Автор Тема: Спомени от студентските бригади  (Прочетена 3273 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Спомени от студентските бригади
« -: 21 Ноември 2012, 14:42:22 pm »
СПОМЕНИ ОТ СТУДЕНТСКИТЕ БРИГАДИ

Ноември, събота сутрин, топло е и слънчево почти. Неочаквано за мен шефката издава устна заповед: “Ще ме закараш с колата някъде извън града! Искам хамбургски салам на огън! След час свършвам с чистенето, а ти да си готов за тръгване дотогава!”.

Хамбургския салам на огън е мил спомен от последната ни студентска бригада* в края на далечния XX век. Тогава за обяд на полето ни даваха суха храна. Обикновено хляб, сирене, кашкавал, салами – хамбургски, “Камчия”, кучешка радост, по-рядко шпек, понякога и домати. Момчетата бяхме по-малко на брой. На полето или градината наше задължение беше да запалим няколко огъня до към обяд. Тогава се събирахме край тях, набучвахме салама на клечки и го печахме или по-скоро се опушваше.

И така след това лирично отклонение, насъбирам на две на три малко оборудване и се отправям към возилото. За да си нямам проблеми, оставям на шефката да си избере салам от магазина.

Тръгваме към обичайното ни място. Пристигаме. Есенната влага и топлото време са раззеленили поляните. Като че ли не зима, а пролет ще идва. Правим малка разходка:

Има и лилави цветя. Сигурно са есенни минзухари:

Слънцето се скрива зад облак. Захладнява. Връщаме се към МПС-то** и се установяваме на три метра от него. За сядане вадя сгъваем стол за шефката, за мен намирам камък, отгоре слагам кора от дърво. Ще палим огънче. Кафе вече сме пили. Време е за чай. Наоколо сухи съчки бол. Събирам наръч. Съчките ще свършат работа. Чай ще правим само и салам ще запечем леко. По-дебели дърва не трябват. Пържоли няма. Криза е.

Показвам на шефката как се подреждат съчките преди да се запалят (правя и кратък курс по оцеляване). Тя се прави, че и е интересно. Слагам и вестник за подпалка. Давам и кибрита да запали. Успява от раз с една клечка. Леко съм разочарован. Не мога да изпъкна, ама нейсе.

Огънят се хваща бързо. Обаче ядец. Забравил съм си пиростийката, а не искам да поставям алуминиевото канче направо върху въглените. Намирам два чатала и слагам  пръчка между тях. Пак ядец. Забравил съм си синджирчето, което слагам на пръчката, а канчето закачам на него. Така имам възможност да регулирам височина на канчето спрямо огъня. Нищо и така става:

Приятно е. Огънчето грее и пуши малко в посока към шефката.

Подготвям изходната суровина - хамбургски салам в естествено черво. Вижда се и част от МТС***:

Има и яйца. Смятам да правя яйца на жар (рецептата и други тук ). Увивам ги във алуминиево фолио и слагам в края на огъня.

Приготовлението:

Резултатът:

Отдаваме се на гастрономическо блаженство и спомени за веселите бригадирски дни.

Приключваме. Огънят загасен (с Н2О), мястото почистено, боклука прибран в колата:

До следващия път.

*   СТУДЕНТСКА БРИГАДА ПРЕДИ 1989 г. - който не знае какво е това да пита родителите си или родителите на родителите. Ето и едно определение според Тълковния речник rechnik.info : Група от хора (студенти, ученици, служители), натоварена временно да извършва несвойствена и обикн. неквалифицирана трудова дейност в селското стопанство, строителството или промишлеността без заплащане или срещу минимално заплащане, организирана и контролирана от БКП или ДКМС в периода след Втората световна война до края на 80-те години.
**  МПС - моторно превозно средство
***МТС - материално техническо снабдяване

Историческа снимка документираща конвейерно бране на ябълки от студентска бригада:

Тук нейде е лобното място на саламите.

Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re:Спомени от студентските бригади
« Отговор #1 -: 21 Ноември 2012, 14:56:56 pm »
Ауу, перфекционист! Внимавай само да не стреснеш Шефката с толкоз много остриета ;D ;D

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #2 -: 21 Ноември 2012, 15:35:55 pm »
Благодарско за разказа. А това с бригадите и салама съвсем го бях забравил  ;D

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #3 -: 21 Ноември 2012, 19:54:30 pm »
Бравас и от мен!  :) Страхотно си се справил, по всички правила на бушкрафта! Надявам се че шефката ти е впечатлена от уменията ти, и може да получиш бонус към заплатата! ;D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #4 -: 22 Ноември 2012, 07:48:41 am »
Спомени, ех, спомени!  

А клещите на мултитула май наистина са много полезни при вадене на нещо нагорещено от огъня - я канче, я нещо във фолио увито.

И мачетето със сиджимка и канап на дръжката много ме изкефи. Правено с мерак, аферим!

А що не изгаси огъня по най-древния начин, а хабиш вода...?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #5 -: 22 Ноември 2012, 14:00:22 pm »
Ееех, мили, романтични спомени!
Аз студент станах през 1991 г., та студентските бригади ги пропуснах, но не съжалявам: нямам хубави спомени от тях като курсист. Мърсотия и глад си спомням.
Печеният мокър салам обаче е класика в жанра и от войниклъка, че и от пикници. Особенно на вестник, вместо покривка и с чаша потна биричка на теферич.
Весело, уютно край огъня и романтично!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #6 -: 22 Ноември 2012, 20:22:24 pm »
Ех, що салами са изядени на тези бригади...  8)
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #7 -: 22 Ноември 2012, 21:57:27 pm »
Ех, що салами са изядени на тези бригади...  8)
Е да ама, тогава в шпек салама имаше и месо, а сега... ;)    :o

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #8 -: 24 Ноември 2012, 20:03:24 pm »
Благодаря за веселите коментари. Надявам се, че съм припомнил на ходилите на бригади само хубави моменти, а другите съм разсмял.
За съжаление шефката ме е скъсала на изпита със салама предната седмица :( и днес ме изкара на поправителен изпит.
Това са кадри от изпита:

1. Огънят:

2. Зареждане на изпитната работа:

3. Подгряване на вода за чая:

4. Експерименти на жар с яйцe с дупка и яйце на шиш (това не беше към изпита, а свободноизбирамо):

За резултатите с яйцата тук.

5. Част от готовата изпитна работа:

Очаквам оценката. Имам съмнение, че пак ще ме скъсат и пак ще се явявам на поправка...
Не се взимай толкова на сериозно.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #9 -: 24 Ноември 2012, 20:55:07 pm »
И сега като съм болен и не мога да ходя никъде остава само да точа ли точа лиги по тези вкусотии, дето си ги приготвил... :'(
Лош човек си ти, лош ... :'( ;D
Това ми е любимия начин за оцеляване, в дивото, между другото. Ако освен чай имаше и малко червено вино минаваше изпита с 6. Сега е 6 с много , ама много малък минус... :P Ако и така са ви протичали бригадите, не знам защо има хора, които се оплакват от тях  :o
Аз като студент пък нали не съм бил на бригади, та помня само живителният ефект на шкембе чорбата сутрин ...  :D ::)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #10 -: 24 Ноември 2012, 22:08:15 pm »
Оценка 6 без никакви минуси!

Пожелавам ти безброй поправителни изпити, а и държавният изпит все някога ще го вземеш...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #11 -: 25 Ноември 2012, 14:14:01 pm »
Оценка 6 без никакви минуси!
Подкрепям безусловно! Даже се готвя да дам оценка 6++!
Колега Мавруд, що не внесеш разделение на отговорностите в изпита? Поемаш грижата за организацията на трапезата и натоварваш Шефката да шофира. Вмъкваш в комбинацията и червено винце. Ако някой се възмущава: ника ти е Мавруд, не е Чай.
Гъвкавост трябва, времето се мени: от студена биричка през червено винце към чай.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #12 -: 25 Ноември 2012, 16:13:32 pm »
За съжаление шефката ме е скъсала на изпита със салама предната седмица :( и днес ме изкара на поправителен изпит.
.............................................Очаквам оценката. Имам съмнение, че пак ще ме скъсат и пак ще се явявам на поправка...

Като изключим някои дребни пропуски:
  • порцелановите чаши от династията Мин
  • пълната липса на летящото килимче тип Обюсон*
  • не добре изразения дзен минимализъм
Колега Mavrud не се съмнявай за съжаления ще те скъсат отново  :-[