Мисля, че нещата са наистина много дебели. guns.ru според мен не е само сринат като достъп, а и с изтрита база данни. Самият факт, че това се случи наведнъж с най-мощните и авторитетни форуми в Русия е твърде съмнително да е случайно или както може би се искаше да се внуши, като война между форумите с еднаква насоченост. Жалко, толкова ценна инфрмация се съсипа. Дано братята успеят да възстановят форумите.
Повече от ясно беше, че ще има съпротива срещу сегашното положение в Интернет. Сега напрактика всичко минава през америка и се контролира от техните служби. Отдавна се говори за паралелен интернет или такъв , в който никоя страна няма да може да има тотален контрол върху адресите, рутирането и потока от информация . Може би е дошло времето това да се случи. Това обаче ще срещне нечувано яростна и жестока съпротива от страна на сегашния монополист. Според мен изтърването на контрола над мрежата е равносилно да се смени петродолара с петроевро , петроюан или петрорубла. Така, че тепърва предстоят жестоки кибер битки.
Разбира се, следвайки демократичните традиции, всичко ще бъде забулено с някаква всенародно демократична кауза. Например "Наказахме ловните форуми в Руся, защото там се събират хора, които убиват животни". Доста изтъркано, но щом все още се ползва, значи все още има и кой да вярва в това.
Що се отнася до нашия форум то щом guns.ru не можаха да се опазят, още по-малко ще успеем ние ако целенасочено ни нападнат. Прави се редовен бакап на форума и той се държи на място недостъпно по мрежата. Все пак при злонамерен кибер удар е възможно да се загуби някаква информация и регистрацията на последно регистриралите се. Говорим за период от един до няколко дена. Всичко друго е възстановимо за по-малко от час.