Автор Тема: Опасни диви животни в България  (Прочетена 21436 пъти)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Опасни диви животни в България
« -: 15 Март 2011, 22:26:48 pm »
Най-опасното жувотно в България е Черния паяк. Латинското му име по спомени от студентските години беше май - лактродектус тредецимгутатос. Черен е, с тринайсе червени дъмги по коремчето. Опасна беше май-само женската. Отровата му в пъти беше по отровна от тая на гърмящата змия. Често ухапването завършва със смърт. Разпорстранен е по на юг в България - Странджа, Сакар и сие. Аз съм го виждал и в Суворово, в къщата ни вътре. За съжаление от мерак да го снимам, го убих без да искам с една торба цемент. Сега със затопленето бавничко се придвижва и по на север. В Русия са го виждали в Подмосковието и покрай Крим май. Който се интересува повече, да търси в руското уики - Каракурт.
п.п. Паяка е сериозен - разни пепелянки, мепелянки, усойници, медянки, стоножки и морски дракони просто бледнеят пред токсина му /отровата/. От моментална смърт спасява само мизерното количество от отровата която впръсква. Ама ако не вземат мерки, отиваш да гледаш репичките отдолу. Мерките са като при ухапване от пепелянка /има ръководства в нета достатъчно/ и максимално бърз транспорт до болнично заведение. Ако може в голям университетски град 8)
п.п. Приятно ходене със сандали лятото :)

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Re:Опасни диви животни в България
« Отговор #1 -: 15 Март 2011, 22:34:42 pm »
Как така без да искаш си го циментирал?!  ;D ;D ;D

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #2 -: 08 Май 2011, 21:24:31 pm »
Ако няма възможнжст за незабавна медицинска помощ, специалистите препоръчват мястото може да се обгори с наженен нож. Колкото и абсурдно да звучи това е най-ефикасния метод за преодоляване на проблема:
http://www.razkritia.com/
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #3 -: 08 Май 2011, 21:40:04 pm »
Отровите по принцип са най-податливи на термична обработка. Т.е. змииската и подобни другиотрови при нагряване се разпадат белтъчните вериги и оживяваш. Та от там нагряването. После трябва да се третира и изгарянето, но от изгаряне се умира по-трудно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #4 -: 09 Май 2011, 11:32:41 am »
Kent ме вкара в дълбок размисъл.??? Това глобално затопляне явно разширява зоната за обитаване на „Черната вдовица”. Разрових се из нета, така и подозирах, че женските паяци са по-опасни. И освен, че женската  излапва мъжкия след това, ами и по време на копулацията му впръсква малко и дозирано отрова, която се оказва мощен афродизиак, за да го стимулира, така да се каже. Затова някои зоолози смятат, че всъщност мъжкият паяк умира от изтощение. Славна смърт. И какво излиза накрая - май единственото утешение при ухапване от такъв паяк е, че можем да си умрем, но затова пък еректирани ... , и то няколко денонощия!  Т.е. близките ще имат проблеми със затварянето на капака. http://www.factor-news.net/index_.php?cm=10&id=5111  Шегата настрана, ама щом от такова ухапване умират коне и камили, значи нещата са сериозни. Казват, че възпламенена клечка кибрит върху ухапаното място помагало, но само в първите 2 минути след ухапването. И само младите паяци имали червени точки/петна/, а възрастните имали изцяло черна окраска.  Сега вече, освен за змии и кърлежи, ще се ослушвам и за паяци. Kent - не си прав. :'(
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #5 -: 09 Май 2011, 17:00:48 pm »
Доколкото имам спомени , всички белтъци се разпадат при температура над 45С, но нека някой вещ в  областа да каже.
Иначе с малките гадини  ташак , не трябва да си правим.
В Скандинавия най страшния убиец е кърлежа....направо не ми се излиза в гората, ама пусто ме влече  :)
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #6 -: 25 Юли 2011, 22:19:36 pm »
Едно време така са лекували всякакъв вид трансмисивни инфекции. Например при ухапване от бясно куче, преди да измислят ваксината за бяс, са изрязвали и обгаряли тъканите около ухапването. За жалост, доста често инфекцията се е разпространявала въпреки касапницата. С думи прости, горете се, режете се, но вместо да губите време с подобен вид лечение, стигнете до населено място със здравна служба в него възможно най-бързо.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #7 -: 23 Август 2011, 10:16:56 am »
Дългичко, черничко, Рачо от пътя отбива  :-[ Що е то? ;D
Та някой ако разпознае тази хубостница да сподели.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #8 -: 23 Август 2011, 10:35:15 am »
Определено не попада в категорията опасните диви животни в България. Поздравления за хубава снимка.

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #9 -: 24 Август 2011, 18:26:59 pm »
Според мен най-опасните животни в България са стършелите , пчелите и осите.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 25 Август 2011, 09:00:24 am »
Дългичко, черничко, Рачо от пътя отбива  :-[ Що е то? ;D
Та някой ако разпознае тази хубостница да сподели.

Снимката не е много ясна, но ми прилича на смок стрелец.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #11 -: 25 Август 2011, 09:35:57 am »
По скоро смок-мързеливец  ;D
Изобщо не му пукаше че искам да мина от там.  ;D
През тази цепнатина съм минавал често . А този път трябваше да пообиколя ;)
А и на дължина  минаваше 1.5метра.  :o

vanjo

• Hero Member
« Отговор #12 -: 25 Август 2011, 09:42:25 am »
Е ако е похапнал или е било по-хладно напълно възможно да е мързеливец.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #13 -: 25 Август 2011, 11:24:51 am »
Според мен най-опасните животни в България са стършелите , пчелите и осите.

И аз съм на това мнение, особено за стършелите. Казват, че 10-12 стършела са достатъчни да унищожат 1 кошер с пчели. А за човек е много опасно, особено ако бъде ужилен по главата и шията, да не говорим, ако има алергия към този вид отрова. А относно осите - преди 10-на години, на вилата, осите си бяха направили гнездо в земята - изгоних ги с вряла вода, след месец се преместиха с 5 метра встрани и аз пак залях гнездото/дупката/ и оттогава не са се вяствали. А пчелите, ако не ги дразниш излишно - са си кротки и си вършат работата. От оса съм хапан нееднократно, а от пчели в детството - многократно, тъй като през май и юни/като ученици/ беряхме рози рано сутринта около Карлово и Розино- до 7.30 часа, защото по това време вече масирано идват пчелите и не си е работа да береш рози след 8 часа сутринта. А розата се откъсва с 1 движение с 3 пръста - палец, показалец и среден пръст, като палеца е отгоре върху розата, т.е. върху пчела/ако е кацнала/ и нямаше човек, който да не е жилен многократно от пчели. А ако човек няма алергия - даже е полезно 1-2 ухапвания от пчела за сезон.
Забравих за осите да спомена - никога лятно време не пийте вода от чешма преди да сте пуснали силна струя, защото осите обичат да се завират в такива чешми на хладно и влажно, а ухапването вътре в устната кухина, особено по езика може да доведе до бързо подуване на езика и като следствие - задушаване. Кофти, но в детството си ми се случи това, но успях да я изплюя осата, преди да ме ухапе, и досега настръхвам, като си спомня това и пиша тези редове, ама то всъщност и чешми работеши малко останаха, със свещ да ги търсиш.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #14 -: 25 Август 2011, 21:46:00 pm »
Прави сте, мога да ви продължа списъка, но според мен най-опасното животно засега е мечката. Повечето от изброените срещнах на Ком Емине, избягаха от мен, само мечка не срещнах. Като я срещна, ако и тя ми избяга, остава най-опасното животно да е ЧОВЕКА. Още един аргумент: Животните убиват за самоотбрана или за храна. Човека в повечето случаи за удоволствие - примерно ловците.