Автор Тема: Партенки вместо чорапи  (Прочетена 29731 пъти)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re:Партенки вместо чорапи
« Отговор #45 -: 11 Декември 2012, 12:37:07 pm »
Ее, всичко е в реда на нещата, няма как човек свикнал на удобствата на цивилизования свят да оценя нещо създадено и ползвано при други условия и от други хора. С един излет - не става, най-много да ги намрази завинаги. Все едно да показвам на младо момче карало само Мерцедес, как се пали кола с манивела или как се прави гума на поляната, ми нали ще ми се смее? Па ако му стане интересно и не го науча както трябва, може и някой пръст да счупи. А и винаги ще има зевзеци които дебнат случай да се подиграят или да покажат остроумие, по същия начин след десетина години ще се смеят на работата с карта или четенето на книга, може би.
В първата част на статията има доста факти и тъй като и аз съм служил по времето на Стоичков, мога да ги потвърдя напълно. В нашето поделение никой никога не ни е задължавал да носим партенки или да навиваме за норматив. Това е гърба на повиквателната ми заповед :

Аз си носех всичко без ризи и партенки. Старшинката ни тръшна по един наръч имущество, вкл. парчета бархет :o. Един добряк младши сержант ни събра и ни показа как се шият якички и как се навива плат на краката. Първото ясно, второто- не, затова повечето си решихме да си караме с чорапите. Няма проблеми, задължително обаче вечер всички през чешмата на студена вода, безкомпромисно ! Така си карах първите 6-7 месеца /най-трудните всъщност/ и Барабар Петко реши да пробва бархета. Е да ама той беше свършил, и в склада нямаше даже. Хубаво че в първо спално на ротата имаше близо 80 чаршафа и във второ още толкоз :D, нашите пращаха чат пат и така до края. Вечер обувките изглеждаха така :

При вдигане по тревога /упражнение при което наличния състав изнася цялото имущество на ротата, железария и кинкалерия по 15-30 кила на човек, проверява се на плаца и на десетата минута трябва да е в каросериите на камионите, всичкото при пълна тъмнина и тишина, щото врага бди/ се обуват така :

На плаца е така:

Доста по-удобно е отколкото да излезеш бос в снега, проверено. В камиона вече почваш да се оправяш на спокойствие. Разбира се ако те мързи може да си останеш и така, лошо че рано или късно получаваш учтива покана /кубинка в  г?за/ да се приведеш в приличен вид. Ето как :

И в конце концов :

Уточнявам за незапознатите - партенки носени от нормално здрав човек с кожени обувки - НЕ миришат. При други условия нямам наблюдения. И още, при занятия свързани с движение, като спрем на почивка 1/3 до 1/2 от състава пренавива партенки, после другите. Може да не са мръднали на краката, но не се знае кога пак ще имаш възможност да го правиш. Така е останало, опит от годините, пък и след нас сигур още 2-3 годинки е изкарало. Това е положението, преди четвърт век като командир на отделение съм научил 5-6 момчета да го правят, сега ако с помощта на виртуалното общуване помогна на 1-2 ще съм радостен.

Снимките са от подфикусния бушполигон, фотограф jordanova junior :

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #46 -: 11 Декември 2012, 14:23:37 pm »
... че по-читаво от свински цървули от необработена свинска кожа, за тия дейности нема. (Забележка: Аз поне свински цървули съм виждал и съм носил един път).

Носих цървули от дебела кожа от биволици. Баща ми предлагаше платненки, но с тях вечер се връщах със съдрани крака до коленете. Избирах цървулите, защото биволите като пасяха по стърнището, ние играехме на гоненица по големите орехи. Итоку виж биволицата влязла в чуждата царевица. Спринт 300-350 метра през стърнището и къпините. А те жулят ли, жулят. Затова цървули с много дълги партенки или навои, навити до под коляното бяха благодат. Навиеш ги до под коляно и ги завързваш с вързанки(тънки, около 5 мм конопени въженца). Бяха толкова дълги, колкото да ги кръстосаш 2 или3 пъти до под коляното.
Вечер, партенките или навоите майка ми прибираше, а ми приготвяше втория чифт. Цървулите ги накисваха във вода, а сутринта преди да ги обуя ги простираха.
Сега на туризъм лете и зиме ходя с вълнени чорапи, но ако съм в моя район (равнината), често съм с партенки, зависи от времето. Вълнения чорап е безгрешен, но да е изплетен от моята другарка по живот, не от пазара.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #47 -: 11 Декември 2012, 14:29:47 pm »
Jordanov, бях почти забравил момента с учтивото напомняне ;D ;D. Много свежо ги пишеш нещата, приятно е да се четат. Можеш ли да сложиш още някоя междинна снимка или словесно да обясниш какво става между снимка четвърта и пета от навиването на партенките, че там има момент, който е важен, а не се вижда от снимките...сгъвката преди да се вържат от външната страна. Поздравления за фотографа. Справила се е прекрасно. Много полезни снимки!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #48 -: 12 Декември 2012, 12:21:51 pm »
Ха ха, след снимките заради неспазване на вътрешния ред фотографа бе изпратен за размисъл в коридора. Обаче дръпнала и апарата и си направила веселяшка фотосесия пред огледалото.
Сега за навиването. Имаме два сюблимни момента, които се обработват с тренировка,  първия е между трета и четвърта снимка на предния ми пост. Прехвърлянето на плата под стъпалото - първо под пръстите, после под петата, може и обратно, кой как му е удобно. Плата изпънат и стъпалото натиска надолу, имаме това :

Лявата ръка мушка навътре, дясната държи изпънато и изправя напред към пръстите на крака :

Втори сюблимен момент, понеже кръстосахме ръцете, лявата пуска, заема правилна позиция и хваща плата на същото място :

Дясната през цялото време държи здраво и нататък е лесно :

Резултатът е приличен :

На другия крак се прави същото, огледално. Може и с някои вариации, за мен това е най-доброто. Напр. някои момчета стъпваха на другия ъгъл на плата и така възела излиза от вътрешната страна на крака, пробвал съм става и така, въпрос на предпочитания.

Снощи, по време на снимките на втора серия, jordanova се заливаше от смях и се изказа че напоследък в някои от постъпките ми не намира логика. Аз като благоразумен мъж на средна възраст естествено мълчах, обаче jordanov junior прояви неочакван интерес и реши да пробва. Оказа се изненадващо схватлив, чак ме хвърли в размисъл :D. Резултат от четвърти опит, или по-скоро трети :

Почти като римски пехотинец. Довечера опитите продължават ;D

Hobo

• Hero Member
« Отговор #49 -: 12 Декември 2012, 16:33:03 pm »
Благодаря ти. По-ясно от това едва ли може да се покаже. От тук нататък за никой няма оправдание ако не опита. ;D Падне ли ми фотоапарат под ръка ще снимам завъшващата фаза за навиване на дълга 90х40см партенка както за кубинка, така и за ботуш. Понеже до снимка 4 е същото, всеки усвоил показаното от Jordanov напрактика ще умее и другия метод максимум след 1-2 проби.

Аз откакто пробвах 90см руски партенки тотално минах на такива. Ефекта е, че все едно винаги резервните са ми навити на глезена в готовност ако се намокри ходилото с просто обръщане и пренамотаване краката ми отново са сухи без да нося резервни партенки. Макар този размер да е за ботуши с малка вариация при навиването добре пасват и за кубинки. Относно това на кой ъгъл да се стъпи. Правилото е като се стъпва на партенката дългото парче да е между двата крака.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #50 -: 13 Декември 2012, 11:51:14 am »
А, продълговати задължително и аз ще пробвам на някое излетче с широките кубинки или гумени ботуши. Чаршафи имам достатъчно подръка ;D И още нещо забравих да предупредя - преди започване на упражнения да не се пие бира ;D. Ако не е удобно седнал, може и крака стъпил на табуретка или от коляно, трябва да се пробва. Пак казвам - има вариации в захвата, положението на ръцете, стойката, всичко е до навик и предпочитания, пък и физически особености ако щете. На снимките съм се стремил да покажа посоката и състоянието на плата в отделните фази щото крайния резултат е важен - стегнато, без гънки и стабилизирани краища. Готов съм и за уточняващи въпроси 8) Успех !

Hobo

• Hero Member
« Отговор #51 -: 27 Декември 2012, 22:05:33 pm »
Няколко човека ми се оплакаха, че им се нищят партенките след като ги изрежат или нацепят. Няма страшно. Пада някой и друг конец, но след 1-2 пранета това спира. Освен това американа става по-мек и приятен на допир след няколко пранета. Като е нов е илюзорно твърд. Бархета е мек и приятен и преди пране, но и при него се нищят конци до първите 1-2 пранета.

ichlkv

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #52 -: 31 Декември 2012, 12:44:56 pm »
Да партенките са хубаво нещо!В края на службата си задавах въпроса как ще ходя в цивилизацията с чорапи ама свикнах.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #53 -: 14 Януари 2013, 20:13:04 pm »
Дали Чарли Чаплин е с партенки вместо чорапи, когато си сготвя обувката  във филма
ТРЕСКА ЗА ЗЛАТО (THE GOLD RUSH)?

Не се взимай толкова на сериозно.

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #54 -: 15 Януари 2013, 21:06:48 pm »
За съжаление, вече и руската армия се поамериканчи/понайлончи.   >:(

Российская армия отказывается от портянок

Hobo

• Hero Member
« Отговор #55 -: 15 Януари 2013, 22:31:35 pm »

Поредната партенка за партенките. 8)

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #56 -: 15 Януари 2013, 22:59:06 pm »
Да, прав си за украинския сайт, и ако оригиналният източник не беше руското БиБиСи... ;)

http://news.bbc.co.uk/hi/russian/russia/newsid_7535000/7535025.stm

Hobo

• Hero Member
« Отговор #57 -: 15 Януари 2013, 23:48:52 pm »
Така наречените реформатори отдавна имат апетити да зареждат руската армия с чорапи и обувки. Даже бяха почти успели. Имаше решение за окончателното премахване на ботушите, а с тях и на партенките, но след грузинската криза и направения след това анализ Путин ги отсвири.  Изглежда реформаторите отново са надигнали глави защото действително министъра на отбраната се е изказал за премахване на партенките, но аз прогнозирам нов министър преди окончателната отмяна на партенките.

Защо според теб руската армия ще се поамериканчи/понайлончи ако я преобуят с чорапи? От десетина години там наред с партенките носят и чорапи. По устав са памучни и вълнени, а и самите чорапи не са измислени от американците. Та не ти схванах мисълта.

П.С. Това от BBC, дето си го дал, е от 2008 година. От старите партенки ;D. Но има и някои обективни факти за самите партенки.

Gooner8

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Re: Партенки вместо чорапи
« Отговор #58 -: 17 Февруари 2013, 17:01:50 pm »
Здравейте, искам да изкажа благодарност на всички взели участие в тази тема, защото научих нещо ново, а и беше обяснено много добре.Личния опит е най-добрият източник. Отскоро се интересувам за нещата, които могат да ми помогнат при един поход в планината и добре, че има хора като вас, които да хвърлят малко светлина по различните въпроси.
Благодаря отново!  :)

Hobo

• Hero Member
Re: Партенки вместо чорапи
« Отговор #59 -: 12 Април 2013, 12:30:24 pm »
Няколко начина за навиване на руски партенки (40х90см). Принципа е един и същ, но има разлкика в детайлите. Вижте как се поставя крака в началото. Начина на първия клип е особено добър ако партенката е тясна. Това се вижда на втория клип. Освен това някак по-стегнато се навива и държи по-дълго време. Аз навивам както е показано на четвъртия (последния) клип от минута 00:45 до 01:30. Става както за ботуши, така и за кубинки понеже партенката се навива около глезена и не се подава над кончова на кубинката. Също така може да се комбинира навиването от първия клип със завършващата фаза от четвъртия. Резултата е много добър и също става идеално освен за ботуши и за кубинки.

http://vbox.bg/watch?v=4168205
http://vbox.bg/watch?v=4169456
http://vbox.bg/watch?v=4167894
http://vbox.bg/watch?v=4168013

//edit
Този клип вече е показван от Phoenix по-напред в темата, но да са събрани на едно място за удобство... Навиване на руска партенка в полеви условия:
http://www.youtube.com/watch?v=_TVkxkiwPxc