Автор Тема: Какво се прави при ухапване от кърлеж  (Прочетена 26304 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #30 -: 03 Април 2012, 07:21:03 am »
Колегата hr.zlatarev явно се е разхождал в близост до бушполигона, ама аз бях там в събота.

Кърлежи обаче не забелязах, сигурно щото имаше силен вятър и са се скатавали на завет.

Разчиствах храсти от страна на гората, сякох една попска круша и си играх да я ашладисвам с калеми на друг вид круша.

Опитах се да събирам опадалите листа от ореха, ябълките и крушите, ама се отказах заради вятъра.

Там въздухът толкова е чист, че първо сядам, изпушвам 2-3 цигарки с кафе, за да се нормализира организма след софийските прахоляци и те така...

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #31 -: 01 Ноември 2012, 16:23:38 pm »
Две думи и от мен за кърлежите.Колкото по-рано се махнат толкова по-добре.Многократно са ми се лепвали .Обикновено се усеща само сърбеж и когато се почешеш -появила се е ,,пъпчица".Бързо я хващам възможно най-близо да кожата с нокти и рязко я дръпвам направо нагоре.Никакво въртене или други номера а само рязко дърпане вертикално нагоре от кожата.Не ми се е случвало да се къса главичката.После дезинфекция с каквото Бог дал.Ако обаче е имал достатъчно време да се забие дълбоко тогава този номер не минава и трябва мазане с мазнина .Мазал съм ги дори с машинно масло и грес.Това беше лечението и на многобройните кърлежи на едно кученце на които му бяха направили ушите направо като царевични кочанчета покрити с черни семена.Две мазания с грес и не остана нито един.

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #32 -: 01 Ноември 2012, 17:49:15 pm »
Явно не си запознат достатъчно с предаваните от кърлежи болести, и правилата за безопасното им отстраняване. Има доста грамотно написани статии в Нета, при това и на български. С това шега не бива!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #33 -: 02 Ноември 2012, 16:32:56 pm »
Интересувал съм се от тези неща и то не на принципа ,,Една бабичка казала"...много преди още да се появи Нета.Има обаче положения когато вместо да чакаш часове за да го напраиш уж най-правилно се налага да действаш светкавично а и в доста от уж научните писания се срещат глупости или поне противоречия.Самия факт ,че винаги съм отстранявал кърлежите без да ги разкъсвам и абсолютно цели говори недвусмислено ,че съм бил прав.В условията в които ми се е налагало да го правя това е било единственото не само правилно но и възможно решение.Мазал съм кърлежи на кучета защото е било невъзможно да ги отстраня без това или е било най-малко травмиращо за тях.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #34 -: 21 Април 2013, 14:26:33 pm »
 Здравейте!
Колкото и да изглежда неправдоподобно, но пролетта напредва, а с нея се събудиха и разните гадинки.
Мисля, че е време да събудя и тази тема  :)
 Ровейки си в пощата, попаднах на поредното приспособление за отстраняване на кърлежи.
Нямам за цел да правя реклама на дадена фирма, а да помогна с каквото мога за нашата безопасност.
Това е сайта, който са ми пратили:
http://www.tickfree.eu/

А това е демо на самото ползване на устройството:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OuPQxxTwm5g
Поздрави!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #35 -: 13 Април 2014, 13:38:54 pm »
..... Ровейки си в пощата, попаднах на поредното приспособление за отстраняване на кърлежи.
....Това е сайта, който са ми пратили: http://www.tickfree.eu/
На външен вид много прилича на приспособление за вдяване на игли за шиене. Продава се обикновено в китайски комлект с доста игли за към 2 - 2.50лв.
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #36 -: 13 Април 2014, 13:51:39 pm »
И тъй пак е пролет и гадинката пак са плъзнали, ето на каква джаджа за вадене на кърлежи попаднах аз:

Уредът е китайски и много ми прилича на тези, които употребяват някои ветеринари.

Инструкцията за вадене на гадинки, според братята китайци е следната:

Странното за мен е, че тук се препоръчва леко завъртане в двете посоки преди вадене. Това, което съм чел от БГ източници е, че не се препоръчва завъртане.

Това е инструкцията на уреда да английски:

На немски инструкцията е тук .

Bore zlatoto

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
« Отговор #37 -: 14 Май 2014, 20:12:01 pm »
Взимаш сок от чесън или срязани скилитки и се мажеш по цялото тяло и дрехите. Също и го ядеш От потта ароматът му излиза на вън и предпазва от кърлежи бълхи и въшки. Използвах го в полеви условия - работи! Когато съм натрил дрехите и тялото си с чесън гадината може да пълзи по теб но не се впива. Когато е ветровито не е гаранция че няма кърлежи - напротив! Дори тогава по лесно се закрепват за тялото поради факта че имат сплескана форма на телцата си и така по - лесно се носят по вятъра. Освен това чесъна е естествен антибиотик и би помогнал при студено време. Зимата живях сред природата и се спасявах с този зеленчук от хрема и грип .Оцета също гони гадините...

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #38 -: 14 Май 2014, 22:51:07 pm »
Една стара китайска мъдрост гласи, че чесънът лекува 100 познати и 100 непознати болести.
А аз лично съм се пристрастил към един свръхфункционален, същевременно елементарен уред, който е полезен и за кърлежи. Основното му предназначение е в хирургията и от нашего брата малко неточно е наричан кохер. Купувам го от санитарните аптеки, китайско производство за хирургията, челюстите са с лазерно заточване, та зъбците прилепват перфектно. По-малките модели се наричат москито. Масово, малко по-евтин, се намира по риболовните магазини, но  този вид е груб и сякаш нехигиеничен за подобни цели.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #39 -: 19 Юни 2015, 18:16:10 pm »
Попаднах на още един уред за отстраняване на кърлежи: 
O'Tom Tick Twister
Интернет страница http://www.otom.com/  и  http://www.tick-twister.com.

Може да се намери във ветеринарни кабинети, магазини за домашни любимци и български интернет магазини. В аптеки не съм търсил.  Всъщност това са две лостчета (крачета), едното за по-тлъсти кърлежи, другото за по-ситни.  Цени  между 5.90 и 10лв за комплекта от две лостчета (крачета). От видеото в сайта на производителя се вижда, че ефективно може да се ползва  за отстраняване на кърлежи от ухапани хора, домашни любимци и добитък.

Снимката е от сайта http://www.otom.com/

Снимката е от сайта http://www.hyprodis.fr

Снимката е от сайта http://www.otom.com/

Инструкции за ползване:

Видео и анимация: http://www.otom.com/otom-tick-twister-instructions#

В сайта има и информация за вносителя за България и за болести предавани от кърлежите.

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #40 -: 20 Юни 2015, 14:49:22 pm »
Колеги искам да споделя пресния си опит от онзи ден, спах в гората и когато излизам винаги се пръскам с репелент против кърлежи, защото дори Декември месец съм хващал, тези гадини ги мразя повече от змиите...лежал съм в болница с марсилска треска, както и да е... прибирам се аз и разбира се оглеждам цялото си тяло и докато се съблека гледам как един кърлеж ме лази... малък беше разкарах го,след това видях един забит в коляното ми изкарах го с пинсета, наблюдавах мястото на ухапването за сега нищо ми няма,няма симптоми и основания за притеснение, но бъдете адски предпазливи репелентните на са 100 процентови през 2,3 часа трябва да се пръскате,не зависимо в коя года ходите или по кое време,навсякъде са ... И да си защипвате чорапите и шапки с периферия да носите това може да намали до някъде риска,но в никакъв случай не го прави нулев... До 24 часа е хубаво да си направите ваксина против тетанус, след около месец си пуснете кръвни изследвания, за лаймска болест и т.н. Хапан съм сигурно 10 пъти... и това ми е най омразното нещо, дори от това да мръзна,да съм изморен,мокър,издран и т.н. го предпоитам ...
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #41 -: 20 Юни 2015, 21:45:52 pm »
Обикновено се въздържам да пиша неща, които не съм проверил лично, но да споделя какво съм чул относно кърлежите. В разговор с един старец на село той ми каза, че чесъна спасява от кърлежите. Спомних си и че съм го чел това някъде. Даже беше обяснено защо кърлежите не се забиват в тяло, което излъчва с потта си миризма на чесън. Не знам дали е така, но съм склонен да вярвам на опита на дядовците.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #42 -: 21 Юни 2015, 17:11:42 pm »
Еми те нали са си кръвопийци, нормално е да ги гони чесъна.  :D Ето откъде е дошла легендата, че чесъна мори вампирите, значи.  ;)