Автор Тема: Какво бихте предпочели да имате при ситуация: леуко+нож, кукри+нож, брадва+нож ?  (Прочетена 18652 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Знакоместата в заглавието не ми достигнаха да формулирам целия въпрос, а той е: Каква двойка остриета бихте предпочели да имате със себе си при евентуална "клизмена" ситуация в гората/планината/: леуко+нож, кукри+нож или брадва+нож? Говорим за нашите ширини, планини и гори, а не например за джунглата на Амазонка или за руските степи. В тази връзка не съм включил мачете като острие, а може би трябваше. Аз лично /засега/ съм се насочил към острие Хултафорс + брадвичка Wetterlings, а като допълнение естествено Викторинокс, който така или иначе винаги е с мен.
А Вие, колеги съфорумници? ::)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Брадва и нож. Спор няма.  ;D
За нож острие 10-12 см, дебелина 3-5мм, а винаги съм казвал, че каквато работа може да свърши брадвата, никой нож не може.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Цитат на: ko54
Говорим за нашите ширини, планини и гори, а не например за джунглата на Амазонка или за руските степи.....
За нашите ширини,планини, гори и поля едно ноже повечко хапване и подходящи дрехи са напълно достатъчни. Просто не се сещам каква да е тая ситуация дето за 2-3 дена та и повече да ползваш брадва, леуко или кукри.  Щом няма да строиш това за мен е излишен товар.

ko54

• Hero Member
Брадва и нож. Спор няма.  ;D
За нож острие 10-12 см, дебелина 3-5мм, а винаги съм казвал, че каквато работа може да свърши брадвата, никой нож не може.

Слава богу, един съмишленик. А аз си мислех, че брадвата е като каруцата в 21-ви век.

ko54

• Hero Member
Говорим за нашите ширини, планини и гори, а не например за джунглата на Амазонка или за руските степи.....
За нашите ширини,планини, гори и поля едно ноже повечко хапване и подходящи дрехи са напълно достатъчни. Просто не се сещам каква да е тая ситуация дето за 2-3 дена та и повече да ползваш брадва, леуко или кукри.  Щом няма да строиш това за мен е излишен товар.

Спор няма. Особенно в хижа.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Ако трябва да избирам от посочените брадва и нож ,но аз нося нож и трион . Причините да се спра на триона са по ниското тегло както и това че с него и ножа практически мога да свърша и това коено правя с брадвата изключвам забиване на колчета . А иначе брадва в колата винаги имам.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
За нашите ширини,планини, гори и поля едно ноже повечко хапване и подходящи дрехи са напълно достатъчни. Просто не се сещам каква да е тая ситуация дето за 2-3 дена та и повече да ползваш брадва, леуко или кукри.  Щом няма да строиш това за мен е излишен товар.

Спор няма. Особенно в хижа.

Е като взема в предвид факта, че за последните 15-20 година на хижа съм бил 1 път (ноември 2010 за да съм точен) си прав няма спор  :), но ако условието за избор има задължителен характер, да и аз бих избрал брадва или тесла.

ПП В мен винаги има трионче

ko54

• Hero Member
Ако трябва да избирам от посочените брадва и нож ,но аз нося нож и трион . Причините да се спра на триона са по ниското тегло както и това че с него и ножа практически мога да свърша и това коено правя с брадвата изключвам забиване на колчета . А иначе брадва в колата винаги имам.

Аха, ето, че все пак брадва има в наличие, макар и в колата. Да не би да излезе като в онази приказка: "Всички мъже обичат сладкото вино, ама никой не смее да си признае!"  ::) Майтап да става.  ;D  А въобще въпросът беше съвсем друг - .... коя двойка остриета бихте предпочели да имате при себе си.... при клизмена ситуация ....

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Каква двойка остриета бихте предпочели да имате със себе си при евентуална "клизмена" ситуация в гората/планината/: леуко+нож, кукри+нож или брадва+нож?
Питаш дали ще изберем нож и голям нож,нож и голям крив нож,или нож и брадва.Естествено нож и брадва макар че трябва да се уточни ква е тая клизмена ситуация.
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

• Hero Member
Каква двойка остриета бихте предпочели да имате със себе си при евентуална "клизмена" ситуация в гората/планината/: леуко+нож, кукри+нож или брадва+нож?
Питаш дали ще изберем нож и голям нож,нож и голям крив нож,или нож и брадва.Естествено нож и брадва макар че трябва да се уточни ква е тая клизмена ситуация.

Откъде да знам, въпросът беше чисто теоритически, към по опитните съфорумници, които са изпадали в някакви клизмени ситуации и са си казвали, примерно летейки по корем със ските под остър ъгъл към края на пистата - ...Ех, да имах сега един пикел в ръката....

vinsentblack

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
малка брадва и нож....

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Тази хускварничка и едно острие 10-12см са ти всичко необходимо в гората. С тази малка сладка брадвичка можеш да свършиш работата на доста голяма брадва и дори без да се напъваш. И аз съм решил да си купувам такава. Въпреки не много приятната и за мен цена, брадвата е изключително качествена като материали и изработка. Един помощник, който въпреки тежестта си никога няма да те подведе и да те остави.

ko54

• Hero Member
Тази хускварничка и едно острие 10-12см са ти всичко необходимо в гората. С тази малка сладка брадвичка можеш да свършиш работата на доста голяма брадва и дори без да се напъваш. И аз съм решил да си купувам такава. Въпреки не много приятната и за мен цена, брадвата е изключително качествена като материали и изработка. Един помощник, който въпреки тежестта си никога няма да те подведе и да те остави.

За LIC: Ако не те притеснява теглото обаче/1,28 кг. с дръжката/. Ако не те притеснява, то гледай главата да е Wetterlings, т.к. Хускварна са започнали да внасят такъв модел с тяхно лого с много ниско качество на изработка и довършителни работи по главата. А освен всичко има и брадви с "изметнати" глави, т.е. острието не е в една линия с оста на дръжката. Тук, ако не възразяват модераторите, http://www.bulforums.com/metalblade/viewtopic.php?f=16&t=2546&st=0&sk=t&sd=a , са добре онагледени. Моята информация касае само магазина на Хускварна на бул."България", които бяха много любезни и с бърза реакция. А ето и линк към руски форум, където тестват брадви: http://talks.guns.ru/forummessage/98/774281.html  А ето какво са правили руснаците някога основно с подобни дърводелски брадви...

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Хускварна са започнали да внасят такъв модел с тяхно лого с много ниско качество на изработка и довършителни работи по главата
ко54 колко ниско качество?Освен финиша, който мен лично не ме притеснява дали ще е грубо направена брадвата ако реже добре,кое им е лошото.Има ли място за сравнение с китайските брадви от 7 лева.Щото аз не бих дал 130 лева за грандфорс,независимо какво им е качеството цената е прекалено надута.Тва са брадви за колекционери и професионални дървосекачи,макар че последните вече не ползват брадви ,а други инструменти.
don't waist your time for searching all those waisted years

bubachco

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
ако правилно съм разбрал, някои  смятат за излишен товар брадвичката, ако си в хижа. да споделя собствен опит.
х. вежен, навръх нова година, отопление на печки на дърва, дърва нарязани - бол, но не влизат в печката, налице е само огромна българска брадва, с разхлопан сап. наложи се да правя батонинг с мора 2000, въпреки че съм противник на батонинга като цяло, но и аз до тогава разсъждавах: абе отивам на хижа, за какво ми е брадва.
х. плевен, ранна есен, ще се прави барбекю ;) огромната хижарска брадва е на лице, но няма условия за нея. този път обаче съм подготвен с едно малко брадве, ~0,5кг., което свърши идеална работа и от тогава много рядко не е с мен. та това е по въпроса за ползата от брадви, аз за мен съм решил - твърдо ДА!
виж за нож към брадвата - не съм съгласен, че трябва да е много здрав. според мен едно резливо ножче от рода на мора луна, класик и т.н. е по-добър избор.