Автор Тема: Яйца на жар  (Прочетена 6085 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Яйца на жар
« -: 17 Ноември 2012, 21:22:53 pm »

Необходими продукти и материали:
1. Яйца - сурови, пресни.
2. Алуминиево фолио, домакинско.

Яйцата се увиват в 2 пласта фолио, щото гърмят понякога:

После се слагат в огъня и се зариват:

Най-добре е да се сложат в единия край на огъня, да се засипят с пепел и отгоре малко въглени. с две думи на бавен и равномерен огън. Време на готвене между 5 до 10 минути. Колкото повече стоят, стават по-сухи и се свиват, но пак са вкусни.

После се вадят:

Като се махне фолиото изглеждат така:

А това е крайния резултат:

На вкус са по различни и от пържените и от варените.
Да ви е сладко!

Като деца сме пекли яйцата без фолио (щото нямаше тогава), ама често се пукаха и имаше загуби на материал при слагане на повечко жар.
Не се взимай толкова на сериозно.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:Яйца на жар
« Отговор #1 -: 17 Ноември 2012, 21:26:01 pm »
Според мен ще станат по добре ако се отдели малко жар или се сложат съвсем в края на огъня на горещата пепел .

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #2 -: 19 Ноември 2012, 00:36:37 am »
Рецептата изглежда страхотна. А лесно ли се бели черупката?
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #3 -: 19 Ноември 2012, 15:48:29 pm »
Лесно, ама ако си ги позабравил в огъня :) малко по-трудно.

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #4 -: 19 Ноември 2012, 16:10:31 pm »
И аз съм пробвал печени яйца, прибегнахме до този начин на приготвяне поради липса на каквито и да е съдове.
Като се замисля и сега бих я използвал само в такъв случай :)
В моя случай не се ползва фолио. Ако имах такова, по скоро ще го ползвам за направа на тавичка в която да счупя и изпека яйцето.
Аз направих малка дупка на върха на яйцето и после го поставих "право" в жарта.
Така няма как да гръмне при печенето, а изцапаната черупка и така се изхвърля.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #5 -: 19 Ноември 2012, 17:07:30 pm »
Ако имате готварско фолио, спокойно може да се разкара черупката и така да се приготви.
ПП става и в хартия, но иска повече внимание.

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #6 -: 19 Ноември 2012, 18:05:48 pm »
Ако имате готварско фолио, спокойно може да се разкара черупката и така да се приготви.

Евала! Тъкмо се чудех кой ще се усети първи.  ;D

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #7 -: 19 Ноември 2012, 18:21:37 pm »

Щерката редовно си прави яйце в хартия за закуска или обяд :)

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #8 -: 19 Ноември 2012, 19:16:10 pm »
Старата, селска рецепта от моето детство е яйца без фолио. Цялото яйце само се мокри и така се заравя в пепелта.
Вкусът на яйцето (цяло, с черупка) в пепел и на жар е доста по-различен и по-пикантен от яйце в тавичка от фолио. Може би яйцето с дупка ще е на вкус близо до заровеното.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #9 -: 19 Ноември 2012, 19:55:05 pm »
Аз пък си ги обичам сурови, демек правиш малка дупчица, слагаш сол(около дупчицата) и смучиш.

Такива ми са спомените, а и сега, са пак същите...

Пекли сме гъби, жабежки бутчета, кестени, и какво ли не, обаче яйца, не.

Явно въображението ни не е било достатъчно.

Ама пък, не пречи да се пробва...

Всъщност най, ама най ме притеснява хипотезата - как ще докараме  яйцата несчупени до местоназначението..., при тия неравни калдъръми?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #10 -: 19 Ноември 2012, 22:12:23 pm »

За какво да се усети? И защо трябва да се усеща? Ти самият как печеш яйца на жар и по колко начина? Разкажи своя собствен опит!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #11 -: 19 Ноември 2012, 23:20:49 pm »

За какво да се усети? И защо трябва да се усеща? Ти самият как печеш яйца на жар и по колко начина? Разкажи своя собствен опит!

Ми за това, че си усложняваме процедурата. Имаме ли фолио - имаме много по-лесен и чист начин за приготвяне. Черупката тогава не е нужна. Как си пека аз яйцата ли? Ми когато нямам нищо подходящо, в което да ги правя - малка дупка на върха, и бавно печене в гореща пепел. Не им трябва много. Това, надявам се, те удовлетворява като споделяне?!  :P

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #12 -: 20 Ноември 2012, 10:31:12 am »

Ми за това, че си усложняваме процедурата. Имаме ли фолио - имаме много по-лесен и чист начин за приготвяне. Черупката тогава не е нужна. Как си пека аз яйцата ли? Ми когато нямам нищо подходящо, в което да ги правя - малка дупка на върха, и бавно печене в гореща пепел. Не им трябва много. Това, надявам се, те удовлетворява като споделяне?!  :P

все едно чета моето мнение в началото на темата

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #13 -: 20 Ноември 2012, 10:51:41 am »
Един от буш специалитетите ми е "Яйца по бушкрафтърски". Това на практика са печени в тиганчето на войнишкото канче яйца гарнирани с различни мерудийки и подправки. Същото съм го правил и в импровизирана тавичка от домакинско фолио. Това, обаче, е съвсем различно от показаното от Мавруд. Определено вкуса на печеното на жар яйце в собствената си черупка е по-различен. Освен това не мисля, че коментари от сорта "в тавичка е по-лесно" или "по-умно" са съвсем уместни. Бих казал, приготвянето на яйца в тавичка от домакинско фолио е вече друга рецепта и друг начин на приготвяне.

Ценното в това, което ни е показал Мавруд е, че яйцата могат да се ядат и печени и начина по който се приготвят. Могат да се пекът съвсем импровизирано без наличието на никакъв съд, а ако има домакинско фолио с което да се обвият става по-лесно, защото и да се пукнат няма да има загуба, но вкуса със и без домакинско фолио ще е все същия. Който не е ял печени на жар яйца да опита. Може да му харесат, може и да не му харесат. На вкус всички сме различни.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #14 -: 20 Ноември 2012, 13:36:59 pm »
Господа, дайте сега заради едни яйца да не се ритаме по "яйцата", макар и виртуално.

Идеята ми беше да опиша моя начин на приготвяне, като наблегна по скоро на гурмето в рецептата, отколкото на елемента оцеляване.

Начините на готвене на яйца на огън са сигурно доста. От вашите коментари дотук научих и следващия път ще пробвам яйцата с дупка и без фолио. Подсетихте ме и за хартията за печене. Аз пък ще добавя, че яйцата могат да станат и чукнати върху чист нагрят камък (вместо тиган) поставен близо до огъня.

Така че, всеки начин е различен. Който може нека пуска снимки, който знае и други начини -  нека пише.

Между другото яйцата във фолио стават и в електрическа фурна, но има вероятност от щети.
ДА НЕ СЕ ПРОБВА В МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА!!!