Автор Тема: От какво и как се пазите по време на бивакуване?  (Прочетена 4312 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Предвид зачестилите снимки на следи из Централен Балкан няма да е лошо да се вземат някои основни мерки при бивакуване.

Това е цитат от мнението на cholla писано в една друга тема. В него се визираха мечките, но ме подсети да отворя тази по-обща тема. От какво и как се пазите при бивакуване?

Опасности при бивакуване има доста. За мен, например,  една от големите опасности е мишки да наядат и опикаят храната. Това със сигурност е край на похода. Мишките са приносители на толкова и то опасни болести, че опикана от мишка храна въобще не бива да се яде. А са изключително нагли и арогантни тези гмишоци. Гледаш ги едни малки и симпатични, а вредни та вредни.

Спомням си веднъж легнахме в чисто нова палатка. На сутринта палатката и раниците бяха на решето. Всичко наяли гадините. Тогава не си закачих обица на ухото и за малко да се повтори при друг поход. Разпънахме палатката в близост до х.Петрохан. Хапнахме, пийнахме и от мързел не взехме никакви мерки против гризачи. Храната остана в раниците, а раниците в палатката. Докато вечеряхме се завъртя някакво коте, предполагам от хижата дойде. На сутринта имаше купчина издавени мишки пред палатката. Котето ни спаси и добре, че случайно се появи при нас. А имаше наоколо дървета  с подходящи клони, имахме и въженце специално за целта, да вдигнем храната горе. По тънко въженце нито мишка, нито плъх могат да се спиуснат вертикално надолу и да заразят храната. Когато няма храна в палаткате и те не влизат. Има ли храна имам чувство, че от километри я надушват.

Вие от какво и как се пазите по време на бивакуване?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:От какво и как се пазите по време на бивакуване?
« Отговор #1 -: 15 Август 2012, 20:48:44 pm »
Да виси храната във въздуха на канап си е класика и срещу мишоци, подивели кучета и мецани включително.

А в случая с мишките ми се струва, че са притичали от хижата, явно бивакът е бил твърде близо до постройката. 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #2 -: 05 Октомври 2012, 11:56:56 am »
Тази история с мишките ще я запомня защото както казват умния се учи и от чуждия опит.На мен не ми се е случвало -може би защото предпочитам да се завирам по-далече от хора и хижи.Вероятно и защото обикновено съм на консерви а те не са обект от такъв интерес а и гледам да не оставям остатъци но дори и хляба може да създаде такива проблеми.Може би си струва и като цяло да обсъдим проблема със сигурноста ,някои допълнителни мерки за обща сигурност...

Митко

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
« Отговор #3 -: 05 Октомври 2012, 21:22:23 pm »
Преди години чух за някакъв метод при който въже се пали или "опушва" за кратко на огън и после с въжето се опасва бивакът. Миризмата на изгоряло би трябвало да държи животните на разтояние. Никога не съм го пробва и е възможно да е пълна глупост. Тоест мишките може и въжето да изядат  :P

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #4 -: 06 Октомври 2012, 14:39:32 pm »
Това за обграждането на палатката с обгорено въже май важи само за задържане на змиите в пустинята.В нашите условия (като се изключат тези случаи с мишките )май проблемите са повече от двуногите но някоя опъната корда ниско над земята свързана със сигнализация може и да ни е от полза поне за да не ни изненадат.Смятам ,че в случая пиротехниката не е най-подходяща защото се изчерпва като консуматив и е по-добре да се използва при самия конфликт.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #5 -: 06 Октомври 2012, 15:16:50 pm »
тая година имаме десет бивака досега май, пазили сме се единствено от...морските вълни на плажа с барикада от чували с пясък. биваците са в странджа, родопите и край морето. забравих - в странджа палката напръска с "бандит" около палатките но въпреки това свалих два кърлежа сутринта от хората.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #6 -: 29 Септември 2013, 14:58:20 pm »
Преди години чух за някакъв метод при който въже се пали или "опушва" за кратко на огън и после с въжето се опасва бивакът. Миризмата на изгоряло би трябвало да държи животните на разтояние. Никога не съм го пробва и е възможно да е пълна глупост. Тоест мишките може и въжето да изядат  :P

Ако попаднеш на мишки в разгара на грипна епидемия - уйде ти яденето
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
Re: От какво и как се пазите по време на бивакуване?
« Отговор #7 -: 29 Септември 2013, 21:14:27 pm »
Аз по време на лагер, досега, съм се пазел само от хора. Два пъти са ми изчезвали неща, докато съм бил за риба на язовир, през нощта. Единият път ми откраднаха трикрако столче, руско, много здраво. Някой се е промъкнал докато спим и понеже това е видял първо, това е взел, а имаше и по- ценни неща, но добре, че бяха покрити, против сутрешма роса с платнище. Вторият път ми откраднаха въдица, която беше сгъната и оставена до палатката, пак докато спим. Оттогава си слагаме корда с капачки докато спим, а и аз съм си направил една система с обемен датчик, акумулатор и пиезосирена, та ако някой приближи, свири. Един, два пъти ме е будело куче и смених датчика с по прецизен, но пък и никой не се е мъчил да ме краде оттогава. Едни пичове от ловните стопанства си изкараха акъла с нас, защото ни дойдоха на нощна провека, търсели бракониери с винтери, та ни наближили докато спим, и тъкмо пред палатките да ни се представят и това като засвири, се ошашкаха, то и ние де ... ;D

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #8 -: 29 Септември 2013, 22:28:14 pm »
Аз по време на лагер, досега, съм се пазел само от хора. ...
Брат, не са само хората.
Долу в ниското се пазя от мравки, мишки, оси и комари. По- нагоре от тъмнокожи братя. От 1400 - 2000 метра от овчарски кучета и змии.
Над 2000 метра от мечки, пепелянки и усойници, ама е най-безопасно, защото бягат от човека, за разлика от по-горе изброените, които не бягат, а нападат.
Реших да бивакувам в моя двор, то и там моята усойница...дето я държа в пазвата си, ден и нощ не ми дава покой!

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #9 -: 29 Септември 2013, 23:08:01 pm »
Като правя бивак се пазя най-вече от опасности от метеорологически характер - гръмотевици, силен дъжд и вятър. После от мравки и оси. Гледам  да не съм на животинска пътека или в близост до места за водопой на стада, че стадо кози през бивака и ако не си там....  ;D Взимам под внимание и дали има проблемни клони и камъни над хамака.
Абе, аз съм бил много внимателен, бе... :D

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #10 -: 29 Септември 2013, 23:46:18 pm »
... Взимам под внимание и дали има проблемни клони и камъни над хамака...
Гледам бивака да е в гора или в нисък и широк дол, за да не ме отнесе вятъра. Но, когато съм в нисък дол, да не съм в дъното, че да не плувам във река. Хубаво е да съм под някакви скали, на уютно място, но да не съм под единична скала, че да умра от страх, когато започне да гърми.
Така беше между върховете Братаница и Булуваня, и двата над 2000 метра. Набързо опънатата палатка се оказа до единична скала(Хайдушките скали). Като започнаха залповете, през няколко секунди си казвах, "ей сега". Слава богу бързо замина, но на мен ми се сториха часове.
Бивака не бива да е в близост до единично дърво, висок дървен или железен стълб.
Ако съм с велосипед, при гръмотевици го изнасям далече(да улучи велосипеда, а не мене)  ;D.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #11 -: 30 Септември 2013, 15:52:35 pm »
Хобо е писал за мишките това важи и за другата дребна гад , наистина е най добре багажа де е окачен някъде но това лято имах още един проблем с храни ,суровото месо привлича стършели и оси така че е хубаво храната в отделна торба и закачена понадалечко, когато се каните да похапнете огледайте си храната за кацнали насекоми разните там разтворими сокчета са като магнит за жилещите насекоми  . Другия проблем с който се сблъсках в Странджа тази година бяха едни полу диви прасета ако по случайност не бях наблизо щеше да ми отиде палатката прасчовците бяха решили да проверят какво има вътре та ако има възможност не си оставяйте лагера без надзор . А в момента времето захладнява змиите почват да търсят дупки за зимата палатката задължително трябва да е много добре затворена циповете дръпнати докрай да не се събудите с компания верно че е от женски род ама едва ли ще е приятно да се събудиш със змия на чувала такъв случай имаше миналата седмица във Странджа за късмет змията беше водна .