Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс КОХАНСКИ, а не Кочански!
И аз така правя с моя Номад, ама в последно време ползвам и препарат за миене на чинии, щото ми свърши финото машинно масло, по-точно някъде съм го наврял и скрил от самия себе си. Бедата обаче е в това, че водата(особено топлата) е мръсна и варовита и това, май, е основната причина да се отлагат в допирните места на остриетата и пружините шибани варовици, които и увеличават триенето при отваряне и затваряне на инструментите и остриетата в ножчетата.Затова го мия вече само със студена вода и "веро", ама май трябва да си търся ново читаво тънко машинно масло. Явно в маслото е спасението.
Затова го мия вече само със студена вода и "веро", ама май трябва да си търся ново читаво тънко машинно масло.
Моя Victorinox Camper го имам от емтелската промоция. Вече няколко години го ползвам почти ежедневно. Досега ми се е налагало да го смазвам два пъти, но както писах чакам да започнат да запецват остриетата. Това едва ли е хубаво. По-добре е регулярно да се капва по малко масълце. Относно маслото. В инструкцията дават някакво тяхно си марково. Кой го знае какво е и колко е скъпо. Въобще не си направих труд да го търся. Първият път използвах масло от шевната машина на жената, а втория някакво масло, което беше в кутията на машинката за подстригване, която си купихме от супермаркета. Марка чайна-спешъл. И двете масла си свършиха работата добре. Предполагам, че това, за което пише Emil, фино машинно масло за шевна машина от железариите, ще е повече от добро за ножчетата.
......Покрай темата взех и аз направих по-основно чистене. Накисване в топла вода с веро и после премахване на останалата в каналите мръсотия със стара четка за зъби. Сега престои смазване. Не ми се ще смазката да е производна на нефта и смятам да пробвам на едното ножче с по капка леко загряти зехтин, рициново масло или обикновен вазелин.
..............Накисване в топла вода с веро и после премахване на останалата в каналите мръсотия със стара четка за зъби. Сега престои смазване. .....
...........Четката обаче май не пронква така, както изтънена мека клечка. Обаче пък с клечката е по-трудоемко и досадно...........