Автор Тема: Бирата, освен за пиене, май става и за други работи...  (Прочетена 2210 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Първо да се оплача - пролетта си посадих на вилата тиква, да и се кефя на големите жълти цветове, а и за хапване става наесен/варена и печена/. Растеше си много добре, поливах си я всяка седмица, обаче през уикенда констатирах, че поради влажното време са я нападнали голи и "облечени" охлюви и са изпапкали цветовете и 80-90% от листата. Мъка! Сетих се, че миналата година нещата пак вървяха в тази посока и, че се бях сборил успешно с тях чрез примамване и удавяне с бира. Ама тази година нещо се разсеях и пропуснах момента. Въпреки това, взех от хладилника голямо шише с бира/2,5 литра/ и спешно изнамерих 5-те пластмасови чаши, забутани и захвърлени в храстите от миналата година, наредих ги около остатъците от тиквата и ги напълних с бира. Вечерта вече имаше резултати - сигурно заради миризмата от хмела - обаче в чашите вече се бяха издавили сума ти голи и обикновени охлюви, и малки и големи. Кеф. Заредих пак чашите с прясна бира и те така. Снимки не правих, щото бях ядосан на себе си и на охлювите и не ми беше до снимки. Оказва се, че тези гадове си имат средно от 5000 до 28000/двадесет и осем хиляди/ зъба/пластинки/ в устата, и не стига, че са хермафродити и анусът им се намира на шията зад главата, ами и яко гризат стъбла и листа на полезни растения. С други думи - много ги намразих и ги давя с бира с голям кеф. А можеше да си я изпия аз. Мъка.
Ако някой знае други някакви методи и способи - да казва, а бирата ще си я пием ние.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Еее ма къв бушкрафтър си да давиш гадовете с бира :o То знаиш ли колко протеин си унищожил, а ? Можеше да си ги сготвиш или направо живи да ги папкаш на полигона и некое клипче да извъртиш даже 8). По същество - има отровни примамки по аптеките ма си закъснял явно , иначе тиквите не трябва много да се поливат , ако има засушаване две три обилни поливки в началото са достатъчни . Аз много ги уважавам за двора щото подтискат тревата .

ko54

• Hero Member
Тия с черупките стават добре с ориз или само пържени с олио. Ама готвенето е пипкаво - варене, чистене, слуз до лактите и т.н. А по въпроса за голите охлюви(нудистите) - за х.... глава не стават. А отровни препарати не ползвам, щото там живеят и щъкат 2 катерички и се опасявам да не им навредя пряко или косвено с такива химикали.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
Обичат бирата , но мразят кафето :D
По-точно кофеина им разказва играта.
Нес кафе разтворено във вода и пръскаш около растенията .Кафенцето малко по-силничко да е ;) Поне двойна доза.
Също и утайката от нормалното кафе.
Някои дори ползват утайката за подхранване на растенията. Ето ти двоен ефект  :)
Поръсването с дървесна пепел или суха вар също дава ефект.
Също така и наличието на чесън или люти чушки в градината ги пропъжда.
А и таралежите си мезят с тях  ;D

Методи много но се иска упоритост ;)

ko54

• Hero Member
Racho, благодаря! Виж - с кафе не съм пробвал. И какво излиза накрая? - първо ми изпиха бирата, сега ще ги черпя и кафе, май ще трябва първо да им сервирам торта "Гараш" или "Тирамису", а нес-кафето после, заедно с коняка Хенеси или Мартел. Искам и аз да съм охлюв!

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
То и аз се замислям да стана охлюв в твоята градина  :D
Още с бирата ме ме зариби  ;D а и обичам и кафе и Гараш, а мартела ми е между любимите коняци  ;D

За кафето- разтвор от 0.1% кофеин им скапва нервната система. Това е приблизително двойна доза кафе на чаша.
Чел съм , че и солта им действа зле , също и фосфатната тор. Буквално ги разтваряла за минути.  :o

ko54

• Hero Member
Благодаря, ще пробвам и ще доложа резултатите. За всеки случай тия дни посадих още няколко семки от тикви..., макар, че е началото на август - демек смятам да ги разсея, разконцентрирам и направя разногледи охлювите с голямо количество тикви на разни места - като казуса с Буридановото магаре с двете купи сено...

ko54

• Hero Member
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
На снимката - препили с бира и затова удавили се охлюви - и облечени и нудисти.

Обаче бирата явно изветрява и днес констатирах, че гадовете пак са яли от тиквата. Аман.

В знак на протест си изпих бирата сам, а охлювите останаха жадни. Така им се пада.
Обаче някъде четох, че тези пичове усещали наличието на сол от 100 метра и инстиктивно сменяли посоката на движение, защото солта ги разграждала буквално. Взех 1 кг готварска сол и стратегически обградих тиквата с пътечка от сол, белким този огневи рубеж ги прогони. И кафе сложих. Другата седмица ще видим докъде сме го докарали.