Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 101822 пъти)

mosferatu

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #225 -: 03 Декември 2013, 23:32:50 pm »
Да си посипя пепел по главата, миналата седмица от зор, обух чисто новите си кубинки без да ги намажа или подготвя, както са със заводската тънка смазка. "Работните" бяха във Варна, където съм вече и аз, а си бях в Дебелец и нямаше как, заваля сняг :-[ . Ами ужас- твърди, ще ми откъснат пръстите, само чаках да ги събуя. Докато работните минати с мазилцето споделено от Хобо са мекички, удобни, абе разкош!
Остава ми единствено да благодаря на Хобо за споделената рецепта, не мога да си позная обувките, направо са хидрофобни и адски удобни! Нямам търпение да стане киша до коляно, че да натрия носовете на "найлонковците"!
ПП- вече почти чисто новите ми кубинки са по- ново производство, не са като работните пещерски набор 82 със скрити конци. Между тока и подметката мостчето е много малко, муцуната е по- тясна и по- квадратна. Шарката на грайфера е тип "пчелна пита", конците не се виждат. Мисля поне още 1-2 години да мъча пещерските, макар че са на 6-7, години и единственото е, че са  поизтрити токовете. Не ги и нося много активно, за да бъда честен, но никога не са изневерявали. За най- големите студове си ползвам френските кубинки, като показаните по- напред в темата- заради по- изолираното ходило отдолу.
За леда зимата мисля една модификация, но ако стане реалност ще пиша!

vloo

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #226 -: 08 Февруари 2014, 13:28:19 pm »
Някой мяркал ли е из София напоследък магазин или на някой пазар да се продават от старите кубинки? Миналата седмица търсих на женския пазар и нищо не излезе, а трябва да си сменя зимните чизми и много ми се ще да са армейки...

mih

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
« Отговор #227 -: 08 Февруари 2014, 18:40:43 pm »
В центъра на Бистрица има един ван с военни стоки, който забелязах като минавах с автобуса всяка събота за разходка над с. Железница. Веднъж слязох да му огледам стоката - панталони, колани, раници и т.н. Кубинки точно тогава нямаше, но лелката, която продавашпе каза, че може би пак ще имат скоро и да звъня да питам от време на време. Телефонът, който ми даде, е 0887 84 73 15. Успех!

vloo

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #228 -: 09 Февруари 2014, 12:46:22 pm »
Много благодаря за телефона! Ще взема да я прозвъня дамата...

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #229 -: 28 Февруари 2014, 09:51:04 am »
Ако някой реши да си купува френски кубинки - да има предвид, че номерата им не отговарят на българските!!!
Това установих експериментално тия дни, след като се опитах да сложа пластмасовите стелки от стари български кубинки No. 42, на френски също  No. 42. Стелката се оказа по-дълга и не може да "легне". Според мен френски кубинки No. 42, отговарят на български стари No. 41,5 или дори на No. 41.

Също тия дни по сайтовете правих проучване и покупка на български стари кубинки. Все още могат да се намерят чифтове от 83, 85, 86, 87 г. От нови, неносени обувки се предлагат повече от по-малките номера 40 и 41. Могат да се намерят на цена 20-25лв. При 42 и нагоре предлагането е по-малко и обявените цени тръгват от 40лв/чифт. Обикновено читавите са към 55 лв. Срещат се и кафеви офицерски.

Определено е по-добре да се купят кубинки от ръка. "Око да види, ръка да пипне".
Ако не - искайте повече снимки на: Подметките (и двете), бомбета, задната част, вътре между дупките за връзките (без връзки), на кончовете отвътре, където е златистия надпис (мисля за да са чифт обувките, надписът и на двете трябва да е еднакъв). Задължително е да имат пластмасови стелки.

От купените от мен 2 чифта проблемите бяха следните: Единият чифт е с обувки от различни години. Кожата на горната част е леко различна. Ако има проблем, ще се прояви вероятно при различното износване. Конците на подметките са започнали да изгниват.
Другия чифт е съхраняван явно в по-влажно помещение и на места кожата си е изгубила цвета. От черно - кафяво или направо  бяло. Особено в пространството между дупките за връзките и задната част над тока. Конците също изглеждат изгнили. Стелките бяха с 2 номера по-малки.

В момента съм започнал обработката на новозакупените чифтове, засега само с рициново масло. Може по-късно да пусна снимки на дефектите и на част от етапите на обработка. Ще мина и през обущар за съвет за допълнителен шев.

Ако търсите кубинки - може би някой читав чифт е много близо до вас. Питайте някой военен пенсионер и може да попаднете на чифт съхраняван в оригиналната кутия. ;) Такива купих преди повече от година, дори и с втори чифт връзки.

Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #230 -: 28 Февруари 2014, 10:44:41 am »
Много добър коментар, Mavrud. Наистина вече е почти невъзможно да се намери чифт кубинки. В смисъл "извадени от една кутия". По-напред в темата сме го коментирали това. Една малка корекция. Освен с пластмасови стелки има и хубави кубинки със стелки от дебела кожа. Всичко друго им е същото като на тези с пластмасовите. Обаче мисля, че е грешка първоначалната обработка с рициново масло.

В началото на темата съм описал процедурата препоръчана от специалист обущар: http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=3.msg442#msg442 Конкретно ставаше дума за фенските кубинки, но всичко казано важи с пълна сила и за българските армейски кубинки. Само боята е черна, а не кафява. Чак след това се обработват с цел да не пропускат вода. Един от начините е мазане с рициново масло и сапун.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #231 -: 28 Февруари 2014, 11:17:04 am »
Hobo, само рициново масло на мен ми върши работа. Досега с него съм обработил 3 чифта и БГ и френски. От тях само с рициново 2 чифта и съм много доволен. (Освен това и преди време купих 1л. шише и още имам). И в предишните и в сегашните чифтове кожата е много суха.
След рициновото масло 2-3 дни по 1 или 2 пъти на ден или повече (докато почне да попива), следва само боя за обувки.  Имам още малко боя от старо БГ производство и след нея казабланка.
От рициновото масло съм толкова доволен, че дори не слагам после пача мас. Просто не е необходимо. Забележка - обувките се ползват основно в градски условия и оттук поддръжката им е по-лесна.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #232 -: 28 Февруари 2014, 11:28:09 am »
Рициновото масло действително прави кожата много мека и водоустойчива, но течния парафин е този, който ефективно я подхранва. Докато сме на темата рициново масло да споделя. Бях описал рецептата за мазане с рициново масло и сапун (малко по-напред в темата). Споделям резултата. След обработката кожата не пропуска вода, но ефекта се оказа малотраен. Трябва да се обработва регулярно. Последния сняг ме свари неподготвен. Очаквах ефекта от рициновото масло да е по-дълготраен, но не би. Понеже бях на място където нямаше от къде да купя каквото и да е се огледах какво имам под ръка.

Единственото, което намерих беше една тубичка дефламол с изтекъл срок. Импрегнирах кубинките с него и си реших проблема. Не пропуснаха вода дори след няколко дена газене в снега. Колко е траен ефекта от дефламола не мога да кажа засега. Все пак най-доволен съм от сместа парафин, вазелин и пчелен восък. Импрегнирани неколкократно подред с тази смес кубинките ми бяха водоустойчиви няколко години.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #233 -: 28 Февруари 2014, 12:15:52 pm »
Новите кубинки (не казвам "армейски" щот отдавна вече даден артикул не се произвежда само за армията) противно на очакванията ми също са много добри. Взех едни такива на жената (нямаше като за мен и се наложи да си лепя старите) И тя ги обу тая зима за сефте. Без импрегнация, без нищо. И оценката след  едномесечно носене в киша и дъжд и стоене в помещение с теракот е 6+. Краката и са сухи и топли - което е невъзможно с последните и дамски ботуши за 94 лв.   Отвън са с кожа и плат, леки, меки и не и направиха пришки. За тях съм чувал само положителни отзиви от много места.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

• Hero Member
« Отговор #234 -: 28 Февруари 2014, 12:32:26 pm »
Супер! Най-после положителен отзив за съвременното производство. Остава и да са издръжливи на експлоатация. При възможност снимай и покажи да видим за кой точно модел става дума. Благодаря ти предварително.

gavra74

• Full Member
« Отговор #235 -: 28 Февруари 2014, 12:38:10 pm »
Ето ги

Не виждам шевове. Предполагам, че е с новия метод... не се сещам как се казваше - четох за него в сайт за работни обувки
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #236 -: 28 Февруари 2014, 15:10:29 pm »
Няколко идеи, съвети и рецепти за грижи за обувките от книгата
"Полезни съвети и рецепти за всички” 
от Петър Георгиев Миладинов издадена през 1982 г. от издателство “Техника” София.

___

П.С.
1. В изданието има над 460 най-различни позабравени рецепти за бита (дори за приготвяне на домашен депилатоар).  Книгата може да се намери все още по сайтовете за продажба.
2. За изпъване на складирани кубинки, боти, дамски ботуши, гумени ботуши вместо вестници на топка използвам торби от кутии вино 3л. Натъпквам ги вътре с вентила навън и ги надувам после.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #237 -: 07 Март 2014, 15:15:13 pm »
Както обещах пускам малко снимки от обработката на наскоро купени обувки.

Обувките не бяха носени, но не са били съхранявани много добре. Това беше първоначалното състояние:
Личи си, как на места кожата е станала кафява, а другаде направо обезцветена.

Първоначално обувките бяха почистени с влажен парцал и оставени да изсъхнат. Последва няколкодневно обилно мазане с топло рициново масло или процедура по  овлажняване на кожата. Това е видът им след първото мазане:

Конците на подметката също не бяха в добро състояние и затова ги обработих с капещ восък от запалена църковна свещ:
Очаквах восъкът да изчезне още при първото носене. Учудващо за мен е, че дори след 4-5 носене доста от восъка си стои по канапа.

След като лицевата кожа започна да попива рициновото масло, преминах на мазана с боя. Първоначално пред ваксата, предпочетох гъста Casablanka,  защото се нанасяше по-лесно и бързо. Също попива доста добре.

След няколко слоя Casablanka се получи следния резултат, подходящ за градски условия:

Тия дни при нас времето е влажно и понякога сутрин доста мъгливо. Това е идеално за възвръщане на влагата в кожата на неносени обувки и затова вечер оставям моите на терасата.

След като постигнах желания естетичен ефект, за по-добра защита на кожата в извънградски условия, предстои и мазане с остатъци от стара твърда БГ боя тип вакса. 

По принцип смятам, че снегът е най-добрия тест за нови обувки и за бои и вакси за обувки. Особено ако снегът е на ден-два и леко замръзнал. Тогава сваля боята като шкурка, а ако обувките имат слаби места, снегът ще ги намери и ще таи в тях - резултатът ще се види по мокрия чорап.

Не съм върл фен на кубинките. Със сигурност има и доста по-добри обувки, но за мен лично стария модел кубинките са едно добро съчетание от цена, здравина и удобство при ходене.

П.С.
Ако някой има опит и впечатления с бои за кожени обувки Erdal Rex и KIWI може да сподели.

Посочените по горе в темата рецепти за вакси няма да опитвам въобще, защото при подготовката на консервна кутия за топене в нея на восък, боя и други съставки се случи така, че сега имам 2 шева в десния показалец и е превързан за поне 13 дни.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #238 -: 18 Април 2014, 23:00:52 pm »
От сергиите на Ненко Гечев си купих кожарска смазка. Пише, че става за всякакви кожени ремъци, седла, колани, кобури обувки и дрехи, не бива да се ползува за велур, набук или лак. Количеството е 75 ml. На вид е гъста, мръснобяла паста, приятно ухаеща на терпентин. Дано не засъхва. Препечатвам етикета на гърба на кутийката. Съдържание: Восък, ланолин, парафин, растителни масла и колофон. Начин на употреба: Втрийте в добре почистената повърхност с тампон или четка. При необходимост повторете.
Пробвах върху обработената страна на ремък от светложълта, дебела ок. 3 мм кожа. Ефекта е, като че е намазана с вакса. Кожата седи лъскава и леко потъмня. Не съм я лъскал. Май ще пробвам да позагрея известно количество и да го нанеса затоплено върху кожата.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gavra74

• Full Member
« Отговор #239 -: 21 Април 2014, 09:25:28 am »
Mavrud, защо не пробваш като накапеш конците с восък от свещта да го нагрееш със сешоар и да видиш дали ще се разтопи? Според мен само накапания восък изстива и седи на повърхността, а евентуално разтопения със сешоар восък ще попие в канапа. Ама това е само теория де...