Автор Тема: Палатки.  (Прочетена 14971 пъти)

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
Re: Палатки.
« Отговор #30 -: 30 Юли 2013, 21:47:23 pm »
За съжаление не съм много в час с монголските юрти - и нямам как да ги сравня. ???
Казахските юрти биват различни, но най-добрите са с мрежовиден каркас и се покриват с плъст от избелена камилска вълна. Куполът на покрива се нарича шанърак и за казахите има изключително традиционно и мистично значение.
А в Казахстан цената на една наистина качествена юрта гони десет хиляди долара. Иначе има и по 1000-2000 - но ги купуват само онези, които или няма много-много да ги ползват, или просто не разбират от юрти. :)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #31 -: 31 Юли 2013, 15:34:36 pm »
 :) Благодарско
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #32 -: 31 Юли 2013, 18:38:01 pm »
Ако изявиш интерес - мога да се поразтърся в Казахстан. Има юрти за всеки джоб, има различни производители и майстори. От такава плъст имах шапка с козирка. Въздух пропускаше, но с вода можех да я напълня и да пия от нея - лошото е , че се оказа голям деликатес за молците. :(

GOART

• Full Member
« Отговор #33 -: 31 Юли 2013, 19:36:02 pm »
Ако изявиш интерес - мога да се поразтърся в Казахстан. Има юрти за всеки джоб, има различни производители и майстори. От такава плъст имах шапка с козирка. Въздух пропускаше, но с вода можех да я напълня и да пия от нея - лошото е , че се оказа голям деликатес за молците. :(
Благодаря, желание имам, но възможност за сега нямам. Ще го има в предвид :)
Гледам, че ходиш по балканите. Откъде си?

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #34 -: 31 Юли 2013, 22:08:49 pm »
От Варна. :)
А ти?

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #35 -: 01 Август 2013, 01:03:28 am »
От палаткуване до палаткуване има разлика , миналата седмица спах върху интекс с бял чаршаф , приятно беше все едно съм си в къщи . и с риск пак да скандализирам общноста още една снимка на прословутите скари  :D

GOART

• Full Member
« Отговор #36 -: 01 Август 2013, 05:48:37 am »
От Варна. :)
А ти?
Казанлък  :)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #37 -: 01 Август 2013, 20:27:14 pm »

...Мигове чудесни... с една от всичките ни палатки!  ;)

Lao Shu

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #38 -: 10 Ноември 2013, 12:37:15 pm »
Аз имам една евтина китайска не е много за дъждовно време защото препуска вода от всичките шевове,и за това си нося един найлон ако завали дъжд,предпочитам я заради комари,мухи и разни буболечки които могат да те налазят и ако  си алергичен става страшно.

Здравейте.
Екипирах се с евтина " китайка" подобно на колегата,като добавих няколко кламера да държат найлона.Основния ми мотив е олекотяване на екипировката- на дълъг преход и много катерене всеки грам се усеща. Освен това със скъпите марки не ми върви, коя съдрана, коя надупчена, коя леко изядена :) .

monti

• Newbie
  • *
« Отговор #39 -: 21 Ноември 2013, 19:54:33 pm »
Привет на всички : )
Намислил съм да си взема палатка,двуместна (ще си я ползвам сам).
Попаднах на няколко интересни модела но не съм наясно с материите от които са направени - коя е по-здрава,коя е по издръжлива на слънце,дъжд,студ...
За момента съм се спрял на два от тях :
 единият е Xtrimm D  с "WR 100 % polyester"
а другият TRIMM X3MM DSL с "100% ultra- light nylon ripstop + WR 100 % ultra-light nylon mesh"

Тази втората ми допада повече,понеже е по лекичка,но пък ме притеснява това "ultra- light" дали е здраво,да не вземе да се прокъса след  година 2 и да трябва нова,че хич не са от евтините ...

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #40 -: 21 Ноември 2013, 22:10:04 pm »
Моето мнение е нито едната от тях. За тези пари можеш да си вземеш много по-добра.
За мен са няколко важните условия за една палатка.
1. Време за монтаж. Почти винаги я опъвам по здрач  ;D
Предпочитам тази система :

2. Тегло.
3. Габарити в походно състояние.
4. Устойчивост на вятър.
5. Двуслойна - При големи жеги ( и романтични нощи  ;D ) можеш да ползваш само вътрешната част като балдахин

6. Устойчивост на вода. - записал съм го на последно място, защото, както са споделили колегите - един бояджийски найлон за 5 лева и тежащ 150 грама усилва водоустойчивостта и многократно.

Един пример за добра палатка е:
 http://www.onlinetrading.bg/product/palatka-vango-banshee-200-2013.html

Поздрави!

monti

• Newbie
  • *
« Отговор #41 -: 08 Януари 2014, 21:19:51 pm »
Здравейте отново  :) имам няколко питанки за палатките:
Какво трябва да означава минимално тегло и максимално тегло?
Какво означава съответно теглото когато е посочена само една стойност ?

В това тегло какво се включва всъщност? - палатката + рейките + колчетата + калъфчето,или единствено палатката без другите неща.
Аксесоарите като вътрешни джобове и други благинки включени ли са във въпросното тегло ако са част от стандартният и комплект?

Предварително благодаря на информираните желаещи да споделят знанията си по въпроса

selim

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #42 -: 10 Декември 2014, 15:33:22 pm »
Здравейте хора, не съм сигурен дали това е правилната тема, но.. искам да ви попитам няколко неща. Ходил съм не малко пъти на палатка, но винаги през летните сезони, та въпроса ми е, може ли някой да сподели някое добро място за зимно къмпингуване в България? И дали ще мога да изкарам къмпинга в наще зимни условия с палака "vango soul 300"? Мерси предварително.  :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #43 -: 14 Декември 2014, 13:00:03 pm »
Здравей и добре дошъл , добри места за къмпингуване колкото щеш. Що се отнася до въпроса за палатката, истината е малко по-различна решаващо значение за бивакуването ще имат спалните чували и постелки.