Ходя из гори и планини от доста години. Правил съм, правя и ще правя многодневни преходи с бивакуване където заваря, сам и с приятели. Наскоро разбрах, че това което правя (обичам да правя) се нарича бушкрафтинг (или поне най-много се доближава до това).
Тази вечер за първи път ми изникна въпроса за организиран преход.
Никога не съм участвал в официален такъв, а ще ми е интересно да пробвам.
Търсейки информация, попаднах на форума и на Темата: "Пешеходен маратон", в която се дава линк към българската федерация по туризъм в отговор на запитване за организиран пешеходен маратон.
На сайта има 3 "оферти" за пешеходен туризъм. Прочитайки условията по тях, ми стана ясно, че никога няма да участвам в ТУРИСТИЧЕСКО мероприятие !
Вие сериозно ли ?! Първо: за да участваш, трябва да си член на дружество ... документации, застраховки, договори ....!!! Второ: стриктно спазваш всички правила наложени от дружеството, организиторите, водача. Трето: плащаш си за да участваш !!! (Таксата за участие в прехода Ком - Емине примерно е 150 лв. !)
Всичко това, на мен ми звучи абсурдно и е тотално извън разбиранията ми за бушкрафтинг (ако правилно съм разбрал идеята) и за сближаване с Природата !
Причината да пиша в тази тема е да се преброим и да се групираме по разбиране на термина бушкрафтинг.
Кой е "за" дружествата и кой смята, че всичко свързано с тях е абсурд ?