Автор Тема: Примус  (Прочетена 9842 пъти)

Митко

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
Примус
« -: 09 Октомври 2012, 16:49:25 pm »
Преди няколко дена баща ми ме изненада, като измъкна някакъв примус от мазето на вилата. Правен е в СССР и изглежда сякаш може да преживее трета световна и с подръчни средства (парцал) да се превърне в ръчна граната. Работи до -30с :o. Пълни се с бензин нагнетява се с една ръчка и се пали. С едно зареждане 750мл работи до 5 часа! Това си е доста време, може да стигне за няколко дена или за едно готвене да направиш курбан. Примуса е в алуминиево канче с капак, което може да се ползва за готвене, кипва 2,5л вода за 10 мин при 16с външна температура.
Има ли някой от форума, който да е ползваш такъв примус в полеви условия, аз още се чудя дали да го помъкна, струва ми се тежичък, 1 кило празен.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re:Примус
« Отговор #1 -: 09 Октомври 2012, 18:18:31 pm »
Пусни една снимка де....
Не се взимай толкова на сериозно.

Митко

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
« Отговор #2 -: 10 Октомври 2012, 21:18:28 pm »
Остана на вилата, най-рано следващият уикенд  :(

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 11 Октомври 2012, 09:29:07 am »
Преди няколко дена баща ми ме изненада, като измъкна някакъв примус от мазето на вилата. Правен е в СССР и изглежда сякаш може да преживее трета световна и с подръчни средства (парцал) да се превърне в ръчна граната. Работи до -30с :o. Пълни се с бензин нагнетява се с една ръчка и се пали. С едно зареждане 750мл работи до 5 часа! Това си е доста време, може да стигне за няколко дена или за едно готвене да направиш курбан. Примуса е в алуминиево канче с капак, което може да се ползва за готвене, кипва 2,5л вода за 10 мин при 16с външна температура.
Има ли някой от форума, който да е ползваш такъв примус в полеви условия, аз още се чудя дали да го помъкна, струва ми се тежичък, 1 кило празен.

Мисля, че сам си си отговорил на въпроса, 1 кг. + 1 литър бензин си е тежко за мъкнене. Няма да коментирам миризмата и разни други "болежки". Бензиновите (парафинови) примуси са удачни за дълго бивакуване на едно място и когато сте повечко хора.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #4 -: 11 Октомври 2012, 10:58:22 am »
Както го описваш прилича на Шмель. Има различни модификации, този на снимкте по-долу е Шмель-1. Другите модели са подобни с малки вариации в ТТ данните.

Неотменимите му достойнства са, че гориво за него има навсякъде. За българските условия може да се каже, че работи през всички сезони и всякакви височини и условия. Мощността му позволява да се готви за повече хора наведнъж отколкото газовите котлони.

Като недостатъци най-вече тежината, мирише на бензин, иска по-специално отношение като разпалване и грижа за дюзата.

Според моите рабирания е все още по-добрият избор за авто и зимни походи и както каза Ваньо, при по-голяма група. Той всъщност не е и мислен за ходения от сам или двама. При по-голяма група 1кг плюс горивото е нищо тежест разпределена на броя участници. Може да се окаже, че е по-лек от съвременните газови котлони изчислено на глава от участниците в групата.

За сам или двама според условията бих предпочел спиртник или газово котлонче. Избора зависи от това дали ще се ходи на ниска или висока планина, както и сезона.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #5 -: 11 Октомври 2012, 15:58:57 pm »
Четох в разни руски сайтове ,че често използват при полеви условия вместо газов котлон газова поялна лампа.Все още се колебая какво газово котлонче да си взема -дали от тези дето се срещат често със завиваща се еднократна бутилка или такава лампа която е на същия принцип на захранване.Неудобството и е все пак ,че огъня ще бие от страни на съда .Все пак си мисля дали лампата има някакви предимства.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #6 -: 11 Октомври 2012, 20:54:53 pm »
...Мисля, че сам си си отговорил на въпроса, 1 кг. + 1 литър бензин си е тежко за мъкнене. Няма да коментирам миризмата и разни други "болежки". Бензиновите (парафинови) примуси са удачни за дълго бивакуване на едно място и когато сте повечко хора.
Много точен отговор, Ваньо. Обикновено ходя сам, и 250 грама е много в раницата ми, като тръгна нагоре.
Разбира се, може да е нормално при група от 15-20 туристи, но колко от тях ще се съгласят мирис на бензин при храната.
Идеаоно за бивак с кола до язовир или някъде на пикник!!!

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #7 -: 12 Октомври 2012, 22:59:44 pm »
gargo Аз ползвам примус  Wango ot 34 лв. от Ташев а бутилката ти си я избираш според предпочитанията колко искаш да ти тежи .Ползвам го от 1 година без проблем за 3 мин. възвира1 лт. вода.Бутилката газ е всесезонна може да се ползва през цялата година линк-       http://www.tashev.bg/shop/product_list.php?idcategories=81

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #8 -: 13 Октомври 2012, 09:29:36 am »
Аз ползвам китайски вариант на котлонче, същият като описаният от Vanjo. Купен е от DealExtreme, за 12-13 лева. Ползвам го от около година, работи безотказно и не е придирчив към газта, защото някой от по-скъпите се запушват лесно от евтина газ. Всеки сам си решава, но аз съм на мнение, че има по - важни неща от екипировката, за които трябва да се дават много пари. 30,40,50,60 лева ми е нанагорно , а и вършат същата работа като евтиното ми котлонче, проверено.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #9 -: 13 Октомври 2012, 12:57:09 pm »
... но аз съм на мнение, че има по - важни неща от екипировката, за които трябва да се дават много пари. 30,40,50,60 лева ми е нанагорно , а и вършат същата работа като евтиното ми котлонче, проверено.
На същото мнение съм. Аз ги чупя, губя и т. н. По-добре 10 броя от по 30 лв. отколкото 1 брой от 300 лв. да загубя.
В първия случай никак не съжалявам. 

Hobo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 13 Октомври 2012, 12:58:14 pm »
Подобно котлонче със същите параметри, като това от което Tirex е доволен, в момента може да се купи за 11лв с включен транспорт от ebay:
http://www.ebay.com/itm/Outdoor-Picnic-Cookout-Portable-Steel-Camping-Stove-Mini-Gas-Burner-/300775282084?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item46079a95a4

Tirex, според теб има ли полза от тия пластинки отгоре над гъбката в твоето котлонче? Дават ги уж за ветрозащита, но ми е интересно да споделиш впечатление до колко помагат да не гасне при вятър?

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #11 -: 13 Октомври 2012, 14:06:30 pm »
Подобно котлонче със същите параметри, като това от което Tirex е доволен, в момента може да се купи за 11лв с включен транспорт от ebay:
http://www.ebay.com/itm/Outdoor-Picnic-Cookout-Portable-Steel-Camping-Stove-Mini-Gas-Burner-/300775282084?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item46079a95a4
А има ли пиезоелектрическо запалване?
Не го видях нито в приложените снимки, нито в описанието. Мисля да се оборудвам с газово котлонче и се бях спрял на това: http://www.ebay.com/itm/290737395912?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Предложеното от Хобо обаче ми се струва доста по-добро. Има 3 крачета, вместо 4 и е с няколко грама по-лекичко. Липсата на пиезо запалване ми се вижда пренебрежимо малък недостатък, на фона на 4 крачета на "моето" котлонче.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #12 -: 13 Октомври 2012, 14:54:40 pm »
Емиле, по-съществената разлика, освен пиезозапалването, между това, което ти си избрал и това на Tirex и което пуснах от ибей е в мощността. Тези са по-мощни, което е плюс при студено време и готвене за повече хора. Това, което ти си дал е около 1KW. Има го подробно представено от Ваньо ТУК. Подобно има и във вариант с три крачета. Oколо киловат и с пиезозапалване за почти същите пари. Пак е от http://dx.com
http://dx.com/p/ultra-mini-portable-outdoor-metal-gas-stove-with-a-case-2-ag3-52063?item=26

Що се отнася до мощността моето мнение е, че 1KW е достатъчно за двама човека през трите сезона. Самият аз ако не съм със спиртник нося един турски NURGAZ 950W. По-тежък е, но пък бутилките са му много евтини и това е причината, която ме кара да преглътна половиния килограм котлон.

Пак мое мнение е, че за повече хора и особено за работа зимата далеч по-подходящ е този модел, защото стои по-стабилно и няма опасност да се преобърне ако се готви в по-голям съд. Освен това има подгряване на газта и уверено работи  на минусови температури:
http://dx.com/p/outdoor-camping-mini-portable-gas-stove-81810?item=11

Виж разгледай и останалите котлони, които се продават в DX.com. Сайта е пробван. Изпращат коректно. Понякога има забавяне в доставката. Изглежда изчакват да се наберат заявки.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #13 -: 13 Октомври 2012, 21:00:13 pm »
Огромно благодаря за информацията! За DX не бях се сетил. Това, дето го предлагаш е още по-привлекателно. Добре, че не прибързах с покупката. За котлона не съм се разбързал: ще почета, ще поогледам. Предпочитам да е по-леко, мързи ме да мъкна. Като ми дотрябва котлон без електричество, ползувам спиртник, тежи 11 гр. без спирт.
А толкова съществено ли е да има самостоятелно запалване, или може да се пали с обикновенна запалка, като стационарен газов котлон?
А явно ревюто на колегата съм гледал преди време, може би като гост.
Забавяне има и при доставките от eBay-я за стоки от Китай. Доколкото разбрах, се дължи на повишени доставни такси заради кризата и наистина групират товарите по друго трасе. Има доставки, които се бавят по около два месеца, други идват за две седмици.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #14 -: 13 Октомври 2012, 21:21:29 pm »
Аз ползвам котлон без пиезозапалване. Мисля, че преимуществото на другите е, че не можеш да си забравиш запалката. Ако я забравиш, не ти и трябва защото ще си забравил и котлона :D. Това на шега, но лично аз предпочитам да си имам надеждно огниво, което да може, ако се наложи, да използвам за палене на огън. Може би защото ми е навик от пушаческите години винаги да имам запалка или кибрит в джоба, до сега не съм усетил нужда от котлон с пиезозапалка. Бих казал вградената пиезозапалка е полезна екстра, но съвсем не задължителна. Дори котлона да ти е без нея и си достатъчно разсеян да си носиш запалка, можеш да вържеш една за котлончето та винаги да е под ръка.