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Mavrud в 25 Септември 2013, 21:05:11 pm
Jordanov този път си изневерил на Печенката май?  ;)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ko54 в 26 Септември 2013, 08:41:13 am
П.п. След малко шлайф по ножчето се показа сърп и чук  и цена 2.60. Напролет ще има с какво да присаждам, край с оправданията. 
(http://media.snimka.bg/s1/2631/031506971.jpg?r=0)

Много познавателен пътепис, пък и на хубаво време си случил!  (http://s19.rimg.info/4bbfdf155e883a67399df9b3356b1c2c.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1183071975.html)

Ще чакаме напролет много снимки в съответстващата целева тема по този въпрос...  (http://s17.rimg.info/954ec66e5e0579b04b927dc87b18b009.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1039356711.html)  http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=297.0 (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=297.0)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: jordanov в 26 Септември 2013, 14:37:37 pm
Аа, на Печенката няма да й изневеря никога, ама тя ми е в селската база. У ситито имам два твърди Пасата, до миналата година имах и един МТБ Балкан, ама го откраднаха заедно с БМХа на малките. Единия Пасат го взех преди два месеца някъде, по мярка ми е и му навъртях около 200 км крайградско. Глася се в скоро време да направя една по сериозна разходка в околията, но няма да казвам нищо, че да не разсмеем пак Началника 8). По същата причина нищо няма да обещая и за присъствието ми в "целевата" тема напролет...
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 22 Октомври 2013, 17:59:47 pm
Качвам ви тук една снимчица колкото да ви подгрея.
Тръгнал съм на една 600+км обиколка. В момента 260 са зад гърба ми и гостувам за три дни при приятели. Лошото, че прогнозата показва дъжд за четвъртък, когато трябва да потегля. Притеснителното е, че за днес познаха.
Като приключа и се добера до лаптопа  ще ви кача още снимки. А вие стискайте палци да не вали, че инак аз ще се хващам за палците на краката...:-)

(http://media.snimka.bg/s1/2791/031826291-big.jpg?r=0)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 04 Ноември 2013, 20:13:08 pm
Пичове описах вече в блога си първата част от пътуването, през телефона ми е доста трудно да копирам, затовадиректно линк:

http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/10/31/s-kolelo-iz-andalusiia-i.1199219 (http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/10/31/s-kolelo-iz-andalusiia-i.1199219)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 04 Ноември 2013, 20:55:32 pm
Пичове описах вече в блога си първата част от пътуването, през телефона ми е доста трудно да копирам, затовадиректно линк:

http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/10/31/s-kolelo-iz-andalusiia-i.1199219 (http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/10/31/s-kolelo-iz-andalusiia-i.1199219)

При мен линкът за твоя блог не работи! Или по точно,изписва ми че,има прекалено много пренасочване ... и не отваря!  :(
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 14 Ноември 2013, 21:22:23 pm
Ето линк към продължението:

http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/11/13/s-kolelo-iz-andalusiia-ii.1204870 (http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/11/13/s-kolelo-iz-andalusiia-ii.1204870)

Валенти пиши направо voinyt.blog.bg  и си готов.
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: voinyt в 26 Декември 2013, 02:25:06 am
Иии следващата част от пътуването. Предполагаше се да е последна, но ще има още една накрая.

http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/12/26/s-kolelo-iz-andalusiia-iii.1222360 (http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/12/26/s-kolelo-iz-andalusiia-iii.1222360)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 12 Февруари 2014, 22:26:22 pm
Здравейте. Да привестваме новата година . СЛед 3 месечен отпуск изпратен в гаражните острови да кара сърф и да пие коктейли с масло и грес , днес реших да открия новия работен сезон на железния кон.
  Пристъпихме към подготовка - прилично напъхване на всичко що се сетя в раничката докато не започне да се пръска по шевовете и потеглих по широките асвалтови баири с цел да се отдалеча от града но да имам време да хапна преди залез :) И чудейки се къде къде да забия ( без конкретен план) видях излал на една горска пътека , по която съм минавал преди повече от година бе пак зимно февруарско време . Я викам да хвана по нея по нея и изведнъж из храстите изкочи още по мъничка и тясна пътечка , която приветстваше със спокойствие и уединение . Нали не върви да разпънеш чергията насред магистрала :)
За домашно всичко съм си описал в клипчето и даже придружих с една снимчица през новата ми камера.

(http://ziasko.snimka.bg/travel/kolelo.803979.32586852)

 
,а ето линк и към видеото

http://www.youtube.com/watch?v=tiM0s1RKbZM

приятно гледане :)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 13 Февруари 2014, 12:21:07 pm
(http://media.snimka.bg/s1/3171/032586852.jpg?r=0)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 14 Февруари 2014, 17:42:22 pm
Aко някой може, да помага! Когато искам да вляза в блога на voinyt, постоянно се появява това:


Тази страница води до циклично пренасочване

Повторно зареждане  По-малко
Уеб страницата на адрес http://voinyt.blog.bg/turizam/2013/11/13/s-kolelo-iz-andalusiia-ii.1204870 доведе до твърде много пренасочвания. Изчистването на „бисквитките“ за този сайт или разрешаването им от трети страни би могло да реши проблема. Ако това не стане, възможно е проблемът да е в конфигурирането на сървъра, а не в компютъра ви.
Научете повече за този проблем.
Код на грешката: ERR_TOO_MANY_REDIRECTS

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 15 Февруари 2014, 08:39:56 am
При мен работи. Последна тема "с колело из анадулсия 2 " . Пробвай да идеш на options/histori влез там и дай отметната на бисквитките и delete
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 20 Февруари 2014, 22:08:07 pm
Здравейте бандата
днес направих отново една тренировчица, разходчица . Хванах най-големите баири за изход от града . По пътя се натъкнах на интересна картинг писта , която заснех в клипа. СЛед това забих в гората и започнах да си правя къмпинга. Сготивих си нещо вкусничко и здравословно - моя рецепта . Разбира се след пикника почистих лагерната площадка придружавам със снимка за доказателство

(http://media.snimka.bg/s1/3191/032626529.jpg?r=0)

На връщане се получи много добро високо скоростно спускане , където достигнах максималната скорост на моя велосипед 58 км/ч. Всичко може да видите във видеото

http://www.youtube.com/watch?v=1eA3uOs7GDc

Поздрави- Павката Зиаско
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Gergoff в 21 Февруари 2014, 11:36:02 am
Браво, Павка!
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 03 Юли 2014, 18:37:57 pm
Здравейте отново. Скоро не бях снимал клипчета на колело, но не съм ви забравил. Лятото дойде, жегите тръгнаха , а с тях и аз . Днес направих една разходчица до съседния на Варна курорт - Дружба. Избягвам тревистите местности, тъй като това лято има епидемия от кърлежи. Това не пречи отново да се прекарва добре на две гуми , па било то и по асвалт :) А ето го и видеото

https://www.youtube.com/watch?v=8xJbvJhw8S0 (https://www.youtube.com/watch?v=8xJbvJhw8S0)

Поздрави Павката !
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 17 Септември 2014, 10:31:58 am
Хелоу,еврибАРи!   :D

Отдавна не съм влизал, но не значи,че Валенти скучае! Ето едно набързо сглобено видео,от поредно
вело приключение с велосипеди.

https://www.youtube.com/watch?v=VFwAMD_f0qI&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: ziasko в 18 Септември 2014, 09:50:17 am
Здравейте бандата,
 Един ден седейки на сянка под ореха, рекох си що да не покарам колелце ( тъй как правя всеки ден). Тъй като бе един от първите септемврийски дни сутринта бе доста прохладна , летните жеги вече не ни моряха така жестоко и пшомислих си време е отново да започна да нося раница на гърба. Сложих подобаващо обурудване в нея със всички провизии .....
(http://media.snimka.bg/s1/3901/034045179.jpg?r=0)

Метнах се на велосипедо и хайде към морската. Не минах и километър когато ми хрумна че толкова много провизия би било същинско кощунство да бъде похабена за градско каране. След като звънях няколко телефона и не намерих желаещи за пътешествие реших сам да тръгна до най-близката горичка. И така отправям се отново на път посока Аксаково. По пътя срещам вълци ( така викам на уличните кучета) викам си абе то тука ся ако опъна сергията ще дойдат да се самооблсужат 4--тириногите приятели. Неее айде по нагоре по нагоре. Баира бе порядъчно ужасен, а сутрешната хладина остана някъде назад в градските простори. Тук бяхме само аз колелото и един каменист силно напечен от слънцето баир. Продължих напред. Изведнъж , някъде към втория час пътя стана равен. Охооо викам си това е . Дойде ми мерак за каране и си поставих цел. Крам до 3 часа следобед и до където съм стигнал , спирам хапвам и обръщам към Варна. Изминах близо 40 км без да мина през населено място . Запаса ми с течности за колоездачи ( 2,5 литра пепси) бе на привършване , когато в далечината О-о Мираж. Бензиностанция. О хладилници с изстудена кола за шампиони . СУпер. Гъл гъл гъл по вените ми се стича студената газирана напитка, докато живота се завръща в мен. "Тук ще къмпингувам " казах си аз тъй как нашите прадеди са открили китните земи на добружа и оня пич хан Аспарух тропнал с крак и рекъл "те тука ще е България"
След като хапнах продължих още малко надолу докато се натъкна на табелата на населеното место. Оказа се Стожер
(http://media.snimka.bg/s1/3901/034045178.jpg?r=0)
 Снимки и клипчета от моето пътешествие може да разгледате във видео-пътеписа ми на линка по долу

http://vbox7.com/play:b05991f7ef (http://vbox7.com/play:b05991f7ef)

Поздрави : Павката Зиаско :)
Титла: Re: На разходка, палатка или пътешествие с велосипед?
Публикувано от: Valenti в 25 Март 2015, 21:39:04 pm
Открихме сезона за велопалатки!   ;) Ето как:

https://www.youtube.com/watch?v=IOhk4AaXEWQ&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ