Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс
КОХАНСКИ
, а не Кочански!
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Бушкрафт, туризъм, къмпинг
»
Метод да запалим огън без запалка или кибрит
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
Автор
Тема: Метод да запалим огън без запалка или кибрит (Прочетена 12114 пъти)
Valenti
Sr. Member
Публикации: 352
Метод да запалим огън без запалка или кибрит
«
-:
30 Декември 2010, 15:37:13 pm »
Позволявам си да пусна тази тема, като се надявам да покажем и други методи , с които можем да си запалим огън без стандартната запалка или кибрит!
Ще започна с едно много просто и лесно за изпълнение уредче, което направих и естесвено доразработих малки екстри , за по-голямо удобство.
Ето го и него, просто но за това пък гениално решение( чак пък и гениално
)
поставяме малко тампонче памук(естествен) на тарелката отпред
Щраквме валячето и..........огънче!
А тук след пробиване със шилото, се поставя допълнително памуче , за следващи паления!
Как да си изработим всичко това? От снимките мисля че, става ясно, но все пак-
1. Ако има газ в запалката(използувал съм чисто нова) внимателно пробийте малка дупчица от долната страна, за да изтече газта!
2. Махнете металният предпазител горе.
3.Сега развийте дюзата (пластмасовата гайка) и изкарайте всички дреболийки. Тази гайка по-късно може да послужи за монтиране на алум. тарелка, която се прави лесно.
Към задният край на тарелката разпробийте дупчица , в която да влезе пластмасовата гайка. Така ще застопорите тарелката към уреда.
И така всичко е готово! Пробвайте! Става огънче от пърият път(поне при мен се получи)
Благодаря за вниманието!
Активен
samotniq valk
Full Member
Публикации: 119
Re: Метод да запалим огън без запалка или кибрит
«
Отговор #1 -:
10 Февруари 2011, 21:51:58 pm »
Всъщност това си е палене на огън със запалка, но просто модифицирана и вместо газ се ползва памук за гориво. Само че аз лично не виждам смисъл в цялата операция. За какво ми е да си играя да преправям запалка, вместо да си ползвам готова? Така и така ще я носа със себе си
Активен
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
«
Отговор #2 -:
11 Февруари 2011, 00:25:16 am »
Ами за миг си представи, че запалката ти е изпуснала газта. Например дефект или много горещо. В същото време си се загубил на Платото и вече мръква. Ужас!
Тогава ще се радваш, че не само си прочел, ами си и запомнил
Което си е вярно, съвета в общия случай не касае теб, а по-скоро теоретично подготвените, но без практика бушкрафтери!
Valenti най-добре знае дали е така, но според мен е показал как да се пробие здрава запалка и да остане без газ с цел да се проведе експеримента със следващото палене на памука. Едва ли някой нарочно ще си чупи запалката в планината, но пък ако тя свърши или се счупи лостчето за отваряне на газовата дюза, а това се случва често при евтините запалки, ако си спомни за това, което е написал Valenti, ще може пак да си запали огън.
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
Valenti
Sr. Member
«
Отговор #3 -:
11 Февруари 2011, 12:14:57 pm »
samotniq valk ,много си прав за ,,Всъщност това си е палене на огън със запалка",но само до ТУК!
Всъщност идеята да покажа това ,,устройсто" е една моя случка в гората преди време,която няма да забравя! Бях попаднал в ситуация ,,ШАХ-МАТ"
Имах всичко необходимо - скара, пържоли събрани дърва и запалка(точно този модел от снимките).Но, по незнайна причина запалката беше без газ!!! Пробвах какви ли не методи (сървайвърски
) ама ЙОК! Не можах да запаля огън! Тогава ми дойде тази ,,гениална идея" със ,,запалката"!
Ноbo много правилно е усетил ,,тънкият ми замисъл" , за което му благодаря!
Естесвено че никой няма да разваля готово средство за палене на огън(запалка)за да се прави на ОЦЕЛЯВАЩ
! А има хора на които мисълта не им тече толкова бързо и в ръцете не са много сръчни(като мен
) ето за това показах как може да се изработи подобно творение на ,,науката и техниката"
От тази случка, вече си нося минимум по две запалки+ тази модифицираната!
Активен
samotniq valk
Full Member
Публикации: 119
«
Отговор #4 -:
11 Февруари 2011, 16:38:54 pm »
valenti681, като възможност за справяне с такава неприятна ситуация, ок, поздраления за изобретателността. На мен ми е ясно какво е да останеш без огън насред нищото. Поне като заклет пушач знам, че по-гадно от това в пущинака да нямаш цигари е да имаш цигари и да нямаш огън. Случвало ми се е преди години да ходя 8 км пеша в едната посока, само, за да си купя кибрит. Затова винаги си нося, когато съм извън града, запалка на врата и кибрит в джоба.
Но така, както си го представил ми заприлича на онези ненужни играчки на пишман виртуални оцеляващи, които са се вманиачили да си правят комплекти за оцеляване, пълни с ненужни неща. Още повече с това отворче за пълнене с памук. А аз съм доста скептичен към такива измислени джунджурии
Активен
Valenti
Sr. Member
«
Отговор #5 -:
01 Април 2011, 10:55:09 am »
Още един метод за палене...
За тези които все още не са виждали!
http://www.youtube.com/watch?v=Iha9vQvnWMU
...и този със огнено бутало...
http://www.youtube.com/watch?v=lXX8Sdj-UTM&feature=related
Този вторият, много ме кефи и бих си го направил, само за идеята, ама нямам струг!
Активен
tirex
Jr. Member
Публикации: 42
«
Отговор #6 -:
01 Април 2011, 18:56:04 pm »
Адаш няма смисъл от това бутало ти си пушач опитай се да запалиш огън от запалена цигара има да духаш докато пламне с буталото е същата работа.Освен това винаги трябва да имаш парче изгорял плат който се слага в буталото.Това е от скъпите комерсиални джаджи за оцеляване виж колко струва- http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=304 А това е моят скромен комплект за палене на огън в буша стрва около 25 лв. без запалката Zipo която ми е подарък от USA -
http://tirex.snimka.bg/mountain/bushkkraft-zapalki.582069
Активен
Valenti
Sr. Member
«
Отговор #7 -:
01 Април 2011, 20:26:38 pm »
tirex ние адаши сме били, не знаех! Абсолютно съм съгласен с твоето мнение, че повечето от тях са доста, как да кажа- измислени и ненужни. Но идеята ми беше друга, нека да сме запознати с повече методи за палене на огън, не се знае кога може да ни свършат нужната работа! То и със запалката която умишлено счупих
(обезобразих
) за да покажа как може да бъде полезна при определени условия, без малко да бъда оплют и анатемосан като пишман (виртуален бушкрафтър). По горе споделих,че ако тогава нямах познания,щях да запаля огън ама друг път!
Мнението ми е,ако знаем повече хитринки, все някога може и да ,,спечелим".
Активен
tirex
Jr. Member
«
Отговор #8 -:
01 Април 2011, 20:37:45 pm »
Напълно съм съгласен човек трябва да опитва за да не се окаже неподготвен в някоя тежка ситуация.
Активен
bobber
Jr. Member
Публикации: 48
«
Отговор #9 -:
01 Април 2011, 23:55:07 pm »
тирекс защо да не можеш да запалиш огън от цигара,по същия начин паля с чакмака
а тъй като не съм пушач си нося само чакмак и до сега не съм оставал без огън даже и зимата
Активен
tirex
Jr. Member
«
Отговор #10 -:
02 Април 2011, 10:14:19 am »
Боб праханта на чакмака е много по надежно средтство за палене на огън защото гори по продължително .Това за цигарата го дадох като сравнение във връзка с буталото за палене на огън от клипа на Валенти .Там гори едно малко парченце изгорял плат и като духнеш 2 пъти и ще изгори имах предвид че това е един от трудните начини за палене на огън.Аз мисля че всеки здравомислещ човек тръгва минимално подготвен към буша поне с няколко варианта за палене на огън.Защото паленето на огън в сухо време няма нищо общо с паленето на огън в дъжд буря или виелица.Темата е много обширна нека и други да споделят своя опит. Ето за това бутало ставаше пример-
http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=304
Активен
cat
Sr. Member
Публикации: 462
«
Отговор #11 -:
02 Април 2011, 12:00:29 pm »
Наистина че паленето на огън в лошо време е трудно . Дори праханта да е суха трудно се намира нещо сухо да подхване огъня а дори да носиш вътрешна гума тя се пали сравнително трудно .
Активен
scrooge
Full Member
Публикации: 176
«
Отговор #12 -:
07 Април 2011, 12:45:04 pm »
Някой палил ли е огън с триене?Ако да,нека каже какво дърво се използва и колко време отнема
Активен
don't waist your time for searching all those waisted years
usera
Jr. Member
Публикации: 13
«
Отговор #13 -:
16 Юни 2011, 13:25:27 pm »
Реших и аз да си взема една магнезиева запалка, да съм в крак с модата
Запалка комплект Thatchreed STARTER
. Веднъж сме на излет и аз естествено решавам да паля огън с нея и започва едно стъргане, а жена ми ме гледа, гледа и вика- абе да ти дам запалката да не се мъчиш
Активен
cat
Sr. Member
Публикации: 462
«
Отговор #14 -:
16 Юни 2011, 23:28:27 pm »
И аз тия думи много пъти съм ги чувал
. Ама трябва да си инат за да стане работата.
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
« назад
напред »
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»