Автор Тема: Метод да запалим огън без запалка или кибрит  (Прочетена 12090 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Позволявам си да пусна тази тема, като се надявам да покажем и други методи , с които можем да си запалим огън без стандартната запалка или кибрит!
 Ще започна с едно много просто и лесно за изпълнение уредче, което направих и естесвено доразработих малки екстри , за по-голямо удобство.
Ето го и него, просто но за това пък гениално решение( чак пък и гениално  ;D ;D)

поставяме малко тампонче памук(естествен) на тарелката отпред

Щраквме валячето и..........огънче!  :)

А тук след пробиване със шилото, се поставя допълнително памуче , за следващи паления!

Как да си изработим всичко това? От снимките мисля че, става ясно, но все пак-
1. Ако има газ в запалката(използувал съм чисто нова) внимателно пробийте малка дупчица от долната страна, за да изтече газта!
2. Махнете металният предпазител горе.
3.Сега развийте дюзата (пластмасовата гайка) и изкарайте всички дреболийки. Тази гайка по-късно може да послужи за монтиране на алум. тарелка, която се прави лесно.
Към задният край на тарелката разпробийте дупчица , в която да влезе пластмасовата гайка. Така ще застопорите тарелката към уреда.
И така всичко е готово! Пробвайте! Става огънче от пърият път(поне при мен се получи)
Благодаря за вниманието!  :)

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Re: Метод да запалим огън без запалка или кибрит
« Отговор #1 -: 10 Февруари 2011, 21:51:58 pm »
Всъщност това си е палене на огън със запалка, но просто модифицирана и вместо газ се ползва памук за гориво. Само че аз лично не виждам смисъл в цялата операция. За какво ми е да си играя да преправям запалка, вместо да си ползвам готова? Така и така ще я носа със себе си

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #2 -: 11 Февруари 2011, 00:25:16 am »
Ами за миг си представи, че запалката ти е изпуснала газта. Например дефект или много горещо. В същото време си се загубил на Платото и вече мръква. Ужас!  ;D ;D Тогава ще се радваш, че не само си прочел, ами си и запомнил :) :) Което си е вярно, съвета в общия случай не касае теб, а по-скоро теоретично подготвените, но без практика бушкрафтери! :)

Valenti най-добре знае дали е така, но според мен е показал как да се пробие здрава запалка и да остане без газ с цел да се проведе експеримента със следващото палене на памука. Едва ли някой нарочно ще си чупи запалката в планината, но пък ако тя свърши или се счупи лостчето за отваряне на газовата дюза, а това се случва често при евтините запалки, ако си спомни за това, което е написал Valenti, ще може пак да си запали огън.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #3 -: 11 Февруари 2011, 12:14:57 pm »
samotniq valk ,много си прав за ,,Всъщност това си е палене на огън със запалка",но само до ТУК! ;D
Всъщност идеята да покажа това ,,устройсто" е една моя случка в гората преди време,която няма да забравя! Бях попаднал в ситуация ,,ШАХ-МАТ" ;D Имах всичко необходимо - скара, пържоли събрани дърва и запалка(точно този модел от снимките).Но, по незнайна причина запалката беше без газ!!! Пробвах какви ли не методи (сървайвърски ;D) ама ЙОК! Не можах да запаля огън! Тогава ми дойде тази ,,гениална идея" със ,,запалката"!
Ноbo много правилно е усетил ,,тънкият ми замисъл" , за което му благодаря!
Естесвено че никой няма да разваля готово средство за палене на огън(запалка)за да се прави на ОЦЕЛЯВАЩ ;D! А има хора на които мисълта не им тече толкова бързо и в ръцете не са много сръчни(като мен ;D ;D) ето за това показах как може да се изработи подобно творение на ,,науката и техниката" ;D ;D 
От тази случка, вече си нося минимум по две запалки+ тази модифицираната! :)

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #4 -: 11 Февруари 2011, 16:38:54 pm »
valenti681, като възможност за справяне с такава неприятна ситуация, ок, поздраления за изобретателността. На мен ми е ясно какво е да останеш без огън насред нищото. Поне като заклет пушач знам, че по-гадно от това в пущинака да нямаш цигари е да имаш цигари и да нямаш огън. Случвало ми се е преди години да ходя 8 км пеша в едната посока, само, за да си купя кибрит. Затова винаги си нося, когато съм извън града, запалка на врата и кибрит в джоба.
Но така, както си го представил ми заприлича на онези ненужни играчки на пишман виртуални оцеляващи, които са се вманиачили да си правят комплекти за оцеляване, пълни с ненужни неща. Още повече с това отворче за пълнене с памук. А аз съм доста скептичен към такива измислени джунджурии

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #5 -: 01 Април 2011, 10:55:09 am »
Още един метод за палене...
За тези които  все още не са виждали! ;)   http://www.youtube.com/watch?v=Iha9vQvnWMU 

...и този със огнено бутало... 
http://www.youtube.com/watch?v=lXX8Sdj-UTM&feature=related

Този вторият, много ме кефи и бих си го направил, само за идеята, ама нямам струг! ;)

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #6 -: 01 Април 2011, 18:56:04 pm »
Адаш няма смисъл от това бутало ти си пушач опитай се да запалиш огън от запалена цигара има да духаш докато пламне с буталото е същата работа.Освен това винаги трябва да имаш парче изгорял плат който се слага в буталото.Това е от скъпите комерсиални джаджи за оцеляване виж колко струва-  http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=304  А това е моят скромен комплект за палене на огън в буша стрва около 25 лв. без запалката Zipo която ми е подарък от USA - http://tirex.snimka.bg/mountain/bushkkraft-zapalki.582069

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #7 -: 01 Април 2011, 20:26:38 pm »
tirex ние адаши сме били, не знаех! Абсолютно съм съгласен с твоето мнение, че повечето от тях са доста, как да кажа- измислени и ненужни. Но идеята ми беше друга, нека да сме запознати с повече методи за палене на огън, не се знае кога може да ни свършат нужната работа! То и със запалката която умишлено счупих ;D(обезобразих ;D) за да покажа как може да бъде полезна при определени условия, без малко да бъда оплют и анатемосан като пишман (виртуален бушкрафтър). По горе споделих,че ако тогава нямах познания,щях да запаля огън ама друг път! ;D ;D
Мнението ми е,ако знаем повече хитринки, все някога може и да ,,спечелим".  ;)

tirex

• Jr. Member
  • **
« Отговор #8 -: 01 Април 2011, 20:37:45 pm »
Напълно съм съгласен човек трябва да опитва за да не се окаже  неподготвен в някоя тежка ситуация.

bobber

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 48
« Отговор #9 -: 01 Април 2011, 23:55:07 pm »
тирекс защо да не можеш да запалиш огън от цигара,по същия начин паля с чакмака ;)
а тъй като не съм пушач си нося само чакмак и до сега не съм оставал без огън даже и зимата

tirex

• Jr. Member
  • **
« Отговор #10 -: 02 Април 2011, 10:14:19 am »
Боб праханта на чакмака е много по надежно средтство за палене на огън защото гори по продължително .Това за цигарата го дадох като сравнение  във връзка с буталото за палене на огън от клипа на Валенти .Там гори едно малко парченце изгорял плат  и като духнеш 2 пъти и ще изгори имах предвид че това е един от трудните начини за палене на огън.Аз мисля че всеки здравомислещ  човек тръгва минимално подготвен към буша поне с няколко варианта за палене на огън.Защото паленето на  огън в сухо време  няма нищо общо с  паленето на огън в  дъжд  буря или виелица.Темата е много обширна нека и други да споделят своя опит.  Ето за това бутало ставаше пример- http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=304

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #11 -: 02 Април 2011, 12:00:29 pm »
Наистина че паленето на огън в лошо време е трудно . Дори праханта да е суха трудно се намира нещо сухо да подхване огъня а дори да носиш вътрешна гума тя се пали сравнително трудно .

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #12 -: 07 Април 2011, 12:45:04 pm »
Някой палил ли е огън с триене?Ако да,нека каже какво дърво се използва и колко време отнема
don't waist your time for searching all those waisted years

usera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #13 -: 16 Юни 2011, 13:25:27 pm »
Реших и аз да си взема една магнезиева запалка, да съм в крак с модата  ;D Запалка комплект Thatchreed STARTER . Веднъж сме на излет и аз естествено решавам да паля огън с нея и започва едно стъргане, а жена ми ме гледа, гледа и вика- абе да ти дам запалката да не се мъчиш  ;D

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #14 -: 16 Юни 2011, 23:28:27 pm »
И аз тия думи много пъти съм ги чувал  ;D ;D ;D ;D ;D . Ама  трябва да си инат за да стане работата.