Автор Тема: Партенки вместо чорапи  (Прочетена 29742 пъти)

graf_von_kochev

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
Re:Партенки вместо чорапи
« Отговор #15 -: 09 Ноември 2011, 20:13:37 pm »
Еее супер :) благодаря!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #16 -: 06 Декември 2011, 20:25:49 pm »
Втори опит:

Първият (неуспешен) беше преди повече от 20 г.
ТТ данни и резултати:
    - дължина 2 педи на три педи и нещо.
    - материал  -стар чарфаф.
    - драйв тест с чехли на минибушкрафт полигона (в хола) - засега успешен.
    - усещане при носене - приятно.
    - мнението на околните  - пращат ме в заведение, където издават жълти книжки.
Тестовете продължават с други дължини и пътъци. ;D

Никога не е късно на научиш нещо ново. Не се знае кога ще ти потрябва.

P.S. Резултатът е постигнат с помощта на Траминер от Търговище.
Не се взимай толкова на сериозно.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #17 -: 06 Декември 2011, 21:55:19 pm »
Гледай да не са подпъхнати отпреде партенките че убива, отстрани е най добре .

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #18 -: 07 Декември 2011, 09:33:13 am »
Това, което се получава пред пръстите като се намотаят партенките се подпъхва под пръстите на краката. Така са ги навивали когато се носят цървули. Подгънатата под пръстите партенка служи подобно на стелка за тях. За цета се оставя да стърчи повечко пред крака.

Когато се носят с обувки и ботуши отпред пред пръстите трябва да остава около половин до един сантиметър, не повече. Обувката се обува все едно сме с чорапи. това, което е отпред уплътнява празното място пред пръстите в обувката. Ако обувката е малко по-голяма се отпуска повече отпред и така се нагажда към крака.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #19 -: 01 Януари 2012, 14:17:55 pm »
Лятното сравнение, което направих и описах в Отговор 13, между правоъгълните и квадратните партенки ме накара да се замисля. Макар и след доста ходене квадратните партенки започваха да се набират в обувката и то на петата. Леко, полеко с петата се прибира надолу свободно стоящия отзад ъгъл на партенката. След, което се усеща как крака започва да се протрива и партенката трябва да се пренавие.

Замислих се как се оформя този ъгъл при навиването на правоъгълните партенки. Там той се завива около крака в посока на вътрешното кокалче на крака. Оформя се нещо като пета на чорап около петата на крака и партенката не се набира. Пробвах да оставя свободен този ъгъл при правоъгълните. И там започна да се набира. Разбрах каква е работата. Просто квадратните партенки трябва да се навиват по същия начин в областта на петата.

Рисунката в началото на темата, както и снимките показват четири фази при навиването. Пробвах да свия ъгъла на партенката, който е зад петата по аналогия с правоъгълните партенки и останах доволен. Партенката вече не се набира в обувката.

Обърнете внимание на допълнителните фази 5 и 6.

Навити така квадратните партенки стоят удобно и не се набират при поход. Който не умее да намотава правоъгълни партенки с успех може да ги замени с квадратни, ако ги навива както е показано на снимката. Да се има в предвид само, че квадратните искат обувките да са по мярка. Ако обувките са големи, не се уплътняват както това става с правоъгълните партенки, а просто си остават големи и е неудобно да се ходи с тях. Това едва ли е проблем за някой в наши дни, защото всеки си купува обувки по мярка, а не е като в казармата да носи каквото му дадат.

В началото на темата е описано как и от какво се изработват квадратни партенки и че са с размер квадрат със страна между 40 и 45 см или две педи на две педи. Общо взето както и при правоъгълните, така и тук при квадратните размера не е критичен за разлика от чорапите. От любопитство се разрових да намеря абсолютно точния размер по устав. Разбира се педантичните германци не работят с педи :D. Така и не открих точен размер. Описани са 40х40см, 45х45см, видях вариация почти квадрат с размер 44х41см. Оригинални немски партенки от педесетте години бяха дори с размер 48х48см. Което показва, че размера въобще не е критичен за разлика от този на чорапите. Според мен най-точния индивидуален размер е две педи на две педи. Като всеки мери със собствената си педя.

Приятни походи с партенки! :D

Hobo

• Hero Member
« Отговор #20 -: 05 Февруари 2012, 14:54:19 pm »
Днес научих, че и чехословашките войници са носели квадратни партенки до средата на шейсетте години. Даже намерих снимана страницата с инструкция как да ги навиват. Картинки и текст на чехски. Обърнете внимание, че при тях след завиването на пръстите първо се загръща ВЪНШНИЯ спрямо крака край. Следва вътрешния и тогава задния се завива около глезена в посока към вътрешното кокалче на крака. Това е разликата спрямо немската инструкция, която също намерих с текст и снимки, ще я пусна и нея скоро. Не съм правил полеви тест на чешкия начин за навиване, но ми се струва по-добър отколкото немския. Някак по-стегната остава партенката след обуване.

Източник: Příručka poddústojníka, Naše vojsko 1962

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #21 -: 06 Февруари 2012, 23:37:05 pm »
В казармата носехме и квадратни и правоъгълни партенки.Правехме ги от стари чаршафи.Квадратнити ги наричахме летни, а правоъгълните зимни.В новобранска рота ни учеха ни учеха само на правоъгълните.В бойните части след това старите войници ни открехнаха на квадратните, тъй като се навиват по бързо, а и се пести материал.Който носеше квадратни партенки през зимата отгоре слагаше и някакви чорапи защото измръзваха пръстите на краката.При правоъгълните този проблем го няма защото равномерно обхващат краката и тази част която остава пред пръстите се  подпъхва под тях и пази пръстите да не измръзват.
Hobo през Втората световна война ботуши са носили обикновенните войници от Вермахта.Но егерските части и някой от ss са носили цели обувки с цинтове.Може би когато се носят с цели обувки и навои или гети квадратните партенки да са по удачни.Но при кубинките правоъгълните партенки са по добри от всякъде.Поне според мен.
Тези момчета са с егерски униформи от Втората световна война.

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #22 -: 07 Февруари 2012, 00:01:32 am »
Егерските обувки, са ниски с шаячни гети и отдолу това не са цинтове, а металните скоби (по-точно казано) за да се закрепят за цепнатини и прочее удобства при алпинисткото катерене, а отделно имат специални цинтове на подметките.

Екипировката не прави туриста, само помага!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #23 -: 07 Февруари 2012, 09:58:10 am »
Квадратнити ги наричахме летни, а правоъгълните зимни.
Така е. Може би е по-точно да се каже, че правоъгълните са всесезонни, а квадратните летни. Установих го на база собствен опит. Понеже не съм носил в казармата квадратни партенки сега правих тестове и при големи жеги, и при отрицателни температури. Мислех обстойно да напиша за резултатите, но това изречение напрактика описва точно, кратко и ясно резултата от моите сравнителни тестове.

правоъгълните партенки са по добри от всякъде
Моето мнение е същото. Правоъгълните партенки нямат конкуренция. Квадратните са лесни за намотаване и с успех могат да заменят скъпите трекингови чорапи през лятото и евентуално ако е топло през късната пролет и есента. Все пак малкото усилие, което е необходимо да се научи човек да намотава правоъгълни се изплаща многократно след това и като цена, и като удобство.

Снимката на егерите е много полезна да се види какви навои са използвали. Бях писал, че техните са само 75см дълги. С успех могат да се използват такива и сега в комбинация с ниски обувки вместо  скъпите и запарващи краката найлонови гети, които се продават в магазините за туристическа екипировка

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #24 -: 07 Февруари 2012, 14:33:43 pm »
Навиване на правоъгълни партенки в полеви условия.   

http://www.youtube.com/watch?v=_TVkxkiwPxc да няма гънки

Hobo

• Hero Member
« Отговор #25 -: 07 Февруари 2012, 15:36:37 pm »
Много добро клипче. Само да уточня, че показаните партенки са руски стандарт за ботуши. Дължината им е 90см. Ширината на тези партенки така и не разбрах каква е по стандарт, защото в различните ГОСТ распоредби се променя. Бяха 35х90см, сега в последния стандарт ги дават 45х90см. На мен са ми най-удобни 40х90см.

Дългите 90см партенки са много добри понеже с това увиване 2 или 3 пъти около глезена го фиксират учудващо добре и дори в широк ботуш е предпазен от травми. Освен това ако се намокри частта навита около ходилото на крака, веднага може да се обърне края и този сухият от глезена да отиде на ходилото, а мокрия да се навие около глезена. Мокра паретенка около глезена се понася по-лесно отколкото ако ходилото е мокро. След известно време навитата мокра част около глезена изсъхва от топлината на тялото и така с едни партенки винаги имаме сух край независимо, че обувките са мокри или текът.

Деветдесет сантиметровите партенки са също така удобни и за българските армейски и полицейски кубинки, особено за по-старите армейски. Става дума за следното. Кубинките са кроени с разчет крачола на клина да е вътре в кончова, а по-старите армейски даже са предвидени и за един оборот партенки около глезена. Така обути и стегнати с връзките обхващат и стягат много добре глезена на крака. Много хора обуват кубинките не с клин, а с панталон, който даже не е в, а над тях и се чудят защо глезена им не може да се стегне колкото и да се стегнат връзките на обувките. С 90см партенки остава материал за 2-3 оборота около глезена и кончовете на кубинките се уплътняват много добре и глезена е стегнат, както трябва да бъде.

Досега съм попадал на няколко добри словесни описания как се навиват правоъгълни партенки, но мисля най-разбираемото е това по-долу. Когато се наканя да го преведа, ще го добавя в статията. Ако някой има желание да го преведе на български преди мен, нека да не се колебае. ;D

Наставление по наматыванию портянок

на примере правой ноги

1. Поместите портянку на табуретку слева направо так, чтоб ее правый конец свисал сантиметров на 5 с края табурета (точные размеры определяются размером ноги). Встаньте перед табуреткой.

2. Поставьте ногу на середину табуретки так, чтоб от большого пальца до края портянки оставалось 0,5 см.

3. Возьмите правой рукой правый дальний угод портянки и заверните его на стопу. При этом уголок портянки должен немного (см 10) свисать с левого (внутреннего) края стопы.

4. Упираясь внешним (правым) ребром стопы в табуретку, приподнимите внутреннее (левое) ребро стопы и подсуньте под него свисающий уголок портянки. При этом левой рукой придерживайте портянку, не допуская складок.

5. Опустите внетреннее ребро стопы на табуретку, прижав им подоткнутый уголок. Правой рукой расправьте складки сверху стопы.

6. Левой рукой перекиньте левый край портянки через стопу. Возьмитесь за него правой рукой и натяните. Левой рукой расправьте складки.

7. Левой рукой возьмитесь за нижнюю часть ближнего края портянки (то, что выступает из-под пятки). Натягивая портянку по стопой к себе, приподнимите пятку. При этом носок должен оставаться прижатым к табуретке для фиксации подоткнутого уголка портянки (см. п.4). Правой рукой, сильно натягивая портянку во избежание складок, пропустите ее под стопой. При этом примерно половина ширины портянки должна оказаться за пяткой.

8. Продолжая натягивать портянку обеими руками (левой - от пятки к себе, правой - от себя влево), опустите пятку на табуретку, фиксируя обмотку. Раправьте складки.

9. Возьмитесь за свисающий конец портянки двумя руками: правой - за дальний край (примерно в 10-15 см от угла), левой - за ближний край (за самый угол). Натягивая портянку, перекрутите конец на полоборота по часовой стрелке (при этом левая рука окажется впереди правой). Обратите внимание - портянка должна плотно охватить пятку снизу и сзади.

10. Натягивая портянку правой рукой, левой рукой оберните портянку вокруг голени на полоборота по часовой стрелке. Отпустите тот край портянки, который вы держите правой рукой - он должен быть прижат к голени вторым краем. На этом этапе образуется множество складок в районе голеностопа, что нормально.

11. Продолжая натягивать портянку, оберните ее два-три раза (в зависимости от длины) вокруг голени с небольшим подъемом, стараясь обеспечить равномерную толщину. При этом верхний край обмотки должен быть примерно на уровне края высокого носка.

12. Закрепите уголок портянки, засунув его между ранее намотанных слоев.

Портянка считается намотанной правильно, если:
 а) Нет складок или пустот на стопе.
 б) Свисающий край портянки перед стопой (в районе большого пальца) не превышает одного сантиметра.
 с) Обмотка на голени равномерна и уголок держится устойчиво.

Левая портянка наматывается строго симметрично.

Норматив намотки одной портянки для опытного солдата: 2-3 секунды. Рекорд - менее 1 секунды.

Hobo

• Hero Member
Партенките са идеологическо оръжие
« Отговор #26 -: 18 Август 2012, 14:27:48 pm »
Внимание!
Оказва се, че носенето на партенки не е за всеки. При някои те увреждат разума, съзнанието и мисълта!!! Не рискувайте и не си играйте със здравето си!

Никога, не беше ми минало през ума, че партенката всъщност е идеологическо оръжие използвано за подчиняване на масите. Ето за какво точно става дума:

Неизвестен автор в Интернет:
Та партенката е парче басма (може да се нареже и чаршаф на правоъгълни парчета от около метър дължина и половин метър ширина), това парче плат се навива по определена схема върху стъпалото. Ако умееш да го навиеш правилно, то ще те предпази от рани и мехури по стъпалата по време на дългото ходене и маршируване, но ако не умееш, партенката още при първите крачки ще се намотае на кълбо под стъпалото ти и тогава раните ти ще бъдат още по-страшни - понеже ще ходиш върху това кълбо докато имаш сили.

Разбира се, новобранецът не умее да си навива партенки, не умеех и аз, нищо че моят баща, Бог да го прости, в къщи много преди да вляза в казарма, ме беше учил как да си навивам партенки; но и това не помогна. Изглежда партенката е измислена и за да тормозят допълнително младите войници с оглед да бъдат пречупени дотам, че всяко усещане за самоличност и достойнство да бъде безвъзвратно убито или поне стъпкано в калта. В казармени страни като Русия партенката е неотменен атрибут на народната робска душа. У нас, кажи-речи, винаги е било все същото. Нали сме "братушки"?

:o :o :o

Леле, лелее!

п.с. Споко. Не е от партенките. Издирих го автора. Човека изглежда да е увреден още преди тях, а и казармата изглежда малко множко му е дошла. Относно партенките е писал на изуст. Навярно е правил справка из нета какво е това и е попаднал на руско описание, личи си, че знае руски. Понеже не е успял да запомни точния руски размер го е закръглил в съзнанието си до метър на половин. В БНА партенки с такъв размер не са носени, което ме навежда на мисълта, че човека даже не е и виждал, камо ли да е носил. Нейсе, успокоих се.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #27 -: 19 Август 2012, 22:42:39 pm »
Аз лично много уважавах партенките в казармата  :) Сега просто не ми се налага да нося, но съм много за тях. Наистина са нещо удобно ако се поставят както трябва   :)

odin04

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #28 -: 16 Октомври 2012, 22:19:24 pm »
Здравейте!
Прочетох с голям интерес цялата тема (няколко пъти дори). Изгледах филмчетата и филми каквито намерих в youtube и т.н.
Разбира се започнах да експериментирам и засега имам успехи, само че се появиха разбира се и въпроси.
Дано някой успее да ми отговори, защото съм притеснен дали правя нещата както трябва!
На първо място нося обувки размер 45 - 46.
На първо време взех известно количество американ и бархет с което успях да направя партенки с приблизителни размери 55 х 100 и 53 х 100 см, с които започнах експериментите. С подобни размери мисля, че се получава добре намотаването и стабилно подпъхвам плата, така, че дори да ги нося без да съм обул обувки, те не се размотават.
Размера на правоъгълните партенки - 2 х 3 педи ми се струва малко малък ... ще поясня... понеже моята педя е 24 см, приемам, че ширината на плата трябва да е приблизително 50 см (дано не е от чак такова значение закръглянето) - това не ме притеснява. По-притеснително за мен е това, че с 3 педи дължина (75 см, дори малко повече - 80 см), определено не мога да загърна глезена си така, че достатъчно да подпъхна плата, камо ли 2 - 3 пъти да навия плата около глезена си. Иначе за кубинка плата е достатъчен - уплътнява страхотно глезена и последната 1/3 на подбедрицата и прави носенето на кубинката много удобно и приятно.
Ще се радвам ако споделите мнения!
...Through Knowledge - Power...

Hobo

• Hero Member
« Отговор #29 -: 16 Октомври 2012, 23:26:14 pm »
Добре дошъл във форума. Широки ще са ти тия 55см. Както си описваш номера обувки и педята, стандартен си по дименсии. Довери се на 2х3 педи за кубинки и 2х4 педи за ботуши. При теб ще е 48х72см и 48х96см. И да закръглиш размерите не е фатално. Това им е хубавото на партенките, че не са критични като размер. При партенки за кубинки (3 педи дълги) навиваш около глезена до където стигне и отгоре подпъхваш под вече навитата партенка. Както се припъхва края на хавлия увита около кръста, за да не падне.

Ако кончова на кубинката ти позволява да навиеш 2 оборота партенка на глезена и не ти става тясно тогава направо ги режи като за ботуши 4 педи. Предимството е, че ако ти пропусне обувката можеш да навиеш другия край около ходилото, а мокрия да отиде на глезена. Все едно си носиш 2 чифта партенки в обувките.  Друго предимство при кубинките дългите партенки нямат.

При ботушите задължително дълги, защото там самите 2 оборота върху глезена го стабилизират. При кубинките това не е необходимо защото кончова на обувката върши тази работа. Дългите партенки аз също така навивам около глезена докъдето дойдат и подпъхвам отгоре под вече навитото, а не отдолу под предната навивка, както е на повечето клипчета. Има няколко вариации за навиване, та не е толкова фатално кое си избереш. По-важно е да му свикнеш и да започнеш да го правиш машинално без да мислиш как точно. Тогава си готов навивач. :D

Малко разхвърляно го написах, та ако не е разбираемо питай пак. Детайл по детайл ще го уточним.