Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс
КОХАНСКИ
, а не Кочански!
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Ревюта
»
Ревюта
»
Шведско армейско канче
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
3
4
Автор
Тема: Шведско армейско канче (Прочетена 14994 пъти)
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
Шведско армейско канче
«
-:
17 Август 2011, 13:59:34 pm »
ШВЕДСКО АРМЕЙСКО КАНЧЕ
От три години имам това произведение на аутдор изкуството. Замислено и произведено за нуждите на шведската армия, канчето стана достъпно за бушкрафтърите в резултата на предприетите съкращения в шведската армия и съпътстващите с нея разпродажби на армейско оборудване от складовете за военно временен резерв. Имах намерение да направя повече снимки на канчето както в стационарни, така и в полеви условия, но научих, че шведите са спрели понататъчните разпродажби и с всеки изминат ден става по-трудно да се намери такова канче. Засега все още се продава на разумни цени в няколко магазина за военно оборудване в Англия, както и в Германия откъдето е купено моето. Затова избързах с ревюто, преди шведското канче да е изчезнало нацяло от магазините.
Канчето се произвежда в два варианта. Основния вариант е от алуминий, но през годините на Втората световна война, когато се явява остра нужда от алуминий за производството на самолети всичкия алуминий отива за там, а канчетата няколко години се произвеждат от неръждаема стомана. В наши дни все още се намират и двата варианта. Кое е по-добро, не знам. Въпрос на личен избор.
Алуминиевото е с 300 грама по-леко, докато неръждаемото е по-здраво и по-устойчиво. На практика канчето от неръждавейка е вечно. Друго предимство е, че в него може да се държи готова храна. Например да се сготви вечерта, да се затвори канчето с оригиналния си капак и сутринта само да се притопли. Храната няма да се окисли, както в алуминиевото, а в същото време е недостъпна за мишки и други гадини, които могат да я опропастят или изядат.
В условията на северна Швеция е почти невъзможно да се осигури топла храна за войската от централизирана походна кухня, както това се прави в нашата армия. При тамошните минусови зимни температури храната достига до войника най-често във вид на парче заледено. Затова всеки трябва да може да си стопли сам храната. За целта канчето е предвидено да се провесва над открит огън и така да се стопли яденето преди хранене. Там където условията не позволяват или просто няма дърва, например в дълбокия шведски север зад горския пояс, е предвидена спиртова горелка с помощта на която се топли храната. Горелката е придружена със стойка за канчето, която в същото време много успешно служи за ветро екран, както и топло екран непозволяващ топлината от спиртника да се разсейва настрани. Така се постига по-голямо КПД.
В комплекта влиза канче с капак, който може да се ползва за чиния или дори за тиганче в което да се пържи, както и като втори съд, в който да се свари чай докато в основния съд се готви нещо друго. Ветроекран, спиртова горелка и пластмасово шише с обем около 200ml в което се държи спирта за горене.
Като единствен недостатък на шведското канче може да се изтъкне по-голямото му тегло сравнено с модерните походни туристически комплекти, но здравината и функционалността му напълно компенсира тази разлика.
- комплект ветроекран/стойка и спиртник - 400 гр.
- голямото алуминиево канче - 300 гр.
- капака към него - 180 гр.
- голямото стоманено канче - 480 гр.
- капака към него - 300 гр.
- пълна бутилка със спирт - 200 гр.
В резултат общата тежина на празен комплект:
- алуминиево - 880 гр.
- стоманено - 1180 гр.
С пълна бутилка спирт, достатъчен за 2 дена сред природата:
- алуминиево - 1080 гр.
- стоманено - 1380 гр.
Обема на пълно до ръба канче е 1.5 литра, а на капачето 700 ml. Предостатъчен обем да се сготви за двама.
Сред природата комплекта се държи невероятно добре.Дори сравнително силен вятър не пречи за работата му. Правих замервания колко спирт гори и за колко време завира един литър вода. За съжаление резултатите силно варираха от качеството на спирта. Горе долу резултата е следния: При използване на 30ml стандартен спирт за горене от железарията горелката гори от 18 до 21 минути. Един литър вода завира до бурно врене за 12 минути, ако е захлюпено канчето с капака си. Зимата при нула градуса по Целзии един литър завря за 17 минути, но пък втори литър вода сипан веднага в затопленото канче и екран завря само за 8 минути, което според мен е повече от отлично.
Въпреки, че формата на канчето е овална и не е много удачна за газова горелка, то с успех може да се ползва и на газово котлонче, както това прави Кент (снимката горе). Ветроекрана с успех може да се ползва като Hobo stove там където паленето на открит огън е забранено, а спирта или газта за котлончето са свършили.
Моето канче е от неръждаема стомана и имах късмет да ми го купят и донесат от Германия. Магазина изпраща и до България, но за съжаление само чрез куриер и самото изпращане е доста скъпо. Ето точния линк към магазина и артикула, ако някой има възможност да поръчва директно от Германия:
http://www.militaerbestaende.de/Camping-Outdoor/Cooking-Sets-Plates/Swedish-Set-5-piece-with-accessories-li::613.html
Преди да купя направих запитване и изрично ми казаха, че продават само канчета от неръждавейка. Сега не знам как е. Най-добре да се пита преди да се поръча, ако това е от значение за някой.
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
Kent
Sr. Member
Публикации: 351
Re:Шведско армейско канче
«
Отговор #1 -:
03 Септември 2011, 21:38:08 pm »
в канчето се събират - главата и преходника на Mimmer-а, най - малката бутилка и спиртника. Остава и място за бутилчица със спирт, които по понятни съобръжения не нося там.
Два флакона с газ - по хората
и готово.
Тежи към кило, утре ще крънкам бакалката да го тегли.
Активен
EXeCuTiOnER
Jr. Member
Публикации: 84
«
Отговор #2 -:
07 Септември 2011, 21:52:12 pm »
Всичко хубаво, ама в алуминий не е добре да се готви...
Активен
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.
BazilVenceslas
Full Member
Публикации: 175
«
Отговор #3 -:
07 Септември 2011, 21:58:10 pm »
Канчетата са чудесни! В алуминий не хубаво да стои дълго, може да се готво иначе.
Активен
Екипировката не прави туриста, само помага!
Hobo
Hero Member
«
Отговор #4 -:
23 Септември 2011, 12:02:42 pm »
Малко офтопик, но попаднах на интересна статия по въпроса със съдовете. Публикувана е в
http://www.kak-da.com
със заглавие
Кои съдове са за предпочитане
. За алуминиевите е написано това:
Алуминиеви съдове
Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени.
Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използват правилно
.
В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи.
В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, вине-на, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. Това е нежелателно, макар че алуминият не притежава изразени токсични свойства. Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти.
Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет!
След употреба алуминиевите съдове трябва
да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба.
Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат ( 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).
Черният налеп
, който се образува по стените на алуминиевите съдове, се отстранява лесно, ако се изтрие с парче плат, натопено в оцет, и веднага след това се измие с гореща вода и сапун. Силно замърсените части на алуминиевите съдове се изтриват с пемза и сапун или с фини прахове за зъби (калциев карбонат преципитат, който се продава в
аптеките).
Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват.
Активен
traktorist
Jr. Member
Публикации: 11
«
Отговор #5 -:
26 Септември 2011, 14:13:57 pm »
Здравейте!
Първо поздравления за хубавия форум.
След като видях това ревю веднага реших да си намеря такова канче.Преди два дни видях въпросния прибор в нета, поръчах го и утре очаквам да пристигне
Междувременно разбрах за какво могат да се ползват халките на дръжката на капака.
http://www.spiritburner.com/fusion/showtopic.php?tid/19020/tp/2/
http://www.spiritburner.com/fusion/showtopicforreply.php?tid/5935/tp/8/
Непременно ще си издялам една такава пръчица когато си получа канчето.
Някой ползвал ли е ветроекрана като печка на дърва(в смисъл клонки,клечки и т.н.)?Мисля, че това е голям плюс ако спирта е свършил а човек иска да си направи чай примерно в летните жеги без да пали голям огън.
Активен
cat
Sr. Member
Публикации: 462
«
Отговор #6 -:
26 Септември 2011, 15:20:21 pm »
traktorist здравей и добре дошъл във форума . Един въпрос , понеже си бях поръчал 2 а ми дойде само едно канче би ли написал от къде си го поръчал колко струва и колко е доставката ? Благодаря предварително .
Активен
traktorist
Jr. Member
«
Отговор #7 -:
26 Септември 2011, 18:16:04 pm »
Моето го купих от Auction.bg
http://www.google.bg/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fauction.bg%2F&ei=npOATsqgB4WYOpzY7OYP&usg=AFQjCNHX4N2dGBQ3-D03fB40-oPti_y_Ew
в раздела "къмпинг обурудване".От снимките които бяха публикувани се виждаше, че е употребявано.Току що разговарях с човека, от който купих канчето и той ми каза че има още такива и довечера ще пусне нова обява.Цената беше 30лв.Доставката ще е с Еконт предполагам 6лв.
Междо другото останалите неща които продава този човек също заслужават внимание.Има различни модели германски военни раници,камуфлажни дрехи,спален чувал и др.
П.С.
Канчетата са само алуминиеви, специялно питах има ли стоманени.
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #8 -:
28 Септември 2011, 11:58:25 am »
Хм, пропуснал съм доста неща да напиша в ревюто. Ще го коригирам скоро. На дръжката на тиганчето (капака) има две халки. През тях може да се промуши подходящо издялкана пръчка, която може да е дълга или къса. Дългата е много удобна да се протегне над жарта и да се стопли каквото има в него, а късата - да не пари дръжката при работа. Както traktorist е показал в линковете. Когато се работи със спиртника дръжката не се награвя до степен да не може да се държи, но когато е над огън тези халки са много полезни.
Пропуснал съм да обърна внимание НИКОГА да не се гаси спиртника като се захлюпва с капачката. Също така капачката да не се завива върху спиртника докато той не е изстинал нацяло. Иначе ще се повреди гумения уплътнителен пръстен на капачката и повече няма да може да се носи спирт в него. Гасил съм горелката като за момент похлюпвам с капачката, но с обратната (горната) страна. Мисля и това не е добре. Ако няма с какво друго да се похлюпи спиртника то по-добре е да се свали пръстенчето и тогава да се ползва капачката.
Не си носете бутилката със спирта или спиртника, ако е зареден със спирт, в самото канче. Може да протече, а спирта за горене е токсичен!
Някои ползват канчето като го окомплектоват с газова горелка. Искам да обърна внимание, че е взривоопасно да се сложи котлончето във ветроупорния екран и отгоре канчето. Много се нагрява всичко под канчето включително и газовата бутилка. Затова ако котлона е от типа горелка завита директно на бутилката ветро екрана не трябва да се ползва. Има едни други газови горелки. Те се куплират с бутилката посредством маркуче и са идеални да заменят спиртника във ветроупорния екран. Даже Trangia предлага подобни с подходящ размер, но са скъпи. Горелката е в екрана, а бутилката остава отвън и не се нагрява.
В мрежата има безброй клипове как се използва шведското канче, но може би този показва всичко наведнъж. Включително и как се използва ветроекрана за хобо печка. Само дето автора не се сети като сипва горещата вода в канчето с едната ръка да държи дръжката, а с другата ножа, който да промуши през ухото, което е на страничната лицева страна на канчето. Така много удобно, лесно и безопасно се сипва.
http://www.youtube.com/watch?v=Z6p27kePP4E
Радвам се, че притежателите на тази хубавина се увеличаваме. Вече сме 4 съфорумника, аз, Kent, Cat и Traktorista. Надявам се да станем и повече и повече снимки да показвате.
Активен
traktorist
Jr. Member
«
Отговор #9 -:
28 Септември 2011, 18:33:16 pm »
Мислех си, че за да се ползва като хобостоув ще е по-добре ветроекранът да се обърне обратно.Скоро ще проверя.
Иначе днес си взех канчето и приятно се изненадах, че е почти ново.Ще имам впредвид да не загасям спиртника с капачката, защото вече 2-3 пъти го направих без да се замислям за уплътнителя.
Малката ми колекция
Активен
Kent
Sr. Member
Публикации: 351
«
Отговор #10 -:
28 Септември 2011, 18:42:44 pm »
Според мен уплътнителят на капачката отвътре е огнеупорен /верно подобен на гума/, вече нялко пъти попадам на клипове в тубата дето гасят спирта с капачката, но може и снимащите да бъркат. Като минус спиртника е тежък доста, оня на келтис ми хвана окото /титановия/ но пък пеесе долара ся точно немам излишни /толкова ли струваше?/. Друго - канчето е тежко дори алуминиевото, но нейсе справяме се. Руснака от снимката на хоба май най много срещу това протестираше. Трето - няма удобен чохол, но пък това е поле за творчество. На мен лично ми приляга идеално на мястото за каска на един Atlantis за катерене /атлантис това е 30 литрова раница/. С горелката на Примус отвътре не дрънчи така ужасно /тя е на мястото на пластмасовото шише което махнах/.
Активен
traktorist
Jr. Member
«
Отговор #11 -:
29 Септември 2011, 08:34:51 am »
Аз комплектовах канчето с една чанта от армейско снаражение.
Активен
cat
Sr. Member
«
Отговор #12 -:
29 Септември 2011, 08:50:22 am »
На колана ли смяташ да го носиш .
Активен
traktorist
Jr. Member
«
Отговор #13 -:
29 Септември 2011, 08:53:49 am »
Не, в раницата или закачена за нея.
Активен
cat
Sr. Member
Шведско армейско канче vs туристическо газово котлонче
«
Отговор #14 -:
14 Октомври 2011, 22:50:44 pm »
Преди месец получих канче на шведската армия и тази вечер реших да съпоставя канчето със старото ми газово котлонче . Ето ги и двете
Първо претеглих двата комплекта, домашното кантарче си каза тежката дума 1100гр тежи газовото котлонче заедно с комплекта тенджерки
срещу 1250гр за шведското канче
В спиртика бяха наляти 70мл спирт за горене а в двата съда беше налят по 1литър вода от чешмата .
И така котлона и спиртника горят
Първо завря до кипене водата сложена на газовото котлонче, завря за 15 минути и 40 сек . Водата в шведското канче завря за 17 минути и 30сек
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
3
4
« назад
напред »
Бушкрафт България
»