Автор Тема: Жичения и ръчния трион  (Прочетена 16192 пъти)

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
Жичения и ръчния трион
« -: 15 Януари 2011, 13:01:35 pm »
Причината да направя това кратко представяне е Така наречения Жичен трион.
този които ще ви представя ми е подарък От Ванката , за което искам отново да Благодаря.
Благодаря Ванка  :)

И така да пристъпим към самото представяне, като същевременно ще покажа
 и другия трион които използвах  и беше част от скромната ми екипировка.
Ето това е самия трион, както виждате на гърба на опаковката има
 кратка инструкция за неговата употреба.

А това е другия инструмент който ползвах до неотдавна.
като негови предимства мога да изложа цената  и учудващо доброто му качество.
Предлага се с пластмасова кания която има възможност да се закача на колана и същевременно
 да се привърже към бедрото.

За сравнение между двата триона трудно може да се говори , тъй като те са два съвсем различни инструмента.
Основните предимства на Жичния трион е че  е изключително лек , компактен, многофункционален, а и не по малко ефективен сравнение с горепоказания ръчен трион, благодаряние на по голямата си работна дължина която е 50см. и по време на работа използваме почти цялата.
Докато  ръчния е с дължина на острието едва 15см. а използваните от тях по време на работа са не побече от 9 до 10 см.,с него можем да отрежем клон с диаметър колкото китка на ръката ви , то с жъчния диаметъра е в пъти по голям.
Но така или иначе това в гората едва ли ще ни се наложи но е хубаво да сме подготвени.
Друго предимство е че с малко нахотчивост жичния трион може да се превърне в бичкия
както е показано на гърба на опаковката му, което значително улеснява работата с него както и ефиктивноста.
Още едно голямо предимство е че можем да вземе още един резервен  и това съвсем няма да утежни екипировката ви.

Някой хора с тактикълКомандо наклоности може би ще намерят и други приложения на жичния трион...
А други които харесват "Екстремния" бушкрафт ще намерят съсвсем друго приложение
което както стана въпрос наскоро е забранено от закона А и е доста нехуманно спрямо животинките...

Това са  общо взето моите наблюдения от макар и краткото ми ползване на тези инструменти, ако съм пропуснал нещо моля да бъда извинен, още повече ще се радвам ако и вие споделите опита си  :), бях приготвил и едно кратко видео където моята персона се потеше над един клон , Но поради накакви причини се згъбяса ....ще се постарая при първа възможност да заснема ново видео и ще го покажа, да ми се посмеете малко  ;D ;D ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Жичения и ръчния трион
« Отговор #1 -: 15 Януари 2011, 13:12:32 pm »
@Unior дай малко данни, например за колко време се отрязва с единият или другият инструмент. Преполагам си рязал парчета от един същи материал. Всъщност опита ли със жичния трион да отрежеш нещо метално ??? Поздравлеия за статията

unior

• Full Member
« Отговор #2 -: 15 Януари 2011, 13:16:03 pm »
Не несъм рязал нищо метално , даже не ми е дошло на ум.
Иначе като време на срязване , както казах трудно бих ги сравнявал тъй като двата триона
са доста различни, Но ще направя едно срязване и ще засека времето  :)
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #3 -: 15 Януари 2011, 13:19:23 pm »
Всъщност жичният трион е предназначен за рязане на на дърво, метал, пластмаса, кости и лед  ;). Ако се загледаш на лицевата страна на опаковката го пише, въпроса е дали е вярно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #4 -: 15 Януари 2011, 18:48:38 pm »
Триона е изключително полезен за бушкрафтъра. Аз отдавна вместо брадва нося трион. Причината е, че изсъхнали дърва се секат трудно с брадва, докато с триона се режат с удоволствие. Това важи особено силно за изхвърлените около морето и изсъхнали дървета. Всеки къмпингувал по крайбрежието знае това.

Когато се реже със жичен трион трябва непременно  ъгъла на згъване да е голям (тъп). Иначе триона се къса или ако е особено здрав и не се скъса просто не реже. Много хора не спазват това изискване и после се оплакват от тях. Разни неудобства като врязващи се в ръката дръжки се оправят като през халките се пъка подходящо по диаметър парче дърво и се ползва за удобна дръжка.

Въпреки привидните плюсове на жичните триони аз използвам класически руски трион с много удобна дръжка и острие широко 10см и дълго 35см. Наточен добре е като ламя и отнема не повече от две или три минути да отреже дърво с диаметър 20см. Поставен в подходящ калъф лесно се прибира в раницата. На любителите на "меки" триони бих препоръчал да си направят сами от парче верига от моторна резачка.

Не се доверявам на жичните триони от магазините за туристическа екипировка, понеже практиката е показала, че са евтини имитации със всичките последващи от това недостатъци., което ги прави практически неизползваеми за сериозни дейности.

От показаните от Unior два триона лично аз бих се доверил на класическия модел. Като идея все още се намират тук там от старите овощарски триончета. Леки и компактни определено са по-сигурни от нашествието на жични триони ментета по туристическите магазини.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 15 Януари 2011, 19:31:07 pm »
Всъщност е въпрос на малко тренировки, да ползваш жичен трион. Специално този ( на  Unior )не е купен в България  :).  Не знам кои магазини визираш, вероятно има и ментета, но в крайна сметка каквото и да ползваш ако не се екплоатира правилно си оставаш без инструмент. Аз винаги съм бил за леките и компактни вещи. Моят трион е същият модел и го ползвам от 4 години (макар и рядко) за сега нямам забележки.

unior

• Full Member
« Отговор #6 -: 29 Януари 2011, 11:55:37 am »
Ето и обещаното видео,  за работа с триона.
За съжаление както ще чуете във видеото китайския трион му видях сметката незнайно как,
а бях толкова доволен от него , и ни се размина сравнението по скорост и ефективност на рязане между двата.
Не му върви на това видео и това си е деба..., поне ще видите техниката ми на рязане
до колко правилна до колко не, и скоростта с която срязах показания клон.

http://www.youtube.com/watch?v=T7lQYrQFKoY
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 31 Януари 2011, 10:20:34 am »
Браво много добре, жалко само, че другото трионче е дало фира. Моите адмирации.

unior

• Full Member
« Отговор #8 -: 31 Януари 2011, 10:28:21 am »
Благодаря Ванка  :)
Гадна случка, при втория дубъл го усуках при натискането и се счупи в основата на дръжката , нИщо де сега си имам пластмасов протектор за кания на Кама  ;D ;D
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #9 -: 31 Януари 2011, 10:32:47 am »
То това малко като "копче за балтон", но пък ножарите са пълни с изненада така че е възможно някой да те обзаведе на бартер с едно такова джилезо  ;D.

ПП Ако се случи "обзавеждането" ще се похвалиш с едно ревю  ;D

Hobo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 31 Януари 2011, 10:47:56 am »
Ново доказателство, че найлона трябва да се избягва и да се ползва само в най-краен случай!!  ;D ;D Истината е в естествените материи. Една дървена дръжка не би те оставила така лесно!

Това, което видях на видеото, окончателно ме убеди, че парите дадени за тази широко рекламирана по филмите за оцеляване технологична джаджа са пари хвърлени на вятъра. Поредното излишно нещо рекламирано от сървайвъл печалбарията. Всеки обикновен трион е по-евтин, по-здрав и по-добър при употреба. Благодаря за перфектното поучително видео, Unior!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #11 -: 31 Януари 2011, 10:50:08 am »
Ново доказателство, че найлона трябва да се избягва и да се ползва само в най-краен случай!!  ;D ;D Истината е в естествените материи. Една дървена дръжка не би те оставила така лесно!

Счупило се е желязото Хобо, а найлона здрав  ;D

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #12 -: 01 Февруари 2011, 08:47:13 am »
Добре направено и полезно ревю. Благодаря за труда и споделянето. Според мен жичния и класическия трион са си две съвсем различни неща и не бива да се сравняват. Например, както е показано на опаковката с помощта на две въжета жичния трион може да се преметне през висок клон и той да се среже без маймунски постижения по дънера. Като се сетя колко такива пречещи клони има покрай иначе хубави места за риболов и как съм се мъчил без да се сетя, че има такава измишльотина... Иначе в колата винаги имам брадве, един лък и едно трионче, подобно на злополучното, само че без калъф за носене /и с дървена дръжка/ ;), които са ми помагали доста пъти. Сега ще добавя и жичния та арсенала да е пълен.

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #13 -: 01 Февруари 2011, 10:48:34 am »
Жуниър, мене малко ме притесни скоростта с която триона отряза дървото. При такава дебелина на клона, бих го отрязал с триончето на викса. Виж за по-дебели стволове, ако решиш например да си правиш индианска свещ, вече няма избор и ще се ползва трион.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #14 -: 01 Февруари 2011, 11:00:45 am »
... Например, както е показано на опаковката с помощта на две въжета жичния трион може да се преметне през висок клон и той да се среже без маймунски постижения по дънера. ...
Едва ли е така. Виж пак клипа. Обърни внимание как се вклинва жичния трион и спира да реже когато се свие ъгъла между двете рамена. Но като най-съществен недостатък лично аз намирам много ситните зъби, които го правят неефективен за рязане на дърво.

Ако непременно търся лек и сгъваем жичноподобен трион бих се насочил към нещо такова, но все пак това си е лично мое мнение: