След разговор в чата вършат ли работа магнезиевите запалки,с жената решихме да ги пробваме и при последните две разходки палихме огъня стях.Имам две-едната е магнезиево блокче ,а другата -ферородна на пръчка.При първия случай ползвахме блокчето.След малко ядове около липсата на брадва ,забравеното барбекю и т.н. нацепих дърва с една кирка

и пристъпихме към паленето на огъня.Събрахме суха трева

малко тресчици

парченце брезова кора

и настъргах малко стружки магнезиева сплав върху кората

Сложих кората със стружките във купчето трева

и при второто драсване стружките и кората зе запалиха

малко тревичка и тресчици отгоре

и огъня ей го че гори

Първи опит -УСПЕШЕН. Браво на нас.
При следващата разходка пристигаме в гората към 10,30ч. и сме неприятно изненадани от обилната роса.Ядец-колкото и да търсим нещо сухо за разпалка -НЕМА.В най добрия случай е леееко влажно

тези полуизгнили дърва са супер за разпалване на огън само да не бяха толкова влажни.Продължаваме през гората с надеждата че все ще намерим нещо подходящо например това

борова смола заедно с част от кората не е лошо .....Добре че жената като ходи и блее бааирите.Вижте кво намери по тоя начин

Поразходихме се още малко и като се поуморихме си намерихме подходящо местенце за почивка и палене на огън. Поразчистихме едно кръгче на земята,обиколихме го с камъни от близките иманярски купчини

подложихме две парчета от изгнилото дърво

и почнахме да редим върху тях трева и дребни клечки

после гнездото и още трева

и почнох да цъкам с ферородната пръчка.

След няколко драсвания с пластинката искрата беше малка и стана ясно че няма да запали влажната трева,затова извадих ножа и драснах с него

резултата беше много по добър

Тревата се запали обаче и също толкова бързо угасна-еми влажна си беше

Пповторихме процедурата с ножа ,тъкмо запалихме тревата,пуснахме малко листа отгоре и огънчето пак угасна.Жената се нервира и взе да ми предлага запалката.Ама аз нали съм упорит -отказах и най-категорично.Тогава на нея и дойде гениалната идея да събере ей от тая трева

Макар и всичко наоколо да беше влажно точно тая трева беше изненадващо суха и се запали от раз ,а освен това и горя доста по продължително и стабилно.Постепенно слогахме отгоре и клечки,по тънки клончета

когато се разгоряха добре сложихме и по дебели дръвца

Мисия номер две също беше изпълнена успешно ,макар и по-трудничко. Стигнахме до извода че с магнезиевото блокче се пали по-лесно защото при него се палят стружките ,докато ферородната запалка само дава искра и ако нямаш сухи разпалки бая зор ще видиш докато запалиш огън

ето и въпросните запалки: