Автор Тема: Какво се прави при ухапване от кърлеж  (Прочетена 29098 пъти)

LIC

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 154
Би било много полезно за мен, да се отвори една отделна тема, кой как мори кърлежите по време на излет.  Лично мен досега не ме е хапал или просто не съм откривал да ме е хапал кърлеж. Доста съм чел, но примерно ако на по-дълъг поход те ухапе и нямаш възможност за лекарска намеса какво трябва да се направи с подръчни средства, примерно в една туристическа раница ги има ;)

hr.zlatarev

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #1 -: 30 Март 2011, 16:57:00 pm »
С уговорката, че съм лаик и може да греша:"Ухапването" на кърлежа е малко условно понятие. Всъщност това животинче неусетно !! се впива някъде по тялото като по принцип търси по-нежни места /ако човек си е полегнал на тревата може да бъде "посетен" под мишниците или на още по-интимни места/. Така впит кърлежа смуче неусетно кръвчица и пренася зарази от рода на Лаймска болест и др. а може да преседи с дни на местото. Тогава и става страшното, защото отделя /май/ някакъв токсин, който отравя тялото или някаква такава страхотия. Когато съм"ухапан" моря кърлежа, като му капвам капка моторно масло от щеката за нивото на маслото от колата. Така кърлежа се задушава а и доколкото знам моторното масло е и токсично, така че след минутка две животинката се отпуска и внимателно за да не се спука телцето /заради евентуална зараза/ се изважда. Не е нужно непременно да се върти но може би помага - аз поне просто внимателно го издърпвам - бавно, леко за да не се скъса главичката и хоботчето да остане в тялото. За по-сигурно след изваждане внимателно го оглеждам за да се уверя че е цял. Това е важно за да се избегне инфекция и усложнения ако хоботчето остане в тялото. Ако това се случи - помага доктор с нож. Опита ми е от десетина - петнаисет кърлежа, който съм извадил от мене или от мои близки. Сигурен съм, че във форума има капацитети и те ще се включат също.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #2 -: 02 Април 2011, 12:31:14 pm »
За мазането и умъртвяването на кърлежа и дали е правилно стана дума в една друга тема. Ето как протече дискусията:

Venmin: Hobo може към приложенията на свинската мас може да добавиш вадене на кърлежи.Пробвано днес намазвате оставяте малко да постои след това въртите обратно на час. стрелка и той си излиза.

Cat: venmin кърлеж не се маже с мазнина да пада понеже повръща преди да падне.

Hobo: Това и аз съм го чувал, но пък човек с медицинска подготовка (не е лекар) точно с олио ги мажеше кърлежите да ги умори и те почти сами си излизаха след това. Може ли  Д-р Kent да каже правилно ли е да се мори кърлежа задушавайки го с мазнина и в зависимост какво ще каже той да включим или не в приложенията на маста и използването и при вадене на кърлежи.

Kent: Кърлежите не се мажат, задушават се и си повръщат бълвоча в раната. Но обикновено всички ги мажат, без особено гадни последствия. Спасява ни факта, че в България има много малко заразени кърлежи.

Аз си мисля, че мазан или немазан заразеният кърлеж ще зарази и нас. Може би Kent ще каже дали е така. По добрия вариант е да се погрижим, доколкото можем, да не ни ухапе кърлеж. Кърлежа се среща обикновено там където минават животни, питомни или диви. За щастие не се катери по дърветата и от там да скача на жертвата, а се покатерва на върха на висока трева и търпеливо чака. Когато мине човек или животно, той се прехвърля на него. Пак за щастие кърлежа не пълзи бързо. Затова хубаво е да бъдем обути в панталони с дълги крачоли. Крачолите да бъдат пъхнати в обувката. Затова кубинката е добра бушкрафтърска обувка. Ризата или фанелката да бъде вкарана в панталона. Както се казва да бъдем добре загащени. На всеки половин час, а ако е влажно и топло на всеки 20 минути групата да спира и внимателно всеки да прегледа другаря си за пълзящ по дрехите кърлеж. Обикновено това е достатъчно за опазване от кърлежи по време на движение и поход.

Популярна информация за кърлежите и болестите с които те заразяват може да се получи от статията ВНИМАНИЕ КЪРЛЕЖИ! в www.lekar.bg .

За ваденето на кърлеж попаднах на много хубава статия от Майя Маркова. Понеже тя е дала права за разпространение на статията ще си позволя да я копирам цялата в отделен постинг.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #3 -: 02 Април 2011, 13:19:15 pm »
КАК СЕ ВАДИ КЪРЛЕЖ
Майя Маркова

Ухапването от кърлеж е не само неприятно, а и опасно, защото кърлежите пренасят заразни болести. Измежду тях най-разпространена и известна е лаймската болест (борелиозата), причинявана от бактерията Borrelia burgdorferi и пренасяна от кърлежи от род Ixodes. Повече за нея можете да прочетете в [1] и [2]. Има и доста други болести, пренасяни от кърлежи – например Източните Родопи са известно огнище на кримска хеморагична треска, а в близкото минало и на кърлежов енцефалит (който винаги може отново да се появи).

Предпазване от кърлежи
За да се предпазим от болестите, пренасяни от кърлежи, всички специалисти съветват на първо място да избягваме самите кърлежи. Не всеки обаче би се съгласил поради страх от кърлежи никога да не излиза сред природата. Освен това общините не вземат нужните предпазни мерки – пръскането срещу кърлежи в нашите градове е рядко, затова пък присъствието на кучешки глутници е постоянно. В резултат вече не е необичайно дете да развие лаймска болест след ухапване от кърлеж в градинката пред блока.

Други предпазни мерки: Излизайте сред природата с дълги панталони и дреха с дълги ръкави. Напъхайте крачолите в чорапите си. Ако дрехите са светли, кърлежите по-добре ще се открояват върху тях. Намажете или напръскайте кожата и дрехите си с препарат, отблъскващ насекомите и кърлежите (репелент). След като се приберете, огледайте тялото и дрехите си за прикрепени кърлежи. Огледайте също децата си и домашния си любимец. Имайте предвид, че кърлежите обичат да се крият в топлите влажни гънки на кожата, както и под косата.

Вадене на впити кърлежи
Какво да правим, ако открием прикрепен кърлеж? Ако наблизо има лекар, обърнете се към него. Ако обаче ви трябва повече от час, за да се доберете до лекаря, по-добре извадете кърлежа сами. Колкото по-дълго той стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да ви предаде болестта.

Как се вади кърлеж: Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част (“главичката”), възможно най-близо до кожата. След това дърпайте упорито, докато го откъснете. Внимавайте да не го смачкате.

Вадене на кърлеж (опростено от [3])


 Хубави снимки, показващи как се вади кърлеж, могат да се видят в [4].

Ако нямате пинсети, захванете кърлежа с нокти, защитени от найлонова или гумена ръкавица или пластмасова торбичка. Все ще намерите нещо, само не пипайте кърлежа с голи ръце. И си купете пинсети, да имате за следващия път. В някои страни продават и специални приспособления за вадене на кърлежи. Те също вършат работа, макар не винаги да са толкова добри, колкото твърдят рекламите им.

Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не мажете кърлежа с мазнина или нещо друго, преди да го вадите. Това не носи никаква полза (може дори да увеличи риска от заразяване, като накара кърлежа да повърне) и само ще ви забави. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности върху кожата си [4]. Ако при ваденето кърлежът се разкъса и челюстите му останат в раничката, извадете ги, както бихте вадили забита треска.

След изваждането на кърлежа
След като махнете кърлежа, промийте ухапаното място с топла вода и сапун и го дезинфекцирайте със спирт. Ако при ваденето сте разкъсали кърлежа или по невнимание сте го смачкали, дезинфекцирайте старателно.

Някои автори препоръчват, ако кърлеж от род Ixodes е стоял дълго впит в тялото ви (това се познава по големината му – дълго стоялите кърлежи са издути от всмуканата кръв), до 72 часа след отстраняването му да вземете профилактично единична доза от 200 mg доксициклин [5].

Бременните и децата под 8 години, за които доксициклинът не се препоръчва, могат да вземат амоксицилин. Напоследък се препоръчва и азитромицин, който също е разрешен за деца и бременни. Непременно се консултирайте с лекар, преди да вземате какъвто и да е антибиотик.

След като махнете кърлежа, поставете го в добре затварящо се шишенце. Напишете на шишенцето датата. Съхранявайте го поне един месец, за да може при нужда да го покажете на специалист, който да определи вида му (т.е. дали е от опасния род Ixodes). През това време следете за белези на лаймска болест. Най-характерният от тях е голямо зачервено петно около мястото на ухапване, което впоследствие се разширява още и може да стане пръстеновидно (т. нар. “биволско око”). Други белези са: подуване на близките стави, грипоподобни или неврологични оплаквания [6] [7]. За жалост никой от тези симптоми не се открива при всички заразени с лаймска болест. Бъдете нащрек и за други оплаквания – да не забравяме, че лаймската болест не е единствената зараза, пренасяна от кърлежи.

Никога не убивайте кърлеж чрез размачкване, защото телесните му течности може да са заразени. Добър начин за убиване е да сипете спирт в шишенцето, където сте го сложили.

Ако имате дори слабо подозрение, че сте заразени с лаймска или друга болест, веднага се обърнете към лекар. Ако живеете в София, посетете Националната референтна лаборатория по лаймска болест и лептоспирози. Тя се намира на четвъртия етаж на Националния център по заразни и паразитни болести на бул. “Янко Сакъзов” № 26.

Ако около ухапаното място се появи малко зачервено петно (с диаметър под 5 cm), то най-вероятно е резултат от местно възпаление, а не признак на лаймска болест. Как може да изглежда истинското зачервяване, можете да видите например тук.

Обривът “биволско око”, когато го има, е достатъчен за диагнозата [7]. Ако обаче той липсва, а се подозира лаймска болест, кръвта се изследва за антитела срещу борелията – причинител на лаймската болест. Тези антитела при някои болни се появяват още през първия месец, при други – по-късно [6]. Затова, ако месеци по-късно получите артрит, кажете на лекаря, че ви е хапал кърлеж. Нещо повече, ако развиете артрит, дори да не си спомняте да ви е хапал кърлеж, добре е да се изследвате за антитела срещу борелията. Може кърлеж да ви е заразил, без изобщо да сте усетили.

Поради късната поява на антителата при част от заразените е желателно кръвта да се изследва, след като мине 1 месец от ухапването. За жалост дори и тогава изследването има ограничена стойност, защото някои хора развиват лаймска болест, без да образуват достатъчно антитела, които тестът да засече [8].

За хората, които поради естеството на работата си са постоянно сред кърлежи, най-добрият подход би била ваксинацията. Ако вие сте от тези хора, посъветвайте се с лекаря си дали да се ваксинирате срещу кримска хеморагична треска. Ваксина срещу лаймска болест понастоящем за съжаление не се предлага.

Източници
1. Лаймска болест (борелиоза). http://www.puls.bg/issue_print/256/index.html
2. Лаймска болест. http://www.arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2546/subprm/infections/alpha/0.html
3. DVBID: Tick Removal / CDC Lyme Disease http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/lyme/ld_tickremoval.htm
4. Gammons M., G. Salam (2002). Tick removal. American Family Physician 66: 643-646. http://www.aafp.org/afp/20020815/643.html
5. Nadelman R.B. et al. (2001). Prophylaxis with single-dose doxycycline for the prevention of Lyme disease after an Ixodes scapularis tick bite. N Engl J Med. 345: 79-84. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed....Pubmed_RVDocSum
6. Hofmann H (2006). Early diagnosis of Lyme borreliosis. MMW Fortschr. Med. 148: 32, 34, 36. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView....Pubmed_RVDocSum
7. Lyme disease diagnosis. http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/lyme/ld_humandisease_diagnosis.htm
8. Evidence-based guidelines for the management of Lyme disease (2007). http://www.guideline.gov/summary/summary.aspx?doc_id=4836&nbr=3481&string=lyme

Публикувано 2007
Внесени промени 2008

Copyright © Майя Маркова

Имате право да съхранявате, размножавате и разпространявате този текст, стига да не го представяте като създаден от вас или от трето лице и да не извличате печалба.

Текстът е писан от автор, който не е лекар, за читатели, които не са лекари. Нека читателите-медици бъдат снизходителни към любителския му характер. Ако обаче забележите фактически или терминологични грешки, моля ви да ми пишете , за да ги отстраня.

URL към оригиналната публикация
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

tirex

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 42
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #4 -: 02 Април 2011, 14:24:07 pm »
Хобо много полезна статия и много навреме.Почти всички знаехме че кърлежите се мажат с мазнина и се въртят обратно на час. стрелка  а се оказа че това е грешно.А във връзка с пинсетите дали ще можем да ползваме тези на Викса или трябва да са специални.Трябва да преобурудваме походните аптечки  с гум. ръкавици.

GOART

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 126
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #5 -: 17 Май 2011, 15:05:56 pm »
Снощи един такъв приятел си махнах от корема.....тук почти всички са заразени и сега очаквам включване. ::)
Направих грубата грешка да го спукам с нокти, след като го издърпах от кожата, но поне дезинфекцирах мястото със спирт.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1552
 • Водолей
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #6 -: 08 Юни 2011, 18:30:15 pm »
Тия дни съобщиха, че последните 2 седмици рязко са се увеличили случаите от ухапване на тия гадове, явно затоплянето на времето ги е активизирало. А в летаргично състояние могат да пребивават години и да се активизират внезапно при поява на подходящ топлокръвен източник(бозайник - животно или човек). Кърлеж ме хапа миналата година лятото, лошото беше, че го открих под мишницата едва на другия ден, извадиха ми го в домашни условия, а на третия ден, обзет от съмнения, ходих при личния лекар. Последният за всеки случай ми предписа някакъв английски антибиотик + витамини, които пих без малко 5 дни. Не стига, че струваха близо 50 лева, ами и бира не трябваше да се пие цяла седмица в онези горещини. А когато нещо ти е забранено, още повече ти се иска. Мъка. Оттогава като профилактика подробно се оглеждам всеки ден като се прибера в къщи и още повече ги намразих тези животинки.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 462
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #7 -: 09 Юни 2011, 04:37:11 am »
Всяка година има бум на кърлежи ,като настъпи трайно затопляне и се активират гадовете . Като ходя по полето и съм ги гледал как чакат жертва изглежда усещат къде минават животни и си стоят качени на някоя висока трева и чакат докоснеш ли се до тревата или клонката и е върху тебе гада . Първата предохранителна мярка е панталона в чорапите, понеже са бавни /не като бълхите  ;D/ имаш време да го забележиш . В момента наистина има много кърлежи понеже условията са подходящи трева бол ,засуши се скоро не е валял обилен дъжд той ги дави но хубавото е че скоро като почнат жегите ще изчезнат ще си снесат яицата и ще чакат догодина .

GOART

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 126
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #8 -: 09 Юни 2011, 06:35:25 am »
Миналата седмица махнах 10 кърлежа ;D. Явно съм минал по някоя животинска пътека.
Обичат  завета и влагата, активират се от въглеродния двуокис , който животните и хората издишат.
Кърлежите имат аналог сред хората, това са циганите.....ако двата вида се унищожат, природата дори няма да забележи.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1552
 • Водолей
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #9 -: 09 Юни 2011, 08:02:05 am »
Миналата седмица махнах 10 кърлежа ;D. Явно съм минал по някоя животинска пътека.
Обичат  завета и влагата, активират се от въглеродния двуокис , който животните и хората издишат.
Кърлежите имат аналог сред хората, това са циганите.....ако двата вида се унищожат, природата дори няма да забележи.
Забрави да сложиш своя любим термин "грапави"!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 126
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #10 -: 09 Юни 2011, 09:36:59 am »
Миналата седмица махнах 10 кърлежа ;D. Явно съм минал по някоя животинска пътека.
Обичат  завета и влагата, активират се от въглеродния двуокис , който животните и хората издишат.
Кърлежите имат аналог сред хората, това са циганите.....ако двата вида се унищожат, природата дори няма да забележи.
Забрави да сложиш своя любим термин "грапави"!
 
:D :D :D Вярно ...забравих. :D :D :D
Надявам се, не го приемаш лично.  ;)
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1552
 • Водолей
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #11 -: 09 Юни 2011, 10:52:43 am »
В никакъв случай, но има и работливи занаятчии, макар, че са рядкост. Повечето са такива    
А кърлежите се оказва, че нападат не само бозайници, а даже и влечуги. Божия напаст. А и с тия бродещи безстопанствени кучета по градинките и улиците, няма отърване. Не можеш да ходиш загащен с чорапи върху панталоните по цял ден. Едно време поне пръскаха активно с препарати в този сезон, сега на никой не му пука, освен какво ще стане на следващите избори. Поне улиците започнаха да кърпят активно предвид сриващият се рейтинг на богоизбраните. Ако зависеше от мен - избори ще правя всеки 6 месеца и тогава градове и паланки ще светнат за година-две. Затова се водя независим - щото нищо не зависи от мен.  Пак се отплеснахме от темата. А теб те съветвам да се запишеш в партия "Атака", ще те вземат моментално, даже без препоръки.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #12 -: 09 Юни 2011, 16:57:02 pm »
Миналата седмица махнах 10 кърлежа
Много! Би ли споделил как си бил облечен и обут и къде си скитал. В гора, поле или безлесна планина? И третираха ли те с нещо профилактично след махането им?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

GOART

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 126
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #13 -: 09 Юни 2011, 17:11:27 pm »
 :) Всъщност , не се изразих правилно.....бях тръгнал на разходка рано из близката горичка, много дивеч се навърта там и явно като съм минавал по дивечовите пътеки съм събрал 10 парчета, които за мое успокоение бяха само по панталоните.
И както каза КАТ, са много бавни , та имах време да ги изчистя.
Тук е просто някаква напаст от тези паразити,почти 70% са заразени с Борелия и TBE.
На 16ти миналия месец си махнах един, който беше се забил в корема. Иначе , ако не са кърлежи тук , ще са комари или папатаци......тез вторите направо късат мръвки.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1552
 • Водолей
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #14 -: 21 Юни 2011, 11:34:51 am »
Хич не е за приказване, ама неделя вечерта извадих с големи мъки един кърлеж от дясната страна на корема си, с пинсетите на Викса + игла. Яко ме беше захапала гадината. Мазах раничката последователно със спирт, дезодорант, ракия(55 градуса) и накрая йод и сложих парче анкерпласт. Къде ли ми е скочил - дали в Берковските гори или на бушполигона след това, или в градинката пред блока с многото помияри - не е ясно? На лекар не съм ходил, защото като знам какъв инженер съм, направо ме е страх да отида(молба - kent да ме извини). Тия дни ще се ослушвам за някакви признаци на заболяване, описани в статиите и ако положението стане напечено, май пак ще се пият от онези английски антибиотици, както миналото лято. Аман. Даже и снимки направих, но не ги слагам от естетически съображения.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.