Автор Тема: Жичения и ръчния трион  (Прочетена 16146 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:Жичения и ръчния трион
« Отговор #30 -: 02 Февруари 2011, 19:52:53 pm »
А бе АматИииииьорррррррррр  ;D ;D ;D ;D
късмет че вчера продадох Макитата че да видиш що е тиОн  ;D ;D
Тая е малката ама само тя беше горе в къщи другата е в гаража, иначе не се смятам за аматьор ко искаш може да си спретнем едно състезание на кубик така  ;D поваляне изнасяне и на метровки натоварени на камион  ;D .zoso
Jr. Member

Публикации: 52

« Отговор #29 -: Днес в 17:03:00 » Цитат  

--------------------------------------------------------------------------------

Жуниър, добре че го снима това на макро та да знам да не си купувам такова нещо. Аз се чудя, що го режеш толкоз бавно тоя клон, пък то било заради "триона" (в кавички).   Както казваше Башмайстора от едноименния филм - "Айде, нема нужда!"
Щилката на Живко рулира отвсекъде!... Багера е още по-добра идея, ама няма как да го сложа в раницата.. Пък и ме е страх, че багериста ше се завърти около жена ми и ше тряа да го обезкостявам,  Зосо грешка, не ти носиш багера а той тебе от багерист нема нужда, незнаеш къв кеф е като няма път да си направиш и да продължиш ;D
А сега по темата жичниая трион определено като ниско тегло и компактност е наи удачното решение но реже бавно поради малкия си размер . Веригата реже доста по бъзо от жичния трион но като цена и тегло е по висока мит е че на ръка можеш да я изхабиш, верига се точи или след 10тина кубика редовни дърва или след удар но също така и изисква известно умение да работиш на ръка с нея Остана обикновенния добре познат ръчен трион с нето се работи лесно стига да има добър чапраз и да е остър но при нето сме ограничени от към големина понеже става дума за носене в раница та един 40см+дръжка 15см трион е меко казано неудобен за носене а с малък трион с 20см режеща част може да се реже 15см клон или дърво при това трудно .Така че пълно щастие няма всеки един от посочените в тамата инструменти си има +и-дори показания на снимката по горе инструмент Волво така че всеки сам трабва да помисли за какво му е необходим триона и да си реши какво да си носи с него когато е из баирите .

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #31 -: 03 Февруари 2011, 12:09:41 pm »
Зосо, признай си че не те е страх от обезкостяването, ами ти е жал да нацапаш Мората ;D. Сега за трионите- като я видя тая жица и винаги се сещам за казармата, как си правехме ключодържатели от плексиглас. Като сме почивка от наряд единия стиска парчето плексиглас, другия срещу него търка с конеца, като се скъса, развива макарата и така докато свърши почивката или отрежем парчето. :D Тия триончета не заемат място, тъй че който му харесват може да си ги носи, ама искам да споделите опит досега някой налагало ли му се е да реже дърва по време на поход и с каква цел? Аз като се замисля дълбоко, се сещам че ще трябва да режа ако тръгна да правя мост /-че/. В първия случай съм с кола и ще съм подготвен като Кат 8) или поне с жага /шаран/, във втория предпочитам да нося обикновена бичкия от типа І---І , разглобена и вкарана в тръба /видях го в един руски сайт/

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #32 -: 03 Февруари 2011, 14:20:30 pm »
В този ред на мисли няма ли да е по-ефективен един лист от ножовка, лек не много дълъг, може да се ползва и без лък.
Справя се добре както с метал така и с дърво. Цена под 1 лв.

Другия вариант лист за бичкия .. т.е истински трион като в полеви условия си изработите лък.
Цена под 1лв

примерни клипчета за изработка на лъкове за бичкия

http://www.youtube.com/watch?v=80cqxYwNtLU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Tl-bbTyj3Ms

проблема при бичкията е дължината на листа, до колкото видях в нета най-късите са с дължина 50 см
това може да се реши като замените фабричния лист с парче бенцигова лента, при нея няма никакви ограничения в размера

WolfHeart

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
  • Soturin tie
« Отговор #33 -: 03 Февруари 2011, 23:31:24 pm »
Здравейте!
Искаше ми се да споделя какво трионче ползвам аз. Става въпрос за това:

BAHCO Laplander
Изключително надеждно и удобно сгъваемо трионче. Леко е и заема място колкото нож.
В началото смятах, че зъбките му бързо ще изгубят острота, но все още изглеждат като нови.
Soturin tie

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #34 -: 31 Март 2011, 08:45:12 am »
Доста полезна беседа, поне за мен, т.к. триона все още липсва в екипировката ми, а съм се убедил, че такова животно си требе и те това е.
По въпроса за спора - според мен модела показван от Хобо е по-добър! Пропускате един негов СЪЩЕСТВЕН плюс - някъде на него пише "издялано в СССР". ТОВА Е! Братушките винаги са ми били лидери.
Впрочем модела "VOLVO" показан от vanjo е най-добър, но не ви съветвам да се набутвате и да го поръчвате. Аз го направих и сега се налага да си шия нова раница, че да се побере вътре.
И тук е момента да питам Хобо как мога да се сдобия с такъв трион?
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #35 -: 31 Март 2011, 09:41:48 am »
Верижния трион на снимката го показах само за пример. Не знам от къде може да се купи. Аз използвам класически трион "Сделан в СССР", купен от СССР. Въпреки огромната работа минала през него и сега е като нов. Нямам идея дали все още се произвеждат такива качествени и дуракоустойчиви триони някъде в сегашна Русия.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #36 -: 06 Април 2011, 11:45:33 am »
Колко от вас ползват за домашна употреба жичен трион?.Мисля че вкъщи всеки ползва ръчен трион ,а не жичен,което решава спора кой от двата е по-добър.Единственото предимство на жичния са размерите.
 П.С.  ръчните са чепраз и двуредов
don't waist your time for searching all those waisted years

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #37 -: 15 Април 2011, 20:17:51 pm »
Аз използвам класически трион "Сделан в СССР", купен от СССР. Въпреки огромната работа минала през него и сега е като нов. Нямам идея дали все още се произвеждат такива качествени и дуракоустойчиви триони някъде в сегашна Русия.
Ето това е!!! Сегашната продукция е "Мижи да те лажем"... Знаеш, че като си дадеш парите имаш нещо насреща.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #38 -: 07 Май 2011, 20:48:57 pm »
BAHCO Laplander-а е много добър, този модел е специално за сухо дърво/по каталога на Bahco/ и тефлоновото покритие помага да не се "запецва" при рязане. Единствено цената не ми харесва, ама няма пълно щастие. Още по-добри, но и по-скъпи са триончетата на японската фирма ARS http://www.ars-edge.co.jp/world/02products/product_02pruningsaw.html, всъщност тази форма на зъбите се нарича "японски зъб" и с тях се работи само с дърпане. Преди няколко години този въпрос живо ме интересуваше във връзка с мераци по ашладисването на овощни дръвчета. Оказа се, че с тези триончета с японски зъб/те са без видим чапраз, просто платното е леко клинообразно/ се нанася по-малко травми на живите дървета при санитарна и подмладяваща резитба и раните зарастват по-бързо. Както при хората - раната заздравява по-бързо, ако се порежеш с остър нож, отколкото ако се порежеш с тъп или с нещо разкъсващо плътта. А зъбите се закаляват зоново със СВЧ/индукционно/ технология и учудващо дълго режат и запазват острота. Но са като консуматив, затъпи ли се, трябва да се купува ново трионче. А между другото има турски сгъваеми такива триончета, които са учудващо здрави и режат и сухо и мокро дърво добре.    

Така, че аз гласувам за сгъваемите триончета, много са удобни и заемат малко място.

А това е въпросното турско трионче, цената е под 2 кутии цигари, 7 лева и нещо.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

nasi4ka

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #39 -: 18 Януари 2012, 15:30:31 pm »
Аз се спрях на ръчната верига и ще си взема една , не са много скъпи сега се намирам в санкт петербург излиза 12 евро,дават по технически данни дърво дебело 20см да се реже за 20 секунди

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: Жичения и ръчния трион
« Отговор #40 -: 25 Февруари 2013, 15:52:19 pm »
И аз да се похваля: купих си от e-bay-я китайски жичен трион за USD 1.69 с вкл. доставка. Обаче съобразих поръчката с негативния опит, който колегата Unior любезно сподели. Избрах такова трионче, което на двата края на жицата има масивни вирбели които свързват халките, вместо чувствителните алуминиеви аксесоари, които колегата счупи. За проба срязах една суха, здрава клечка с дебелина ф30 мм. Срязах я лесно, като внимавах да поддържам ъгъла на рязане да е тъп. Опита с клечката сигурно изглежда смешен, но в службата няма как да намеря сух, дебел клон, да го мъкна по етажите, че да го срежа в офиса :D, ще изглежда малко странно. Скоро да пекне малко пролетно слънчице и ще пробвам в реални условия.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #41 -: 25 Февруари 2013, 21:05:39 pm »
Цената 1.69 $ с  включена доставка малко ме шокира, ама...

Чакам с нетърпение реалните проби на място и с по-голямо ф(-и).
Силно се надявам да не се окаже поредния 3,14-здец...

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #42 -: 25 Февруари 2013, 21:28:24 pm »
жичните триони с малко практика са чудесна алтернатива без конкуренция за тегло и обем. Честито колега и със кеф да си го ползваш.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #43 -: 26 Февруари 2013, 11:39:24 am »
И мен най-много ме привлича компактната маса. Благодаря за пожеланията! Като го подложа на по-сериозно натоварване, ще пиша.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!