Автор Тема: Палатки.  (Прочетена 14981 пъти)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Палатки.
« -: 17 Май 2011, 15:14:09 pm »
 Трактат за палаткуването. /моя гледна точка/.
Не обичам да спя на палатка. Никак. Това сигурно след първия опит с татко на Василашките езера през 1978, като ми замръзнаха зверски малките крачка до сутринта. Не съм плакал, ама беше гадно….много гадно. Това през юли, но явно високото си е високо.
Друг лош спомен имам от БАК през деветдесетте години. Тогава една от нощите заваля и нашата съдрана „Пиринка” пускаше на порции водопадчета ледена вода които нямаше как да изтекът през гумираното дъно. Напуснахме  и се скрихме в някаква чужда празна палатка на възстановителите на Заслона /капитална двуслойка, идеално опъната и май промазвана с нещо/ щом водата стана около педя. Радо остана геройски. След половин час и той дойде, каза че вече само лицето му се виждало над водата.
Та палатката е зло за мен / не на последно място ,требе и да се разпъва, а ако си грухал цял ден из тръни и чучки като разгонено прасе, не е приятно изживяване/. Освен в редки, ама много, редки случаи когато край брега на морето ЛЯТОТО е приятно да се спи и да се слуша прибоя на някое далечно и непосещавано място /впрочем ако не духа много и няма насекоми, отново чувала е за предпочитание/ и естествено далеч в Планините или къде да е, далеч от цивилизацията, ако няма друга възможност. Но тогава неприятните усещания се компенсират стократно от преживяното през деня. Но…ако климатичните условия позволяват, там за предпочитание е ултралекия хамак отново.
С това, че обикаляме насам и натам, може би малко повече над средното, явно правим впечатление на супер сурови герои които ядът червеи, пушат изсушени дъбови листа, пият вода от локвите и спят затрупани в шумата, катао виетнамци в тръстика.
Не.
И ние обичаме на чаршаф бял с измити дупета да спиме, а преди това на стол с с чиния и чашка да седиме и да си говориме.
Но, ако си струва, всичко това може да се пренебрегне.
Ако в сравнението с видяното, наученото и изживнато - белия чаршаф, топлата вода, масата и стола ти се струват само суета. Тогава да естествено.

п.п. Мисля темата да е по-обширна, хем няма. Всичко за палаткуването и палатките. За, против и прочее.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
Re:Палатки.
« Отговор #1 -: 17 Май 2011, 16:17:57 pm »
Според мен решението къде и как да пренощува човек първо е субективно и второ зависи от условията /преход, къмпиране, излет и т.н./ Когато съм край някоя река за риба предпочитам бивака да ми е до колата за да не мъкна такъмите и останалите багажи, пък и лятото край водата има доста комари, така че спането е предимно в колите./Мойта две години я умувах да е проходима, да е удобна за багажлъци и да се спи удобно в нея/. В планината през лятото нося една лека китайка / :( не жива а палатка  :(/от тия дето сами се разгъват да ме пази от ветреца и гадинките щото спя леко и се дразня от разните буболечки като ме полазят/. Имам няколко спални чувала и според времето си избирам кой да взема. Чесно казано за мен най големите неудобства на палатката / не става дума за къмпингарските палатки, дето са като гарсониери/, та неудобствата са лазенето на четири крака при промъкванито в и навън от палатката и теснотията вътре ако трябва например да се преобличаш вътре при дъжд. Не съм претенциозен на тема хигиена ама нещо не ме влече спането в хижи. Виж край хижата /стига да не е забранено, че и такива ги има/ е добре, че ако времето се сг..вни да има подслон наблизо. Последно мнението ми е: ако е палатка да е или съвсем лека и прозрачна, като моята "китайка" или двуслойна с непромокаемо дъно и поне 8000-10000мм воден стълб. Има и т.нар. "бивак сак". Не съм го "пипал" но според мен е удобен за алпинисти и за по-екстремен туризъм. А на бял чаршаф.. ще вземе и нещо "чуждо" да ни се прииска и стана тя каквато стана в гората... ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #2 -: 18 Май 2011, 08:37:33 am »
Ех, палатки, спомени всякакви. Стане ли въпрос за палатка, първите асоциации са морски,  свързани с началото на 70-те до средата на 80-те години. Къмпинг Арапя - фиати, фиатчета, варбурзи, трабанти и жигули. Полякини, чехкини, тук-таме и германска реч. Младост, ентусиазъм, весел смях, ракията - домашна, шишето запушено с тапа, увита с вестник или с кочан от царевица. :D  Разредител - лимонада, кока-кола - само в заведенията. Сега нещо вече и мен палатките не ме влекат, явно е до възраст. Палатката си стои в готовност в гардероба и преживява и тя със спомени. А ентусиазмът все още си е налице, слава богу.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

psylocibe

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
« Отговор #3 -: 08 Март 2012, 00:24:02 am »
палатката- мога много да напиша това за мен е независимост и свобода на духа дава ти шанса да легнеш и останеш където искаш на майката земя без някой да ти иска пари или нещо друго за да направиш наиестественото и нормално нещо на света да спиш под звездите , друго нещо предимство е че всеки път изгледа като се събудиш ти е различен и ти избираш пейзажа които да видиш. някои ше каже че е същото като на хижа но не е така в хижата плащаш ,таваните текат поне в повечето хижи, някои те ръчка и бута докато стаите са общи и е абсурдно да си лягаш рано вечер и да ставаш сутрин рано заради шума навсякъде длъжен си също да търпиш пиянските изпълнения на хора  които просто СА СМЕНИЛИ ОБСТАНОВКАТА шото отнякъде си чули колко готино било еди си къде си ,та иначе като цяло палатките са наиекологичния начин за престой сред природата според мен, боклук си носиш боклук си сваляш , носиш персонална отговорност пред съвестта си и наивече пред природата  , за тоалетна пък си изкопаваш малки дупки и нанасяш минимални изменения в ландшафта та така за палатките ааре пишете и други да чуем мнения   :D :)

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
« Отговор #4 -: 08 Март 2012, 12:06:34 pm »
И аз да вметна, голям фен съм на палатките. За жалост се сбогувах с любимата ми(май някой ми я задигна от къщата на село) - триместна доста доволна палатка тип иглу от достатъчно добър и здрав материал - не една и две бури е видяла. Сега разнасям една евтина двуместна китайка и аз и ми върши доволна работа когато времето не е прекалено лошо. Предполагам понеже рибарските многодневни излети ме влекат много та и от там ми е любовта към палатките. Честно казано лятото предпочитам да спя на одеало край огъня, но не винаги е възможно. Лично, ако имах исполинските възможности да разнасям багаж бих предпочел "шаранджийска палатка" със свалящо се дъно и сгъваемо легло(повечето от тея легла са по-удобни от моето в къщи), но това не е посилно за "буша". Реално погледнато - китайката си ми е идеална за разнасяне - не тежи и не заема много място и се разпъва лесно. След 3-4 спанета в една палатка почвам да си я чувствам като втори дом и най-вероятно заради това толкова обичам да спя в палатка.

П.С. Особено много обичам сутрин като изляза от нея да усетя приятната свежест на природата. Палатката определено подчертава тоя контраст сутрин. Един от недостатъците на тея малки евтини палатки - спарването и конденза сутрин още повече те карат да се радваш на прекрасната свежест. :D

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #5 -: 08 Март 2012, 20:51:34 pm »
Ех, палатки, спомени всякакви. Стане ли въпрос за палатка, първите асоциации са морски,  свързани с началото на 70-те до средата на 80-те години. Къмпинг Арапя - фиати, фиатчета, варбурзи, трабанти и жигули. Полякини, чехкини, тук-таме и германска реч. Младост, ентусиазъм, весел смях, ракията - домашна, шишето запушено с тапа, увита с вестник или с кочан от царевица. :D  Разредител - лимонада, кока-кола - само в заведенията. Сега нещо вече и мен палатките не ме влекат, явно е до възраст. Палатката си стои в готовност в гардероба и преживява и тя със спомени. А ентусиазмът все още си е налице, слава богу.
ти земи я извади от тоя шкаф ,че толкова години е станала само на палатка :)

Палатката си е супер!Гадно е само ако имаш капризен сън ,като жена ми.Тя не би заспала в палатка.
Баща ми имаше една щабна армейска палатка ама тва чудо що разгъване има не е истина ,то си е като малък строеж :)
Да ви питам пичове (то и аз съм бил в казарма ала пусто не съм бил на такива учения от тип Корен ,дълги с преспивания) та освен тези "щабните" палатки в БГА има ли няква по-малка войнишка ,да речем едноместна?
Аз на последък се кефя доста на едини миксове между спален чувал,хамак и палатка  (незнам как се наричата).

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #6 -: 08 Март 2012, 21:37:26 pm »
Каква да е палатката? Зависи къде и по кое време на годината ще се ползва. Ако е през летните месеци, дори и на планина мога да изкарам с китайката, която ползвах миналата година на Ком Емине. Ако ства въпрос за зимата или изкачване на Алпийски върхове, разбира се трябва да е по-специална. През лятото палатката, купена само за 35 лева, добре ме пазеше от росата, вятъра и от проливен дъжд между вр. Булуваня и вр. Братаница. Не ми се случи да ме предпази от мечки, защото нямаше такива(шега). По мое мнение, през лятото в нашите планини може да се изкара с всякакви палатки.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #7 -: 09 Март 2012, 18:20:31 pm »
Хайде малко да освежа темата с едно кадро от палатката  :P

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #8 -: 09 Март 2012, 21:59:59 pm »
...и аз да се включа с няколко кадъра... на една от палатките!  :P

...най-незабравимите спомени, са спомените от ПАЛАТКИТЕ ! Няма по върховни преживявания, от това да си на палатка сам или с добракомпания! ;)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #9 -: 10 Март 2012, 07:23:17 am »
Моята чисто нова палатка беше използвана 1 път и след това се наложи да я заменя за детска количка.  :D Нямам и снимки даже...

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

DreamKeeper

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #10 -: 27 Април 2012, 18:09:12 pm »
 Лично аз обичам палатките.За мен те се неразделна част от цялостното преживяване в природата , независимо дали става въпрос за преходи , лагеруване или експедиции . Просо си имаш малко преносимо подсполнче в което да се скриеш от вятър , дъжд и насекоми. Разпъват се лесно ( стига да знаеш кавко да правиш ). Единственото, което не й харесвам е , че трявба да се носи и тежи в багажа,а понякога там няма място. Затова пък винаги има ниши , заслони , пещери и звездите ако времето да е тихо.
 Моята палатка е от най - смотаните - ония подводници от метро , но с малко мисъл не ти трябват повече - даже и поройните дъждове не са проблем. С нея сме преживяли доста , вятър дъжд и сняг и както са тръгнали  нещата сигурно ще преживяваме стихии и тази година

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #11 -: 28 Май 2012, 20:37:47 pm »
От два-три дена вали непрекъснато.
  • Каква палатка би издържала на този дъжд?
  • Колко милиметра воден стълб трябва да е отгоре и дъното?
Има ли колеги с опит в такива ситуации? Нека обяснят за вида палатка и колко важно е изборът на място за разполагане на палатката, както и окопаването и.  Дали няколко квадрата найлон не биха помогнали на палатката при такива обстоятелства?
Не се взимай толкова на сериозно.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #12 -: 29 Май 2012, 08:30:21 am »

То при тия дъждове водния стълб трябва да е в метри  ;D :D.
don't waist your time for searching all those waisted years

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #13 -: 01 Юни 2012, 11:17:36 am »
За нашите климатични условия 3000мм воден стълб е достатъчен . Обаче има и нещо което производителите на палатки не пишат зависи и от самата конструкция на палатката когато "стените" на палатката са под по голям ъгъл спрямо дъното водата се отича по добре и не мокри вътре . А когато има найлон върху палатката въобще не мокри  :D :D :D :D :D под него и палатка може да няма и пак ще е сухо .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #14 -: 01 Юни 2012, 23:58:18 pm »
То при тия дъждове водния стълб трябва да е в метри  ;D :D.
На тези дъждове жаби и риби не издържаха, заминаха от нашия водоем към Дунава. Е, каква палатка ще издържи?  ;D Като знам, че 10 см.бетон не издържа и прави конденз, каква е ползата от водните ви стълбове? Тя палатката може и да издържи на дъжда, но аз няма да и издържам на конденза. Тя трябва да двуслойна и тогава колко ще тежи? На поход трябва да тръгвам с "катъра" :o ;D