Автор Тема: Какво се прави при ухапване от кърлеж  (Прочетена 26296 пъти)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re: Какво се прави при ухапване от кърлеж
« Отговор #15 -: 09 Юли 2011, 00:20:34 am »
Първо, здравейте на всички.
По повод кърлежите, съм съгласен със статията, но ви съветвам да не си играете с пинсети, понеже най-удобни са стоматологините, а такива почти никой не носи в гората. Още повече пинсетите намаяват значитено тактилния усет и като нищо да се разскъса кърлежът и дори част от него да остане в раната. По-добре сложете едни ръкавици, хванете с пръсти паякообразното и плавно го завъртете обратно на часовниковата стрелка. В интерес на истината няма голямо значение накъде го въртите, но по-добре да се завърти, отколкото да се дърпа. От себе си кърлеж още не съм вадил, но доста кучета съм пощил. Също, избягвайте дезинфекция с дезодорант или ракия. Дезодорантите съдържат алкохол, но съдържат и различни токсини, в зависимост колко по-евтини, респективно ментеливи са. Ракията е 40-50 градуса, а за свястна дезинфекция се изискват най-малко 70. Медицинският спирт е в две разновидности - 70 и 90 градуса. Препоръчвам първия, че вторият има гадния навик да коагулира белтъците. Не е зле да се редува и с 3% кислородна вода, а може и йоден препарат (Jodasept), ако няма анамнеза за алергии към йод. Дано съм бил полезен  ;D
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #16 -: 01 Август 2011, 18:46:03 pm »
Да събудя една стара но важна тема ;)

От няколо години си нося с мен и това устройство за отстраняване на кърлежи.

Мисля, че всеки с малко умение и стара кредитна карта може да си го измайстори  :)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #17 -: 02 Август 2011, 11:37:05 am »
Еее благодаря още довечера го почвам . Ползвал ли си го по предназначение , малкия , големия прорез ?

Racho

• Full Member
« Отговор #18 -: 02 Август 2011, 11:45:52 am »
Честно казано не  ::)
Докато видя кърлежа и вече съм го махнал.
Чак след това се сещам за тази пластина  :D

Racho

• Full Member
« Отговор #19 -: 01 Ноември 2011, 16:07:35 pm »
Ето , че дойде и момента да ползвам картата.
След разходката в гората преди 2 дена се оказа , че сме си довели гости.
А именно два кърлежа на куче Рони.
Първия го измъкнах с картата и чак тогава са сетих да снимам как работи  :-[
Прилагам клипче на "сложната" операция по отстраняването на кърлежа  ;D
Оказа се наистина много полезна вещ!

http://www.youtube.com/watch?v=KBuZUaR2Hnk

и няколко снимки:

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #20 -: 01 Ноември 2011, 16:44:03 pm »
Явно полезна и ефикасна джаджа!  Ще се опитам да си направя и аз от кредитна карта, с няколко типоразмера, за хилави и тлъсти кърлежи. 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #21 -: 01 Ноември 2011, 17:35:08 pm »
Явно полезна и ефикасна джаджа!  Ще се опитам да си направя и аз от кредитна карта, с няколко типоразмера, за хилави и тлъсти кърлежи. 

Колега доста по-евтино ще ти излезе вместо кредитна карта да си намериш карта за контрол на достъпа.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #22 -: 01 Ноември 2011, 19:06:11 pm »
Никакви икономии за тези гадове!!!

По света продават и други варианти на тези "изваждачки", важното е, че принципът на работа се изясни. А тази на Racho даже е със сканди скос от лицевата страна?!
Ето и други:

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #23 -: 26 Януари 2012, 11:36:06 am »
Ето едно което се продава в СтейАлайв
http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=634

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #24 -: 26 Януари 2012, 21:52:00 pm »
Аз тия гадини ги махам с пинсетите на Викторинокса. Намазвам леко кърлежа с олио и после с няколко  завъртания го вадя.
Нали уж казват, че ако направо се дръпне може да му остане главата вътре и било много опасно. Този инструмент, не го ли издърпва само и няма ли опасност, да му остане кратуната вътре?

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #25 -: 26 Януари 2012, 22:31:15 pm »
Знаех всичко това. Преди около 5 години засърбя врата на жената, след излет в гората. Видях кърлежа над врата и, в косата. Започна изваждането. Легна по очи, сложих доста олио. Трябвало кърлежа да не може да диша. Изчакахме около 10 минути, и взех пенсетите, мислейки, че гадинката вече се е удавила. Колко ли издържат без въздух? Някой засичал ли е? Въртях пенсетата и леко дърпах, да не скъсам гадната муцуна. Излезе и се оттървахме. Да ама, НЕ! На следващия ден лицето на жената се поду и хайде в болницата. След седмица лежачка и инжекции до заболяване на дупето се върна в къщи, слава богу, жива и здрава. Всичко до тук е истина, жената лежа седмица в болницата.

Сега като чета форума се чудя, какво сгреших: Малко чаках за да се удави гадинката или заедно с пенсетите трябваше да въртя и жената, само че в обратна посока. Само второто, яко въртене на жената, че свят да и се завие на гадинката. (шега).

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #26 -: 26 Януари 2012, 22:53:39 pm »
Мечо грешката е че си го намазал с олио . Олиото и друга мазнина задушават кърлежа и той се отпуска и пада . До тука добре обаче има една подробност понеже се задушава кърлежа повръща преди да се пусне и ако е заразен с нещо Кримска или Марсилска треска примерно, се разболяваш . А когато го вадиш без да го мажеш шанса да вкара патогени е много по малък затова не трябва да се маже кърлеж ами направо да се вади с пинсета или с тая джаджа .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #27 -: 26 Януари 2012, 23:28:05 pm »
cat, разбрах, ще прилагам и твоя метод, но жената вече не иска да сяда там където има кърлежи. Знам таково място, ама моя живот си ми е много мил. Кого да накарам да седне в полето с кърлежите? Че свекървата бе много добра горката и почина много отдавна.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #28 -: 02 Април 2012, 11:39:03 am »
Една година мина като миг. Отново е пролет и гадините изпълзяха пак. Време е да препрочетем темата за кърлежите, затова я повдигам нагоре.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #29 -: 02 Април 2012, 22:22:16 pm »
Миналата неделя направихме кратък излет из Вискяр планина /намира се между Перник и Брезник/. Популацията на кърлежите е ужасяваща - на всеки десетина метра спирахме за да изтупаме от панталоните по две, три или четири гадини.Отровиха ни разходката. За сядане и почивка не можеше и дума да стане. Доста по-добре се виждаха върху светлите панталони а тези от нас, който бяха с дънки или с по-тъмни панталони видяха зор. /За късмет или за жалост  ;) жените също бяха с панталони/. Така че обувайте по-светли панталони а който има гети не е зле да си ги слага, когато върви из тревите.