Автор Тема: Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?  (Прочетена 23102 пъти)

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #75 -: 16 Март 2012, 19:17:05 pm »
Според мен "Bushcraft" е начин на мислене, поведение и придобиване на умения за адаптация към съответна заобикаляща природна среда. Доколкото знам в миналото тези умения са се наричали "Woodcraft". Тези термини се отнасят за англоговорящите страни. В някой среди използват думи като натурализъм, минимализъм и др.
Аз бих превел "Bushcraft" като-"Умения за пущинака".
За съжаление и от тази ситуация се възползваха търговците на стоки за аутдор дейности. Използвайки медиите и особено "Интернет" ООД те провеждат много агресивна реклама по форуми и сайтове.За щастие този форум не е от тях.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #76 -: 16 Март 2012, 21:02:50 pm »
Bush също означава - обширна област с девствени гори, дива/необработвана/рядко населена земя,
a Craft  - хитрина,  хитрост, изработвам (внимателно, умело)
don't waist your time for searching all those waisted years

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #77 -: 16 Март 2012, 21:11:19 pm »
Според мен е все едно какъв е буквалния превод. Това е идиом. Няма нужда да се превежда едно към едно. Ама това е друга тема.
По важен е смисълът, който се влага в израза.
Та в тая връзка се сещам за филма Щастливи хора. Това е истински бушкрафтър. Въпреки че съм уверен, че изобщо не е чувал тази дума. Ама ще сложи в малкия си джоб разни буш-манекени от буш-сървайвъл индустрията.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #78 -: 17 Март 2012, 10:54:52 am »
  Истината е , че в съвременни условия, Woodcraft-а и Bushcraft-а, тези които наистина са начин на живот, а не просто хоби са силно неприложими. Ясно е, че не можем да си заплюем парче земя и да си построим дървена къща. Не може да ходим постоянно на лов, за да се изхранваме. Не можем да се откъснем от света и да създадем семейство в нищото и да ги учим да живеят като диваци. Истината е, че днес можем да си спомняме за старите времена, когато хората са били независим, всеки сам е бранел своето и е можел да разполага с него както си иска. Да сме там навъм, дори и за мало, да си запалим сами огъня, да опечем парче месо, дори да е от 10 лева килограма, да си направим бивак. Това ни кара да се чувстваме малко като героите от книгите които сме чели, да се върнем в онези славни времена, на истинските мъже и жени борели се с природата, но и живеели като част от нея. Да си мисли всеки каквото иска но за мен днес този начин на живот е напълно изгубен, защото е и силно неприложим. Ние сме социални същества и дори дискусията, която водим го доказва, защото ако мислихме като истинските ни потомци, нямаше да ви пиша тези неща, а щях да слагам капани някъде в Стара планина. Днес това което наричаме Woodcraft и Bushcraft, са просто хоби. Добър спомен от миналото, както казах, а и изключителен начин да се отървем от ужаса на бетонно - стоманеното ни ежедневие. Хората които си мислят, че са готови да живеят така, трябва или да са много наранени от обществото ни и да искат да избягат на всяка цена от него, или просто да са малко, "тра ла ла", защото не е нормално едно социално същество, да иска да се откъсне от целия свят.
  А що се отнася до нашето хоби, благодарен съм, че има хора като вас, с които да мога да го споделям. Благодарение на които мога да го доразвивам и запазя, защото то е част от историята ми, а който няма история няма и бъдеще.
  А сега изчезвам, защото трябва да си стягам въдиците, такъмите, ножа , брадвата, котлона, посудата, месото и хляба и утре да се отдам на първия за сезона риболов. А аз се надявам, всеки който има възможност да хукне навън и да се позабавлява в това перфектно време, както намери за добре  ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #79 -: 17 Март 2012, 15:50:10 pm »
Така си е, Hunter!
Хоби!
Интересно и завладяващо хоби, чрез което придобиваме маса полезни практически навици. И ни е кеф. Какво повече да искаме?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

PREDATOR

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
« Отговор #80 -: 17 Март 2012, 20:13:15 pm »
Ще коментирам темата и аз..От много скоро се регистрирах тук и ми е интересно.Относно Бушкрафтът ....Аз лично не се взимам за бушкрафтър заради това , че аз не поддържам екипировката с която разполагате вие.. Вашата е доста по усъвършенствана за този стил разходки в гората .. Аз също излизам  и то доста но ползвам ловна екипировка - раница нож съдове за вода и храна .. доста по примитивно от колкото един бушкрафтърски екип.Но напълно ме удоволетворява и се радвам на излетите който практикувам..А относно бушкрафтът , това е едно красиво хоби и този който се смята за тъкъв е редно да има абсолутно всичко, което му докарва удобства в ТАЙГАТА ..Така че вие преценете далиимам мясо тук ии не ,...

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #81 -: 17 Март 2012, 20:49:13 pm »
Ще коментирам темата и аз..От много скоро се регистрирах тук и ми е интересно.Относно Бушкрафтът ....Аз лично не се взимам за бушкрафтър заради това , че аз не поддържам екипировката с която разполагате вие.. Вашата е доста по усъвършенствана за този стил разходки в гората .. Аз също излизам  и то доста но ползвам ловна екипировка - раница нож съдове за вода и храна .. доста по примитивно от колкото един бушкрафтърски екип.Но напълно ме удоволетворява и се радвам на излетите който практикувам..А относно бушкрафтът , това е едно красиво хоби и този който се смята за тъкъв е редно да има абсолутно всичко, което му докарва удобства в ТАЙГАТА ..Така че вие преценете далиимам мясо тук ии не ,...

Съвсем на място си :) Добре дошъл.
Екипировката ти е съвсем подходяща. Не тя прави човека, а уменията му. И понеже спомена тайгата, гледай този филм, който цитирам по-горе. Документален е. Проследява една година от живота на един професионален ловец в Сибир. Виж му екипировката. Няма нито една супер модерна джаджа. Няма мембрани, супер ножове и всякакви такива пошибалки. Само най-необходимото. Пошибалките са за буш-манекени, дето си разхождат екипировката по маркирани пътеки.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #82 -: 17 Март 2012, 21:06:34 pm »
PREDATOR, както го описваш не си попаднал на грешно място. ;D ;D ;D Добре дошъл във форума!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #83 -: 18 Март 2012, 17:58:18 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=BQ0fLxxDZxQ
Един интересен филм

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #84 -: 18 Март 2012, 19:04:49 pm »
Всичко, което сте казали всички по-горе съм абсолютно съгласен, само малка добавка:

Бушкрафта трябва да е некомерсиализиран (антинайлонен, антипсевдомоден и тн.)  ;D
Консуматорската логика е изключително вредна, но малко са хората, които мислят трезво.
Екипировката не прави туриста, само помага!

ko54

• Hero Member
« Отговор #85 -: 18 Март 2012, 22:29:01 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=BQ0fLxxDZxQ
Един интересен филм

Хубав филм.
Обаче това са професионални ловци и си беше чисто отмъщение, че мечокът е убил кучето на възрастния ловец(бащата). А това му е 57-та мечка на този ловец!  Бриджит Бардо явно спи, а не бди зорко. Но пък и тайгата е много далеч от Париж. :D

Най ми харесаха косматите коне и как се грижат за тях - свалят леда от  козината, а от копитата - с брадва.

А екипировката си е нормална - там не са и чували за мембрани! + Пушки, нож на кръста и 1 брадва за тримата.

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
  • България
« Отговор #86 -: 19 Март 2012, 08:03:17 am »
То хубаво да сме антинайлонени или антиконсуматори, но имам чувството, че скоро някой ще се усети и ще се на мърда и в тая ниша. И утре ще осъмнем с марка, която произвежда топ туристическо облекло от естествени материи и съм сигурен, че цените им ще бият тия на синтетиката, както е с разните му био магазини...

ko54

• Hero Member
« Отговор #87 -: 19 Март 2012, 14:36:44 pm »
То хубаво да сме антинайлонени или антиконсуматори, но имам чувството, че скоро някой ще се усети и ще се на мърда и в тая ниша. И утре ще осъмнем с марка, която произвежда топ туристическо облекло от естествени материи и съм сигурен, че цените им ще бият тия на синтетиката, както е с разните му био магазини...

И за да обосноват цените - ще я нарекат екипировка от "еко-щастлив" памук, лен, коноп, пух от щастливи патки и вълна от щастливи овце... Мъка.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #88 -: 19 Март 2012, 14:58:50 pm »

Отдавна са се усетели големите в "играта", например не безивестната марка Patagonia  8).

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #89 -: 06 Октомври 2012, 15:19:00 pm »
За мен ходенето сред природата ,както и да го наречем ,е моето второ аз.Не мога да опиша чувството на свобода което изпитвам дори да съм мокър и да зъзна.Не ,не съм мазохист а просто зная ,че това е цената да изживеея нещо истинско и то постигнато от самия мен.Колкото повече научавам толкова повече града ми се струва мястото където съм принуден да живея а не искам.Единствения проблем са годинките и по -точно здравословните проблеми които носят а и прогресивното намаляване на възможностите.Сега се налага много по-точно да премислям всичко и най-вече разстоянията и препятствията които трябва да преодолявам.Някога е бил доста разпространен конния туризъм но сега тези неща са лукс .Сигурно би било прекрасно да обходя много места на които не съм бил извън пътища и организиран туризъм.Средствата винаги са ми били проблем но хубавото сега е че има такива форуми и много материали в нета за да общува човек поне виртуално със сродни души.