Автор Тема: Партенки вместо чорапи  (Прочетена 29733 пъти)

odin04

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
Re:Партенки вместо чорапи
« Отговор #30 -: 17 Октомври 2012, 01:53:26 am »
Благодаря за бързия отговор!
Хубаво е това, че може да се варира в размера на партенките и това, че малко закръгляне не е фатално. При тези обстоятелства мисля да фиксирам размера за мен на 2 х 4 педи. От моите експерименти и с моите обувки - пробвах туристически обувки, кубинки и ботуши - мисля, че оптимален е резултата с по-дълги ленти, а и така стабилизацията с повече намотки е по-добра и има малко резерв за по-широките кончове.
Явно обаче има още доста варианти, върху които да се работи.
...Through Knowledge - Power...

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #31 -: 17 Октомври 2012, 12:28:23 pm »
Ето как е при мен:

Стар чаршаф от децата, две педи на три педи, няколко пръста отгоре /за разкош :D/ и възелче отстрани и над глезена. Намотката стига точно под удебелението по ръба на обувката. Така съм правил над хиляда пъти. Уточнявам - никога не съм пробвал квадратни и продълговати и никога не съм носил партенки с обувки, различни от БНА кубинки. Като гледам инструкциите и клиповете, за мен това си е най-доброто за тез чепици, за ботуша руснака го е измислил.

На паркета съм с 42 номер и ми е тясно, на терена съм вече с 43 и тръгвам на разходка. 8)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #32 -: 17 Октомври 2012, 15:21:32 pm »
Върна ме в казармата. ;D Точно така ни показваха да ги навиваме. Носехме цинтови обувки, които са осезаемо по-ниски от кубинките и затова партенките 40х60см. Сега ги навивам така с вързване само когато е студено и съм в помещение или в палатката без обувки.  Вързани така не се развиват и без обувки и може да се спи с тях, все едно чорапи. Също така вързани стават и за гуменки, цървули или ниски обувки, ако се наложи. Можеш ли една фотосесия да направиш особено на завършващия етап?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #33 -: 17 Октомври 2012, 16:06:13 pm »
Ще направя тия дни, само да пазаря някое от децата да ме снима.
 Сега да разкажа още малко - наистина съм ги ползвал и с чехли в класното и с гуменки отвън на мачле и си стоят вързани на крака. С размачкана обувка и стегнати партенки - 16 км умерено тичане или 25 км бързо ходене на пресечен терен и с 10-15 кг товар - никакъв проблем за краката. Ходенето и сега мога да го повторя по всяко време, за тичането ще ми трябват може би 2-3 седмици подготовка. Зимата обаче избягвах да ги нося, предпочитах тънки вълнени чорапи, плетени от баба. Това защото бяхме на твърдо гориво и студена вода, т.е. проблемно пране и съхнене. А сме коментирали че вълната мокра и мръсна да е - топли, стига да се движиш, за разлика от памучната партенка. Чорапът пък не е толкова издръжлив, така че - умната ;)

odin04

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #34 -: 17 Октомври 2012, 18:36:20 pm »
Аз пък продължавам да експериментирам ...
Днес случайно видях магазин за платове и го посетих с надеждата, че ще намеря бархет (бяха ми казали, че е дефицитна стока). Оказа се, че е бил дефицит, но сега се очаква доставките да станат редовни. Та взех си някакъв пеоценен отрязък с петна, (които в случая с партенките са без значение) с ширина 90 см и дължина 140 см. От него излязоха 2 х 48 (както ме посъветва Hobo) и едно парче 44 см. Наистина ширината от 90 см използвам за дължина на партенката и тя ми пасва - с 10 ина см повече не пречи, но по-къса ми се струва неудобна - по-малко резерв за конча и по-несигурно захващане. Ширината на партенката 44 и 48 не е проблем мисля - просто по-малко остава отпред пред пръстите - както казват за добре навитата партенка - стърчи само с 1 - 2 см пред палеца.Може би така е по-удобно за обувка по мярка. Малко по-големите гумени ботуши са добре с по-широките партенки, защото остатъка отпред ги уплътнява. Последвах и съвета на Hobo да ги подпъхвам отгоре, не отдолу, както е показано на повечето филмчета в мрежата, и така се получава още по-добре - първо подпъхвам единия край и после остава възможност да подпъхна и другия - и двата отгоре - партенките стоят на крака без да се развиват и чудесно уплътняват в конча на кубинката. Този размер според мен е идеален за обувка с конч подобен на БГ кубинките, при мен точно се изравнява с меката част на горния ръб и остава скрит вътре и невидим, както едновременно е и удобно на крака.
Пробвах с по-тънък плат - отново памук, но доста по-фин от хасето и американа и съм разочарован. Някак си няма този амортизиращ и уплътняващ ефект на последните. Той пък е най-изразен при бархета. В общи линий може би е въпрос на предпочитания и температури, но американа и хасето ми се струват по-летен вариант, въпреки, че навити на 2 слоя вършат добра работа (бих казал по-добра от синтетичните и/или смесени чорапи) и при по-ниски температури, а бархета според мен е платът за зимния вариант на партенките (ако въобще може да се делят на зимни и летни).
За мен квадратните не са летен вариант, може би са по-лесен и разбира се по-пестелив, но не и толкова надежден. Може да си променя мнението, ако някой ме научи да навивам такива, защото досега сам не съм успял надеждно да го направя.
...Through Knowledge - Power...

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #35 -: 20 Октомври 2012, 20:48:49 pm »
Нещо и от моя казарман опит.Случвало се е да използваме наистина каквото ни попадне парче плат като размери.Претенциите са най-вече спрямо материала.Ако не достига плата за да се увие добре и стегнато си помагахме с нещо като ленти или дори връвки от плат за да го стегнем по-добре.По този начин дори съм ходил и с парадните обувки на кино :) Какво не прави липсата...

Hobo

• Hero Member
« Отговор #36 -: 25 Октомври 2012, 13:57:40 pm »
... взех си някакъв преоценен отрязък с петна, (които в случая с партенките са без значение)...
Виж такъв вариант за евтин плат не се бях сетил. Благодаря за идеята. Що се касае до плата. Зимата партенките се правят от бархет, а лятото от американ. С бархетни партенки лятото е доста топло. За сметка на това зимата до около -25С те вършат добра работа. Ако летните американени партенки не ти уплътняват добре, слагай по-дебела стелка. Тъкмо ще уплътнят и обувките, които след носене с по-дебелите бархетни партенки после са малко хлабави с летните.

Квадратните партенки е много лесно да се ползват. Просто гледай картинката и опаковай крака. Придържаш с ръка докато обуеш обувката и това е цялата философия. Аз предпочитам чешкия вариант на навиване. С немския, макар и разликата на вид да е несъществена, винаги ми се получава един ръб върху оперираната част на крака и ми причинява дискомфорт. Може би за теб няма да е от значение, но пробвай и двата начина. Все пак квадратните партенки са само един компромисен и мързерлив начин да си опаковаме краката. Добре намотаните правоъгълни партенки са по-добри във всяко едно отношение от тях.

Щях да пропусна. Ако обувките или ботушите ти са по-големи от твоя номер няма нужда от по-широка партенка, просто постави крака по-назад и пред пръстите ще се получи по-дълга стърчаща част, която след обуването ще уплътни обувките. Веднъж като уцелиш колко трябва да уплътниш, после е лесно. Ще знаеш колко плат да пускаш напред. Това е също една от хубавините на правоъгълните партенки. Един, че и два номера по-големи обувки спокойно се уплътняват по този начин. С квадратните не може.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #37 -: 29 Ноември 2012, 14:49:44 pm »
И още за партенките:
"И Стоичков си е увивал краката. Чорапите са за жени"  Гeорги Банов, Гeорги Милков; 24chasa.bg; 29.09.2012 11:49.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #38 -: 29 Ноември 2012, 16:43:23 pm »
Хе хе, чел съм я тази статия ;D. Дали защото авторите са двама или така са искали да отразят всички форумни писания за партенките, но се е получила интересна комбинация. В първата част правдива информация все едно човек, който сериозно е носил партенки я е писал. Втората част ми звучи като някой, който през живота си не е слагал партенки, а ако въобще е служил е било по губивремието след горбачовата перестройка.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #39 -: 29 Ноември 2012, 17:35:37 pm »
авторите са от подфикусния буш и двамата, ако въобще са двама... ;D

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #40 -: 29 Ноември 2012, 19:05:14 pm »
И още за партенките:
"И Стоичков си е увивал краката. Чорапите са за жени"  Гeорги Банов, Гeорги Милков; 24chasa.bg; 29.09.2012 11:49.
Съмнявам се авторите на статията да прочетат тези коментари, но ако някой желае да изрази мнението си за статията, може да го направи в нейния край, чрез Добави коментар. До момента е прегледана 5076 пъти и има 4 мнения.

Hobo между другото колко човека родени след 1980 г. смяташ, че знаят какво е партенка и са виждали партенка. Та как да повярват тези мъже по на 30 г., че по-убаво от партенката нема за туризъм, лов и риболов. Все едно на мене да ми говориш, че по-читаво от свински цървули от необработена свинска кожа, за тия дейности нема. (Забележка: Аз поне свински цървули съм виждал и съм носил един път).

Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #41 -: 29 Ноември 2012, 19:28:09 pm »
Има мъдрост в твоите думи, Mavrud. Лошото е, че все повече стават стоянчовците и ръсят акъл за неща, които даже не са виждали. И в тази статия, както и в онази, където партенката я определиха за идеологическо оръжие, е ясно, че който е писал втора и трета част нашенска партенка не е виждал и е преписвал от руските сайтове. Много станаха майсторите на копи-пейста. Някои са вече виртуози и за капацитети се броят.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #42 -: 29 Ноември 2012, 19:35:29 pm »
Хобо, прощавай камарад, но често и твоите мнения звучат като от последна инстанция.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #43 -: 29 Ноември 2012, 19:41:46 pm »
Вярно е. За неща, които лично съм изживял или усвоил. По-добре е така, отколкото ако следвам светлия пример и започна да те уча на докторлък. Но никога не е късно човек да стане за резил де...

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #44 -: 29 Ноември 2012, 19:52:43 pm »
Самая лучшая рыба - это колбаса! 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.