Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 101788 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #210 -: 26 Юни 2013, 14:34:21 pm »
Никаква смазка за кубинките!
Като новобранци на 3 месеца, когато падна снега, някои от нас започнаха да си мажат обувките с течна оръжейна смазка за автоматите или с  твърда (грес) за консервиране на оръдия. Правеха го защото ставаше по-бързо (мързеше ги с вакса) и пътъците им лъщяха на проверката. Смазката имаше и краткотраен водоотблъскващ ефект. След месец - два обаче, кожата им се олющи и побеля и обувките пропускаха. Тогава вече отделяха доооста време всеки ден за да си направят обувките черни с вакса.
Не се взимай толкова на сериозно.

vatchev

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #211 -: 26 Юни 2013, 22:07:58 pm »
Така е колеги. Оръжейната грес (нея имах предвид) не става за системно мазане, поради негативните ефекти върху кожата и пр., а и не може, и не бива да замества ваксата. Сега се сещам, че добро импрегниращо средство за кожа е рибеното масло. Много мирише, наистина, обаче в мокър сняг на кого му пука? Проблем е, че вече не се намира по аптеките.

AXT

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #212 -: 12 Юли 2013, 11:54:14 am »
Един колега предлагаше даже подаряваше тюленова лой ама и той казваше,че миришела отвратително на риба.

traduli

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #213 -: 23 Юли 2013, 19:07:46 pm »
Някой знае ли къде в София мога да намеря голяма разфасовка течен парафин?Не 80мл. а 1 литър поне и колко ще ми излезе.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #214 -: 24 Юли 2013, 11:35:03 am »
Най-евтин , който съм срещал до сега е технически течен парафин. Цена 1лв за разфасовка от 100 гр. В един магазин за "един лев" на самия пазар Георги Кирков. Ползвам го с успех вече няколко години. Големи разфасовки не съм виждал. Доколкото знам така нареченото масло за лампи всъщност е течен парафин, но може и да греша. Ако някой знае повече по въпроса с маслото да каже.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

peachlover

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #215 -: 22 Август 2013, 12:32:35 pm »
Здравейте бушкрафтъри! Изчетох цялата тема с интерес и макар че отдавна съм спрял да нося кубинки и съм ги заменил с найлонки много харесах френските легионерки които сте показали в по-ранните постове. Не бих ги взел за планината но в града бих ги разхождал защото според мен са много красиви.

Обадих се на човека който ги продава и информацията остава непроменена от преди 2 години. Кубинки има! Но само номера от 39 до 42.  :(

Направих обаче малко проучване какви са те и от къде мога да си взема моя номер (44) и ето какво излезе:

Френските се зоват Модел 52 и са копие на американските Модел 43 ползвани през WW2 от хамериканските войници тук в европа. И понеже много е изговорено за това как материалите стареят и не може здравината на една 20 годишна обувка да е същата като на нова пък ако ще и никога да не е слагана и държана на сянка това, което ми се струва най-надеждно и не струва 700 долара (цената на която продават автентични френски модел 52 кафеви в ebay) е този линк:
http://www.wwiiimpressions.com/newusarmybuckleboot.html

Пишат че били същите като здравина и форма като оригиналните модел 43 което и да не е вярно мен лично не ме притеснява тъй като както казах ще си ги разхождам градско.

Надявам се да съм допринесъл с нещо на форума и да съм помогнал на тези които като мен харесват обувката. Ако някой има по-добро предложение нека пише.

Аз за сега няма да поръчвам така ако някой иска да поръчваме заедно може да каже евентуално за следващия месец

ice-boy

• Jr. Member
  • **
« Отговор #216 -: 29 Август 2013, 14:04:51 pm »
Не мога да отговоря на въпроса ти коя кожа е по-здрава, меката или твърдата. Всеки случай твърдата кожа не бива да те плаши. След известно носене и тя става мека и приятна за краката. По-дебелата кожа е по-добър изолатор. Колкото е по-дебела кожата на кубинките толкова по-добре. Особено ако ще ги носиш през зимата. Моите са с кожа 3 мм. Може би поради това досега конденз не съм забелязал дори при -20С и интензивно ходене. При същите условия обувки с 2 мм дебела кожа имаха конденз. Явно 2мм е малка дебелина ефективно да изолира външното студено от топлото в обувката до толкова, че да няма условия за образуване на конденз. Не напразно професионалните зимни обувки се изработват от дебела кожа. Конденза е опасно нещо през зимата. Докато през останалите сезони това води само до дискомфорт, зимата може да се стигне до замръзване и ампутация.  Впрочем и против конденза има лек, но това е вече друга тема. Ако ще я разискваме нека да е отделно.

Здравейте отново,
Преди известно време се бях включил във форума.
Много интересни съвети давате и са отлично приложими.
От известно време имам проблем с влагата в кубинките - краката ми се изпотяват.
Тук споменавате, че има опция това да бъде избегнато.
Бихте ли споделили своя съвет?
Ще ми бъде изключително полезен ... към момента не знам какво трябва да направя, за да се справя с това неприятно положение.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #217 -: 29 Август 2013, 14:35:16 pm »
ice-boy, в цитата, който си дал, става дума за конденз в обувките. Получава се при големи разлики в температурата в обувките и извън тях. Обикновено през зимата. Повече виж в тази тема: С армейски кубинки на планина. При теб случая явно е друг. Срещу потене на краката помага да се мият колкото може по-често със СТУДЕНА вода. По време на поход при всяка възможност дори да е през няколко часа. С времето потенето изчезва.

ice-boy

• Jr. Member
  • **
« Отговор #218 -: 30 Август 2013, 08:40:31 am »
Благодаря за инфото.
С интерес ще го прочета :)
Да, само зимата получавам конденз в обувките и особено когато се застоя на едно място.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #219 -: 18 Септември 2013, 14:30:04 pm »
samotniq valk, носене му е майката. Те сами ще се отпуснат колкото трябва. Само трябва да имаш волята в началото да издържиш на това, че те стягат. Скоро се борих с едни кирзови ботуши. Бяха с един номер по-малки от моя. Едвам ги обух, толкова тесни ми бяха, а и на дължина ме стискаха много.
Хобо, нали знаеш кое е единственото удоволствие за завряния зет - да си събуе тесните обувки  :P  Шъ ма извинявате за оффтопика, ама не се сдържах.
Пуснал съм обява в съответния раздел - имам едни излишни, 41-ви номер
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

• Hero Member
« Отговор #220 -: 18 Септември 2013, 15:39:19 pm »
 ;D ;D ;D Ами то вече трудно може да се добави нещо друго по темата. Всичко се изписа и само, който го мързи да я прочете цялата подпитва това, онова, за което вече отдавна е казано.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #221 -: 18 Септември 2013, 16:15:13 pm »
Що да няма - има! Ама не за външно, а за вътрешно обслужване. Щото малцина са онези които носят партенки или вълнени чорапи. И ефекта е кракоподкосяващ... Спокойно може да се ползват против крадци - докато влязат в антрето и припадат  ;D В тази насока мога да препоръчам един продукт на KIWI - DeoFresh. Maлко е скъпичко - в кауфланд е близо 6лв, ама след 24ч дежурство като се събуеш мирише на парфюм.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

mosferatu

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
« Отговор #222 -: 26 Септември 2013, 18:09:41 pm »
Здравейте,
Нов съм във форума, затова се задоволявам предимно с четене. Прочетох цялата тема ;D Днес импрегнирах моите и на баща ми кубинки с посочената от Хобо смес от вазелин, восък и парафин. Интересно, как носените кубинки (моя чифт) поеха за 1-2 часа на слънце обилното обмазване, а тези на баща ми- чисто нови, само веднъж носени се нуждаеха от 6 часа, за да попият.
Интересното беше, че восъкът, който ползвах не беше рафиниран и ме наобиколиха стотици оси и пчели, но какво да се прави- рисковете на живото предаване :P
Имам един въпрос към хората с френските кубинки- утре или вдругиден мисля да третирам моите с течен парафин, но как се отразява имтрегнацията на склонноста им към цапане? В смисъл- като ги минеш с парафина и после нагазиш в някоя кална локва може ли да се почистят или си остават "замазани"?   

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #223 -: 28 Октомври 2013, 12:32:16 pm »
 :P

Екипировката не прави туриста, само помага!

kakaoto

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #224 -: 11 Ноември 2013, 22:57:37 pm »
Здравейте, можете ли да ме насочите  от къде в София мога да си купя кубинки 45-46 номер?