Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100449 пъти)

xXx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #180 -: 29 Март 2013, 12:31:26 pm »
Благодаря Ти Hobo... Запали ме, така че ще търся пък дано ..... Френските нещо не ми харесаха много много и затова съм решил да си търся от нашите. Поне за първи път някой да ми каже, че малкия номер е предимство :))) Кажи поне като места, сергии и пазари къде все още има кубинки за да наглеждам ..... ех в какво ме забърка  ;D

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #181 -: 29 Март 2013, 15:37:16 pm »
Трите хикса, влизаш яко в джаза ;D На изхода от София към Д.Богров срещу Джъмбо има голяма сергия с милитъри изпълнения, по магистрала Хемус, след Ябланица при разклона за Ловеч също. Малки номера се намират по-лесно, но трябва да се гледа хубаво. Това е преди около месец положението, сега не съм минавал скоро.

xXx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #182 -: 29 Март 2013, 16:21:12 pm »
Еми влизам аз .... заради този  форум е всичко  ;D Ще отида в неделя към 10:30 и дано. Срещу Джъмбо имаше някакви бензиностанции там ли разпъват "палатката"?

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #183 -: 29 Март 2013, 16:34:38 pm »
xXx, ама вярно, защо ти трябваше да четеш такива вражески теми бе човек. Сега само ядове те чакат. Ама щом си се решил на тази неразумна постъпка да ти кажа местата където може да се купят кубинки в София. Не са много:

- Всяка неделя до обяд в Долни Богров има пазар. Там продава сериозен търговец с голям асортимент военни неща. От него май зареждат останалите в района, може би затова неговите цени са най-добри. През останалите дни е по околните пазари. Доколкото си спомням в Сряда пазара е в Перник.

- Бистрица на площада до автобусната спирка. Стои микробус пълен със стока. Не винаги нещата са извадени, но продавача е там. Та и да не видиш сергията не се притеснявай да спреш и питаш.

- Женския пазар точно срещу църквата на ъгъла с ул. Кирил и Методий. До едно магазинче за въжета има будка, барачка, с военно оборудване.

На трите места цените на кубинките са съвсем различни, но е хубаво да ги преглеждаш редовно докато излезе каквото те интересува. Чух, че има сергия за военно оборудване на пазара Димитър Петков, на ъгъла с бул. Стамболийски, но досега не съм ходил там да видя какво има.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

xXx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #184 -: 29 Март 2013, 16:43:17 pm »
Ужас е положението!  Вкъщи даже ме обвиниха,  че влизам в критическата  ;D Ще отида до Д.Богров тази неделя и после може да се пусна и пазара на Д.Петков. Ще се търси няма как ... човек като си науми нещо .....

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #185 -: 29 Март 2013, 22:15:46 pm »
Вместо да обикаляш по сергиите, попитай някой военен за стари кубинки. Понеже военните са много прибрани хора, си вземат по няколко чифта кубинки, а старите дори им ги дава по-тънко. Преди няколко месеца се снабдих с чифт кубинки реколта 83, пак от военен. Един приятел на баща ми също носи 39-ти номер и като се пенсионираше беше споменал, че си е заделил 10 чифта, ей така, да има. Та ... казваш на един военен, той колеги има много, все един от тях ще ти намери нещо. На мен така последно ми намериха манерка, нямаше във военния магазин, ама некъв имал точки да изразходва, че си взел 10 манерки, та ... едната вече си смени собственика в моя полза.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #186 -: 30 Март 2013, 00:05:17 am »
0878 505 237 Ненчо
Това е човека от който зареждат всички сергии около София. Той държи и част от сергиите но Богров.

xXx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #187 -: 30 Март 2013, 10:08:28 am »
Утре ще отида до там .... така или иначе искам да видя какво имат и ще пиша.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #188 -: 30 Март 2013, 19:39:57 pm »
Трите хикса, номерата 39-40, които търсиш ще намериш по-лесно. Можеш да потърсиш и сред познати жени, бивши служителки на БНА. Мисля женски кубинки няма, просто са по-малки. Даже можеш да попаднеш и на кафяви български, които бяха за офицери и сержанти. Доколкото помня от тях пък имаше два вида -  зимни с подплата и летни.
Търси и в продавалника. Малки номера се срещат по-често. Късмет.

Ако ходиш утре на пазар, можеш да опишеш впечатленията си от асортимента в темата: Къде какво има - магазини, сергии, гаражи и разпродажби.
Моля хвърли око дали се продават компаси "Адрианов". Сигурно ще е интересно и за други има ли и как вървят сега платнища, мешки, манерки, лопатки, сухарки, канчета, манерки, противогазни торби и каквото ти око хване.
Чакаме подробен отчет... ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

xXx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #189 -: 01 Април 2013, 10:49:52 am »
Да отчета свършеното през уикенда  ;D Щанда на Долни Богров работи с пълна сила и има доста неща. Принципно нямах много време да се мотая /генерала вкъщи бързаше да използваме хубавото време/ и зато ва направо поисках визитка на човека, та да може всеки да си пита каквото го интересува. Иначе получих всякакви и доста питания на лични съобщения и трябваше да ходя с дълъг списък с въпроси, а така рискувам да забравя някой. Казва се НЕНКО ГЕЧЕВ - 0884 985 788, 0878 505 237, 0878 108 780, мейл - ge4ev1978@abv.bg - това са данните от визитката. Каза че постоянно изкарва и "нови" неща. Иначе и сега имаше доста работи - като част от тях лично за мен си бяха просто боклуци, но все пак тук не съм много компетентен така че .... за един лайно за друг злато .... Освен кубинките нищо друго нямаше обявена цена, което прави неприятно впечатление и излиза малко че работата е според клиента .... В този смисъл не знам дали цените ще са такива ако някой отиде утре. Имаше нови мешки, платнища /2х2=6лв./, чанти за противогази, доста номера кубинки /но не съм ги оглеждал от кои вид са/, дрехи /не бяха нищо особенно/, колани /между които имаше и добри попълнения/, канчета, компаси /погледнах поне 4-5 и нито един не работеше/, манерки /не ми хареса състоянието им/ и т.н. и т.н. Както казах много стока, част нова и запазена, част стара и овехтяла, но тук просто аз не съм критерии и всеки ще трябва да си пита човека ако нещо го интересува.

Сега конкретно за кубинките - погледнах няколко номера, но при всеки си имаше разлики. Не видях от тези мостчето при номера 41-42-43, но имаше и други изложени /щайгите пред сергията пречеха да ходиш и да гледаш нещата изложени по-назад/. Аз гледах мерих и накрая ..... не издържах и си взех един чифт 40  ;D Имаше някои неща, които ми направиха лошо впечатление, но предвид че е трудно да намериш ги взех. Например двете обувки си личи, че са правени на едно и също място, но със сигурност бяха от различни партиди. Шевове, подметка и др. са еднакви, но имат някои дребни детайли показващи различни партиди - номера с различен шрифт от вътрешната страна, една гама по различен цвят отвътре .... Мерих ги и там на място ми изглеждаха еднакви като усещане на крак, но само носенето ще покаже. Прословутият мост при тези които взех го има но е малък .... по леко изразен. На едната обувка в кръгче е написано 83 с черта между числата, но на другата числата липсват, въпреки че като ги налагам изглеждат като напълно еднакви на подметка. Предполагам това е годината. Като цяло това което най-много не ми хареса и ме кара доста да се чудя бяха едни грапавини по кожата точно където се съединява с подметката. Бая се чудих дали е започнала цепене или е просто само на горния слой .... е както казах накрая не издържах ги взех. Идните дни ще направя няколко снимки и ще ги кача да видя мнението и на по-опитните и евентуална да видя какво може да се направи ако е по-сериозно .... Разбира се може и аз само да си внушавам /дано да е така/. Засега ще почна с парафина и без това няма да мога да ги обуя и да изляза в продължение 2-3- седмици. Между другото тъй като ми липсва влажната баня ми казаха, че можело да тъпча с парцали напоени със спирт за горене и да разгазвам по малко вкъщи ... става ли така?

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #190 -: 01 Април 2013, 11:22:02 am »
Между другото тъй като ми липсва влажната баня ми казаха, че можело да тъпча с парцали напоени със спирт за горене и да разгазвам по малко вкъщи ... става ли така?

Честито кубинки и добре дошъл в отбора :D! Дано да си уцелил на качество, че вече, както няколко пъти сме коментирали във форума, е проблем да се намерят качествени кубинки. Те просто се изчерпаха и е време да мислим за алтернатива.

Недей със спирт. Наистина ако е тясна обувката или ръмби на някоя точка от крака някои  ползват спирт. Кожата отпуска и заема форма, но след това спича и става твърда. Порти се. От опит го говоря и горещо ти препоръчвам да не ползваш спирт. След като намажеш няколко пъти с течен парафин щом нямаш влажно помещение напълни кубинките с влажни парцали. Навлажни ги с ВОДА. Ще стане същия ефект като в мокро помещение, но за по-кратко време. Предполагам едно денонощие ще е достатъчно да преседят така. Само като споделяне на опит ще кажа, че едни изключително изсъхнали кубинки просто ги напълних с вода и така стояха една нощ докато се съвземе кожата, но това е частен случай, а и тогава бързах много. Предполагам при теб не е така, затова ползвай навлажнени с вода парцали. За да не ти ръждясат капсите преди да започнеш навлажняването намажи ги с някакъв крем за ръце отвътре в обувките.

След едно денонощие с влажни с вода парцали може да разтъпкваш по малко в къщи преди да излезеш навън. Препоръчвам ти първото ти излизане да не е нещо ангажиращо и да е около вас та ако усетиш някъде да правят мазол бързо да се прибереш. Ако все пак решиш да тръгнеш на някъде с неразработени кубинки си носи лепенки и ако усетиш и най малки заченки на пришка да облепиш мястото веднага. И поседното за което се сещам при разработването. В началото не стягай връзките. Нека са леко разхлабени. Така обувката се напасва по-лесно и по-бързо към формата на крака.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

xXx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #191 -: 01 Април 2013, 12:21:59 pm »
Ееее супер си! Браво! Винаги с решение .... Ще действам с парафина още два дни после ще ги оставя с навлажнените парцали за ден и  накрая с ваксата.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #192 -: 01 Април 2013, 16:44:08 pm »
Трите хикса, сега остава да се явиш на доклад пред Генерала по партенки и те пращат да си купуваш палатка, гаранция 8). Честито и от мен. Сега ако се скъсат или сцепят някъде да не се вкиснеш изведнъж, рисковете трябва да са ти известни, така че умната. Още един акъл при разработката - оправяш внимателно и хубаво езика по крака и тогава връзваш, без да стягаш много - както ти казаха. После като се оформят нямаш грижи. Това е сега - мазане, носене и пак мазане, вкл. конците. Ако нямаш истинска вакса , мойта рецепта - течен парафин и рициново масло от аптеката, пача мас /виж лекцията на колегата Мавруд/, пчелен восък /може и второ качество ако го вземаш от някой пчелар/ топиш ,бъркаш и мажеш.

xXx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #193 -: 01 Април 2013, 17:06:23 pm »
Никаво късане и цепене .... ще ме спукат от бъзици ... знаеш ли на колко "разбирачи" казах, че ще си взимам кубинки /нали трябваше и да разпитам/  ;D ;D ;D За партенките обаче няма шанс .... като знам как ме погледнаха при споменаването на идеята "кубинки за туризъм" .... ъпсурт.  С голяма мъка си прикрих платнището което си взех и направо го закарах в мазето .... Айде че идва часа за мазане .... ;D

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #194 -: 02 Април 2013, 11:43:54 am »
Може ли малко помощ и съвети?
Взех си от френските кубинки, обаче нямаха 43 номер и ми пратили 42. Хубаво, като ги обуя ми стават, ама ако стоя неподвижно. Като походя малко и едната почва да ме стяга. Всъщност и двете стягат малко, ама едната повече. Поради което и почти не ги нося. Мазал съм ги с течен парафин, стояха и в банята, сега са под терасата навън. Доста влага са поели, ни не се отпускат. Може ли някой да ми даде съвет как да ги отпусна малко. Освен това и пропускат вода. Като стъпя в дълбока локва и краката ми стават мокри.