Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс КОХАНСКИ, а не Кочански!
Преди няколко дена баща ми ме изненада, като измъкна някакъв примус от мазето на вилата. Правен е в СССР и изглежда сякаш може да преживее трета световна и с подръчни средства (парцал) да се превърне в ръчна граната. Работи до -30с . Пълни се с бензин нагнетява се с една ръчка и се пали. С едно зареждане 750мл работи до 5 часа! Това си е доста време, може да стигне за няколко дена или за едно готвене да направиш курбан. Примуса е в алуминиево канче с капак, което може да се ползва за готвене, кипва 2,5л вода за 10 мин при 16с външна температура. Има ли някой от форума, който да е ползваш такъв примус в полеви условия, аз още се чудя дали да го помъкна, струва ми се тежичък, 1 кило празен.
...Мисля, че сам си си отговорил на въпроса, 1 кг. + 1 литър бензин си е тежко за мъкнене. Няма да коментирам миризмата и разни други "болежки". Бензиновите (парафинови) примуси са удачни за дълго бивакуване на едно място и когато сте повечко хора.
... но аз съм на мнение, че има по - важни неща от екипировката, за които трябва да се дават много пари. 30,40,50,60 лева ми е нанагорно , а и вършат същата работа като евтиното ми котлонче, проверено.
Подобно котлонче със същите параметри, като това от което Tirex е доволен, в момента може да се купи за 11лв с включен транспорт от ebay:http://www.ebay.com/itm/Outdoor-Picnic-Cookout-Portable-Steel-Camping-Stove-Mini-Gas-Burner-/300775282084?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item46079a95a4