Автор Тема: Две огнища  (Прочетена 6722 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Две огнища
« -: 25 Ноември 2010, 19:55:48 pm »
След разговор в чата  вършат ли работа магнезиевите запалки,с жената решихме да ги пробваме и при последните две разходки палихме огъня стях.Имам две-едната е магнезиево блокче ,а другата -ферородна на пръчка.При първия случай ползвахме блокчето.След малко ядове около липсата на брадва ,забравеното барбекю и т.н. нацепих дърва с една кирка ;D

и пристъпихме към паленето на огъня.Събрахме суха трева

малко тресчици

парченце брезова кора

и настъргах малко стружки магнезиева сплав върху кората

Сложих кората със стружките във купчето трева

и при второто драсване стружките и кората зе запалиха

малко тревичка и тресчици отгоре

и огъня ей го че гори ;)

Първи опит -УСПЕШЕН. Браво на нас.    

При следващата разходка пристигаме в гората към 10,30ч. и сме неприятно изненадани от обилната роса.Ядец-колкото и да търсим нещо сухо за разпалка -НЕМА.В най добрия случай е леееко влажно >:(

тези  полуизгнили дърва са супер за разпалване на огън само да не бяха толкова влажни.Продължаваме през гората с надеждата че все ще намерим нещо подходящо например това :)

борова смола заедно с част от кората не е лошо .....Добре че жената като ходи и блее бааирите.Вижте кво намери по тоя начин ;D      

Поразходихме се още малко и като се поуморихме си намерихме подходящо местенце за почивка и палене на огън. Поразчистихме едно кръгче на земята,обиколихме го с камъни от близките иманярски купчини

подложихме две парчета от изгнилото дърво

и почнахме да редим върху тях трева и дребни клечки

после гнездото и още трева

и почнох да цъкам с ферородната пръчка.

След няколко драсвания с пластинката искрата беше малка и стана ясно че няма да запали влажната трева,затова извадих ножа и драснах с него

резултата беше много по добър

Тревата се запали обаче и също толкова бързо угасна-еми влажна си беше :( Пповторихме процедурата с ножа ,тъкмо запалихме тревата,пуснахме малко листа отгоре и огънчето пак угасна.Жената се нервира и взе да ми предлага запалката.Ама аз нали съм упорит -отказах и най-категорично.Тогава на нея и дойде гениалната идея да събере ей от тая трева

Макар и всичко наоколо да беше  влажно точно тая трева беше изненадващо суха и се запали от раз ,а освен това и горя доста по продължително и стабилно.Постепенно слогахме отгоре и клечки,по тънки клончета

когато се разгоряха добре сложихме и по дебели дръвца

Мисия номер две също беше изпълнена успешно ,макар и по-трудничко. Стигнахме до извода че с магнезиевото блокче се пали по-лесно защото при него се палят стружките ,докато ферородната запалка само дава искра и ако нямаш сухи разпалки бая зор ще видиш докато запалиш огън ;D   ето и въпросните запалки:

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
Re:Две огнища
« Отговор #1 -: 26 Ноември 2010, 09:27:47 am »
Къв резултат кви задачи сте изпъннили бре , къде са мръвките кифтетата , какво е това разхищение на дЪрвен матрял , как може огън да палиш а мръвки да няма Ааааа  ? ? ? ? ?
 Анатемааааа Анатемааааа  ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #2 -: 26 Ноември 2010, 10:52:46 am »
Ми да! И каква е тази кирка дето изтезаваш дървата с нея? Истинския бушкрафтер прави Батонинг и то не с какво да е, а с Мора!

Супер статийка. Много ми хареса. Очаквам втора серия: "Две огнища в дъжда".
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 26 Ноември 2010, 11:00:47 am »
Цитат
Очаквам втора серия: "Две огнища в дъжда".
Това трябва да доста интересно, съгласен съм. Сигурно ще се справи по-добре от мен.

морков

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #4 -: 26 Ноември 2010, 14:09:28 pm »
Ей опасни хора сте ::).Пак намерихте кусур на човека.И кой ви каза че огън е имало ,а мръвка - не ;D ;D.Държа също да отбележа че имам поне 50% участие в занятието :)ама дали пречих или помагах не е много ясно.Едно е сигурно поне-снимките са от мене :)

ckaiyokar

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #5 -: 27 Ноември 2010, 16:30:08 pm »
тази "трева" по моя край се казва "Цвол" , когато е зелена малко прилича на едно друго растение познато като "сушан" , което е ядливо.Цвола не се яде и не съм сигурен но мисля , че е в някаква степен отровен.В сухо състояние от края на октомври до пролетта( но трябва да е сух , а не овлажнен) е идеалната разпалка.Аз от години го събирам точно с тази цел.Няколко тънки стъбла натрошени , след това няколко от по-дебелите- от към основата и после направо тънки клонки и дръвца.Идеална разпалка!

Dakota

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
    • Страницата на Вики
« Отговор #6 -: 30 Ноември 2010, 17:56:19 pm »
Отдавна се чудех,дали да си купя магнезиева запалка!Вече ме навихте,само да издиря и откъде се продава това чудо. :-[
Там, където свършва СТРАХЪТ, започва СВОБОДАТА!!!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 30 Ноември 2010, 18:06:31 pm »
Дакота мисля, че за момента най-ниската цена е ТУК. Доставката до България е безплатна

Ето как изглежда:

И да споделиш впечатления ако се сдобиеш с нея.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #8 -: 30 Ноември 2010, 19:48:02 pm »
Ми да! И каква е тази кирка дето изтезаваш дървата с нея? Истинския бушкрафтер прави Батонинг и то не с какво да е, а с Мора!

Супер статийка. Много ми хареса. Очаквам втора серия: "Две огнища в дъжда".

Тук шведите много си падат по тестовете, и ето един тест за колегата Hobo.
http://www.byggnadsarbetaren.se/files/Pdf-tester/2010-10-test.pdf
В момента имам няколко шведски ножа, МОРА 2000 го ползвам само за рязане на луканка :D , а Хюлтафорш работя с него. Изключително твърдо нещо.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #9 -: 30 Ноември 2010, 20:29:21 pm »
Някой явно трябва да се жертва да я опита тази китайска магнезиева запалка. Днес попаднах на отзив от подобна, на която магнезия не се е изобще палил от искрите на вграденото голямо камъче за запалка. Пак китайка, но беше с други надписи. Минала покрай магнезия. За тези от DX не съм чувал отзиви, нито положителни, нито отрицателни. Ако някой вече си е купил, нека сподели.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #10 -: 01 Декември 2010, 08:52:29 am »
На линка, който е дал Ваньо най-долу ще видиш и доста отзиви от запалката. Повечето са положителни.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #11 -: 21 Март 2011, 18:44:55 pm »
Заглавието на темата е ДВЕ огнища... Е, аз рекох да покажа ДВОЙНО огнище  ;D
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #12 -: 22 Март 2011, 08:55:04 am »
Мдаа - приятна гледка. Мъъничко винце червено или бира поизпотена баре да имаше в кадър и си е цял разкош.  ;D Ама трябваше в духа на темата да разкажеш как се получи огъня - две дървета ли търка или кремъци удря ???... Всъщност т.нареченото "двойно огнище" ми е любимо - така да се каже 3 в 1 - грее, храни и осветява летните нощи. Още месец, два и ще го запалиме. Чесно казано аз си ползвам запалка или кибрит и парче стар вестник но приветствам експеримента на Сат, ясно е че така забавлението и удоволствието от постигнатия резултат е по-голямо. Както казах още месец два и ще възродиме тази тема. :)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #13 -: 22 Март 2011, 09:23:19 am »
@hr.zlatarev Както се казва от твоята уста в божите уши.
Хубавото в цялата работа е, че колегата Cat се сдоби с ферородна запалка на Primus и ще може да сравни на практика старата на BCB и дали има някакво преимущество едната или другата. Искрено се надявам на една статия от сорта "BCB vs Primus Ignition Steel "

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #14 -: 22 Март 2011, 11:23:31 am »
Където и да вляза все скари! Вий не сте хора бре! ;D ;D ;D
Ще взема и аз да почна с публикуването на таквизи вкуснотийки, че да си умрете от яд! ;D