Здравейте. Докато чакам Mavrud да закъса

и да пусне „скъпоценното” за продажба си взех междинен вариант - канчета с манерка, така наречените «Комбинированный котелок с флягой ВДВ». При тоя комплект, изработен от алуминий, всичките три части влизат една в друга, като матрьошки, което спестява място за разлика от познатите ни армейски канчета и войнишката манерка. Това е снимка на оригиналния комплект

А аз имам туристическия му вариант

И при двата варианта комплекта включва голямо канче, малко канче и манерка. Разликата между двата е, че при туристическия вариант голямото канче няма дръжка за окачване над огъня (което не е болка за умиране – с помощта на дрелка, бургия, малко тел, много бинт и реванол

може да се направи) и дъното на малкото канче не е пригодено за захлупване на голямото канче, а при военния вариант голямото канче не може да се закача за малкото с цел пренасяне с една ръка.
А сега да

няколко реда за ТТХ.
Както вече казах трите неща влизат едно в друго, като закопчалката играе роля на дръжка за малкото канче

Манерката събира 1000мл ракия

Минуса тук (или поне при моя комплект) е трудното завиване/отвиване на капачката – лесно тръгва на една страна и поне на мен са ми необходими и двете ръце за тая дейност. Капачката отвътре има коркова подложка за уплътняване. Плюса е че е с плоско дъно и може да седи изправена. Като други предназначения да посочим, че може да се използва като чайник (например когато в моментно умопомрачение още сънени-сънени сме решили да пием чай, а не греяна ракия), в случай на нужда може да се пълни със сняг (трудно, но не невъзможно) за да се топи по време на движение.
Голямото канче (основно, за приготвяне на храна, греяна ракия) е с вместимост 600 мл. Както се вижда на снимката

от едната страна има „ухо”, в което влиза куката на малкото канче. Обема съм го измерил, като съм оставил един пръст до ръба на канчето (както на голямото, така и на малкото) с оглед като заври ракията да не плиска навън.
Малкото канче е с вместимост 400 мл

и го използвам предимно за претопляне на храна, приготвяне на кафе и т.н. От лявата страна (вааааше ляво) се вижда кука, която влиза в „ухото” на голямото канче - при необходимост от пренасяне на двете канчета с една ръка. При мен влизането става малко тегаво, но не смея да „отворя” малко куката, да не се разхлабят нитовете.
Като цяло е удобен компактен комплект. Това, което е неудобство за мен, е че при използване на огън за готвене/притопляне на храна, както се вижда на снимката
разстоянието между камъните служещи за опора на канчетата трябва да е малко. Поне на мен това е неудобство и смятам да го отстраня посредством… още не съм го измислил

Май ще е добавяне на решетка към комплекта, на която да се събират трите части едновременно.
Другото неудобство произлиза от това, че канчетата влизат едно в друго и ако сме използвали само едното или трябва да го измием или ако това към момента е невъзможно да се примирим с факта, че то ще изцапа чистото при събиране на комплекта. Това вече съм го измислил как ще се избегне – щи си нося 2кг найлонови торбички, които да изолират мръсните от чистите

В заключение – ако за някой представлява интерес - купил съм го „чистак-бърсак” за 15лв от продавалник.цом. Към момента там има две такива за по 30 и 15лв.
Ами това е за което се сещам. В обозримо бъдеще смятам да му спретна някои модификации:
1. Калъфче.
2. Към дръжката на канчето смятам да прибавя две халки, през които да се пъха пръчка, в случаи че дръжката се е нагряла повече от колкото трябва.
3. Да добавя коркова тапа с гумено (термоустойчиво) маркуче. Защо ли?! Ами докато вървим из гората събираме гниещи плодове в манерката, добавяме захар на вкус, слагаме тапата с маркучето, мятаме манерката над огъня и … „Ракийчице, светая мъченичице, алилуя”

Е, вярно, че някои хора използват тапата и маркуча за дестилация на питейна вода от морска такава, от урина, локва и т.н. но това са крайности от холивудски сценарии тип „ББ” (бате Беър).
Е, ваш ред е - ако някои има да добавя нещо, да сподели впечатления или да даде идеи за модификации… Ама не прекалявайте с фъргането на камъни

все пак ми е първото ревю… или второто… абе май третото… Абе фърляйте на воля, сега ви се е паднало