Автор Тема: Опасни диви животни в България  (Прочетена 21399 пъти)

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
Re:Опасни диви животни в България
« Отговор #30 -: 11 Декември 2011, 10:33:00 am »
Аз пък за едно от най-опасните животни в България, бих посочил стършела.  :( Освен, че има много силна отрова за размера си, много рядко напада сам. Като дете бях свидетел на едно нападение на стършели, над наш приятел докато бяхме на палатка. Бяха го ужилили 17 за по-малко от половин минута, просто защото не е знаел, че минава покрай тяхното дърво. Отърва се на косъм. Беше се подул страшно и лекарите казаха, че само няколкото хапчета "Алергозан", които му дадоха на място, преди да го закарат в болницата, са го спасили. Оттогава винаги нося такива хапове със себе си, особено когато се разхождам в горите  :) 

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #31 -: 11 Декември 2011, 23:47:41 pm »
Опасни животни колкото щете, като между тях трябва да включим и човека, защото само той убива за удоволствие. Знаете ли друго животно, което да убива за удоволствие? Само ловеца, аз не зная друго таково. Значи, по-опасно от човека няма. За 40 години в планините, слава богу, срещнах се с всички животни, живеещи в българските планини, бях нападнат само от едно животно, ЧОВЕКА. Ходете не се стресирайте. Какви лекарства да носите? Да, носете всичко което се продава по аптеките. Ама всичко, иначе сте загубени. Ами каква е гаранцията, че утре на 20 минути от първа помощ, няма да сте получили сърдечна криза? Носете най-необходимото, но гаранция няма, дано да не ви срещне МЕЧКА. Охааа!!!

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #32 -: 14 Декември 2011, 00:52:59 am »
Котките трепят и за забавление, я мишки, я птички, я насекоми ... С човек ще се озорят ...
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #33 -: 12 Февруари 2012, 17:46:08 pm »
Абе в България има и скорпиони ,незнам дали са за раздела опсани ала скорпион без отрова не съм чувал да има  :D

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #34 -: 12 Февруари 2012, 18:03:07 pm »
Виждал съм няколко пъти от нашите скорпиони , и то единия път в центъра на Бургас имат си жило и торбичка с отрова . Не са ме жилили но доколкото знам отровата им не е опасна за човека стига да не се получи алергична реакця накаква .

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #35 -: 12 Февруари 2012, 19:49:48 pm »
Да в БГ има цели 2 вида скорпиони, карпатски и италиански. Отровата им не е опасна за човек, ужилването е подобно на това от оса или пчела. Преди години по невнимание бях ужилен от нашенски скорпион за спомен ми останаха белег и навика винаги да си изтръсквам спалният чувал преди да се напъхам в него  :D

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re: Опасни диви животни в България
« Отговор #36 -: 12 Април 2013, 12:01:15 pm »
Не е в България. В Беларус, хора тръгнали на риболов, виждат бобър по пътя и един отива да го снима. Бобърът напада и снимащият почива от остра кръвозагуба.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1913186

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #37 -: 12 Април 2013, 12:17:46 pm »
За съжаление и у нас има подобни случаи. Всички тези филмчета с добричките животинки и липсата на реален досег с природата доведоха до там, че вече има случай на ухапан от пепелянка. То ухапани има много де, но случая е показателен с това, че момчето разказваше: "Беше се изправила и отидох да я погаля по главичката" :o. Да кажеш, че е било някое малко дете, а то юноша в предказармена възрст. За щастие е оцелял.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #38 -: 12 Април 2013, 18:48:13 pm »
Змиите са излезли вече.
Вчера се сблъсках с една сива 30-40см. край ЖП линия. Тя излезе по-бърза и избяга преди да хукна аз.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #39 -: 12 Април 2013, 21:17:50 pm »
Вероятно е излязла да се пече на камънаците по траверса. И по тетевенския край ги има доста. Обикновенно нося кривак (каква хубава българска дума) и тропам с него, особено по камънаците, сякаш се подпирам. От шума изчезват, в много редки случаи могат да останат. А са и защитен вид, бернска конвенция, мисля от 1997, която забранява убиването на пепелянки.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

LOUIS

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
  • Варна
« Отговор #40 -: 01 Май 2013, 13:34:37 pm »
Стоножките.
Не си оставяйте обувките пред палатките!!!
Един приятел пати много от една сколопендра.
Sic transit gloria mundi

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #41 -: 22 Май 2013, 23:35:24 pm »
Стоножките.
Не си оставяйте обувките пред палатките!!!
Един приятел пати много от една сколопендра.

Разкажи повече че често ги намирам .

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #42 -: 23 Май 2013, 10:24:29 am »
Сколопендрата хапе много болезнено - но нито е опасно за живота, нито пренася заболявания.
А обувките наистина никога да не се оставят пред палатката. Както и дрехи. Най-сигурно е да си носиш 1-2 големи найлонови торби - не заемат място и не тежат. Ако ще сваляш обувките - слагаш ги в едната и я завързваш. Така нищо не може да влезе там.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #43 -: 23 Май 2013, 12:54:36 pm »
...Един приятел пати много от една сколопендра.
Какво животно е това? Израснал съм на село, вероятно го знам с някакво друго име.
Дайте една снимка, да се запознаем. ;D
Да бе, питах чичко Гугъл:

Обикновена стоножка. Не зная някой да е пострадал. А ги има по влажни места, но знам че са безопасни. Плаши се внучката ми, еех, нали са гражданки ;).

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #44 -: 23 Май 2013, 13:21:20 pm »
...Един приятел пати много от една сколопендра.
Какво животно е това? Израснал съм на село, вероятно го знам с някакво друго име.
Дайте една снимка, да се запознаем. ;D
Да бе, питах чичко Гугъл:

Обикновена стоножка. Не зная някой да е пострадал. А ги има по влажни места, но знам че са безопасни. Плаши се внучката ми, еех, нали са гражданки ;).

Мечо сколопендрата наистина е от класа на стоножките , но стига дължина от 12 см до 20 см.

В България се среща:
Средиземноморска сколопендра, още наричана пръстенчата сколопендра (Scolopendra cingulata).

Ухапване е болезнено и може да има проблеми при алергични хора. Много често в следствие на ухапване от сколопендрата се развива инфекция.
Та съвета за проверка на бивака (палатка, спален чувал и тн), дрехите и обувките е уместен. Гадинката е агресивна и напада дори гущери.